Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zooltek

0 bejegyzést írt és 846 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furdancs Blog Off topic 2. 2017.01.26 09:35:00
A sok komment miatt tiszta lappal folytatódik a fórum, hogy ne kelljen sokat tekerni az utolsó válaszig. Akkora forgalom nincs, hogy valamilyen külső motort keressünk hozzá tematikus fejezetekre osztva. A jobboldali OFFTOPIC ikon már a másodikhoz vezet, az első offtopic poszt pedig itt érhető…..
"Szétszedtem, aztán majd lesz valami" rovatunk mai szereplője egy országrészeken átívelő együttműködésnek köszönhetően feltámasztott faipari gép. A "profi" jelzőt, hiába szerepel esetleg a termék nevében, ki kell érdemelni, hiszen ráírni bármit lehet dobozára, csak fejlett…..
Civilizációnkat nap mint nap végveszély fenyegeti. Mire nagy nehezen lecsökkent az atomháború kockázata, jött a globális felmelegedés vagy a legújabb potenciális, fajunkat kiirtani képes apokalipszis fenyegető réme (melyről lentebb írásom szól). Szerencsére titkos kormányzati…..
zooltek 2019.06.11 13:16:51
zooltek 2019.06.11 15:00:24
@kkm.furdancs: Skorpiók? :D
zooltek 2019.06.11 20:59:15
@kkm.furdancs: 3x3 mm? Ilyen méretet még csak törpefesz. egyenáramú motorokban láttam. De azokba meg bronzkefe kell. Bár manapság egyre több furcsasággal találkozom.
Kaotikus kicsit az egyenes mozgású fűrészlapok megnevezése, befogásuk módszerei is változatosak. Ebben próbálok rendet tenni és bemutatni a gyakran felmerülő problémákat. Tipikus hibalehetőség, majd elhárítása kerül napirendre gépboncolással egybekötve, illetve egy végre…..
zooltek 2019.06.05 06:06:42
Tényleg érdekes, hogy a kínai vackokat külön felsorolja, a Fein-t meg kínai vacaknak hívja :)

A rugós befogás nem újkeletű, nekem egy 1997-es AEG van, már azon is megtalálható.

@kkm.furdancs: Extol, mint becsületes középkategória? Rendeltem egy csapágylehúzót, nagggyon olcsó volt, meg tudom, hogy Extol, de mégis beleugrottam. Úgy voltam vele, hogy egy pár csapágyat csak leszedek vele, mielőtt megszakítom az orsót. Nos, az első csapágynál kiderült, hogy ez a lehúzó a büdös életbe' nem fog elromlani. Ugyanis a három körmös szárból az egyik fél centivel hosszabb a másik kettőnél! Gyakorlatilag használhatatlan.
Hangszerátépítős sorozatunkban egy tűzifa-érett klasszikus húros zongora alakul át kívül-belül digitális hangszerré. A bevezető megjelenése óta elkészült, stabilan működik és nagyon szépen szól. Csapjunk hát bele és első alkalommal témánk a billentyűzet borításának optikai tuningja...
zooltek 2019.05.27 16:42:38
@villanyember: @kkm.furdancs: Egyébként maximum beszorul és előre kifut a kezemből :)"
Na ez nem igaz. Amikor az a kis sz@r 11 000-el forog, ráadásul 3-3.5-szörös az áttét, lehetne az 80 Wattos is, ha megugrik, nincs az az isten hogy megfogd. Az egyik szomszédom (szerintem már írtam), csak kis gallyakat akart gyújtósnak, telibe vágta a csuklóját, még most sem működik rendesen a keze.

"Levettem a fotót, ha későbbi olvasóknak hiányérzete lenne."

Lehet fent kéne hagynod, legalább néhányan okulnának a kommentek alapján :)

Egyébként meg pont itt reklámoztátok a kis mini sarokcsiszolót, meg tán a rezgőfejes multigépet is, na most lehetett volna kipróbálni, Furdancs kolléga, neked is rekvirálni kellett volna belőle :) (a maradék 10 darabot meg nekem elküldeni tesztre :P)
 A fotók illusztrációk, nem az említett épületet ábrázolják, de állapotuk közelít hozzá Mai történetem érintőlegesen sem használja politikai nézetek kifejtésére a CSOK-ot, önök se tegyék. Pusztán statikai, ingatlanfelújítási szempontból szeretnék ismertetni egy ingatlanos trükköt, de Seneca…..
zooltek 2019.05.23 13:07:23
@kkm.furdancs: "Mai történetem érintőlegesen sem használja politikai nézetek kifejtésére a CSOK-ot, önök se tegyék."

Éééééés te is beleugrottál a kommentekbe :)
zooltek 2019.05.24 04:17:09
@kkm.furdancs: "Bocs, hogy itt kérdezem meg, nincs véletlenül kis méretű (max. 20*20*30 cm), kétfázisú motorod javítási maradékból, melynek rendes tengelykinyúlása van, nem pedig csak kis menetes pöcök, mint pl. a szivattyúmotorokon és lehet rá tenni ékszíjtárcsát?"

Ezt magadtól kérdezted, vagy esetleg tőlem akartad? Mert nekem kétfázisú biztos nincs. Egy vagy három még talán :)
A műhely berendezése után egy időre fussunk ki a szabadba, mert itt a faépítmények készítésének szezonja. Az időjárás viszontagságainak hosszú távon kitett faanyag korhadásnak indulhat, ezért a felületkezelés mellett "gyökerénél" kezeljük a problémát, azaz eleve…..
zooltek 2019.05.23 13:14:23
@napalm: Köszi, ez a link most jól jönne nekem. Te használtad? Tapasztalatok? (komposztálót szeretnék, fenyő faanyag van, de nem akarok 3 évente újat építeni.)

Vagy ha bárki más hozzá tudna szólni érdemben, megköszönném.
Furdancs Blog Industrial romantic 2019.05.20 05:00:00
A vaskohászat, hajógyártás nem habos torta, ahogy az olajfinomítás sem. Kevés romantikát és esztétikát találhatunk benne, minél közelebb merészkedünk (miközben egyre zajosabb és büdösebb lesz). Azonban egy falunyi méretű gyárkomplexumot távolról, esetleg sötétben kivilágítva szemlélve mégis…..
Az oszlopos (állványos, asztali) fúrónak számos erénye van. Erős, sebessége tág határok között ékszíjjal változtatható, pontos és legfőképpen az átmenő furatok biztosan fedik egymást. Viszont több helyet foglal kis műhelyünkben és drága. Legyünk őszinték: a kézi fúrógép befogására szolgáló…..
Furdancs Blog Beton, zsákból… 2019.04.18 07:05:18
A helyzet az, hogy az ember tényleg mindig (és folyamatosan) tanul. Anno gyerekként olyan családban nőttem fel, ahol mindig mindenki épített/készített valamit. Ennek sokszor része volt kisebb mennyiségű beton elkészítése, pár méter udvari járdához, vagy épp terasz, fészer, madárvolier vagy hétvégi…..
zooltek 2019.04.18 18:55:38
@kkm.furdancs: UltraDERM lesz az, R betűvel, ami nosztalgikus, azt használom. Ha nincs, akkor a lidis W5. A Vörös Proletár meg egy jófajta kis eszterga volt :)
zooltek 2019.05.06 13:57:55
@Béla Révi: Sima személyautóhoz nem kell 10 centi szerintem, ha jól alá van dolgozva. Ha jól emlékszem, a miénk 5-8 centi (lejtős, nem egyenletes), de egy daruskocsi beállt rá, és megemelt egy esztergát. De mérget nem vennék rá, egyrészt nagyon régen volt, másrészt kibeb@szottul nem értek hozzá. És ha még jól emlékszek, a garázst úgy vettük, maszek, 60x40-es dobozcsövek (=zártszelvény), leszállítva egy 5 cm-es betonra állítottuk fel, aztán ment rá a használt hullámpala. Ebben sem vagyok 100%-ig biztos, de egy repedés nincs sehol. Viszont a bejáró is, a garázs is hagyományos módon készült, kölcsön betonkeverővel, talán két nap alatt.
zooltek 2019.05.15 13:49:59
@kkm.furdancs: A kéztisztító szerekre reagálva: a főnök most szerzett be valahonnan egy 4 literes Würth kéztisztító krémet. Nedves, enyhén dörzsis állagú, finom citromos illatú. A címke szerint közepes hatékonyságú (3/5). Szétszedtem 2 Hilti TE 5-öst egymás után, mindkettőnek mechanikus baja volt, tehát könyékig úsztam az olajban. Na mondom, most letesztelem a krémet. Bakker, első mosásra levitte. Eddig égre-földre esküdöztem az Ultradermre, de ez egy teljesen más kategória.
A lakótelepi beton kemény, még vasárnap hajnalban is. Nem mindegy tehát, milyen fúróval esünk neki. Vásárláskor jó ötletnek tűnhet kettőt az egyben, azaz "vésőgéppel" egybeépített elektromos fúrót vásárolni, esetleg nincs is választásunk, mert a boltban csak ilyen típusokat árulnak. Egyik neves…..
zooltek 2019.05.09 18:27:11
@kkm.furdancs: Nem szeretem a trollkodást meg a fikázást, tudod jól, de azért ezt csak eleresztem:

@John Doe3: Komolyan? Egy P-vel kezdődő Bosch-t dicsérsz? Egy zöldet? Ami 25 000-be kerül? Hol laksz-e, kertvárosba', havonta 1x használod? A fúrószáron mi a f@szt kell kenni?
zooltek 2019.05.13 14:44:34
@John Doe3: Szia!

A stílusom engem minősít, ez tény, ez vagyok én. Viszont: ha folyamatosan olvasnád a Furdancsot, akkor tudnád, hogy nem a dokumentációt olvasgatom, hanem a robbantott ábrákat, merthogy ezeket a gépeket szerelem, javítom. Persze nem ismerem minden márka minden típusát, de azért elég sok gépet láttam már, és megtanultam a leggyakoribb hibáit is. Mint ahogy azt is látom, melyik márka milyen irányba tolódik el az ár/minőség tengelyen. És konkrétan a Bosch nagyon rossz irányba megy, mondom ezt úgy, hogy nekem is van sarokcsiszolóm, akkus fúróm tőlük, és örömmel használom őket, mert megbízható, stabil gépek. Csak annyi, hogy elmúltak már 20 évesek. Sőt, munkahelyen egy 40(!) éves Bosch csavarbehajtót használok. Ezek kékek, az ipari vonalból. A régi zöld barkácsok olyanok, mint a mostani kékek, a mostani zöldeket viszont...

De írhatnék más márkáról is (mint ahogy azt korábban már megtettem), pl. a Milwaukee-nak vannak a legjobb akkus csavarbehajtói, vagy a nagy K900-as vésőgépe, de a közepes méretű (28-as) gépei egy katasztrófa. Az AEG kis 125-ös 720W-os sarokcsiszolójának nincs párja, de a 230-as egy kalap kaki, a Makita HR2450-es fúrókalapácsa másfél év után le fog racsnizni, ésatöbbi...

Ha kened a fúró- / vésőszárat, csak a por tapad meg benne, és még jobban leamortizálja a szerszámbefogót. időnként SZÉT KELL SZEDNI A TOKMÁNYT, kipucolni és akkor bezsírozni/olajozni. Ahányszor megkened a szárat, annyiszor több dzsuva ragad bele, aztán már járni se tud a befogóban, aztán meg már befogni sem lehet.

A fúrókalapács meg azért nem szerepelt a posztban, mert itt az ütvefúrókról volt szó, és ha elolvastad volna az első kommentet, látnád hogy én szúrtam le Furdancs kollégát a helytelen szóhasználat miatt.
zooltek 2019.05.13 14:57:31
@kkm.furdancs: "nem dokumentáció olvasgatásból szerezte tapasztalatait, hanem napi 3-4 ilyen szerkezet megjavításából"

Óóó, de jó lenne, ha napi 3-4 lenne, reggel 8-ra már itthon lennék :D
Itt felém a stúdióprojekt persze húsvétkor sem állt meg. Egy gyors tetőácsolás után további Heraklith lapok felcsavarozása következett, ezúttal kívülről, mert kiderült, hogy a Heraklithra nagyon jól lehet vakolni, szóval külső felületképzésre is remek. Nagyjából fel is…..
zooltek 2019.04.25 13:42:32
@kkm.furdancs: Ennyire fiatalok vagytok, hogy szó sem esik a lyukas kétfilléresről!? Na majd jön mondjuk villanyember, és jól ellátja a bajotokat :D

"nem lesz összerohadás a kétféle fém találkozása miatt?"

Nem, mert:
1.: a fémpénzeket úgy ötvözik, hogy elég jól ellenálljanak a korrózióval szemben.
2.: "a vakolat mögött mintegy időkapszulába zárva" Ha még oxigént se kap, akkor hova korrodáljon szegény?
Egy kisebb méretű műhely gyorsan megtelik a fémdarabolás, hegesztés füstjével vagy a festést kísérő gőzökkel. Ez utóbbi nemcsak tűzveszélyes, de tüdőnknek sem tesz jót. Amit egy barkácsoló még bevállal otthon tűz-munka-balesetvédelmi téren, az munkahelyen - intézményesen…..
zooltek 2019.04.18 03:44:57
@kkm.furdancs: Nem kefés mivel nem forog :) Sima egy fázis, kondival. Btw hülyeséget írtam, a forgórészben nem mágnes van, hanem rövidre zárt tekercselésű. Csak épp egy hegesztőtrafó egyenáramú motorja járt az eszemben, és összekeveredett a kettő a fejemben.
Vettem egy polírozógépet. Használatra. Kibontás és megpörgetés után már rajzottak elő az ötletek, hogy bemutatom  a "Mi miért nem tudunk ilyet gyártani?" gondolatmenetre felfűzve a mondanivalót. Hiszen néhány milliárdból gyárat építve lehetne támaszkodni régi magyar márkák megbízható hírnevére (EVIG…..
zooltek 2019.04.17 03:43:58
@kkm.furdancs: Porszívómotoroknál legfeljebb az állórész lehet alu, a forgórész mindig réz, olyan pici, hogy nem fér el benne a vastagabb huzal, másrészt a kommutátorral sem tudod (tartósan) összekötni. Itt jóformán csak egy értelmetlen verseny volt a gyártók között, ki tud nagyobb számot ráírni a porszívójára. Érdekes módon a korlátozás bevezetése óta mégis meg tudják oldani, hogy egy 900W-ossal is fel tudod emelni a szőnyeget :)

A mosóst délután küldöm.
zooltek 2019.04.17 14:30:26
@Wildhunt: (kérlek ne haragudj a nyers válaszomért, de ma nagyon bal lábbal keltem, és eddig még csak fokozódott) Ha van egy leégett pl. LEO szivattyúd, vágd le a tekercsfejet, és magyarázd el, a zománc szigetelésen belül miért "fehér" és olyan puha hogy mállik? Aztán szedd ki az összes tekercset, mérd meg súlyra, hajtsd meg ugyanezt rézből, mérd meg ezt is, és magyarázd meg, hogy a 400 grammból hogy lett 1,2 kg?

De ha esetleg nincs leégve, csak a kivezetés szakadt le, légyszi próbáld megforrasztani.

(Tényleg bocsánatot kérek, hogy undok és személyeskedős vagyok, de most valahogy nem tudok másként fogalmazni.)
zooltek 2019.04.17 16:45:07
@Wildhunt: Még egyszer bocsánat, hogy rajtad vezettem le a más miatti ingerültségemet. Közben megjavítottam egy Flex-et, meg egy sövényvágót, már simulékonyabb az agyam. (ki hallott már ilyet, hogy a munka megnyugtat?!)

Amit írtam a tömegről, óriási a különbség, azt nem lehet csak ötvözetekkel magyarázni. a Króm alig könnyebb, mint a réz, a kadmium meg jóval nehezebb, a néhány százalékos ötvözés miatt nem lehet háromszoros különbség tömegben.

A külső felület nem játszik a tekercselésnél, mert az szép rézszínű zománc már hosszú évtizedek óta, akár alu, akár réz a huzal.

De a forraszthatatlanságot sem lehet magyarázni az ötvözetekkel. nem gagyi pákával és cinnel dolgozok (ma is volt egy 18.5kW-os motor tekercselni, ott azért a forrasztásnak el kell bírnia "néhány" ampert).

A légkábelekben igazad van a súly miatt, de ott nagy szerepet játszik a szélsőséges hőtágulás is. Legalábbis úgy emlékszem a TITÁSZ-os nagybátyámtól, de azért eltelt már egy pár évtized, erre nem dobnám be a két centet. De egy két centes házit most már bevágok, hadd simuljanak tovább az agyhullámaim :)
Talán egy hónapja írtuk, hogy egy rövidebb próbára elhozhattunk néhány Bosch Professional akkumulátoros szerszámot. A szerszámokat az épp aktuális stúdióépítés kapcsán, illetve egy gyors konyhabútor szerelés alkalmával próbáltuk ki. A próba célja igazából az volt, hogy…..
zooltek 2019.04.11 07:17:43
@Gyökösi Attila: A kék és kék között is nagyon nagy minőségbeli különbségek vannak. Nem tudom szabályszerű-e, de azt vettem észre, hogy vannak olyan gépek, amiknek a burkolattal együtt van kiöntve a Bosch felirat, aztán az pirosra lefestve. De van olyan, amikor egy tapétavágóval alányúlsz a betűnek, és le tudod húzni, valami gumis anyagból van ráragasztva a felirat a sima burkolatra. Na ezen utóbbiak sokkal gyengébb minőségűek, az előbbiek meg nagyon megbízhatóak és tartósak. Magyarázatot nem tudok adni, csak szereléskor tapasztalom. A 2-26-os kalapácsoknál nagyon szembetűnő a különbség, a fekete edzett csavarok helyett is csak sima nikkelezett van, a mechanika nagyon gyorsan kopik/törik.
zooltek 2019.04.15 04:17:19
@Arcade Macho: A Makita eus piacra szánt gépeinek jó része Romániában készül.
Az aldis Workzone-t és a lidis Parkside-ot is az Einhell gyártja. Tűrhető minőségűek. Alkatrész létezik, de idehaza szinte lehetetlen beszerezni, külföldről meg egyszerűen nem éri meg. Viszont a 3 év garanciával nem lehet felvenni a versenyt. Lejárat előtt megpusztítod a gépet és hozod az újat.
zooltek 2019.04.15 14:02:50
@Pierr Kardán: "A kérdésem az, hogy ez "szerszám nélküli" dekopír fűrészlap rögzítés ez egyforma minden gépnél, vagy másmilyen lap kell a Bosch és másmilyen lap kell a B&D fűrészekbe?"

Az szabványméret. Én pl. lidis Parkside lapokat használok egy ősrégi AEG géphez. A lapok minősége persze más kérdés, az én munkámhoz elegendő. Meg a megfelelő sebesség beállítás. kkm furdancs kollégát kérdezd, milyen fához milyen fűrészlap és sebesség és előtolás kell.

A B&D gépek sajnos nem a legjobbak tartósság szempontjából, főleg ha házfelújításról van szó és nagyon sokat használod. De ne legyen igazam, remélem nálad nagyon sokáig tartanak és örömödet leled a munkában!
Volt pár éve néhány írásunk itt a blogon, ahol olyan szerszámoknak-eszközöknek állítottunk emléket, amelyek meglepően tartósnak bizonyultak. Aztán ez a sorozat valahogy elmaradt, de most, legalábbis egy poszt erejéig újra egy ilyen írás következik. ..
zooltek 2019.04.05 05:38:56
@Gyökösi Attila: BL1013-as utángyártott akksit már kapsz 7 ezerért, szinte nem éri meg a régit felújítani. 1.5Ah, Titan Energy gyártmány, kínai, az eddigi tapasztalatok alapján nem gagyi, Főleg Bosch és Makita akkukat szereztem be saját használatra és másnak is, nincs panasz.

(Nem reklám:)
www.akku-elem.hu/makita-bl1013-10-8v-1500mah-utangyartott-szerszamgep-akkumulator.html
comment:com Deadwood maradt a régi 2019.03.21 21:01:20
Május 31. Tessék ez felírni bazinagy betűkkel valahová, mert jön a Deadwood film az HBO-ra, ami lezárja David Milch ikonikussá vált kultwesternjét. Those who doubt me suck cock by choice. Csak mondom. A szereplők közül visszatér Timothy Olyphant, Ian McShane, Molly Parker, Jim Beaver, W. Earl…..
zooltek 2019.03.24 04:29:52
@cushingstein: Hát ja, ha Jim Beaver visszatér Mr. Ellsworth-ként, akkor ez nem western lesz, hanem horror :)
Valamikor az ősidőkben volt már arról egy posztsorozatunk, hogy hol, milyen üzletekben érdemes vásárolni, melyik kereskedés típusnak mi az előnye és a hátránya. Túl sok újat persze nem mondtunk, de talán pár érdekes szempontra felhívtuk az olvasók figyelmét...
zooltek 2019.03.20 04:45:53
@efi: Menetes szárnak szerintem úgy van értelme, ha magadnak vágod. Mindenkinek más-más méret kell, nincs értelme milliméterenként külön árulni. Reszelgetés: előbb feltekered az anyát, levágod a méretet, letekered az anyát és az kijavítja a vágás helyén a menetet.
zooltek 2019.03.21 05:25:44
@kkm.furdancs: A "kész vagyok" levelet még nem írtam meg, mert félkész vagyok. A forgórész már megvan, az álló is kibontva, szigetelve, tekercselésre vár. Remélem a hétvégén sor kerül rá. Sajnos lassabban haladok a reméltnél, valami brutális módon beindult a szivattyú szezon. Télire miért hagyja mindenki az aknába?!

@efi: Én a hosszára gondoltam, hogy nincs értelme millis különbségekkel árulni, jó a méteres szál. Átmérőben meg tetszés szerint válogathatsz, nálam itthon biztosan van 4-5-6-10 és 12mm-es is, főleg pont a Furdancs kollégának említett szivattyúk miatt. A hosszú összerozsdált csavarok gyakran szakadnak, azokat pótolom méretre vágott menetes szárakkal.
zooltek 2019.03.21 05:27:20
@zooltek: * 4-5-6-8-10 és 12mm
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója) koprodukcióban készült asztali fúrógépet. Örvendeztem, hiszen kell egy gyári derékszög a műhelybe fúráshoz és ezt a kézi berendezés nem garantálja kielégítően (kisegítő…..
zooltek 2016.06.21 06:07:37
@kkm.furdancs:"Pontosan mi az a fúróolaj? Olyan, mint a reszelőzsír? :) "

A fúróolaj egy létező és igen hasznos dolog. Bár a reszelőzsír is igen hasznos, ha órabérben dolgozol :)

Ez itt nem a reklám helye, csak a gugli első találata egy részletes leírással:

www.evva.hu/ipari_elemei/Evva%20Furo%20olaj%20konc..htm
zooltek 2019.03.14 04:14:00
@Arcade Macho: Az is megfelel, persze. A kis fúrókhoz, amit nagy fordulaton használsz, elég a fúró vágó üregelő spray, a lassú fordulaton használt nagy fúrókhoz jobb a fúróolajjal ecsetelés, mert 100x gazdaságosabb.
zooltek 2019.03.16 02:46:08
@Arcade Macho: Ha a kis Makitával 32-es lyukat fúrsz 10-es kazánlemezbe, akkor a homlokodat is ecsetelheted :D
Legjobb témákat az élet nyújtja. Ennek keretében tárom önök elé tépelődésemet egy kissé gyengélkedő, ház körüli járda felújításának optimális módszeréről. Kissé porlik (konkrétan felszínéből egyes helyeken kimosta eső a cementet) és szélét is letaposták a bénán…..
zooltek 2019.03.11 14:01:47
@kkm.furdancs: @Untermensch4: A mostani stockfotók se jobbak. Egyik kedvencem, amikor a (gondolom valami tetszetős HR-es) csaj Weller pákával forraszt egy alaplapot. Az még a kisebb baj, hogy tele van SMD alkatrészekkel, amit így nem tud forrasztani, de hogy a pákának a fém részét fogja... :)
zooltek 2019.03.12 04:39:02
@Untermensch4: Itt is van:

p1.picsto.re/1bnZa.jpg

Amúgy a forrasztható alkatrészeket is a másik oldalról kellene :)
zooltek 2019.03.14 04:21:50
@scram: A gyárban géppel "nyomtatják". Az alkatrészek egy papírszalagon vannak, befűzöd a gépbe, onnan meg automatizált az egész folyamat.

Házilag elég necces. Létezik SMD forrasztó páka, úgy néz ki, mint egy csipesz, de elég drága mulatság, meg gondolom jó szem kell hozzá és biztos kéz. Én még nem próbálkoztam vele, nincs semmilyen tapasztalatom.
Bölcs mondás: Ha már két órája nem tudod bekapcsolni, vedd elő a kézikönyvet! A kereskedelemben vásárolt eszközök számos szolgáltatást kínálnak és kezelőszerveik sokasága között is jobban boldogulunk gyári ajánlások elolvasásával. Kicsit is bonyolultabb vagy drágább termékhez kötelező magyar nyelvű…..
zooltek 2019.03.10 04:16:37
@kkm.furdancs: Makita és Hikoki(Hitachi) robbantott ábrák és alkatrész rendelés:

www.technoform.hu/bolt/

Metabo robbantott ábrák és alkatrész rendelés:

www.metgep.hu/metabo/
Aki újított már fel régi épületet, az tudja, hogy egy valóban függőleges fal, egy valóban vízszintes párkány vagy padló bizony ritkaság. Persze ne legyen illúziónk, az újabb építésű épületeket sem feltétlenül a Minecraft játékban építették, de egy régi családi- vagy…..
zooltek 2019.03.07 16:55:30
@kkm.furdancs: Festékporos spárga lyessz. Pár hónapja ezzel a filléres cuccal rakták fel szintbe a munkahelyemen a többmilliós napelem rendszert. Hibátlan a szintezés, biztos benne volt vagy 300 forintba'. Ez most nem fikázás a Bosch felé (még mielőtt valaki megint beszól:)), van létjogosultsága és értelme ennek a lézeres szintezőknek egyébként, csak a beárazásuk azt várja el, hogy legyél építési vállalkozó, ne otthon próbálj az asszonynak* egyenesbe felrakni egy polcot vagy egy képet.

(*Ha Drenyovszki Andrea olvassa, akkor az ellenkező nem lép életbe :) )
zooltek 2019.03.07 17:26:52
@kkm.furdancs: Több gépkölcsönzősnek is javítjuk a gépeit, errefelé lenyelik a fúró-/vésőszár törését. Pedig kuvva drága a jófajta. De például a DeWalt vésőhegye alapból törik (Pajer kolléga, vélemény, tapasztalat?). A kölcsönzős embernek van embere, aki a rövidebb szárat kikovácsolja. Én mostanában meg egyre többször találkozom olyannal, hogy nem lehet kivenni a tokmányból (SDS Plus) a fúrószárat, mert hiába klafa a vídia, a fúró olyan sz@r anyagból van, hogy a túlsó vége szétmállik és beleszorul a tokmányba.

(Lehet, hogy ennek a gépkölcsönzős embernek van lézeres szintezője is, de ilyet még nem hozott javítani. Egy szintezőre emlékszem, hogy behozták, de többe került volna a javítás, mint a gép maga.)
zooltek 2019.03.08 03:39:23
@kkm.furdancs: Kétlem, hogy egy ilyen méretű koronafúróhoz bárkinek is lenne otthon gépe, itt az 500W-os ütvefúró nem játszik. Ehhez egy állványos vizes gyémántfúrót is kölcsönöznöd kell a combosabbik fajtából (ami könnyen lehet közel hét számjegyű), annak a bérleti díjába gondolom bele van kalkulálva a korona amortizációja.
Sokan most határozzák el és kezdik tervezgetni kerítés építését, felújítását. Ha nem bekukucskálógátló céllal építjük, sok deszkát megtakaríthatunk szellősen rakott fémelemekkel. Egy rácsháló elég kiábrándító látvány, ezért íves megoldásokkal egyénre szabott, szinte művészi térhatárolót…..
zooltek 2019.03.05 05:32:33
www.youtube.com/watch?v=gY8L-0AGixE

Bakker, hogy én mennyi ilyet meghajlítottam...
Nos. Ti szereltetek ma már porszívót? Én igen. Itt a szülői házban két porszívó van. Egy vagy 14-15 éves nagy, álló, sokkerekű ETA, amolyan szegény ember R2D2 verziója, ami egy nagytartályos mindenevő, meg egy kicsi, helyes, porzsák nélküli eszköz, aminek amúgy annyi köze van a porszívókhoz, mint a…..
Baltimore központjában áll egy kéményre emlékeztető téglatorony. Néhány ablak helyezkedik el ritkásan oldalában, belsejét mindössze egy tetőre vezető lépcső tölti ki. Más nagyvárosokban is látni hasonló - hasáb vagy henger alakú - építményeket, általában Shot tower, lövőtorony nevet viselnek. Mik…..
zooltek 2019.02.21 14:32:25
@kkm.furdancs: @Gyökösi Attila: Tényleg nem kellett volna törölni. "A szabadon eső csepp a súlytalanság állapotában van, alakja közelít a gömbalakhoz." Ehhez hozzájön azért a közegellenállás, de igen, a szabadon eső csepp gömb akar lenni. Aztán meg ha a végpontban egymáshoz dörzsölődik az a sok kis puha csepp, előbb-utóbb gömb lesz belőle.