Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Feri nagyapa

0 bejegyzést írt és 131 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A franciaországi kalandozás sikere 955-ben új betörésre villanyozta a magyarokat. Most az volt a tervük, hogy Franciaországnak azt a részét fogják sarcok alá vetni, ahol eddig még nem jártak. A szent-galleni krónika szerint olyan nagy számmal készültek fel erre a hadjáratra, aminővel még sohasem…..
Feri nagyapa 2021.06.02 09:18:54
@jancsi_12: Más is leírta, de megismétlem: a forrás. Tolnai Világtörténelme, ami 1908 és 1912 között jelent meg. Szerintem a "podgyász" - ból, meg jópár helyen a fogalmazásból.
Feri nagyapa 2021.06.02 09:24:13
@gmihaly621: Senki nem állította, hogy Augsburg Franciaországban lenne vagy lett volna. Németországon csak keresztül vonultak volna. (Tudom, sem Fro., sem No. nem létezett akkor.)
Feri nagyapa 2021.06.02 13:18:36
@jancsi_12: Ez így van, slendrián. :) Nekem otthon jópár kötet megvan ebből a Tolnaiból, de szerintem ez hiányzik. Gyerekkoromban sokat olvastam. Mondjuk a '70-es években sem volt már éppen friss.
    Az elmúlt években Horvátország kitehette a "MEGTELT" táblát főszezonban. A legmenőbb kikötőkben akár hetekre előre kellett helyet foglalni, de a távolabbi szigeteken is célszerű volt előre bejelentkezni, vagy nagyon korán érkezni, ha biztosra akart menni az ember. Nem beszélve azokról az…..
A Népszava tegnapi számában figyelemre méltó interjú jelent meg. A Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese az egy évvel ezelőtti országgyűlési választáson tapasztalt ellentmondásokról beszélt. Gáva Krisztiánnak sikerült néhányat feloldani, de még így is maradtak nyitott kérdések. A…..
Akár csak egy háborús film. Először megszólaltak a szirénák, majd egyre jobban hallhatóvá váltak a repülőgépek motorhangjai. Az emberek menekülni kezdtek, majd a süvítő bombákat robbanások követték. Néhány perc múlva pedig már csak a szálló por, kigyulladt épületek, és romok maradtak Szombathelyen.…..
Nemrég jöttem haza Ausztriából, s még az odafelé úton rögtön a határ után mögém érkezett egy P-s rendszámú BMW szabadidő-autó. Egy huszonéves srác vezette, mellette a szőke barátnője, az autón tetőcsomagtartó. Minden együtt volt tehát egy klasszikus tahó BMW-s sztereotípiára, s a sofőr nem is…..
TúraJuci Az Etna 2018.02.10 15:35:12
A Szicílián töltött négy nap – igazából ha szigorúan számolom, három – számunkra központi eseménye volt az Etna mászás. Az Etna a világ egyik leghíresebb működő vulkánja, Európában a leghatalmasabb a maga 3370 méterével (bár ez a gyakori kitörések miatt mindig változik), ráadásul több okból is…..
Érdekes kategóriát jelentenek a filmvilágon belül a második világháborús alkotások, melyek hihetetlen sokszínűséggel mutatják be az 1939 és 1945 közti időszak történéseit, csatáit és különlegességeit. Ebbe a bizonyos sokszínűségbe beletartozik, hogy egyes filmek inkább vidám megközelítésben, mások a…..
Feri nagyapa 2017.12.14 10:32:20
A 2018-as választást minden valószínűség szerint a Fidesz fogja nyerni. S ha ez így lesz, annak elsődleges oka az ellenzék megosztottsága lesz. Támogatottságukat tekintve az ellenzéki pártoknak külön-külön nincs reális esélyük a kormányváltásra, a teljes ellenzéki összefogásnak viszont szintén nincs…..
Feri nagyapa 2017.10.10 10:27:44
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: de jelöltet vissza lehet léptetni, mint arra utaltam is. Egyébként hidd el, ismerem a választási rendszert. :)
A Magyar Országgyűlés 2017 október 3 -án fogadta el azt a határozatot (140 igen és 22 tartózkodás mellett), mely Csongrád megye nevét Csongrád-Csanád névre módosította, mégpedig 2020 június 4 -től (a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulójától kezdődően). A döntés történelmileg indokolható,…..
Gyakorlatilag egyszerre kezdi el repülni Marokkó két városát is  két ultra fapados légitársaság: a Ryanair október 30-tól repül Marrákesbe, a Wizz Air pedig október 31-től kezdi repülni Agadir városát. Mindkét társaság heti két járattal megy, az írek hétfőn és pénteken, a Wizz kedden és szombaton. A…..
A történelmi filmek külön kategóriát jelentenek a mozi-világban és sajátos, egyedi stílusjegyekkel rendelkeznek. Az egyik ilyen, hogy valamilyen valós történelmi korban játszódik cselekményük, az adott időszak jellemzőinek hű visszaadásával. Ennek értelmében nem tekintjük történelmi filmeknek a…..
Naked Vanessa Mio 2017.03.23 07:00:00
Feri nagyapa 2017.03.23 15:22:03
Bern Andrea  1940. július utolsó napját írták. Az Atlanti-óceánon, ahogyan nyár eleje óta szinte minden nap, brit és német tengeralattjárók és hadihajók vívták egymással tűzharcaikat. Ezúttal a Jamaica Progress és a Jersey City gőzösöket süllyesztette el a Reich U-99 nevű tengeralattjárója az ír…..
Feri nagyapa 2017.02.21 15:27:00
Hát, rengeteg dolog eszembe jut. A szélsőjobb (?), amelyik a demokrácia szabályait kéri számon, miközben azt rossz és felszámolandó berendezkedésnek tartja. A jobboldali (?) kormányzópárt, amelyik a parlamentarizmus és a jog uralmának hívének tünteti fel magát, miközben az aljas, alpári támadásoktól sem riad vissza... Nézzünk egy pár példát a fenti írás által vizsgált időszakból:
a) A nemzetiségi kérdés általában a németséghez való viszonnyal kapcsolatban merült fel. Érdekes módon a nyilasokat két oldalról is támadta – közvetve vagy közvetlenül – a kormánypárt. Gyakran vetették a szemükre a németbérencség vádját, ugyanakkor a helyi németeket azzal ijesztgették, hogyha a nyilasok kerülnek hatalomra, a német nyelv használatát betiltják. A Magyar Szent Koronához visszacsatolt felvidéki területeknek az országgal egyesítése kapcsán Hubay 1938 november 12-én kijelentette: „Mi, tisztelt Ház, nem lehetünk az új magyar birodalomban az a náció, amelyik süvegelteti magát.” A birodalom más népeit egyenjogúnak kell tekinteni – állította.
Az új képviselőházban ugyancsak ő panaszolta fel 1939. június 21-én, hogy miközben pángermánizmussal vádolják őket, addig Sopronban soviniszta címkével látták el a pártot mondván, a hazai németség érdekét csak a kormánypárt képviseli. Ez utóbbit erősíti meg az is, hogy a Volksbund jelöltjei a MÉP listáján szerepeltek. Népi önkormányzatot javasolt, amit a nemzetiségi törvényjavaslatban fejtett ki. Ugyanakkor tény, a nyilasok is megosztottak voltak a "német kérdésben". Volt sovén felhang és volt németpárti is. Mindenesetre érdemes lenne a nemzetiségi törvényjavaslatot politikai előítéletektől mentesen górcső alá venni.
b) Mennyire voltak törvénytisztelők a nyilasok? Állandóan kifejezésre juttatták az alkotmányhoz való hűségüket, miközben nem győzték hangsúlyozni az állami és társadalmi berendezkedés megváltoztatásának szükségességét. Annak ellenére, hogy a törvényességet oly gyakran kérték számon a kormányon, többük korántsem viselkedett szabálytisztelő állampolgár módjára. A parlamenti mentelmi bizottságnak állandó „ügyfelei” voltak egyes nyilas képviselők, volt, aki szinte notórius szabályszegőnek számított. Pl. Hubay Kálmán mentelmi jogát csak 1939. november 28-án 12 ügy miatt függesztették fel. Az eljárásra általában rágalmazás, tiltott formaruha viselése, engedély nélküli gyűlés tartása, sajtórendészeti vétség miatt került sor. Ezeknél súlyosabb vád volt az állam és társadalom törvényes rendjének erőszakos felforgatására irányuló bűntett. Szálasi – akit pedig jogerősen három évi fegyházra ítéltek az előzőleg említett bűntett miatt – mozgalmának uralomra jutását célul kitűző szervezkedés kezdeményezője és vezetője Wirth Károly nyilas képviselő volt. A fent említett bűntett, illetve a felforgató mozgalom feljelentésének elmulasztása miatt öt képviselő mentelmi jogát függesztették fel 1940 novemberében. Tervük az volt, hogy miután Szálasit kiszabadították fogságából, Horthyt arra kényszerítik, hogy adja át a hatalmat vezetőjüknek. Wirth futárt menesztett Rudolf Hess-hez, hogy megtudakolja a német kormány álláspontját, de végül úgy határoztak, hogy attól függetlenül végrehajtják tervüket. Szorosan kapcsolódott a tervhez a Kovarcz Emil irányította Vasúti Front, amely a puccshoz a vasutasok körében szervezett támogatókat. Wirthet a Budapesti Büntető Törvényszék négy és félév szabadságvesztésre ítélte 1940. december 21-én, amit a Kúria 1941. január 31-én tizenöt évre súlyosbított, míg Kovarczra a legfelsőbb honvédtörvényszék két évi börtönbüntetést szabott ki, és amely elől Németországba szökött.
c) A „guruló márkák” ügye. Hubay a képviselőházban 1939. június 21-én azt állította, hogy ez az „aliquid semper haeret” (valami mindig ragad) elvén alapuló zsidó rágalomhadjárat, amely Telekire is hatott. A „suttogó propaganda” szerint Zürichben azért emelkedett a pengő árfolyama, mert a németek vásárolták azt fel a nyilasok részére, ugyanakkor a kormány lapja, az Új Magyarság azt állítja, hogy a kormány nagyszerű gazdaságpolitikájának tudható ez be. Teleki válaszában elmondta, hogy május 8-án és 9-én Zürichben egy nem magyar és nem is magyarországi egyén 5-600 ezer pengőt vásárolt, ami aztán az üzleti életben nem jelent meg. Mivel ez az esemény a képviselőválasztások kiírása utáni napokban történt, arra következtetett, hogy a két dolog összefügghet. A vádakat konkrétan bizonyítani azonban nem sikerült.
Körmend az utóbbi két évben a menekülttáboráról lett híres. A menekülteket embertelen körülmények között tartják, a rendőrség rendszeresen zaklatja, veréssel fenyegeti őket. Az emberek féltik a nőket a családban, nem engedik őket egyedül eljárni éjszaka. Mégis, a pedofilbotrányt Körmend egy KDNP-s…..
                Lavrentyij Berija 1899. március 29-én született az abháziai Merheuliban. Noha szegény családból származott, vallásos édesanyja elhatározta, hogy taníttatni fogja a fogékony gyermeket. Lavrentyij Szuhumiban végzett mint vízügyi mérnök 1917-ben. Lavrentyij Berija 1920-ban. Forrás:…..
Szerző: Harmat Árpád Péter Szent István után 7-8 éven keresztül bizonytalan, zűrzavaros helyzet alakult ki a fiatal Magyar Királyságban. A fő problémát a királyi legitimáció jelentette, vagyis az a kérdés, hogy ki viselje a koronát? A trónért kialakuló küzdelem azonban nem csupán hatalmi…..
Feri nagyapa 2016.11.10 16:26:40
@Leon Uris: Nem gondolom, hogy ilyen egyértelműen párhuzamba állíthatók. István amellett, hogy a nyugati kereszténységet favorizálta, a magyar hagyományoknak is teret biztosított, gyakorlatilag egyensúlyozni próbált.
Immár hagyományosan közreadták azt a listát, melyen a legjobb megítélésű országok szerepelnek. Talán nem meglepő az európai túlsúly, miközben egészen meglepő helyezések is vannak. Stockholm jó hely. Nem is kicsit... (Fotó: pixabay.com/Maky_Orel)..
Feri nagyapa 2016.08.19 08:00:30
@Jossarian: Talán mert nem is vizsgálták? Egyébként röhej a lista: az éppen összeboruló Venezuela a 41., míg Dél-Korea 45., Románia az 56. helyen áll. (55. Egyiptom) Hogy Izrael 51. helyét hová tesszük, az vérmérséklet kérdése... A lista vége: 68. Pakisztán, 69. Irán (na ne vicceljünk...), 70. Irak. Ha mindenkit vizsgáltak volna, akkor Magyarország, Szlovákia, a balti államok, stb. csak utánuk következne?

Úgyhogy nem kellene hülyeséget írogatni. Sem kommentben, sem az állítólagos - és tudományosnak színlelt - vizsgálatban...
Tudom, nem a Lidl az a hely, ahova az ember betér, ha feltétlen ügyfélélményre vágyik, de ennek ellenére van valami, ami nekem kifejezetten szimpatikus. Szerintem rendkívül jól előzik meg azt, hogy sorban állás alakuljon ki. Lehetséges, hogy a dolog nem általános, de a tapasztalatom azt mutatja,…..
Második pihenőnapjához érkezett a 103. Tour de France! A kerekesekre négy brutális szakasz vár a párizsi pezsgőzés és fényűzés előtt, a "nemzetközi helyzet egyre fokozódik", a fáradt lábaknak szükségük van a regenerálódásra a finist megelőzően. Ezúttal a verseny harmadik hétvégéjének eseményeit…..
  Hozhatom a velőscsontot, nagyságos uram? Ki tudja, hányszor néztem újra rajongva a Szindbád zseniális leves jelenetét. Ha vendégek érkeznek hozzánk a szent alapléfőzés idején, előre megkérdem, zavarja-e őket, ha a lakást átjárva a fazékban marhacsont rotyog? Egy alkalommal egy barátom…..
A huszadik század sok nagyszerű írójának és költőjének akadtak problémái az alkohollal. Sokan úgy vélik, az ital hozzájárult nagyszerű művészi tevékenységükhöz, míg mások szerint az ivás csak gyógyírként szolgált életük egyéb problémáira. Hunter S.…..
Feri nagyapa 2015.06.02 14:00:33