Regisztráció Blogot indítok
Adatok
őze bálint

299 bejegyzést írt és 416 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bódis Tamás hosszú évek alatt hitte el és tett érte nagyon sokat, hogy az áhított férfi elsőség övé legyen a Spartathlonon. Mint a mesebeli királyfivá vált legény, ő is messziről érkezett és messzire jutott-futott. Milyen az egész életen át vitt cél-tudat? Hogyan edz a taxis, szakács, kamionos és az…..
Vajon hány újdonsült futó vagy idézőjeles futó tud Bogár Janiról? Ő az eddigi egyetlen magyar férfi Spartathlon-győztes és 24 órás Európa-bajnok. Élő legenda, aki manapság is heti 3-4 alkalommal versenyez és akinek legendás a futás iránti szeretete, madjhogynem függősége. Különös ismertetőjele:…..
őze bálint 2019.09.23 10:09:16
@hozé: szerencsére nem kell kompromisszumot kötni RW-vel. Ők viszik a maguk vonalát, én az enyémet, kiegészítjük egymást, így kereke a futóvilág. A szponzoroknak tök más a felfogása, nekik olyan kell, aki social medai active sok követővel. Persze, értem, mire gondolsz, talán máshol máshogy lenne. De Janit szokták, szoktuk segíteni futótársak, ha egyáltalán elfogadja.
őze bálint 2019.10.03 10:53:25
@igorx: @Semper Fidelis: @Igora Royal: @kiralysannyi: sziasztok! Rengetegen kérdeztétek a blogon is, Bogár Janitól és tőlem is, hogy hogyan lehetne Jani helyzetén segíteni. Abban maradtunk Janival, hogy aki támogatná valamilyen formában - autószerelés, sportfelszerelések, eszközök, versenynevezés, anyagiak, jó szavak, bármi - az vegye fel vele a kapcsolatot a Facebookon személyes messenger-üzenetben. Elérhető mint Bogár János (privát) vagy Bogár János futó (oldal). Előre és utólag is nagyon köszönjük!

www.facebook.com/nemazeblog/photos/a.595731040508143/2476174152463813
Van Óz, a nagy varázsló, és Lőw, a nagy duruzsló - mert mindig telebeszéli a fejed szép versenyekkel. hogy érdemes sokat és hosszan futni, mert van ott valami... Nagy idők nagy tanúja, örökifjú veterán. A Spartathlon törzsvendége és világrekordere: 22-szer finiselt, ez világrekord (Karl Huberttel…..
őze bálint 2019.09.02 09:42:53
@Barna Sz: az első napon volt egy kavar az iTunes-on, de már rég a Lőw-interjú szól a 6-os rész alatt, csekkold
őze bálint 2019.09.03 20:09:46
@rrroka: persze direkt. Mind a zene, mind a szöveg -6dB-re van keverve, több kontrollhallgató van, szóval nem értem a problémát. Amúgy köszi, ha csak ennyi a komment.
Mai interjúalanyunk egy levendulamezőn értette meg, mi az ultrafutás - ehhez kellett pár futó, aki épp ott guggolt és fosott. A műsor is legalább ilyen szókimondó és bevállalós lesz. Az adások elérhetők itt: iTunes, Spotify, Mixcloud. Hallgatás & letöltés pedig itt: HearThis. (A pólóért…..
Minden tekintetben. Pláne, hogy még fut is, mint egy pásztorkutya. Hűvös tájak forró napokra és egy hangulatos, 8 perces portré. Még akkor is, ha a Feröer szótól egy magyar futballdrukkernak (is there anybody out there yet?) a gyomra is összerándul. ..
Hétvégén itt a nyolcadik Suhanj! hatórás futás a legendás L-alakú, csípőgyilkos bójakerülgetős horányi pályán, ahol a fáradt célbaérkezőket - már ha hatórás futáson értelmezhető a cél kifejezés - bundás kenyér és napfelkelte várja. Ahol együtt sportol ép és fogyatékos - már ha lehet ezt így mondani,…..
A második adás egzotikus körülmények között, valahol az orosz tajga fölött tízezer méterrel készült. Azon a repülőn, amin együtt jöttünk haza a Dunakanyar bombázójával (fiúk, sajnos foglalt), a Vaskapu Kalüpszó nimfájával, Komárom-Esztergom megye szép szülöttével és kitüntetettjével, a…..
őze bálint 2019.07.01 09:33:15
@rakosimarti: a HearThis-ről (hearthis.at/nemaze/) tuti letölthetők. A többi felületet meg kreatívan megoldottad,

@nezumi: eszembe se jutott ez a szép-dolog (Csanyánál sem), Hallgatva úgysem látszik!
Na elindultunk! Az első adás rögtön kettő lett, mert elbeszélgettük az időt, s így sem tudtunk minden témára sort keríteni. (A Youtube-on szocializálódott generációnak mondom, hogy türelemmel legyen, nem 10 másodperc egy beszélgetés.) Az adások elérhetők itt: iTunes, Spotify, Mixcloud. Hallgatás…..
A 2018. június 12-ei TEDx-es előadás egyéves évfordulójára - a pink gatya karrierje folytatódik a showbizniszben... A brit nagykövet, szociálpszichológus és közgazdász tudósok, valamint a BBC tudósítójának előadása mellett befért egy kis ultrás tartalom is. A tavalyi TEDx témája az (IR)RACIONALITÁS…..
őze bálint 2019.06.14 14:43:49
@rrroka: ne felejtsd: "Köztévé", itt ilyenek a vágóképek. Amúgy szoktam olvasni. Sőt,
nem azé, aki fut Hét év blog 2019.05.10 12:11:49
Minden UltraBalaton arra emlékeztet, hogy egy évvel öregebb lett a blog. Most épp hétéves. 2012-ben indult az egész ezzel a klasszicizálódott poszttal, amikor tökutolsó lettem az UB-n, két és félórával kiesve a szintidőből, de végigmentem, meg is vártak a célban. Szép és fájdalmas minden…..
őze bálint 2019.05.16 22:19:31
@nezumi: a folytatás a hétvégén/jövő hét elején. Kajdi Csaba mi/ki, és hol hallható? nagyon sok név/téma van még tervben, most két nő és egy úr következik, aztán majd szép sorban havi két adás. Ha kiadnám a neveket, tán elriasztanám őket is, titeket is.@rrroka:

@Ingyonbingyom: csak az nem hibázik, aki... a folytatás a hétvégén/jövő hét elején. (Milyen sportág? Curling?)
őze bálint 2019.05.16 22:23:00
@kiralysannyi: elég sok oka van, nem publikus. A versenyekből (ultrákból) veszek vissza, edzések meg ehhez igazítva. Aztán meglátjuk, lesz-e kutyából szalonna.

@rrroka: a figyelem, összpontosítás és a hosszúság a mai youtuber, gyorsfogyasztó világban nyilván furcsa, meghaladott dolgok, de engem egyáltalán nem érdekel. Ahogy a hallgatottság sem. Minél kevesebben, annál delikátabb. :-) Ha valaki könyv helyett szórólapot olvas, album helyett 2 perces dalt hallgat, film helyett trailert néz - egyéni ügy.
(Vízfejű budapesti poszt!) Készült két éve egy érdekes felmérés a Margitszigeten. A magyar Eco-Counter cég csinálta, ami amúgy a kerékpár-számlálókat is üzemelteti. Fő profiljuk a gyalogos és kerékpár áthaladások mérése bárhol, ahol felkérik őket...
őze bálint 2019.04.13 11:04:26
@Le a spammerekkel: simán lehet. De volt már hó is 2 héttel Vivi előtt.
őze bálint 2019.04.13 16:16:18
@bárahogy!: Igazad van É-D irányban. Én a belső útban gondolkodtam, a betoncsíkon. Szakmai ártalom. Ennyit a poszt értő szerzőjéről.
őze bálint 2019.04.14 06:34:12
@Cerambyx: valóban, tévedtem, javítom!
Mint ismeretes két napja a főpolgármester megint meglengette a furkósbotot, elküldte a selyemzsinórt, kinek hogy tetszik. Akkor mindenképpen illik gyanakodni, amikor valaki úgy kezd egy mondatot, hogy "szeretem a sportot, magam is sportoltam..." Erről írok az 2-es pontban. Fejlemény is van:…..
őze bálint 2019.04.11 18:50:21
@emoss: Sajnos a nem futásaim nem publikusak, erre már igazán nincs erőm-kedvem, de a versenyekről szoktam írni. Hajrá, úgyis összefutunk.
Sőt hol kínaink domborulnak, de ez már sok (mint a Maksa-híradó). De mégiscsak az elmúlt félévről, meg Kínáról fogok írni. No és az ínakról meg az inaktivitásról. A sérülés anatómiájáról, hatásmechanizmusáról. A sérült futó lelkiállapotáról és logikájáról. Futó-gyászmunkáról. Fantasztikus érmekről.…..
Évtizede lobbizom azért, hogy az ATLÉTATRIKÓ (ez a szóösszetétel pont annyira redundáns mint a CD-lemez) visszakerüljön a megérdemelt helyére a futás panteonjának, és belekerüljön a rajtcsomagba. Jogot mindenkinek, hogy szabadon teregethesse hónaljszőr-pamacsait. Hogy formás rotátorköpenyét…..
2018. Május 18-19. Aethlios 180 km(avagy Olympian Race, Görögország, terep-aszfalt), 4500m szint, 26h 50m A cím kattintékony, bár index címoldalra sosem kerül ez a blog, lévén nincs rajta engedélyezve a reklám, és ez így is marad, ahogy a szponzoroktól is tartózkodom.  A kedvenc versenyemmel zárom…..
őze bálint 2019.01.12 07:37:16
@rrroka: ejnye, múltkor dicsértelek meg a szoros szövegolvasásért és a végigolvasásért, de akkor elkerülte a figyelmed, h leírtam as tuti receptet. nemaze.blog.hu/2018/10/22/karmento_spartathlon18_1resz Talpalávaló részt olvasd. Kamásli is csak egy felesleges cucc, amit vinni kell aszfaltfutáson.
@kzolika: nem értem a sarus svédre vonatkozó kommentet. K100-ért is respekt, de azt sem értem, miért kell.
őze bálint 2019.01.15 11:30:50
@pingvink: megtisztelő, hogy ilyen fontos esetekben rám asszociálsz, le vagyok szarva!
Április 20-21. 250 km Sakura Michi International Nature Run (Cseresznyefa-virágzás) 33h 52m (41. hely, a legjobb nem ázsiai).  Egy itthon méltatlanul nem ismert, neves, nehéz verseny, borászdumával mint egy nagy, testes, aromás nedű, cseresznyés ízzel a lecsengésben. Idén ketten voltunk, jövőre már…..
őze bálint 2018.12.20 13:59:11
@bárahogy!: durva számok, de ott szerintem még bőven működik a gyári szponzoráció (olvasd el a Szűcs Csaba interjút itt a blogon 2012-ből). Bár azt is el tudom képzelni, hogy ott az ilyen eredmények mellett még dolgoznak is kőkeményen két műszakban. Kisebbek, vékonyabbak, könnyebbek, az étrendjük is más --- csak találgatok. És ha feljebb mész, akkor az ultrában is ennyi a különbség? lehet, nem tudom. Világversenyen - már ha ez mérce - sok hely különbség nem szokott lenni a magyar és a japán futók között.
Sőt, meg fogtok lepődni, még a politikus is volt aranyos, kedves kisbaba. Lásd az egyik kedvenc Petri-versemet a poszt alján. Emlékeztek még, hogy fényévekkel ezelőtt Gyurcsány Ferenc futni invitált mindenkit a Szigetre reggelente, hogy aszongya kérdezzen tőle, aki akar, beszélgessenek futás közben…..
őze bálint 2018.12.16 19:26:10
@Gerle Éva: "volt szerencsém" - gazdag a nyelvünk jelentésárnyalatoban. Nem úgy tűnt eddig, h RA testépítene. Ez egy új divat a frakción belül? És akkor a fő kérdés: most akkor jó a vádlija, vagy nem? Szerintem a blogolvasókat most ez tartja lázban (többek közt).
A 2017-es Badwater-tripről (Lubics Szilvi és kísérőinek 217 km-es kalandja Kalifornia sivatagos vidékén 47 fokban) sokat hallhattatok, olvashattatok részletesen a blogon is (itt). Megkapta az - állítólag nívós - Ezüstgerely-díjat is, amit sportújságírók és a MOB ad ki már három évtizede évente…..
Dave Scott = Chuck Norris? Csak azért kérdezem, mert - Dave Scott sosem viselt órát és - Dave Scott sosem örült vagy integetett a célszalag átszakításáig és - Dave Scott sosem sétált, soha nem gyalogolt egyetlen percet sem az ironman maratoni futásán?  Állítólag az emberek a rövid posztokat…..
őze bálint 2018.12.07 15:37:40
@Semper Fidelis: Kösz, de a terjedelem könnyen behatárolható, a blog.hu 65000 karakterben szabta meg a maxot, ha kép, videó, stb elem kerül még bele, az ebből vevődik, szóval egy házidolgozat nagyságú cucc fér ide-
Tudtátok, hogy hogyan hangzik a futó haiku? Hogy miért jó a termőtalaj a bogyiszlói paprikaföldeken? Hogy lényegesen megemelkedett az ultraelitben az esztéták száma? Hogy mi az hogy futó-levonulás? Hogy feltűnő gatyában könnyebben levadásznak egy versenyen? Hogy az ókori görögök mit tartottak a…..
őze bálint 2018.09.10 04:20:05
@Vendel987654321: jogos, javitva, thx
őze bálint 2018.10.06 10:31:04
@kaaen: én csak hallottam, h nem is veszi észre a sportoló, csak egyszercsak nem tud ráállni a lábára, de a fájdalmat is el tudom képzelni

@Sz.Lacc: pontos!
őze bálint 2018.11.02 11:13:18
@kzolika: simán lehet, ezen még nem agyaltam, mert itt nem volt olyan hosszú a táv, de akár a zselék is bejátszhattak
(Az 1. rész itt. Bele se kezdjetek nélküle.) Szóval az idei Spartathlonon mindenki kinyitotta a maga különbejáratú kármentőjét. Bevackolt és onnan tartotta a frontot. Jómagam a zsinórban hatodik teljesítésért mentem, és csak a legelső (2013), spártai küszködéshez volt fogható - a végjáték…..
őze bálint 2018.11.02 11:04:21
@iramszarvas: a nyitott esőkabátról a szél gondoskodott, ami inváziót indított a verejtékmirigyek túltermelése ellen

@rrroka: volt eddig vetélkedés a fiúk vagy lányok között? nem emlékszem. Mindenki futja a maga kis versenyét.
A címbeli idézet Arnold Palmer golfozótól származik - szelíden jelezve, hogy nincs ingyenebéd. Ha megvannak a biztos alapok, és nemcsak a karbantartásra / fenntartásra, hanem a fejlődésre is marad erő az edzésen, akkor a versenyeken már "csak" le kell adni az aznapra rendelt maximumot, és élvezni a…..
őze bálint 2016.05.08 22:31:05
@Amegy: Pitigliano.
őze bálint 2017.08.18 23:49:36
@kacorlord: nem volt edzőtábor, de jött vagy 15 futó az 50/103 kilis távra.
őze bálint 2018.11.02 11:02:18
@kzolika: mit?
(A 2. rész itt.) Amikor a puszták népe mulatozásba fogott a kurta kocsmákban, amikor bőszen fogyott a fröccs és a karcos pálinka, akkor minden valamire való fogadós, csárdás vészüzemmódba kapcsolt. Sebtiben összekapkodták a duhajkodás közben még éppen nem összetört értékes edényeket, üvegeket,…..
Itt az olimpia, ki vagyok hegyezve a triatlonra. Egy olyan sportkombó ez, amiben minden megtörténhet, és aki odaáll, az három sportágban tud valami nagyon jót - egyszerre. 2010 óta figyelem a brit Brownlee-fivéreket. Ez az olimpia is róluk fog szólni, szinte biztosra veszem. A triatlon sajátos…..
őze bálint 2016.08.22 12:01:28
@gbkMnkii: én végig azt hittem, h előreengedi Jonnyt. Érdekes lehet ez az egész tesódinamika (szeretet, a másiknak jót akarni vs győzelem mindenáron). Gomez egy nagy kérdőjel, sosem tudjuk meg. Faldum remekelt, mondjuk egy picit jobb futásra számítottam tőle. Részletes idők itt: www.triathlon.org/results/result/2016_rio_de_janeiro_olympic_games/305290
őze bálint 2018.10.07 21:47:03
@szcs84: két év távlatából is emlékszel egy mondatra, sőt konfirmálod, ez igen! Ha jól emlékszem, a Frodeno valami nagyot ment nemrégiben ironman távon, ugye? Ez a trió (kiegészülve a másik Brownlee-val, dél-afrikaiakkal, ausztrálokkal oroszokkal) nagyon jó versenyeket hozhat a következő években.
(Ez a kétrészes írás egy válasz a Facebookon, az Atléták II. csoportban megjelent szövegre. A posztom, azaz a reakció első része itt.) ÉRTÉKVESZTÉS Ahogy az első részben írtam, versenyekről ismerem (felületesen) Deli Gergőt, a poszt szerzőjét. Nincs olyan élményem, hogy valaha is lenézőn…..
őze bálint 2018.08.17 10:56:17
@mtomi: minden versenytípus specifikus és megvan a hozzárendelt sportértéke, ami amúgyis relatív mindenkinél, nálad ez, másnál az nagyobb. Jelzem, h a csőmaxon futott maraton nagyon kemény, de máshogy fáj, máshogy kemény, mint egy Death Valley, ami kivülről nyilván vánszorgásnak tűnik. Én erre azt mondom: próbáld meg. Nota bene: úgy tudom, Deli belesérült a maratonfutásaiba, ki is szállt az atlétikából mint versenyző. Ezt elfelejtette megírni.
őze bálint 2018.09.01 09:55:23
@bota71: Definíció: "A kajakos menetirányba nézve ül, és kéttollú lapáttal a hajó mellett húzva végzi a mozgást. A sportoló keze, csuklója a lapáttal azonos ismétlődő körszerű mozgást ír le, a hajó hossztengelyével közel párhuzamosan." Ezek szerint, aki egy ütemet kihagy, nem evez folymatosan, az nem kajakos. Abszurd? Pedig előfordul. AZ, hogy az ultrafutás az atlétika része vagy sem, nem igazán izgat. A MASZ-nál az, amolyan megtűrt mostohagyerek. Elárulom neked, hogy még az elit ultrások (akik tán a te mércéddel is komoly eredményeket tesznek le a repülőfázisaikkal) sem futnak például bizonyos szögű emelkedőn, mert ez a sportág kívánalma (energiatartalékolás, belátás) és technikája.

Szerintem félreérted alapvetően a kiindulópontot. A vitaindító cikk (amit egyszer megírt a szerző, DeliG, és onnantól kezdve soha senki a részükről nem állt ki sem nyilvános beszélgetésre, sem újabb értelmes replikával nem állt elő) lényege az volt, hogy miért nincs TÖBB figyelem az atlétikán, bezzeg az ultrán mennyi van, és az milyen "igazságtalan". És a figyelemből lett levezetve, hogy mennyivel komolyabb dolog a közép-/hosszútávfutás, mint az ultra. Az, hogy az emberek kit / mit tartanak minek (pl. atlétának vagy komoly teljesítménynek), az ő dolguk. Nem előírható. Ahogy a helyesírási szabályzat is egy avítt dolog, hisz a nyelvet az emberek alakítják, az "helyes", amit naponta kimondanak, használnak.

Egyébként megértem az álláspontodat, csak nem tartom életszerűnek, hisz a szcéna totálisan más (virulens, prosperáló), mint amit te ideálisnak vélnél.

Az pedig, hogy nem edzenek az ultrások az adott távon, szerintem érthető. A Bogár Jani még futott edzésen 60-100 km-t tempóban, de más (profibb, pénzelt) idők voltak. nyilván te is belátod, hogy egy 24h-ra készülő vagy 200 kilis versenyre edző futó nem fog 4-5 naponta erre tréningezni a teljes táv vagy idő lefutásásával. Ilyen modellnek sem értelme, sem haszna nincs.
őze bálint 2018.09.04 23:55:33
@bota71: mindennel egyetértek. Kivéve: " Ez azt az illúziót kelti, hogy ő nagyon értékes dolgot csinált" Igenis nagyon értékes dolgot csinál. Nem a kocsmában bassza a rezet. Áttételesen és konkrétan is értéket hoz létre: egészséget, sportszerűséget, teljesítményt. Ezt sugározzák a városi versenyek tömegei. You can do it. Változtass, törődj magaddal, több leszel, jobban leszel, ez hat majd a közérzetedre, munkádra, stb. Minden ilyen hasznos, kis lépésekkel kezdődnek a nagy dolgok.

Észrevételek: az amatőr és a profi befutóérme nem ugyanaz, a verseny sem ugyanaz (hacsak nem utcai futóverseny, de akkor győz a jobbik), a pénz sem, a szemlélet, a körítés stb Vonzások és választások.

A világ az instant dolgok felé tart, már ott is van, gyorsan, azonnal, most, hopp egy ironman, maraton, ultra stb. Arcoskodás a kevésre, minimál teljestmény nagy elismeréssel - nem új jelenségek, olvasni kell a sorok között. Aki meg nem tud, annak meg minek magyaráznád.

Értékek: pont mint a tisztelet. Nem lehet követelni. Csinálod, példát adsz, lerakod az asztalra, és idővel visszaogazolódik. Nem mindenkitől, de úgyis az fontos, aki visszaigazolja, mert az érti a sportágat, szcénán belül van, nem felületes jöttem-láttam-belekezdtem valaki.