Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SimonyiBalázs

483 bejegyzést írt és 476 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A háromgyermekes banki alkalmazott, aki nem mellesleg a top3 terepfutó közé sorolható, visszatér. Az első részben végigbeszéltük az életrajzot, a 2013-as futókezdeteket, és a glóriával övezett futóévtizedet, amiben mélg Runner's World címlapon is volt. Egyszer én is, így cover girl és boy…..
A teljesítés már a rajt előtt eldőlt. - tartja Lesi Zoli, aki nemcsak tapasztalt kísérő, de futó is, jó pár célbaéréssel, és néhány keserű kieséssel. Become a member! Az első részben végigbeszéltük a canicross, azaz a kutyás terepfutás műfaját, valamint a futókezdeteket, életrajzot. A…..
Rövid poszt, helyzetjelentés. Nagy megfejtés nincs, de egy trendet mutat. A múltkori, vihart kavaró "Miért (ne) nevezz a Spartathlonra?" írásomnak a folytatása ez. Gyakorlatilag egyszerre, pár napon belül jelentette be két nagy aszfaltos ultraesemény, hogy itt a vége. Gilles Pallaruello, aki múlt…..
Felfelé egyáltalán nem tudtam futni. A célban megkérdeztek: te mindig így futsz terepen, hogy ennyit sétálsz? - mondja Tiricz Irén, aki Uma Thurman dublőre is lehetne a Kill Bill 3-ban. Vagy Uma jöhetne helyettesíteni Irént egy-egy magyar terep bajnokin, ahol már 4x győzött. A kezdeti időkben…..
Semmi mást nem tudnak, csak menni előre - mondja Lesi Zoli a CaniCross (CC) ebekről. Persze a futós, kutyás sportág ennél jóval szebb és bonyolultabb. A két részes, 4 órás adás teljes hosszában csak a Patreonon elérhető. Előzetes: Become a member! Lesi Zoli legendás kötözködő, de én is…..
A botcsinálta közgazdász ismét jelentkezik. A Futórezsi / Mennyibe kerül egy edzés? levezetése után most a magyar futók egyik fétis versenyével foglalkozom monetizálási szempontokból.  Merthogy a nehéz nevezési kritériumok, lottózás, várólista mellett a legjelentősebb kvalifikáció, ami egyben meg…..
Versenynek mondják, de ez egy nagy túra... A Magyar Cool Túra Napján adekvátnak tűnik folytatni Fridivel a megkezdett beszélgetést Fridrich "Fridi" László terepfutóval, teljesítménytúrázóval. Az első részben az életrajzot skicceltük fel, a túrás-terepes kezdeteket. De amiről Fridi nevezetes, a…..
Folytatjuk Kocsis Árpáddal, a Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezető-versenyigazgatójával. Indul a maraton második fele, megpróbálunk negatív splitet futni. Egyfajta alapítóatya ő: hazai tömegfutóversenyek, futócipőboltok (Spuri társtulajdonos), futóújságok miatt. Azt vallja: Engem lehet szeretni…..
Fontos elvarrni a szálakat. És az internet nem felejt. A kommentek ma is megvannak, a képernyőfotó funkció is működik. Bő másfél év telt el Lóci ominózus maratonfutása óta: a feljelentősdi, a botránnyá fújt ügy eltűnt a futóközéletből. És egy év telt el az első Különvélemény óta, amiben az ügyet…..
SimonyiBalázs 2023.12.24 20:57:19
@Essapé: nagyon ismerős a stílus és a kulturált hozzáállás, mintha már találkoztunk volna. Köszönöm a kommentet, ilyen eszmecserékre lehetne normális térben, időben építeni. Position paper - megjegyzem. A személyesen bántó motívum az alapproblémával (gyerekek lebecsülése, család földbetiprása) függ össze, külön posztot nem érdemel, de mellékágként nekem fontos felvillantani. Valóban, nem írtam meg alaposan az edzős részt, mert az is egy (nagyobb) leágazás volt, így is sok lett, s neked ez akkor tisztázatlannak tűnik. Röviden: itt az egyik pont a nélkülözhetetlenségükre felépített imidzsről szólt (kb. mint az üdvözülés-tan), és az ezt védelmező aktív-agresszív stílusról, leuralásról. Kivételek vannak, remélem, többen, mint az itt tárgyalt emberek. Az én ideám (egy-kettőt én is ismerek), akik távból is edzenek embereket, de jelen is vannak. A másik pont pedig arról, hogy a nagy ordenáréságban egyetlen egy szakcikket nem idéztek be, fedezetlenül vagdalkoztak, és a FB-ra kitett posztra is toxikusan reagáltak, oda belinkelt egyet valamelyikük, amiről kiderült, hogy pont az ellenkezőjét jelenti, majd utána küldött egy kifotózott 3 sornyi szöveget németül, miszerint az orvosok nem ajánlják a gyerekeknek a maratonfutást. Kérdeztem üzenetben, mi ez a könyv, bibliográfiai adatok stb. Válasz: egy német könyv. Elfogy a tudomány és a türelem. A szülők - ahogy én feltérképeztem őket - a gyerekeiknek csináltak egy digitális naplót a kiskamaszkori sportolásukról, Lehet, hogy naivak voltak.A szarajevói maraton előtt nem volt felszopás, július 3-án bejelentik, h Lóci teljesítette a távot, július 5-én beszámolót írnak. www.facebook.com/profile.php?id=100063611976418
SimonyiBalázs 2023.12.27 10:49:27
@horvath.bence: Gebréről elég pontosan lehet tudni, h az iskolába szaladt (10 oda és 10 km vissza), ezért tartotta úgy a kezeit profi futóként, mert a könyveit fogta a hóna alatt. en.wikipedia.org/wiki/Haile_Gebrselassie Az etióp atléták gyerekkoráról még a Futni felhők felett c. könyvben lehet olvasni. Szinte elvárt a futás, nem zúdul fel érte a felnőtt társadalom.
Én a futottak még kategóriába tartozom - mondja szerényen Fridi, és tényleg: még mindig fut. Kétkezi munkás, aki a munkaidő után is fizikai munkára vágyik. Megy a Gerecsébe futni a karikáit. Track recordja (DUV): Vadlán Ultra 2. hely, Mátra 115 2.-3. hely (ezen 6x vett részt), 2 CCC, 2…..
Élj meg a hobbidból! Ez a mottója a Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezető-versenyigazgatójának. (Tolkiennek pedig az volt: "Élj meg a Hobbitból!") A két részes adás teljes hosszában csak a Patreonon elérhető - sok extrával mind podcast, mind videó formában...
Nemrég jelent meg Görögországban egy vastag, hiánypótló (eddig nem volt) ultrakönyv edzéselméletről, futótáplálkozásról, sportélettanról, a címe kb. "A hosszútávfutás dekódolása"...
Mitől tart egy felnőtt amatőr, ha kiesik egy futóversenyen? Csoportbeli hely megingásától, a beletett munka értelmetlenné válásától, és főleg, hogy csalódást okoz magának. A második rész témái címszavakban: a "nemzettudatos" felkészítés magyarság kiélése a sportban, sporton át / Mit érez a…..
Jövő hónapban lesz hatvan éves az, aki sohasem hetvenkedik - hogy ilyen zsurnálközhellyel éljek. Már az előző részből is sokat okulhatunk, elvihettünk, megérthettünk a Szabó Béla barátom szenvedélyes és racionális önboncolásából, különös megszállottságából. A felvállalt sebezhetőségből, a felismert…..
A narancssárga futárhátizsákra felkerült a 10. rajtszám-matrica is. Amióta a Spartathlonra (SP) járok, ez a táska velem van.  Minden más változott. De ami a táska mellett változatlan: az évértékelőm rutinszerűen érkezik. Egyesek és nullák. 10.01-11.01, épp 1 hónapja finiseltem, de a sztori 10-11…..
nem azé, aki fut 42 év, 420 km 2022.09.24 23:27:06
Ez egy futókalandról írt história. Nem felmagasztalás, nem teljesítmény-faszverés, nem legendagyártás - illetve az, de a görög tájnak, útvonalnak, romoknak, embereknek. Fizetetlen propagandistájuk vagyok, "vezető elemzőjük".A futásaim csak apropók ahhoz, hogy a kultúrával, a nyelvvel és a helyiekkel…..
SimonyiBalázs 2023.10.30 18:20:48
@maurka: ez a cél, köszi
El tudsz képzelni olyan sportolót, akinek az a legnagyobb siker, ha feladja? Tényleg csak a győzelem a jó? Csak az az értékes, aki eredményes? vagy Örömet szeretne a sportoló, élvezetet, rutint, beérni a célba, vagy megverni másokat? El kell döntenie. De idővel ez összeérhet.   Ismét csak…..
 Jó pár éve halasztja ezt az interjút. De ami késik, nem múlik, és ez a mondat tökéletesen illik rá. Az epizód elérhető teljes hosszában, sok extrával mind podcast, mind videó formában itt a Patreonon. A posztban pedig képgalériában láthatjuk Béla életét. Úgy lett ikon, legenda, hogy szerinte…..
SimonyiBalázs 2023.10.24 12:02:32
@kiralysannyi: hát ahogy elmondja, nyílnak a régi zsírcsapocskák. Meg a fetasajtban is van CH, az olivaolajban is, a grillezett zöldségeket is locsolja vele. A hosszútávosnak idővel elfogy a CH, sokóra felett már tényleg zsíron megy.
  Elképesztő ultrás sztorik a '90-es évekből, amikor még minden nagyon más volt, csak a táv és az idő volt konstans. Nehezen kordában tartott, csapongó beszélgetés következik a magyar ultrafutás kvázi hőskoráról egy kísérő, segítő szemszögéből. Vagyis a kísérés egy sajátos módszeréről. Valamint…..
Egy hete ért véget a vébé, ez a zárósorozat. Bennem leginkább az arcok maradnak meg. Filmesként a közelik a legfontosabbak, fotósként is a grimaszokhoz, mimikához, testbeszédhez kötöm az eseményeket. A teleobjektíven keresztül így figyeltem a versenyeket: ki miként reagál a szám előtt, alatt,…..
Jubileumi ötvenes, ép ennek szántam, mert Ati a 49 és 50 életév közt lebeg. A második részben tovább boncolgatjuk a lenyűgöző futókarrier állomásait. UB, Bécs-Budapest, Békéscsaba-Arad, és persze előkerül a pénz szerepe is. Meg a szex az edzőtáborban. Meg az álmok, hogy ha már a lánya nem tudta…..
Az utolsó pár nap eseményfotóiból válogattam. Még lesz egy speciális tematikájú merítés a hétvégén, stay tuned. Az első rész itt. FYI: Visszatértem kicsit húsz évvel ezelőtti dolgokhoz, sajtófotósként tudósítok az atlétikai vébéről. Az első pár nap válogatása mellé pár élmény. (Összes fotó…..
Visszatértem kicsit húsz évvel ezelőtti dolgokhoz, sajtófotósként tudósítok az atlétikai vébéről. Az első pár nap válogatása mellé pár élmény. (Összes fotó © Simonyi Balázs). Hamarosan érkezik a második és a speckó harmadik adag. Képaláírások ehhez a galériához ITT.  Légy mecénása a blognak és…..
A 2000-es évek meghatározó hosszútávfutója. A karrier 1995-ben indult 2010-ben ért véget. (DUV-link itt.) Ma már őt is besorolják lesajnáltan a lemaradók, kikopók, lemorzsolódók közé. Pedig a 49 éves Vozi - ezért lett ez a 49. adás - nagy kaliber. Pár idézet tőle: Mit élveztél a futásban?…..
Jó tíz évvel ezelőtt mindenki ismerte a nevét az ultrás szubkultúrában, ma alig. Itt az idő feleleveníteni a dolgokat. Kétszer választották az Év Ultrafutójának (2013, 2014). Vezette a 48 órás futás világranglistáját. Mostanában visszavonultan futogat. DUV-link itt. Mennyit adott és mennyit vett…..