Regisztráció Blogot indítok
Adatok
raud

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ludens Mit hoz nekünk az új év? 2014.12.31 09:00:00
Nektek remélem, hogy minél több sikert, játékot és legalább annyi örömet, mint az előző hozott. Ami a blogot illeti, esedékes néhány változás, amit az alábbi Gy.I.K. (Gyaníthatóan Ismételt Kérdések) foglal össze. Mi lesz a legnagyobb változás a blog életében? A heti hét…..
raud 2014.12.31 16:38:10
Csak egy átlagos őszi napnak indult. Böngészgettem a forrásaimat, nézelődtem Kickstarteren. Akkor még nem tudtam, hogy maga az RPG Messiás vár engem a következő kattintás után. Én lenyomtam az egerem gombját, az oldal betöltött, Ő pedig ott állt, tárt karokkal, csak arra…..
raud 2014.10.28 09:57:42
Mindennek megvan a maga helye és ideje, ahogy a táplálkozásnak és a játéknak is. Azonban tetszik vagy nem, mára a játékparti és a rágcsálnivaló fogalmak már elválaszthatatlanul összeforrottak. De vajon az, amit mi szeretünk fogyasztani játék közben és az, amit mások -…..
Azt mondják, a videójátékok komoly hatással vannak az ember személyiségére. Ez marhaság. Ha ez így lenne, mondjuk a Pac-Man esetében akkor ma egy csomóan rohangálnának sötét helyeken, színes alakok között, ismeretlen eredetű pirulákat beszedve, miközben repetitív elektronikus…..
raud 2014.09.27 23:01:08
A Nintendo mindig is tudott és mert is igazán újítani. Sokan - köztük én is - temették a 3DS-t és a Wii-t már a megjelenésük előtt. Egyszerűen nem értettem, hogy ha a Sony és a Microsoft képes a saját vérét adni azért, hogy az ő gépének a memóriája csak egy bittel is…..
raud 2014.09.22 21:41:26
Szóval ismét DnD-t játszotok a haverokkal, mi? Rendben, képzeljük el a szituációt... Mindenki megérkezik, kipakolja az asztalra a maga rágcsálnivalóját (melyek közül legalább az egyik zacskó sajtos pufi), a grafittól és radírfoltoktól elszürkült jegyzetpapírját, a…..
Emlékszem még a jó általános iskolás/gimnazista évekre, amikor a legnagyobb gondunk (a tanulás mellett persze) az volt, hogy eldöntsük, mivel játszunk aznap suttyomban számítástechnika órán. A Doom mellett (elég régi gépek voltak) gyakran előkrült az Age of Empires is, majd…..
Lezárult egy korszak. Olyan sokat viccelődtünk a barátimmal a sakk folytatásán, ahol a bástya lőni tud, a királynő teleportál, a királynak kétszer kell mattot adni és minden bábu rendelkezik életerővel és sebzéssel. Erre kiderül, hogy van ilyen. Igen, jól olvastad a címet,…..
Társasozni jó! Chicago Express 2012.01.16 14:06:00
Sziasztok! Kukkantsátok meg a legfrissebb videóbejegyzésünket, melyben egy 2008-as gyöngyszemet mutatunk be Nektek. Vasútmágnások bőrébe ugrunk, és már száguldunk is az Appalache-en át...mégpedig gőzerővel!Irány Chicago!..
Sziasztok! Ne haragudjatok, hogy az elmúlt néhány hónap igencsak „csöndesen” telt itt a blogon. Mentségünkre legyen mondva, hogy akadt egyéb elfoglaltságunk bőven a kora őszi hónapokban. Szakdolgozatírás, munka-dömping, költözés, gyermekáldás…csak hogy a legnagyobb…..
raud 2011.07.21 06:29:24
A múlt heti társasozással, immáron harmadik alkalommal volt szerencsém egy tipikus Martin Wallace féle euro-wargame-hez, a Struggle of Empireshez. A német keresztnevű, angol szerző remekül vegyíti a két stílust, ezáltal többé-kevésbé elfogadhatóvá (kövezzenek meg a…..
A Hotel Samoa egy norvég szerző játéka. Márpedig az ember nem vár sokat egy norvég szerzőtől. Pláne úgy, hogy Kristian Roald Amundsen Østby eddig mindösszesen 2 játékot tett le az asztalra (2004, 2007), amelyek a BGG tanúsága szerint nem hozták meg a várva-várt áttörést. A…..
Kevesebb, mint 2 hónap múlva fény derül a 2010-es Év játéka díjas társasjáték kilétére. Erre jobb oldalt egy visszaszámláló is felhívja a figyelmet! Valamint ennek kapcsán utánanéztem pontosan mi is ez, miről is van szó, valamint a díj kihirdetéséig szeretnék olyan…..
raud 2010.05.12 22:16:55
Az én Spiel des Jahreshez evolúcióm ehhez képest egy kicsit más, és talán jól mutatja, mennyire számítanak az első benyomások.

Nekem az első olyan társasom, amit a Gazdálkodj okosan, Hotel, Skála Rally és társai után következett, az a 2000-ben megjelent Tikal volt. Ez a játék azonban minden újdonsága ellenére nem tudott kellően megragadni, és amikor öcsém egyik tanárának tippjére megvettem a Rizikót, a játék vagy 6-7 évig nem is került elő többet. Mondjuk lehet, a Tikál nektek se jönne be úgy, ahogy mi játszottuk. A magyar fordításban ugyanis volt egy baki, ami más dimenzióba helyezte a játékot: véletlenül kimaradt a szabályból az a mondat, hogy egy piramisnál 1 ember csak egyetlen szintet tud kiásni. (Látszólag jelentéktelen változtatás, de nagyon más tőle a játék!)
Később a Rizikó egymást gyakós élményeibe belefáradva következett a Carcassonne, amihez szintén egy olyan magyar szabály járt, ami nem a játék jó tulajdonságait domborította ki. Ebben a játék-variánsban ugyanis minden megművelt mező (a várak számától függetlenül) 1-1 pontot ért a játék végén, és ez kb. azt eredményezte, hogy a játékot a játékos nyerte, aki először kezdet parasztot telepíteni. Ez a megállapítás annyira igaz volt, hogy egy idő után bevett szokássá vált köreinkben, hogy a kezdő játékosok egyből egy parasztot telepítettek le az első lerakott lapkára - és ezzel a jó eséllyel megnyerik a játékot. :P
Tehát itt is csalódást okozott az SdJ, és ezen csak a sorban utána következő Catan tudott javítani valamelyest, ami, bár jó volt, mégse volt hosszú életű (a kezdőjátékos problematikája miatt :)), és amikor az akkoriban szokásos megjelenési idő (8-10 hónap) után újabb társas, Medina, majd később, a San Marco is elérhetővé vált, a dicsfénye erősen megkopott, és hosszú-hosszú időn keresztül átszállt erre az útóbb említett, remek társasjátékra.
Az ez után következő játékok már nem SdJ-sek voltak, és jobb volt velük kapcsolatban a tapasztalatom, mint az SdJ-s játékaimmal; úgyhogy magamban már meg is ástam a sírt ennek a német díjnak, ami - mint véltem - az éretlen 6-14 éves korosztálynak való játékokat díjazza. (Különösen fájdalmas volt látni, hogy amikor már megnyílt előttem a világ, és lett pár külföldi társasom, a Piatnik a Scottland Yarot, mint SdJ díjas jelenetette meg. Ez a saját szememben maximálisan igazolta a teóriámat. :P

A fordulatot az hozta, amikor volt szerencsém a Tikál jó verziójával, a Ticket to Ride-al, a Thurn und Taxissal, és később a Dominionnal megismerkednem... Ezek tényleg olyan játékok, mint amilyennek Lacxox mondja: az újak is el tudnak szórakozni velük, meg a régiek is...
Még 2008-ban Ábel barátommal készítettünk pár karikatúrát társasjáték-témában. Tudom, nem vagyunk Barling szinten, de egy reggeli mosolyra azért elegendőek...A tusrajzok Ábel barátomtól, az alapötletek pedig tőlem eredeztethetők (csak a tisztázás végett írom, jelezve: kit…..
raud 2010.04.15 12:15:15
:D