Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alfréd76

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki ette már a főztjét bárhol (például a Tantiban, Babelben korábban), azt nem kell sokat győzködni arról, hogy Pesti "legszebben tálaló magyar séf" István sok-sok éve töretlenül magas színvonalú gasztronómiát visz. A forró nyári napokon pedig külön öröm, hogy akár napközben is élvezhető ez, a…..
Annyira hihetetlen éttermben voltam, hogy máig nem tértem teljesen magamhoz. Tökéletes légkondi, ráadásul teljesen környezetbarát megoldással...
Második vegetariánus szezonját kezdi kedvenc éttermem, a koppenhágai Noma az újranyitás óta, megmutatom, hogy néz ki az új menü...
Alfréd76 2019.06.28 19:55:45
Ez a menü az én ízlésvilágomtól elég távol áll, gondolom. Azért csak gondolom, mert soha nem kóstoltam még csak hasonlót sem (jártam már fine dining étteremben sokszor, tehát ez a világ nem idegen).

Azt viszont tudom, hogy a jelenlegi táplálkozási szokásaink hosszú távon nem fenntarthatók. Szidjuk az autókat, mintha csak ők tehetnének a globális felmelegedésről, miközben pár nagy tengerjáró hajó több kárt okoz, és legalább ennyire káros a húsfogyasztás is, legalábbis abban a mértékben, ahogy az Európában kialakult. Pontosítok, mielőtt valamelyik feketeöves troll megtenné: nem a húsfogyasztás a káros, hanem mindaz, ami ahhoz kell, hogy az a sok megevett hús eljusson a tányérokra.

Én húsevő vagyok, de belátom, hogy ez nem fenntartható, és sok tudós pedzegeti, hogy az emberiségnek hosszú távon meg kell barátkoznia azzal, hogy a mostaniak helyett más táplálékot találjon, sokat emlegetik pl. a rovarokat, amelyek kiváló fehérjeforrások, és könnyen "előállíthatók" nagy mennyiségben is.

Fentebb valamelyik szuperokos-mindentjobbantudó előadta, hogy 35 hektárja van. Nos, gondoljunk csak bele, hogy hány embert lehetne élelmezni 35 hektárról, ha azon búzát, krumplit, tyúkokat és disznókat nevelünk rántotthúsnak és sült krumplinak, és hányat akkor, ha a fenti menühöz hasonlóan használnánk fel a megtermelt növényeket (és rovarokat).

Ki tudja, lehet, hogy a hasonló újítók jelölik ki azt az irányt, amit pár évtized múlva mindannyian követünk. Vagy elfelejtjük őket, az is lehet.

De az biztos, hogy a Noma egy ilyen menü kifejlesztésével többet tesz, mint az itt pofázó trollok összessége (ez nem kaja, ez sznobizmus, ezzel nem lehet jóllakni és társaik).
Alfréd76 2019.06.28 20:14:49
A bibimbap Korea talán legnépszerűbb exportétele: világszerte készítik számtalan verzióban. Megmutatom, milyen a "feltalálása" helyszínén Csondzsuban és Szöulban, Michelin-csillagos verzióban. Júni 7-én újra Világevő Vacsora!..
Alfréd76 2019.05.28 19:54:49
Szerencsére kétszer is, csütörtökön ketten a feleségemmel, szombaton hármasban, a kislányom is jött. Volt, ami nem tetszett:
- A tematika kissé furcsa volt, szerintem sok kiállító nem tudta megoldani, legalábbis úgy nem, hogy az valóban jó, és ne erőltetett legyen. Emellett alapvetően nehezebbek, laktatóbbak voltak az egyes fogások.
- Egyre inkább megjelenik a fesztiválközönség, akik a Sound előtt itt melegítenek be.
- Dohányzás. Ezt minden évben elmondom, nem tudok túllépni rajta. Ülök a kislányommal, eszünk, leül mellénk két nő, és rágyújtanak... Nem tudom, miért nem lehet kijelölni pár dohányzóhelyet. De ez az én szokásos morgásom.

Tetszett azért, amiért általában tetszik, jó a hangulat, jókat lehet enni, jókat lehet beszélgetni a séfekkel (különösen csütörtökön, akkor kevesebben is voltak). Nagyon tetszett, hogy a hét éves lányommal kint voltunk szombaton egész nap, élvezte (félúton megszakítottuk egy játszóházzal), és kóstolt, érdeklődőn. Tetszett az, hogy rájöttem, Mautner Zsófi egyáltalán nem ellenszenves, sőt, kimondottan jó fej.

Tetszett az, hogy szombaton este hazafelé menet egy hatfős társaság lepakolta a poharaikat a kerítés mellé a földre, majd beültek két taxiba, így nekem meg is lett a hamarosan átadásra kerülő nyaralóba a borospohár-készlet...

Remélem, jövőre nem a köröm-pacal-velő tematikát találják ki (bár szeretem mindhármat...).
Az elmúlt hetekben elkezdtem nyomozni valódi, lehetőleg kézműves és adalékanyagmentes szalámik után. Azaz a másik oldalról megfogalmazva: nem ipari, tartósítószerekkel teletömött szalámikat gyűjtöttem össze. * Ez nem egy igazi teszt, nem vakon zajlott és nem is teljes körű. Viszont tervezünk…..
Sokfelé dicsekszenek világszerte azzal, hogy az ő steakük a legjobb, de csak egynek lehet igaza. Megmutatom, melyiknek. ..
Alfréd76 2018.07.12 09:47:06
Vártam, mibe fognak belekötni az okosok azután, hogy itt az adag méretét nem lehet kifogásolni... Amúgy a blogokban, úgy általában, az a legjobb, hogy nem kell őket olvasni. Nem olyanok, mint a sorosozós-brüsszelezős óriásplakátok, amelyeket nem tudok kikerülni (meg persze itt András nem az én pénzemet költi, v.ö. óriásplakátok). Mosolygok ugyan néha én is a jelzőkön (egy időben a "brutális" szó volt gyakori), de azért olvasom, mert összességében tetszik, amit és ahogy ír, és érdekel ez a világ. Akinek nem tetszik, annak tökéletes megoldás lehet, ha nem olvassa. Esetleg.

A steak nagyon nehéz műfaj. Én steakrajongó vagyok, és elég jól főzök, de kb. három éve szántam rá magam a steakre először. Azóta egy autó árát elsütöttem, és eleinte nagyon ritkán lett jó (a rossz sem lett ehetetlen, de volt, hogy túlsült, vagy túlságosan megpörkölődött a széle). Sok-sok sütés után rátaláltam arra a módszerre, ami nekem bejött, és amivel most 5 esetben 4-szer olyan az eredmény, amilyet akarok, és az ötödik is csak picit megy mellé (mondjuk lesz egy medium helyett medium fölé picivel). Ezt el tudom érni akkor, ha a hús jó. Jelenleg Budapesten egy helyet tudok, ahol mindig megkapom ugyanazt a minőséget, ez a Mészársteak. Ha az ember túljut a szörnyen idegesítő vicceken (vagy akkor megy oda, ha Attila van a pultban...), akkor kiváló húst kap. Méregdrágán, de kiválót. Én ebből a húsból, az otthoni tűzhelyemen, az otthoni öntöttvas (nem bevonatos) serpenyőmmel tudok jól sütni. Múltkor kollégámnál próbáltam, a hús adott volt, a serpenyő viszont más volt, a tűzhely is, és a végeredményt nem találtam el. Persze így is jó lett, de ha nekem egy picit kevésbé rózsaszín, mint ahogy pontosan szeretem, akkor már puffogok…

Ez a hús számomra tökéletesen van sütve. A fentebbi videóban linkelt szuvidos változat nem jön be, valóban látszik rajta, hogy az főtt-kérgesített hús. Mondjuk akkora darab húst nem is igazán lehetne csak serpenyőben vagy tűzön megsütni.
A vasárnapi ebéd kiemelten fontos étkezés a legtöbb család életében, nagyon nem mindegy, hogy stimmel-e. Ünnep és falatozás egyszerre, vagy akár a falatozás ünnepe. Olyanra bukkantam, ahol garantált az öröm!..
Tegnap megvolt a Gourmet Fesztivál szakmai napja, sikerült alaposan belekóstolgatni a kínálatba. És a poszt végén még egy játék is van egy nagyon komoly 2 fős vasárnapi ebédért!..
Elég sok félreértés kering a 2018-as Michelin Kalauz kapcsán, így összeírtam, hogy pontosan mit is tartalmaz magyar szempontból, és mit nem...
A sok Michelin-csillag után ideje egy kis Michelintelen beszámolónak, vannak ugyanis fantasztikus éttermeink, amik még fel sem bukkantak a tesztelők határidőnaplójában, pedig nagyon is megérdemelnék a figyelmet. ..
Még bőven van lehetőség kiélvezni a karácsonyi készülődés messze legjobb részét: a boltokban lökdösődés helyett a szabadtéri evés-ivást. És még egészen kellemes meglepetések is vannak, például ingyenes ételkóstoló, na meg profi kávé Faema E61-ből!..
Andy Hayler után megint sikerült Budapestre csábítanom egy nagy foodie-t, hogy kicsit kóstolgasson nálunk, hátha hírét viszi a világban. És hatalmas élmény volt megtapasztalni, hogy mennyire meg van lepve! ..
Bergen Norvégia második legnagyobb városa és szerintem a világon a legesősebb is. Minden nap esik az eső, áztat néhány óránként, délután meg úgy rendesen esik. A helyiek minden nap vízálló kabátot és nadrágot hordanak, a Helly Hansen alapruhatáruk, mint nálunk a HM és a kínai, csak az előbbi norvég…..
világevő Gourmet Fesztivál 2017. 2017.05.20 09:06:46
Néhány kedvenc és érdekesség az idei kínálatból a Gourmet Fesztiválról. ***-gal jelölve azok a tételek, amiket óriási hiba lenne kihagyni! És itt továbbra is lehet találkozni személyesen is a séfekkel, akár két példányban is!..
A tegnap esti könyvbemutató után, íme a további érdekességek a Main cities of Europe-ból. És persze az ajánlott magyar éttermek teljes listája is. Itt épp hozom a könyvet..
Alfréd76 2017.03.07 17:35:37
@Sexual Harassment Panda: Nem. Kiszámoltam, hogy ha a vacsorám többi részét olyan sebesen hozzák, mint az étlapot, majd az előételt, akkor az utolsó fogás a másnap reggeli lesz. Emellett a pincér is seggfej volt.

Ez amúgy relatíve régi élmény.

Ne ettem a Pesti-féle Tantiban, sőt, más éttermében sem, egészen mostanáig. Nekem a Platán Tatán (jujj, ez fájt) óriási élmény, fantasztikus hely.
Alfréd76 2017.03.07 22:03:12
@világevő: Azért arra kiváncsi lennék, hogy a vidéki Ausztriában mekkora válságot okozott, amikor leszűkítették a kalauzt Bécsre (és talán Salzburgra). A Fertő-tó mellett ott volt pl. a Taubenkobel, két csillaggal, aztán hirtelen elveszítette mindkettőt. És nem azért, mert rosszabb lett, hanem azért, mert a Michelin már ott sem tesztel vidéken...
Ha szeretsz egészséges dolgokat enni, akkor nem kell magyarázni, de ha eddig azt hitted, hogy nincs élet a pacalpörköltön túl, akkor érdemes egy esélyt adni annak, hogy milyen ízgazdag, érdekes ételek vannak, és még éhes se maradsz a végén, sőt...
Alfréd76 2017.03.04 22:15:14
@világevő: Valahogy semmi nem állt össze. Hangulattalan a hely, elrontott minimalizmus, műanyag dobozok. Ez eleve adott egy rossz alapot, ehhez jöttek a semmilyen ízek, a sok száraz étel. Ha már vegán kaja, a Napfényes étterem klasszisokkal jobb.

Disclaimer: én húsfüggő vagyok, egy dagadt negyvenes ügyvéd rögzült szokásokkal, szóval messzebb nem is lehetnék a célcsoporttól...
Alfréd76 2017.03.04 22:17:27
@világevő: Ja, és Szily azért sem mérvadó, mert ő csak akkor mókás, amikor fikázni kell valamit. Nála stílusosabban és viccesebben senki nem tud oltani.
Vele bizony. Apaként, főleg ínyenc apaként örökös dilemma, hogy mikortól és milyen körülmények között lehet étterembe vinni a gyereket, ahol a fine dining megint csak külön sztori. A jó hír, hogy a helyzet közel sem reménytelen. Nem étteremben, hanem könyvesboltban készült (Pagony)..
 Holnaptól ismét megkezdődhet a küzdelem a Lidl boltokban, a most már karácsonyi ajándékként is szóba jövő belga sörválogatásért. (Már ha kibírja bontatlanul az ünnepekig.) A speciális Gulden Draak 9000 Quadruple és Piraat Triple Hop mellett a sima Gulden Draak és Piraat mellé még befért a szintén…..
Miután sajnos végleg(?) bezárt a kedvenc bécsi ebédelőhelyem, kénytelen voltam tegnap újat keresni. És fantasztikusat találtam! ..
Alfréd76 2016.10.19 20:41:51