Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sierrahun

18 bejegyzést írt és 310 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Podcastunk előző adásában a messzire visszanyúló koreai történelem tanulságaira koncentráltunk, a koreai háborúra viszont nem. Mielőtt rátérnénk erre a témára is, nem lehet elhanyagolni az események döntő fontosságú kínai előzményeit. A mai adásban ezért Mao Ce-tung és Csang Kaj-sek tevékenységével,…..
Megihletett minket az Egyesült Államokban zajló szoboreltávolító kultúrharc, ezért ennek apropóján podcastunk mai adásában az "Elveszett Ügy" (Lost Cause) szemlélete a téma, amely az amerikai Délen honosodott meg a Konföderációval és annak háborús erőfeszítéseivel kapcsolatban. Arra is kitérünk,…..
sierrahun 2017.08.26 17:44:32
Jobbulást a megfázáshoz.

1. Keegan műve kb. három órányi anyag meghallgatása után északi elfogultságú. Ami érdekes, mert olvastam az I. világháborús művét és hasonlót nem tapasztaltam benne. Így is remek mű, de érezni benne a kettős mérce meglétét. Hogy ez azért van, mert másképpen nem lehet a témát eladni a könyvesboltokban, anélkül, hogy PC támadásoknak legyen kitéve, vagy mert tényleg így véli, nem tudom.

2. A Lost Cause ÉSZAKON (északi meggyőződésű emberek számára) pejoratív, és implikálja, hogy ez egy hazug és történelem-újraíró narratíva. DÉLEN ellenben jórészt ma is mint igazságot tanítják az általános iskolákban (különböző mértékben finomítva az eredeti szellemen).

3. "A harc általában délen folyt." - Ehhez először definiálni kéne, mi az észak és a dél. Missourit általában északnak gondolják az emberek, ennek ellenére ott folyamatos gerillaharc folyt.

4. "A harc kevés polgári áldozatot követelt" - Megintcsak Missouriban, Kansasben nagyon aljas eszközökkel vívták a háborút, erőszakos kitelepítésekkel, civil lakosság lemészárlásával, falvak felégetésével, stb.

5. "Nem volt megtorlás". A háború vége felé mindkét oldal lelkiismerete elkérgesedett és szemrebbenés nélkül lövöldözte le a foglyokat. A déliek az unionista néger katonákat, és vica versa.

6. "politikusok többsége számára a megbékélés fontosabb volt mint a Rekonstrukció" - 12 évig nem volt fontosabb, csak ennyi időbe telt, amíg az északi közvélemény rájött, hogy az emancipációt délen lehetetlen keresztülerőltetni és kihátráltak az egész mögül.

6,5. "A Rekonstrukció nem tudta megszüntetni a szegregációt." A szegregáció, az apartheid-típusú berendezkedés délen a Rekonstrukció elkaszálása után épült ki.

7. Az, hogy a Rebel Flag ki lehetett tűzve az állami épületekre, meg szabadon lehetett írni a polgárháborúról, amit csak akartak - ez annak a következménye, hogy a Rekonstrukció teljes kudarcba fúlt; kiderült, hogy nincs katonai erő ahhoz, hogy az radikális északi abolicionisták elképzeléseit ráerőltessék a déli népességre; csak akkor lenne, ha az egész milliós nagyságrendű uniós hadsereget fegyverben tartják a háború véget értével is és évtizedekre katonai megszállás alá vetik a déli államokat. Ezt egyébként Winfield Scott előre megmondta és másoknak is derengett az északi hadvezetésben, hogy ez fog történni, de az ő véleményüket elhallgattatták és figyelmen kívül hagyták. De ez nagyon drága mulatság volt napi többmillió dolláros kiadással járt, míg a háború előtti teljes USA költségvetés volt valami 10 millió dollár, szóval ehhez nem volt alap. Azonkívül szembe ment volna a Köztársaság és a demokrácia elveivel.

A többivel mind egyetértek, a szokásos, magas színvonalú műsor, köszönet érte.
sierrahun 2017.08.27 19:19:01
@KatPol Blog: 3-4. Ebből önmagában én sem vonnék le messzemenő következtetéseket, de egyéb jelek is voltak. Nem véletlen, hogy Lincoln, Grant és Sherman a háború totális háborúvá való kiszélesítésével kívánta lezárni a konfliktust - merthogy másként nem ment. És ekkor megkezdődött a civil lakosság életfeltételeinek szisztematikus szétrombolása. Út, híd, vasút szétrongálás, termény tönkretevés, jószág leöldösése, ültetvények felégetése, felhalmozott készletek (nem katonai jellegű, civil termékek) elpusztítása. Mikor Lee a marylandi hadjárat keretében először északra vonult, a katonáknak világosan ki volt adva, hogy rabolni tilos. Ha leöltek egy disznót, akkor ahhoz külön történeteket kellett kitalálni, hogy "önvédelem volt", meg ilyenek. 1864-ben az előrenyomuló északiak szemrebbenés nélkül puskacsővel kényszerítettek minden egyes civil lakost arra, hogy a vacsoráját átadja. Aztán az atrocitások. Mindkét félnek megvoltak a maga (időként képzelt sérelmei). 1861-ben Belmontnál a déliek meg voltak győződve, hogy az északiak egyszerűen rágyújtották a sebesültjeikre a tábort és szénné égtek. Nem így állt a helyzet, de nem volt mód a félreértés helyesbítésére. 1864-ben Fort Pillownál a déliek rendeztek egy mészárlást, mert az erőd parancsnoka értelmezhetetlen feleleteket adott arra a kérdésre, hogy akkor most megadják-e magukat, vagy sem. Onnantól a US Colored Troops négerei az "Emlékezz Fort Pillowra!" csatakiáltással mentek harcba - vélhetően azzal a szándékkal, hogy ők sem hagynak túlélőket. Arról is feljegyzések vannak az 1864-es Overland hadjárat idejéről, hogy a fogságba esett négerek hírére a harcvonal tökmás részéről odazarándokoltak egyes déliek a foglyokhoz, csak hogy lelőjenek egy párat bosszúból. A gyűlölet fokozatosan elhatalmasodott a harcban résztvevőkön. Ez kábé egyetlen mondatban összefoglalja az egész polgárháborút kitöréstől fogva. A mérsékeltség, a kompromisszumok, a megegyezésre való törekvés kudarca és a gyűlölet fokozatos elharapózása.

Természetesen értem, hogy amihez hasonlítottátok (I., II. vh) ahhoz képest a különbség tapintható. Én annyit akartam mondani, hogy sajnos a tendencia meg világosan mutatott az egyre kegyetlenebb módszerek elburjánzása, a háború totálissá szélesedése felé.

5. A bebörtönzésekkel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy igény lett volna a megtorlásos, bebörtönzéses, ítéletes-akasztásos dolgokra, de a jog erősen tagállami alapú volt. Ami azt jelentette, hogy ott kellett a tárgyalásokat lefolytatni, ahol a "bűn" el lett követve. Namost ez azt jelentette volna, hogy amikor Jefferson Davis esetében meg akarták csinálni az első és a többinek valszeg az utat kitaposó pert, akkor rá kellett jönniük, hogy az elítéléséhez kéne 12 olyan virginiait esküdtnek találni, aki szerint J. D. hazaárulást követett el és ez már önmagában elég problémás volt. Erre jött rá a Legfelsőbb Bíróság elnökének justizmordtól, kreatív jogértelmezéstől, + egyéb szükséges eszközöktől való elzárkózása. Az államfő perének ellehetetlenülése elvette a teret a jogi megtorlástól mindenki más esetében is - akár II. Vilmos esetében az I. világháborúban.

6,5 Egyetértek, de én egészen konkrétan a szegregáció szóra utaltam. A szegregáció jelentése elkülönülés, szétválasztás. Per definicionem a déli rabszolgatartás nem volt szegregáció. Alávetés, faji alapú elnyomás, rasszista kizsákmányolás, stb. ezt mind lehet mondani rá, de speciel a szegregáció szót nem. A déli fehérek együtt, egyazon térben éltek a négerekkel, nem voltak gettók, vagy ilyesmik (hacsak New Orleansban, a szignifikáns mennyiségű szabad fekete nem hozott létre gettót, ebben nem vagyok biztos - de mindenesetre egy olyan városban, ahol a népesség 50-60%-a néger, ott elég nehéz szegregációról beszélni).

A szegregációs törekvést sokkal inkább lehetett értelmezni az északi országrész államaira (ahogy azt ismertetted a műsorban), mivel ott léteztek olyan megfontolások, hogy bizonyos államokba ne eresszenek be négereket, sem szabadokat, sem rabszolgákat, mert az úgymond szabad fehér embereknek van fenntartva, plusz adminisztratív intézkedéseket hoztak, kauciókkal megnehezítve egy néger letelepedését, plusz kvalifikációs előírásokkal vették elejét, hogy munkát vállalhasson, stb. Északon bizonyos helyeken, jellemzően ahol négert még mutatóba sem láttak, az afrikaiakkal való fizikai közelség, pláne tartós együttélés szignifikáns emocionális ellenérzéseket (a gondolattól való irtózást) a váltott ki. Északon továbbá voltak gettók, pl. Cincinnatiben, ahol még pogromot is rendeztek, mikor úgy vélték, hogy most már túl sok fekete lődörög a város körül. Délen ez a fajta elkülönülés nem mehetett végbe, hiszen a fehér úrnak szüksége volt a fekete rabszolga szolgáltatásaira, tehát ott kellett mellette legyen, nem lehetett csak úgy elrekkenteni valahova, ahol nem látni őket, aztán megfeledkezni róluk.

üdv
A CNN június 12-i cikke szerint nemrégiben több magas rangú diplomata is megerősítette, hogy az EU-USA tandem nem csak kilátásba helyezte az Oroszország elleni szankciók körének kibővítését, hanem már a konkrét tervek is a fiókban vannak. A kérdés az, hogy ki lép előbb:…..
Két hónappal ezelőtt a nigériai választók hatalmas meglepetésre az ország történetében először egy ellenzéki jelöltet támogattak a hivatalban lévő elnökkel és annak pártjával, a sokak által örökös választási győztesnek hitt PDP-vel szemben. Goodluck Jonathan öt év…..
Most vasárnap 550 parlamenti hely sorsáról, valamint a következő kormány kilétéről dönthetnek a török választók. Az országos választás legnagyobb esélyese – mint 2002 óta mindig – most is a miniszterelnök, Ahmet Davutoğlu, illetve a köztársasági elnök, Recep Tayyip…..
sierrahun 2015.06.04 11:19:00
Kedves Attila, a Dialógus Platform (dialogusplatform.hu/) korábban aktívan ismeretterjesztett török ügyekben. Nem kizárt, hogy ők esetleg tudnak bővebbet.

"az AKP 13 éve alatt például a költségvetési hiány és az infláció csökkent, az IMF hitelt visszafizették, az egy főre jutó jövedelem triplázódott, és az ország a külföldi befektetések egyik kiemelt célországa lett, mindezt pedig a legtöbb nemzetközi elemző a babacani reformoknak (Ali Babacan, gazdasági miniszter, 2002-2007) tulajdonítja, és nem valami korábbi kiigazításnak. "

-- Ebben teljesen igazad van.

Köszönöm a választ és a cikket.
Az utolsó hét indul, feleim, elválik hamarost a szar a májtól, és kiderül, ki vagy kik nyeri(k) a húszmilliót. Tengerparti képpel kezdünk inkább, és ezen a héten nem baszogatjuk szegény Gólemet tovább, mert teljesen értelmetlen, viccesnek meg már a harmadik hogyvolt óta nem volt…..
sierrahun 2015.05.26 11:08:19
@anyadahalor: Ez sajnos nekem is nagyon umbuldának nézett ki. És már nem először. Az elsőnek kieső Timike is hasonló keretek között kaszálódott el. Ez a Deus Ex Machina. :(
Egyrészt Bencének szurkoltam, másrészt nem bírom a szerk. beavatkozást, szerintem gyökér módszer. Már előszörre is az volt.
sierrahun 2015.05.26 11:14:05
@tomfree: Ámen.
Góle egy olyan fehér pólóban fogad minket, aminek a bal oldalán van egy normál méretű zseb, felette meg egy másik, nagyobb, de akkora, hogy belefér egy 13-as Macbook Air. Bárcsak tudnék fotósoppolni, na mindegy. Ma kiesik valaki, vagy Bence, vagy Orsi. Tematikázás van. Már…..
sierrahun 2015.05.23 00:25:23
@babokabab: Nemrég visszanéztem a kezdeti napokat és debizony, Lokiról többen azt mondták, hogy a bemenés után közvetlenül már nagyon sok volt, mindenkinek az észt osztotta. Ezért határozta el a triumvirátus, hogy vihargyorsan ki akarják rakni.
sierrahun 2015.05.23 00:29:55
@Raist: tökigazad van. Elementárisan gyanús, hogy egy ilyen volumenű döntés, PornósBarbi ekkora véleményváltozásának semmilyen képsorát nem mutatják, amit meg mutatnak, annak a világon semmi értelme, összevissza van vágva, játékosok logikai bakugrásokat végeznek, értelmetlen, ahogy van. Szerintem Sixx le fogja szedni a keresztvizet erről.
Tegnap este zajlott Strasbourgban a komoly előzetes várakozásokat tápláló európai parlamenti szócsata Magyarország aktuális helyzetéről. Orbán Viktor miniszterelnök a tőle jól megszokott lendületével nem a kispadról kívánta végignézni az eseményeket, hanem személyesen is…..
sierrahun 2015.05.21 09:23:33
@Tamáspatrik: Kb. amire kimegy a dolog e logika mentén: a nagy SZU. is szétesett, hát az EU is essen szét mennél hamarabb, minket pedig hagyjanak békén.

-- Ha valóban az EU felbomlasztásán dolgozna, akkor nem csak üdvözölné a bevándorlást, de ingyen busszal vinné a menekülteket Hegyeshalomig. Az aztán betenné a kaput az EU-nak.
sierrahun 2015.05.21 09:44:22
"Továbbra is megdöbbentő számomra azt látni, hogy a magyar kormány ezeket az elveket pont fordítva szeretné a gyakorlatban látni az Európai Unióban: ahol is mindenki fogadja el, hogy Magyarország mindig más véleményen van, mint a többi tagország. Ha pedig nem, akkor is. Mert hát mi ez, ha nem multikulturalizmus, nem igaz?"

-- A multikulturalizmus azt jelenti, hogy országomnak (uniómnak) nincs kulturális identitása, bármi jöhet. A véleményszabadság meg azt, hogy elmondhatom, ami gyötör, nem kell hozzá mások engedélye. Ezek nem egymás szinonímái.

"Amikor „közös európai megoldáson” szeretnének gondolkodni a menekültügy kapcsán, akkor miért kell az aktív részvételünk esélyeit egy már előre láthatóan minden fronton támadható, irányított kérdésekkel operáló és kvázi-értelmetlen nemzeti konzultációval elrontani?"

-- Ha naív akarok lenni, akkor egy konzultáció nem elrontás. Az irányított kérdésekre kapott válaszokat a Fidesz úgyis arra használja, amire jónak látja. Ha azt látja jónak, akkor semmire sem használja, aztán kalap. De maga a szerző is naív, ha azt hiszi, hogy bármely európai vezető valóban bázisdemokrata módon akarja szabályozni a bevándorlást (Svájc kivételével - oszt attól aztán hörgést is kapott az európai "közvélemény", amikor ők lehúzták a rolót). Meg amúgy is: akkor ebben az esetben a homoszexuális házasságot, a cigánykérdést miért is nem bázisdemokrata vélemény alapján oldjuk meg? Jahogy mer az olyan lenne. No, ez is olyan lenne.

"Orbán Viktor tegnap este azt mondta, hogy „mi (magyarok – a szerk.) sohasem voltunk multikulturális társadalom”, és hogy „értéknek tekintjük azt, hogy Magyarország egy homogén ország, kultúrájában, gondolkodásmódjában, civilizációs szokásaiban meglehetősen homogén képet mutat. Szerintünk ez egy érték, és nem is szeretnénk ezt föláldozni.”"

-- Be kéne látni, hogy Európa és Magyarország erősen jobbra tolódik. Éspedig nem egy ördögi összeesküvés, vagy pedig Orbán Viktor ármányai miatt. Hanem azért, mert az eddigi kurzus olyan problémákat termelt ki, amelyekre ez a válasz. És ha extrapolálom ezt mondjuk 20 éves távlatba a jövőbe, akkor a mai helyzet kutyafüle ahhoz képest, ami akkor lesz. Miközben jópárak, mondhatni a túlnyomó többsége továbbra is teljesen vak a bevándorlás okozta veszélyeket illetően. Láthatóan semmiből nem von le következtetéseket, csak mikor már a nyakunkon egy polgárháborús jellegű katasztrófa. Na az az igazi multikulturalizmus. Pl. Bostonban jól megfigyelhetőek az áldásai: a világ legnagyobb jóléte és azonos beszélt nyelve mellett is etnikai jellegű összecsapások vannak.
sierrahun 2015.05.21 14:41:37
@Erő e-meló: "csak a német a PC jólneveltsége miatt ezt nem mondja meg nyíltan."

-- Hát erről van szó. A médiájuk, a parlamentjük és legszorosabb baráti, családi körükön kívül nem merik nyíltan megmondani. A legkeményebben bevándorlásellenes Alternative für Deutschland is kénytelen azt kitűzni maximumként, hogyaszongya "bevándorláspártiak vagyunk, de korlátoznánk a jogosultságot". Eközben már vannak komplett városok, amiket a német nép teljesen föladott, költözéssel menekült mindenki a környékről, a lakosság maximum 10%-a német és az is öreg, aki már nem akar és nem tud sehova kötözni, a többi török és más bevándorló. Miközben a német népesség öregedik és fogy, az új bevándorlók pedig egyre kevésbé akarnak asszimilálódni (hiszen egyre többen vannak, nincs kényszer rá, nyelvet sem muszáj megtanulni egy komplett török városban pl.) Ilyen kondíciók mellett nem arról folyik a vita, hogy mi az, ami olyan végletesen félrement, hogy a német szülők gyermekátlaga 1,3, generációnként majdnem feleződik a létszámuk, a bevándorlóké meg duplája. Nem arról folyik a vita, hogy ennek pont fordítva kéne lennie és mit kéne tenni ahhoz, hogy megforduljon. Nem. Azon, hogy vajon fasiszta-e, aki felveti, hogy itt nincs valami rendben. Nem azon folyik a vita, hogy kinek a hibájából özönlik a balkáni és közel-keleti menekültáradat és mit kéne tenni ellene. Nem. Hanem azon, hogy az rasszista, aki felveti, hogy ez hova vezet. Vajon hány millió asszimilálatlan bevándorló beözönlése kell ahhoz, hogy feltűnjön, hogy az adott befogadóországban lényegében két nép él, amelynek az életmódja köszönőviszonyban sincs a másikéval és aktívan akadályozzák egymás boldogulását. Félek tőle, hogy nagyon sok.
Ez most nem olyan lesz, mint szokott lenni, mert csak. A képminőségért elnézést, elbasztam. ..
sierrahun 2015.05.12 20:11:37
@kszanaksz: :DDDD
Az európai porondon az elmúlt három évtizedben számtalanszor hangzott el (pl. a német újraegyesítés vagy éppen az EU és a NATO bővítések alkalmával), hogy Európa végre kellően egységes és felkészült arra, hogy mind politikailag, mind gazdaságilag, mind katonailag képes legyen…..
Na hálistennek, veszekedés, bizalmi beszélgetés és számonkérés lesz terítéken, Botox nyugodt, mert nemszilikonsegge be van védve, Patkolt Pecek meg megy randira két pasival. Liget, térdgatya, piros Nike, gagyipóló. Hagyjuk, tényleg. Formabontó hogyvót, az epizód alatti…..
sierrahun 2015.05.08 09:22:41
@anyadahalor: Ja, ezen már én is gondolkodtam. Valszeg de facto nem lehet megcsinálni a szerkesztőség miatt, de szerintem a szabályok nem tiltanák. Vagy legalább is nem tudom, mi lenne az a szabály. Elméletileg egy igen kockázatvállaló és nagyon magabiztos játékos megtehetné. Lenne meglepetés.
Gólem, liget, pálma, milyen már az a póló, kapaszkodj a papírba, mert elesel, tematikázás, ármány, de!, híradókészítés, Gyula nagy napja, úrjézus, nemzeti hírtévénél szarabb nem lehet. Orsival nyitunk, aki az eddigi szűzies viselkedéssel szakítva csöcst villant az…..
sierrahun 2015.05.06 12:08:45
@CheTamás: Én az ezelőtti résznél éreztem ugyanezt.
Sixx olyan mint Szepesi futtballközvetítései. Hofi vicce szerint a tévét kellett nézni és a rádióban Szepesit hallgatni, úgy egész jó volt.
sierrahun 2015.05.06 12:30:59
@mézescsók: A neve az másnak se, de ő volt a Hiper. :) Én attól tartottam, hogy inkább a kórházban fogja végezni. Vagy lipóton.
Újabb hét, régi Gólem, szürke póló, short, pálmafa, rettentő tornacipő, új csaj jön, a neve Orsi, két pár megy vele randizni, és feladata lesz. A nap nyertese Közellenség, akit nem herélnek ki, pedig igény lenne rá. Na, csapjunk a lecsóba. Az ébresztés képsorai mindig…..
sierrahun 2015.05.05 09:44:32
@sixx: lol
sierrahun 2015.05.05 09:48:06
@mézescsók: Nagyon ellaposodna a lányok mezőnye tőle (nem külcsínre értem, hanem az egy főre eső hiszti-, vagy partizásegység felmutatására). A lányok négyötöde teljesen televízióképtelen, nem lehet egy érdekes momentumukat bemutatni (vagy csak a tv2-nek nem sikerült).
A héten két nemzetközileg ismert és elismert, konzervatívnak nehezen bélyegezhető amerikai napilap is Hillary Clinton demokrata elnökjelölt pénzügyeivel foglalkozott. Pontosabban, hogy azok mennyire függnek össze a férje, a volt elnök Bill Clinton által vezetett Clinton…..
A Kavarás Másnapjnak Reggelén vagyunk, Gólem szerint Loki nagyon belezúgott Botoxba, és emiatt megint sakkozni kell a bulák között. És ez nagyon nem jó, legalábbis Pjotr szerint, aki már tuti ki van bukva attól, hogy állandóan tíz-tizenegy ember helyett kell gondolkodnia, majd…..
sierrahun 2015.04.18 13:55:22
@Hermesz Konrad: Óriási igazságod vagyon, ídös testvérem. Clairvaux-i Bernátnak kellett volna nevezned magad, hogy most Aranyszájúnak nevezhesselek. Így vagyon: Láthatatlan/Szőke/Nempornós Barbit nem Peti küldte haza, hanem a TV2. Indokok:
- nem szolgáltatott csöcskontentet (de jó duma volt ez)
- nem itta részegre magát, hogy vállalhatatlanul viselkedhessen
- nem hisztériázott, vagy okozott közbotrányt más módokon sem
- nem intrikált látható módon
- nem idézett Nietzschét fejből
Ha egy lány ilyen, akkor még nem gáz a tévének, de ha már három (Ivar, Tina?, L/Sz/Np Barbi), azt már nem hagyhatják annyiban, mert akkor ugyanazt a három játékost kell mindennap mutatniuk, akiket Sixx már most is unt.
Bizonyíték: a tegnapelőtt még Csoffadt Csöcsnek, lélektelen kígyónak, aljas kavarógépnek tartott OpaPerverz Barbi hirtelen teljesen elfogadhatóvá vált a Loki, Pjotr, duónak, már szó sem volt a kiejtéséről. Loki, aki kijelentette, hogy megdugná és agyonverné (bizonytalan sorrendben), az hirtelen belemegy, hogy a háta mögé szervezzék és nem ideges kicsit sem. A párválasztáson L/SZ/Np Barbinak véletlenül nagyon kedvezőtlenül harmadiknak kell párt választania, míg Botox és Opaperverz utána jöhet.
Levajazott
A múlt heti izraeli választások eredménye egy jobbra tolódó kormány, erősödő amerikai nyomásgyakorlás és egy mindinkább védtelenné váló zsidó állam. Benjamin „Bibi” Netanjahu izraeli miniszterelnök kampányának utolsó óráiban kiváló taktikai érzékkel ritmust…..
sierrahun 2015.03.27 17:34:43
@milliliteratura: Köszi a választ. Én emlékezni vélek olyan korábbi izraeli kormányokra, melyben a kábé az Indus-Gangeszig való terjeszkedést pártoló frakciók is részt vettek és mégse történt semmi a világ vs. Izrael tekintetében. Persze akkoriban még nem voltak fasírtban az amerikai elnökkel. Hát, majd meglátjuk változtat-e ez valamit a helyzeten.
Ami a számbeli arányukat illeti, szerintem kábé ilyen erősségű izraeli kormánytöbbségek szoktak fungálni. Szokás szerint fragmentált a parlament, sok a koalíciós párt, szerintem vagy 50 éve ez a helyzet változatlanul.
De koránt sem értek sokat Izraelhez, szóval mindig tévedhetek.
Múlt hét vasárnap tartották meg Franciaországban a helyhatósági választások első fordulóját, amelyen az előzetes közvélemény kutatások a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Frontot tették győztes pozícióba. Az erősen nacionalista párt bár végül ezt a…..
Lengyelország második legfontosabb napilapjának, a Rzeczpospolitának a külpolitikai szakújságírójával, az egykor hazánkban tanult Jarosław Gizińskivel beszélgettünk Orbán Viktor magyar miniszterelnök múlt csütörtöki varsói látogatásáról és annak következményeiről. A…..
sierrahun 2015.02.24 15:53:55
@Gonda István: +1
Lengyelország hatalmi politikáját nem alapozza meg az ereje. Egyszerre politizálni két nála erősebb szomszédjával szemben, akik szemlátomást érdekelve vannak az egymással meglevő jó viszony fenntartásában - ez nem reálpolitika. Ezek után nem érteni, hogy miért magas a gáz ára: ilyet is lehet, de asszem ezt azért fölösleges volna követnie Magyaroszágnak.
Talán próbáljanak az EU helyett az USA-ba belépni, hátha úgy több támogatást kapnak.
Továbbá én szeretem őket, barátság meg minden, de ha a saját intervenciós beavatkozási politikájuk felvállalása helyett Oroszországra mutogatnak, hogy hát ők azért Moszkvaellenesek, mert fenyegetve vannak általa, akkor szimplán hülyének néznek mindenkit. Azt meg ki szereti?
Egy dologban ettől függetlenül igazuk lehet: a Kaczynkskivel és a fél kormánnyal lezuhant gépük körül talán nem minden volt rendben. De nem világos, hogy mit nyerhettek volna a ruszkik a lelövésével, szóval ez azért még emellett is kétséges.
Angela Merkel német kancellár asszony tegnap Budapesten járt. A rövid látogatásból a honi politikusok, politikai újságírók és véleményformálók zöme levonta saját, legtöbbször pártos és szelektív következtetéseit. A baloldaliak a magyar miniszterelnök rendreutasítását…..
Már csak azért nem merem leírni, hogy ez a hét volt a magyar külügy fekete hete, mert félek, hogy ezt a jelzőt már ellőttem valamikor az elmúlt két hónapban, valamint mert ki tudja, mit hoz a jövő hét. És akkor most túldramatizálás nélkül: a mögöttünk álló pár napban…..
sierrahun 2014.12.08 14:04:33
"És akkor újra vissza Murphy-hez, bár ez a helyzet, ez a kapcsolat nem most, nem ezzel a kommenttel romlott meg. Az viszont szemléletes, hogyan dől össze az eddigi pofonegyszerű (ám rossz) logikával felépített védelem, miszerint a magyar-amerikai viszony és a körülötte kialakult botrányok fő oka az, hogy az amerikai demokraták (tehát a tévesen „amerikai ballibnek” aposztrofált párt) a jobboldali magyar kormány ellen van, ám a republikánusok, mint jó konzervatívok majd támogatják az ország vezetését. Ezzel az érvrendszerrel csak egy baj van, hogy totálisan megpróbálja az amerikai viszonyokat lefordítani a magyar belpolitikai helyzetre, és mint ilyen vállalkozás, a gyakorlatban csődöt mond. Csak egy kiemelendő faktor: a republikánusoknál jobban kevesen utálják az oroszokat, az orosz befolyást (már csak történelmi emlékek miatt is). Így van ez McCain-nel is. Hibás feltételezés volt a külügy részéről, hogy majd ez a frakció fogja bevédeni a Paks II és a Déli Áramlat tervét."

-- Szerintem ez hibás következtetés. A magyar kormánynak kábé az lehet a legfőbb problémája az amerikai külpolitikával, hogy az miközben gátlástalanul érvényesíteni próbálja saját gazdasági érdekeit és eközben jóformán átgázol jelentős az európai érdekeken (Mo-én is, No-én is, másokén is). A "jesszusmária, szerkesztő úr, nekünk az amcsi ballibek hideg nyállal kenegetik a homlokunkat" c. üzenet valszeg belpolitikai használatra készült gyengus magyarázat. Merthogy azt mégse kommunikálhatják, hogy "jesszus minket már megint a szövetségesünk akar farba toszni és az ellenségünk "felszabadítani"".
Szerintem.
A sok egyéb, magyar szempontból releváns külpolitikai vonatkozású hír mellett (pl. kitiltási botrány) a hazai média ingerküszöbét még nem érte el a fejlemény, ám érdemes megjegyezni, hogy alig egy hete súlyos, saját magára nézve akár végzetes adóelkerülési ügybe…..