Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GramofonOnline

27 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rádióélet, 1929. I. évfolyam, 2. szám Beszámolt a Rádióélet arról, hogy a közelmúltban új iparággal gazdagodott a magyar gazdasági élet, ami ma, a világszerte uralkodó dekonjunktúra idején mindenképp örvendetes jelenség.Baross Gábor, az alakulás elnökének engedélyével…..
Rádióélet, 1929. I. évfolyam, 1. szám A rádió első szárnypróbálgatásai után vészkiáltás hangzott el a gramofónipar frontján: A rádió megöli a gramofont! Azóta a rádió hajtása sudár törzsbe szökkent, de a gramofon nem vesztett népszerűségéből. Ellenkezőleg, a…..
Világosság, 1951. április 16. Fél évszázadon át nem érhette csalódás a Jókai tér 4. sz. alatt levő "színházba" betérő polgárt. Szórakoztatás címén hajszálpontosan ugyanazokat az ordenáré "szellemességeket" tálalták elébe, noha a műintézet…..
Legutóbbi posztunk utolsóként beágyazott videója egy ismeretlen amerikai szerző 1912-es hangképe volt, amely gépzongora-tekercs formájában maradt fenn. Most váratlanul előkerült egy magyar szerzemény zongorakivonata is, amely beágyazza ugyan a Nearer My God to Thee című keresztény…..
A Titanic tragédiájának centenáriuma alkalmából számos érdekes és pótolhatatlan forrásanyag került fel az Internetre, melyek közül a lemezbarátok számára különösen érdekes az a repertoár, amit az óceánjáró hősies magatartása miatt legendássá vált zenekara a süllyedés…..
 Népakarat, 1957. április 7. — Népdalok?... Nem, kérem, nincs raktáron. — Sajnos operarészletekkel sem szolgálhatok! János vitéz? Ha tavaly ilyenkor tetszik érdeklődni, esetleg... Táncszámokból, egyet-kettőt, de igazán csak magának... Honvágy-dal? Ugyan kérem,…..
Gramofon Online Újra szól! 2012.02.28 23:06:00
Örömmel jelentjük a Gramofon Online hűséges hallgatóinak, hogy újra szólnak a lejátszóink! A hibákat -úgy tűnik- sikerült kijavítanunk és a jövő hét hétfőjétől ismét lesznek publikációk is. Visszatér a régi rend és minden hétköznap 10 újabb lemezoldallal…..
A magyar Gramofon Online tavaly márciusi indulása után bő egy évvel, idén májusban az Egyesült Államok is előrukkolt egy hozzánk hasonló online hangarchívummal. A Kongresszusi Könyvtár honlapjáról lehívható adatbázis együttműködik a Santa Barbara-i University of California…..
Kedves gramofonrajongók, a buli időpontja megváltozott! Április 11-én, egy héttel eltolva tartjuk meg a szabadtéri gramofonozást a Károlyi-kert Astoriához közeli sarkán, a "Csendestárs" nevű korcsmahivatal kerthelyiségében. Az ok technikai: az önkormányzati engedély a…..
A Gramofon Online március közepén ünnepelte egyéves fennállását, aminek örömére nyilvános térzenét adunk Budapesten a Károlyi-kert északkeleti csücskében. Az ünnepségre szeretettel várunk mindenkit, aki érdeklődik a könnyűzene történelmének első félszázada, vagyis a…..
Bertának volt szerencséje. Ő maradt meg kettejük közül az emberek emlékezetében. Ebben nyilván nagy szerepe volt létrehozójának, Heltai Jenőnek, akinek nevét országosan ismertté tették színművei és operettjei, melyeknek szövegkönyvét, verseit írta a XX. század első…..
Arrébb tolni egy épületet? Bár elég meredeken hangzik, valószínűleg jóval gyakrabban csinálnak ilyet, mint azt a laikus ember gondolná. Budapesten régi városi legenda, hogy a Belvárosi Plébániatemplomot arrébb rakták, hogy elférjen az Erzsébet híd lehajtója. Ez igazából nem történt meg, de nem…..
Érdemes felidézni az 1939 nyarán megtartott első magyar filmszemlét, amely természetesen nem ezen a néven vonult be a köztudatba. Az Országos Széchényi Könyvtár digitalizált gyűjteményeinek honlapjára most került fel az a néhány lapszám, amely ennek a filmtörténeti…..
Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy weboldalunk és szolgáltatásunk a Magyar Marketing Szövetség által rendezett az Év Honlapja 2010 versenyén különdíjat nyert a Kultúra kategóriában. A zsűri az értékelésnél a minőségi megvalósítást és a szolgáltatás ritkaságokat…..
Ismeretlen forrásból származó világháborús frontüzeneteket juttattak el hozzánk a Gramofon Online látogatói. Az egyik, egy hangüzenet, Tóth Ferenc rádiógyűjtő tulajdona, a másik pedig egy Németországból hazaszármaztatott tábori levelezőlap, amely ezúton keresi a feladó…..
GramofonOnline 2010.11.25 22:44:43
@Bizi Clop: Köszönöm szépen, bár ezt éppen én adtam a honlap szerkesztőinek. Sajnos ennek az üvegnegatívnak a története is ismeretlen előttem, fogalmam sincsen, kik láthatók rajta és hol készült. A biztos csak a rajta szereplő Columbia táskagramofon és hogy a képet valamikor réges-régen az Ecserin vettem...
Régóta próbálom megfejteni a Néma trombitás poénjait, de sehogysem akar sikerülni! Amikor először hallottam, hirtelen nem is értettem, hogy mi ebben a magánszámban a vicces. De úgy látszik, a maga idejében, száz évvel ezelőtt nagyon is egyértelmű volt, hiszen a jelenetben…..
Ez a bejegyzés a vájtfülűek számára íródott. Azok közül is első sorban csak azoknak szól, akik kíváncsiak a száz év előtti hangfelvételek legapróbb zörejeire, nemkívánatos, ám annál érdekesebb "hibáira". Köztudomású, hogy az egyes művészettörténeti ágak…..
Az elmúlt héten az osztrák filmarchívum szerteágazó érdeklődésű munkatársa, Dr. Nikolaus Wostry hívta fel a figyelmemet a Guiness rekordokat messze túlszárnyaló holland származású színészre, aki a német nyelvterületen közel 90 éve működik és a mai napig koncertezik!…..
A május közepén bevezetett új funkciógombok, a lemezfordítás, a Gramofonrádió, a fórum és a Facebookon működő napi ajánló mellett a Gramofon Online lelkes kultúrmunkásai most újabb online szolgáltatásokkal igyekeznek akusztikus örökségünket minél szélesebb körben…..
A Gramofon Online hangarchívuma a néhány, közelmúltban bevezetett felhasználói újdonságai mellett több, mint 200 újonnan digitalizált és feldolgozott régi hanglemezfelvétellel is gyarapodott. Az Első Világháború előtti hangfelvételek mellett számos újabb, a későbbi korokban…..
Nem volt még se rádió, se tévé, mozi is csak éppen, hogy… A hanglemez volt az első, ami a szó mai értelmében, az írott sajtót leszámítva a médium szerepét betöltötte a polgári otthonokban, a XX. század elején. Ennek volt az első hazai csillaga Király Ernő, az akkori idők legnépszerűbb…..
GramofonOnline 2010.05.15 20:00:46
@karesz57: Köszönöm a biztatást, hamarosan jön a Király Ernő-sztori folytatása. A képeket a biztos forrástól, Király és Solti magyarul nem is tudó amerikai unokájától kaptam.
Térkép felfedezőknek A statisztikai adatokból jól kitűnik, hogy a százesztendős hangfelvételek kevésbé vonzzák a zenés időutazásra vágyókat. A legtöbben a jelenkorhoz közelebb álló hangfelvételeket preferálják. A népszerűség oka érthető: leginkább a hangfelvételek…..
GramofonOnline 2010.04.18 23:14:21
@Kitzinger: Megadom magam. Revans gyanánt viszont kihívok mindenkit a
gramofon.nava.hu/listen.php?track=117760080
címének etimológiai megfejtésére!
GramofonOnline 2010.05.15 19:56:14
@karesz57: Kedves Karesz57!
Közel 30 munkatársammal együtt örömmel vágjuk zsebre a dicséretét. Érdemes belenézni a katalógusokba, mert tegnap óta több száz újabb felvétellel bővült a repertoár! Jó szórakozást! KM
GramofonOnline 2010.04.15 12:35:58
@Kitzinger: Alapos munka, gratulálok! Állapodjunk meg ebben a megfejtésben és ne folytassuk a disputát, mert a végén még Schmuck Andort is behozzuk a képbe!
Bővülő tartalom és egyre gazdagodó adatbázis Sokak örömére újabb néhány száz felvétellel gyarapodott a Gramofon Online webes hangarchívuma, de mielőtt a tartalom bővüléséről beszámolnánk, megpróbáltuk weboldalunk kezelőfelületét praktikus és logikus változtatásokkal…..
Nem mindennapi pörgésre hívja a Gramofon Online a régi zenék szerelmeseit. Most szombaton a régi lemezeket kedvelők olyan élmény részesei lehetnek, amilyen nem volt még soha! Vagy ha volt is, az legalább 60-70 évvel ezelőtt történt.Gramofon MinimixbyGramofon Online A kivilágos…..
GramofonOnline 2010.04.15 12:40:42
@vilo: Sőt, terveink szerint aki regisztrál a honlapon, havonta mailben kap teljes listát az archívumba került újdonságokról!
GramofonOnline 2010.04.17 01:35:45
@stopper: A tervek szerint hajnali 1-ig, de a helyszínen minden kiderül...
GramofonOnline 2010.04.20 15:48:26
@stopper: Szerintem is! Aki lemaradt róla, tényleg nagyon sajnálhatja!
Gramofon Online Két hét mérlege 2010.04.12 10:00:00
Több mint két hete nyílt az az online nemzeti hangarchívum, amelynek  eltökélt szándéka megnyitni a magángyűjtemények kapuit és felkutatni, közkincsé tenni a Magyarországon gyártott mintegy ötvenezer hanglemezfelvétel minden egyes darabjának adatait és hanganyagát. Ez…..