Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alfréd76

0 bejegyzést írt és 105 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az már ugye hivatalos, hogy lesz idén országos Michelin Kalauz. A kérdés már csak az, hogy pontosan mikor, na és kik szerepelnek majd benne vidékiként csillaggal...
 Rácz Jenő frissen nyitott étterme a közbeszéd tárgya, megnéztem, mit főzött ki a Shanghaiban edződött séf! ..
  Elég sok energiát fektettem abba, hogy – saját testzsírom mennyiségét is gyarapítva – kinyomozzam, melyik a legjobb carbonara. Találtam sok fantasztikust, de a legjobbnak a receptjét is megszereztem, ráadásul videóval!..
A COVID-19 rengeteg borzalma mellett van 1-2 egészen meglepő pozitív következménye is. Például simán lehet otthonra szervezni Michelin-csillagos ünneplést...
Alfréd76 2021.04.08 21:27:29
@plokmi: Nem, nem ebben a műfajban. Egy másikban talán.
Amikor megpillantottam az Instagramon, hogy kacsamájjal töltött, szarvasgombás, hólyagban sült szupercsirkét kínál egy fantasztikus étterem, nem volt kérdés, hogy azonnal meg kell kóstolnom. Aztán nem minden úgy sikerült, mint terveztem...
Alfréd76 2021.03.23 21:49:35
@világevő: "éf séfjének".
Szándékosan nem akarom elárasztani a blogot a saját éttermemről szóló posztokkal, ezért csak ritkán jelentkezem ilyennel, amikor van miről beszélni. [Promóciós kód is van ám!] A nem nudlis fotók forrása: FORTEPAN..
Alfréd76 2021.02.22 13:30:04
Nekem jól jött ez a hely. A feleségem kedvence a káposztás tészta, nem szereti a túrósat, a lányom szereti nagyon a krumplis tésztát, de nem szereti sem a káposztásat, sem a túrósat, én megeszem mindet, de a túrós a kedvencem. A büdös kölök pedig kilenc évesen eljutott oda, hogy nyammog a "zacskós" tésztán azóta, hogy pár alkalommal én gyúrtam otthon. A gyúrás pedig macerás, háromfélét készíteni pláne az. Eleinte nem rendeltem, mert hozzánk nincs kiszállítás, pár hete mégis vállaltam, elmentem érte. Azóta többször rendeltem egy-egy adag káposztás, túrós, krumplis tésztát a munkahelyemre. Igaz, kihűl, mire hazaérek, de a túrósat úgy ahogy van beteszem a sütőbe az alutálcában 170 fokra, míg átmelegszik, a másik kettőre rápirítok serpenyőben. Vacsorára pont elég, ha lefojtjuk mákos nudlival, pláne. Amúgy a káposztás és a krumplis tészta kimondottan nagy adag, nem is boldogul vele a gyermek egyszerre. A feleségem sem, de az ő káposztás tészta maradékát a túrós tészta után elnyammogom... Így lesz mindenki boldog. Gyerek is, asszony is, én is, András is, Gerendai Karcsi is.

A mákos nudli pedig zseniális, miként a rakott bárány is, ez utóbbiból tripla adagot is meg tudnék enni. Mást még nem próbáltam...

Ha pedig esetleg kevesebb lesz a munkám, és több lesz az időm, újra gyúrok tésztát otthon. Azt viszont még nem tudom, hogy ilyen mákot hol lehet kapni...
Alfréd76 2021.02.22 15:21:53
@Örömhernyó: Az olasz tésztaételek is egyszerűek, mint a faék, rendszerint pár alapanyag. A kulcs a rendkívül jó minőségű alapanyag, és a helyes technológia. Krumplis tészta az is, ha a boltban megveszel akármilyen krumplit (mert itthon még általában van "a krumpli", jó esetben van főzni- és sütnivaló, de ez is ritka), hozzá száraztésztát, és paprikát (amelyből a kiskereskedelemben sajnos alig kapható jó minőségű), és ezekből összedobod az ételt egy nosalty recept alapján, és krumplis tészta az is, ha kimondottan a célnak leginkább megfelelő krumplit készíted el lassan, tökéletes állagúra, kiváló paprikával, gyúrt, friss tésztával. A menzás krumplis tészták 100, és az otthoni krumplis tészták 99 %-a az előbbi receptúra, pedig a különbség ég és föld. Ugyanez igaz a káposztás tészta esetében is. A nudli pedig már világ, a legtöbben fagyasztott nudliból, bolti darált mákból készítik, jó minőségű mákot nem is nagyon lehet kapni...
Alfréd76 2021.02.23 18:50:26
@Shoi Aran: Isten őrizz, hogy vitázzak, arra viszont kíváncsi lennék, hogy milyen megfontolásból tetted be a fenti hozzászólásodat szóról szóra az étterem Facebook oldalán egy 2020. december 20-i véleményhez kommentként...
Biztos lesz majd olyan is újra, hogy egy étteremben fogjuk élvezni a kiváló szervizt, hangulatot és ételeket, de ehelyett most marad az otthoni hiánypótlás: amiben segítenek az éttermek, miközben mi is segítünk az éttermeknek...
Alfréd76 2021.01.24 23:22:20
Annyi még, hogy a többi tészta is remek, óriási a különbség az általam készített száraztésztás krumplistészta, és az általatok készített krumplistészta között. A lányom szerint pont olyan jó a Nudli krumplistésztája, mint az enyém. Ez ordas nagy kamu. A lányom talán(?) elfogult, szerinte Pesti marhahúslevese (Platán) pont olyan jó, mint az enyém, és a Stand25 palacsintája is pont olyan jó, mint az enyém... Egyedül Párizsban mondta azt egy gombás ételre, hogy én nem tudok ilyen gombát készíteni... Szóval én értem és a helyén kezelem ezt a dicséretet:)

A krumpli állaga egészen rendkívüli volt, nem tudom, hogyan éritek el (én töröm a paprikás krumplit a krumplis tésztához). A túrós tészta megint csak hibátlan technikailag, csodás a túró és a tejföl is amit használtok, nagyon krémessé teszi az ételt. Ehhez nem kérnék legközelebb plusz pörcöt, kiváló pörc szerencsére van itthon, zsírjára sütöm, és ráöntöm:). A káposztás tészta volt az, amire nem kaptam fel a fejem, tisztességes, de nem katartikus élmény. Feleségem nem szórt rá cukrot, tehát jó volt, ez tény. Az enyémet mindig megcukrozza...

A nudli viszont tényleg mindent visz. Ahogy tocsog a vajas olajos cuccban, a friss mákkal...

Néhány korábbi értékelésben gondok voltak az adagokkal, én ezt nem éreztem. Egy túrós csusza, mákos nudli párossal bőven jóllaktam, pedig én egy dagi, falánk disznó vagyok. Szerintem jó az irány, bízom benne, megtalálja a célcsoportot is. A belső kialakítása persze mutatja, hogy a belvárosi bulivonat a cél, de olyan a hely, ahova egy vasárnap a családdal is el lehet menni.

Ezt a hozzászólást kitehetitek a Facebook-ra, nekem nincs FB profilom...
Az újraéledő budapesti gasztroszcéna következő örömteli állomása a héten megnyitó fine dining étterem, ahol 30 év alatt van az átlagéletkor, és nagyon erős halas és vegán kóstoló menü is van, a hagyományosabb mellett. Íme...
Alfréd76 2020.06.22 21:13:17
@világevő: Ugyan, András, ne légy ilyen. Volt egy (utólag keletkezett) tévedés az írásban, ezzel pedig boldoggá tettél valakit, aki ezt megjegyezhette:)
[Folyamatosan frissül!] Rengetegen várjuk már, hogy végre lehessen újra étterembe menni, összegyűjtöm a legjobb hazai helyekkel kapcsolatos fontos információkat az újranyitásról. Percről-percre változik a helyzet, így érdemes gyakran visszatérni ide, frissítem mindig a legújabb adatokkal. A…..
Alfréd76 2020.05.25 11:40:15
@világevő: Nos, semmi egzotikus vagy különleges. Marhahúsleves, három fogásként tálalva: először a leves zöldségekkel, utána a velőscsont pirítóssal, végül a főtt marhafartő (magyarul tápfelspitz) mindenféle mártásokkal, burgonyával. Nagyon kevés helyen tartják így az étlapon, még kevesebb helyen készítik jól. Otthon nekiállni nem egyszerű, lehetetlen belőle kis adagot készíteni, és szinte lehetetlen jó minőségű fartőt kapni. A Platánban a húshoz remuládot, egy spenótos mártást, sült alma chutney-szerűséget, és pirított burgonyacsíkokat adtak, szinte sírtam a gyönyörűségtől. A tálalása ennek az ételnek nyilvánvalóan nem lehet műalkotás, de azért ezt is sikerült nagyon szépen megoldani. Ha tudnék ide képet feltölteni, megtenném.

Hétvégén szerintem visszatérek, csak emiatt még egyszer... Meg persze azért, mert a lányom is teljesen odáig van az étteremért, a platánfáért, és a kacsákért, akiket lehet etetni.
Tovább folytattam az otthoni gurméskodási lehetőségek tesztelését, ezúttal bővítve a kínálatot pár különleges megoldással a legelegánsabbtól az egzotikusabbakig. A héten megvolt az első Világevő Talks!..
Aki ette már a főztjét bárhol (például a Tantiban, Babelben korábban), azt nem kell sokat győzködni arról, hogy Pesti "legszebben tálaló magyar séf" István sok-sok éve töretlenül magas színvonalú gasztronómiát visz. A forró nyári napokon pedig külön öröm, hogy akár napközben is élvezhető ez, a…..
Annyira hihetetlen éttermben voltam, hogy máig nem tértem teljesen magamhoz. Tökéletes légkondi, ráadásul teljesen környezetbarát megoldással...
Második vegetariánus szezonját kezdi kedvenc éttermem, a koppenhágai Noma az újranyitás óta, megmutatom, hogy néz ki az új menü...
Alfréd76 2019.06.28 19:55:45
Ez a menü az én ízlésvilágomtól elég távol áll, gondolom. Azért csak gondolom, mert soha nem kóstoltam még csak hasonlót sem (jártam már fine dining étteremben sokszor, tehát ez a világ nem idegen).

Azt viszont tudom, hogy a jelenlegi táplálkozási szokásaink hosszú távon nem fenntarthatók. Szidjuk az autókat, mintha csak ők tehetnének a globális felmelegedésről, miközben pár nagy tengerjáró hajó több kárt okoz, és legalább ennyire káros a húsfogyasztás is, legalábbis abban a mértékben, ahogy az Európában kialakult. Pontosítok, mielőtt valamelyik feketeöves troll megtenné: nem a húsfogyasztás a káros, hanem mindaz, ami ahhoz kell, hogy az a sok megevett hús eljusson a tányérokra.

Én húsevő vagyok, de belátom, hogy ez nem fenntartható, és sok tudós pedzegeti, hogy az emberiségnek hosszú távon meg kell barátkoznia azzal, hogy a mostaniak helyett más táplálékot találjon, sokat emlegetik pl. a rovarokat, amelyek kiváló fehérjeforrások, és könnyen "előállíthatók" nagy mennyiségben is.

Fentebb valamelyik szuperokos-mindentjobbantudó előadta, hogy 35 hektárja van. Nos, gondoljunk csak bele, hogy hány embert lehetne élelmezni 35 hektárról, ha azon búzát, krumplit, tyúkokat és disznókat nevelünk rántotthúsnak és sült krumplinak, és hányat akkor, ha a fenti menühöz hasonlóan használnánk fel a megtermelt növényeket (és rovarokat).

Ki tudja, lehet, hogy a hasonló újítók jelölik ki azt az irányt, amit pár évtized múlva mindannyian követünk. Vagy elfelejtjük őket, az is lehet.

De az biztos, hogy a Noma egy ilyen menü kifejlesztésével többet tesz, mint az itt pofázó trollok összessége (ez nem kaja, ez sznobizmus, ezzel nem lehet jóllakni és társaik).
Alfréd76 2019.06.28 20:14:49
A bibimbap Korea talán legnépszerűbb exportétele: világszerte készítik számtalan verzióban. Megmutatom, milyen a "feltalálása" helyszínén Csondzsuban és Szöulban, Michelin-csillagos verzióban. Júni 7-én újra Világevő Vacsora!..
Alfréd76 2019.05.28 19:54:49
Szerencsére kétszer is, csütörtökön ketten a feleségemmel, szombaton hármasban, a kislányom is jött. Volt, ami nem tetszett:
- A tematika kissé furcsa volt, szerintem sok kiállító nem tudta megoldani, legalábbis úgy nem, hogy az valóban jó, és ne erőltetett legyen. Emellett alapvetően nehezebbek, laktatóbbak voltak az egyes fogások.
- Egyre inkább megjelenik a fesztiválközönség, akik a Sound előtt itt melegítenek be.
- Dohányzás. Ezt minden évben elmondom, nem tudok túllépni rajta. Ülök a kislányommal, eszünk, leül mellénk két nő, és rágyújtanak... Nem tudom, miért nem lehet kijelölni pár dohányzóhelyet. De ez az én szokásos morgásom.

Tetszett azért, amiért általában tetszik, jó a hangulat, jókat lehet enni, jókat lehet beszélgetni a séfekkel (különösen csütörtökön, akkor kevesebben is voltak). Nagyon tetszett, hogy a hét éves lányommal kint voltunk szombaton egész nap, élvezte (félúton megszakítottuk egy játszóházzal), és kóstolt, érdeklődőn. Tetszett az, hogy rájöttem, Mautner Zsófi egyáltalán nem ellenszenves, sőt, kimondottan jó fej.

Tetszett az, hogy szombaton este hazafelé menet egy hatfős társaság lepakolta a poharaikat a kerítés mellé a földre, majd beültek két taxiba, így nekem meg is lett a hamarosan átadásra kerülő nyaralóba a borospohár-készlet...

Remélem, jövőre nem a köröm-pacal-velő tematikát találják ki (bár szeretem mindhármat...).
Az elmúlt hetekben elkezdtem nyomozni valódi, lehetőleg kézműves és adalékanyagmentes szalámik után. Azaz a másik oldalról megfogalmazva: nem ipari, tartósítószerekkel teletömött szalámikat gyűjtöttem össze. * Ez nem egy igazi teszt, nem vakon zajlott és nem is teljes körű. Viszont tervezünk…..
Sokfelé dicsekszenek világszerte azzal, hogy az ő steakük a legjobb, de csak egynek lehet igaza. Megmutatom, melyiknek. ..
Alfréd76 2018.07.12 09:47:06
Vártam, mibe fognak belekötni az okosok azután, hogy itt az adag méretét nem lehet kifogásolni... Amúgy a blogokban, úgy általában, az a legjobb, hogy nem kell őket olvasni. Nem olyanok, mint a sorosozós-brüsszelezős óriásplakátok, amelyeket nem tudok kikerülni (meg persze itt András nem az én pénzemet költi, v.ö. óriásplakátok). Mosolygok ugyan néha én is a jelzőkön (egy időben a "brutális" szó volt gyakori), de azért olvasom, mert összességében tetszik, amit és ahogy ír, és érdekel ez a világ. Akinek nem tetszik, annak tökéletes megoldás lehet, ha nem olvassa. Esetleg.

A steak nagyon nehéz műfaj. Én steakrajongó vagyok, és elég jól főzök, de kb. három éve szántam rá magam a steakre először. Azóta egy autó árát elsütöttem, és eleinte nagyon ritkán lett jó (a rossz sem lett ehetetlen, de volt, hogy túlsült, vagy túlságosan megpörkölődött a széle). Sok-sok sütés után rátaláltam arra a módszerre, ami nekem bejött, és amivel most 5 esetben 4-szer olyan az eredmény, amilyet akarok, és az ötödik is csak picit megy mellé (mondjuk lesz egy medium helyett medium fölé picivel). Ezt el tudom érni akkor, ha a hús jó. Jelenleg Budapesten egy helyet tudok, ahol mindig megkapom ugyanazt a minőséget, ez a Mészársteak. Ha az ember túljut a szörnyen idegesítő vicceken (vagy akkor megy oda, ha Attila van a pultban...), akkor kiváló húst kap. Méregdrágán, de kiválót. Én ebből a húsból, az otthoni tűzhelyemen, az otthoni öntöttvas (nem bevonatos) serpenyőmmel tudok jól sütni. Múltkor kollégámnál próbáltam, a hús adott volt, a serpenyő viszont más volt, a tűzhely is, és a végeredményt nem találtam el. Persze így is jó lett, de ha nekem egy picit kevésbé rózsaszín, mint ahogy pontosan szeretem, akkor már puffogok…

Ez a hús számomra tökéletesen van sütve. A fentebbi videóban linkelt szuvidos változat nem jön be, valóban látszik rajta, hogy az főtt-kérgesített hús. Mondjuk akkora darab húst nem is igazán lehetne csak serpenyőben vagy tűzön megsütni.
A vasárnapi ebéd kiemelten fontos étkezés a legtöbb család életében, nagyon nem mindegy, hogy stimmel-e. Ünnep és falatozás egyszerre, vagy akár a falatozás ünnepe. Olyanra bukkantam, ahol garantált az öröm!..
Tegnap megvolt a Gourmet Fesztivál szakmai napja, sikerült alaposan belekóstolgatni a kínálatba. És a poszt végén még egy játék is van egy nagyon komoly 2 fős vasárnapi ebédért!..
Elég sok félreértés kering a 2018-as Michelin Kalauz kapcsán, így összeírtam, hogy pontosan mit is tartalmaz magyar szempontból, és mit nem...
A sok Michelin-csillag után ideje egy kis Michelintelen beszámolónak, vannak ugyanis fantasztikus éttermeink, amik még fel sem bukkantak a tesztelők határidőnaplójában, pedig nagyon is megérdemelnék a figyelmet. ..
Még bőven van lehetőség kiélvezni a karácsonyi készülődés messze legjobb részét: a boltokban lökdösődés helyett a szabadtéri evés-ivást. És még egészen kellemes meglepetések is vannak, például ingyenes ételkóstoló, na meg profi kávé Faema E61-ből!..
Andy Hayler után megint sikerült Budapestre csábítanom egy nagy foodie-t, hogy kicsit kóstolgasson nálunk, hátha hírét viszi a világban. És hatalmas élmény volt megtapasztalni, hogy mennyire meg van lepve! ..