Regisztráció Blogot indítok
Adatok
atleta.hu

0 bejegyzést írt és 1948 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közelmúltban jelent meg Mike Shellenberger új könyve: Apocalypse Never, magyarul: Soha el nem jövő világvége. Miért ártalmas a környezetvédelmi alarmizmus mindannyiunk számára alcímmel. A neves aktivista azzal döbbentette meg a zöld társadalmat, hogy bocsánatot kért a nevükben is a klímaváltozás…..
Az extrém erőhatások számos élettani folyamatban változást idéznek elő a pilóták testében 3-5G sebességnél, többek között ezért is kell kifogástalan egészségi állapottal, nagy fizikai és szellemi állóképességgel rendelkezniük...
atleta.hu 2020.08.24 23:00:04
A tomege mindig ugyanannyi, amig meg nem hizik vagy le nem fogy az a pilota. A *sulya* valtozik a nehezsegi gyorsulassal. Tehat amig a Foldon egy 100kg-os ember *sulya* 981N (kg*m/s^2), addig a Holdon csak 162N.

Es mivel a sulyos tomeg es a tehetetlen tomeg pont ugyanakkora (lasd
hu.wikipedia.org/wiki/Ekvivalenciaelv ), ezert a gyorsulo repcsiben ulo pilota pont ugyanazt szenvedi el, mintha a sulya none vagy epp csokkenne. De a sulyt, ami valoban egy ero, ezt veleteltenul altalaltatok, tovabbra sem kg-ban merjuk, hanem Newtonban. Vagyis, annak nincs ertelme, hogy 330kg ero nehezedik valakire. Annak van, hogy a 70kg-os emberre olyan erok hatnak, mintha 330kg lenne (a tomege es persze a Foldon).
Alimento COVID szkepszis 2020.06.15 07:10:15
Tudom, hogy a koronavírus körüli felhajtás már sokaknak a könyökén jön ki, de van egy-két olyan jelenség, amiről mindenképpen szeretnék megemlékezni...
atleta.hu 2020.06.16 18:25:47
@CleanYourRoom: Igen Gates hulye ES elszolta magat, te meg okos vagy. Ez az egyik opcio. A masik az, hogy nem megy az angol es vagy gondok vannak a szovegertessel, plane, ha olyasmit hallasz, amibol osszeeskuves elmelet kerekitheto.

Gates abban a videoban (egyszer egy osszeeskuveselmelet hivo kedveert mar megneztem) kozvetlen ezelott a mondat elott arrol beszel, hogy az elorejelezesek szerint mennyire fog tulnepesedni a Fold. Mi lesz a nepesseg maximuma, mielott elkezd csokkenni. Ha jol emlekszem, 9 milliardot mond. Es *arra* utalva mondja, hogy *ez* csokkentheto pl. oltasokkal. Tehat nem arrol van szo, hogy az eloket probalna barki is oltassal kiirtani. De meg csak nem is arrol, hogy termeketlenne akarnak tenni az embereket (persze nem nagyon, csak kicsit, mert ha mindenki termeketlen lenne, akit beoltanak, akkor nem 10%-kal csokkenne a nepesseg *maximalis* merete a *jovoben*).

Hanem arrol van szo, hogy ahol magas a gyerekhalandosag, ott tobb gyereket szulnek, es bar tobb hal meg, meg igy is magasabb a szaporulat mint ott, ahol alacsonyabb. Tehat Gates ordogi terve az, hogy megmenti a gyerekeket a halaltol es ezzel ugyan kevesebb gyerek szuletik, de azok nagyobb esellyel maradnak eletben, es a jovoben meg pluszban raadaskent egy kevesbe tulnepesedett Foldon kell elniuk. Szornyen ostoban elszolta magat.
Ha van ország, amivel kapcsolatban sokszínűsége miatt nehéz általánosítani, az Svájc: több nyelv, több kultúra és akkor még nem beszéltünk a város-vidék, fiatal-idős különbségekről. Mégis akadnak olyan dolgok, melyeket Svájcba költözve vagy akár csak oda látogatva érdemes szem előtt tartanunk...
Elismerem, hogy a címről óhatatlanul beugrik Orbán Ráchel pelenkás kalandja 2018 augusztusában, egy horvátországi autópálya szélén. E képzet társítása azonban nem volt szándékomban, a címadásnak időszerűbb oka van. Brückner Gergely gazdasági újságíró tegnap este figyelemre méltó áttekintést közölt…..
atleta.hu 2020.03.26 02:27:31
@Nancsibacsi: Muhahaha. Mit nem szavazott meg az ellenzek? Olvasd mar el ujra a hireket. Ugy ertem a valos hireket.
   Tisztelt Államtitkár Úr! Én nem ismerem Soros Györgyöt. Sosem találkoztam vele. Nem dolgozom egyik „soros szervezetnek” sem. Semmilyen formában nem kaptam vagy kapok tőle semmilyen juttatást vagy támogatást sem. A tanulmányaimat sem finanszírozta semmilyen módon. Sem belföldön, sem külföldön.…..
atleta.hu 2018.12.19 20:06:54
@nemecsekerno_007: Talan mert az az igazsag. Marmint azt persze nem tudod te sem, hogy mit mond Soros Gyorgy (pont ezt valoszinuleg nem mondja), csak azt hallod, hogy minden kritikara azt valaszolja a kormany, hogy Soros Gyorgy. Szoval inkabb ezert.

De, hogy megmaradjunk a formalis logika szintjen, mert ott is latszik a kerdesed ertelmetlensege: 2+2 pl. valoszinuleg Soros Gyorgy szerint is negy. Felteszem szerinted is. Tehat te is ugyanazt mondod. Miert?
Már néhány hete, talán hónapja is sokunk sötétben megy dolgozni, majd sötétben is megy haza; a napfényes óráinkat a munkahelyen töltjük. Az oda-vissza utazás alatt viszont rengetegszer találkozunk egy egyre népszerűbb nemzeti sport űzőivel, a nindzsákkal! Honnan ismerjük fel őket? Miután a nap…..
atleta.hu 2018.12.06 13:00:26
@Viszlát és kösz a halakat: Jaja. De igazabol eleg am, ha a zebra ki van vilagitva meg ki van tablazva. Mert akkor ott lehet lassitani, es van ido szemlezni a gyalogokat. Pont tegnap jott egy budos gyoker a furgonjaval (a full kivilagitott belvarosban - nem csak a zebra latszott, meg a tabla, hanem en is). Nyilvan nem lassitott. Persze atfertem elotte, de ha megbotlok, akkor elcsap. Ha fel masodperccel kesobb erkezem, akkor is.

Ehhez kepest 30 meterrel odebb, a minden jeloles nelkuli jobbkezesnek gondolt saroknal ugy lassitott, ahogy kell. Ennyit a gyaloghibaztatasrol. Persze, nyilvan van olyan, atmegy a sotetben, nem merolegesen, nem a zebran, nem nez korul, de ezzel hadd foglalkozzanak a gyalogosok. Az o hulyesege, o szivja meg. Aki meg a volannal ul, az probaljon meg nem eroszakos baromallat modjara nyomulni. Nem nehez, nem kell magyarazni, hogy nem lehet. Elmesz kulfoldre, latod, hogy lehet. Ennyi.
Az alábbiakban egy elég meghökkentő és unikális történetet szeretnék közreadni, mely Dr. Fuchs Jenővel, Magyarország négyszeres olimpiai bajnok kardvívójával esett meg a II. világháború során, a keleti fronton. Mindenképpen egyedi esetről van szó, melyről a háború után…..
A debreceni közlekedési társaság feljelentése miatt leállt a valós idejű útvonaltervezés a legnépszerűbb debreceni menetrend mobilalkalmazásban. A változást nemrég jelentették be a napi hatezer felhasználót számláló Debreceni Menetrend app Facebook oldalán...
atleta.hu 2017.02.09 00:35:22
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100112.TV

"5. közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől, így különösen a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, szakmai tevékenységre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokolt adatfajtákra és a működést szabályozó jogszabályokra, valamint a gazdálkodásra, a megkötött szerződésekre vonatkozó adat;"
Be kell valljam, amikor nekiálltunk a blogolásnak, volt bennem egy kis félsz. Nem a homofóboktól, ők a több éves aktivista múltam után nem nagyon tudnak újat mutatni. Inkább attól tartottam, valóban elég kompetens vagyok-e ahhoz, hogy homoszexualitással kapcsolatos témákról írjak. Mint már…..
atleta.hu 2016.09.26 12:58:42
Meglepo modon a Darwin idezet, ha pontatlan is, valodi! :) Azert ritka ez manapsag, amikor minden frazisrol az derul ki, hogy valami nagyon hires es nagyon okos ember mondta legalabb 100 eve:
"[It has often and confidently been asserted, that man's origin can never be known]: **but ignorance more frequently begets confidence than does knowledge:** [it is those who know little, and not those who know much, who so positively assert that this or that problem will never be solved by science.]"

en.wikiquote.org/wiki/Charles_Darwin

Hogy mit kell tenni a nemgondolkodo emberekkel, arra szerintem nincs ilyen egyszeru valasz. Rovidtavon talan jo strategianak tunik 'nem etetni' a trollt, de hosszu tavon ez a hulyeseg ternyeresehez vezet. Egyszeruen azert, mert a kerites szelen billegok onnantol kezdve csak a hulyeseget halljak. Tovabba az sem igazolt, hogyha valaki sokat hallja a sajatjaval ellentetes velemenyt, akkor idovel nem valt. (Pontosabban, hogy senki nem valt.) Sot, a pszivhologiai kiserletekbol az latszik, hogy a csoportnyomas mukodik.

Amugy volt errol egy erdekes cikk a NYT-ban is, a politikai vonalat elemezve, de a lenyeg ugyanaz: www.nytimes.com/2016/08/24/opinion/campaign-stops/the-age-of-post-truth-politics.html .
De tényleg: az első perctől az utolsóig tökéletes, úgy ahogy van. A kis falvak Nógrádban, ahol a nép, az istenadta nép bukolikus nyugalomban éli mindennapjait, migráns- és erőszakmentesen, tehát boldogan ugye, de jaj, veszély van, nagy, migránsok jöhetnek, igaz nem a faluba, mert miért pont oda…..
Ott tartunk, hogy abban az országban, ahol a Fidesz kedvenc udvari kobzosának HELYTELENÜL titulált előadóművész és az Országgyűlés elnöke egyaránt azt vallja, hogy az asszony az otthon, gyerekszülve jó, és ne építgessen magának karriert, szóval abban az országban, ahol a partnerbántalmazás az…..
30/40 Fábry - tévétükör 2016.03.26 00:07:09
Régen, hajdanában-danában egy Fábry Sándor nevű humorista képes volt arra, hogy megnevettessen egy országot. Vele született készsége révén érezte a poentírozást, válogatott szófordulatai bővelkedtek ívekben és dinamikában, filmgyári dramaturgként és forgatókönyvíróként rengeteg sztorit szippantott…..
Az alapítók csak a Forbesnak mesélték el, milyen volt megélni, hogy ígéretesen induló startupjuk végül elvérzett. Több évnyi küzdelem, 150 ezer felhasználó, több mint 300 ezer dollár…..
atleta.hu 2015.09.01 03:46:35
@♔batyu♔: Az, hogy a startupok nagy resze bedol, az nem ujdonsag, nem anomalia, hanem adottsag. Ez van, pontosan ezt jelenti az, hogy kockazatosak. 'Divatot' ket okbol csinalnak belole:
- mert a befektetoknek szuksege van jo befektetesi celpontokra (foleg kulfoldon, itthon azert most epp nincs tul sok toke)
- nagyon hasznos tanuloiskola fiataloknak az, hogy elkezdenek egy projektet, es eljutnak vele valameddig.

Az allammal kapcsolatban tevedsz, azt nagyon nem szereti ez a vallalkozoi reteg. Ahogy a Gazella programbol is latszik (arrol pont ma jelent itt meg egy cikk - ket ev kesessel irtak ala a szerzodest, amibol penzt latnak az alapok), az allam teljesen alkalmatlan arra, hogy barmilyen modon kozremukodjon ebben. Az ilyen teruleten probalkozo vallalkozok altalaban azt a tanacsot kapjak, hogy a palyazatokat is felejtsek el ugy, ahogy vannak. Es valojaban ez nagyon hasznos, mert kinevel egy olyan vallalkozoi (vagy legalabbis vallalkoi szemlelettel is rendelkezo) reteget, akik nem, hogy nem keresik, de kerulik az allamtol valo fuggest.
atleta.hu 2015.09.01 03:52:36
@biododírium: Ha bejon, mindegy, hogy miert jott be, es nincs olyan, hogy hulye a felhasznalo. Ha fizet a dologert, akkor az egy valid biznisz. (Persze ettol nem feltetlenul eloremutato tarsadalmilag es/vagy technologiailag.)

Ez a megjegyzesed kicsit arra emlekeztet, mint amikor lelkes (de ugyes :) ) amatorkent valami magyar bajnok csajokkal csocsoztunk, raadasul a gyengebb felallasunkban, es szenne vertuk oket. A kapus csaj azt magyarazta nekem, hogy azert lovom neki az 5. golt ugyanugy, mert o jol ved, de en rosszul lovok. Mert en dead man-t akarok loni (franc tudta, mi az) de azt egyenesen kell, es ha egyenesen lonem, akkor o kivedene, de en bena vagyok, es keresztbe lovom, ezert bemegy.

Szoval, ha eleg felhasznalo fizet valamiert, ami szerinted baromsag vagy csak egy feature, akkor az alapitok csinaltak egy jo termeket/ceget. Pont. Amugy remeknek tuno otletek is buknak el 99:1 aranyban, nem csak az ilyen uber+tinder for flower shopping jellegu otlettelen szarok.
  Hihetetlen története van a szőlős fagyi betiltásának. Nők, kutyák, világkiállítás és gyógyszeripari vállalatok - mindezeknek köze van a sztorihoz. A szőlős fagyi története sokkal bonyolultabb, mint azt elsőre gondolni lehetne. Miután 1874-ben sikerült feltalálni a…..
Odakint tombol a vihar. És bennem is. Végtelenül szomorú vagyok, s elcsigázott. És reményvesztett. Tehetetlen, értetlen, felháborodott, kétségbeesett. Lassan azt érzem, hogy a „privát” mindennapok élményei és sikerei ellenére valamiféle zsákutcába taszított furcsa…..
atleta.hu 2015.05.21 20:44:32
@♔bаtyu♔: A nemeteknek nem nehez nem bevandorlozni meg nem zsidozni, ez csak neked tunik ugy, hogy be kel fognia a pofajat. Valojaban az van, hogy az egsz tarsadalom tudja azt, amit ez a tarsadalom nem, ezert nem is nyomjak a rasszista szoveget. Nem csak, hogy elfogadhatatlan (es azert, mert indenkinek az), hanem eszukbe sem jut. Persze lecsuszott k-europai gyokerkent ezt nehez lehet megelni, a tobbieknek viszont felszabadito.
Itthon már a csapból is startup folyik, minden feltörekvő vállalkozó álma, hogy az ő cége lesz a következő Prezi, Ustream vagy LogMeIn. A legtöbb startupper azonban nem rendelkezik még elegendő kezdőtőkével sem, így már a kezdeti lépések megtételéhez is szüksége van…..
atleta.hu 2015.05.01 18:55:14
Szivesen hallgattam volna erveket, ami alatamasztja a kijelenteset, hogy miert eri meg es foleg arrol, hogy gyakran meg is teszik. Statisztikak, szamok. Ellenerv rengeteg van, eleve az iparagban mar kozhelynek szamit a kijelentes, hogy maga az otlet semmit nem er, a megvalositas mindent. En nem ertek egyet azzal, hogy semmit, tobbfele otlet es elgondolas lehet, de teny, hogy megfelelo megvalositas nelkul 0 Ft haszon fog realizalodni. Es a megfelelo megvalositas sokkal nehezebb, es kevesebbeknek megy, mint eloallni egy megfelelo otlettel. Lasd ezt a klasszikus (immar 10 eves) bejegyzest a temaban: sivers.org/multiply .

Az uzlet (minden uzlet) folyamatos kockazatkezeles es a megfelelo kompromisszumok megtalalasa. Ha 0.1% a valoszinusege, hogy 'ellopjak' az otletem *es* (tegyuk fel) attol nekem rossz lesz, mikozben 90%+ a valoszinusege, hogy azert bukom el, mert:
1., el sem kezdem
2., szarul csinalom
a., a termekfejlesztest
b., nincs product-market fit (avagy senkinek sem kell a termekem)
c., a marketinget
d., a strategiai megallapodasokat
e., a befekteto valasztast

stb., magyarn a vegrehajtast, akkor mibe logikusabb energiat es penzt fektetnem?

Valoban, en a befektetok eseteben a valodi befektetokrol beszeltem. Felmerult bennem, hogy odairom ezt a kitetelt, de azt gondoltam, hogy megsporolhatom ;). Szoval a kispalyas, albefektetokrol (aki esetleg megprobalkozik az otletet 'ellopva' sajat csapattal, sajat maga a megvalositassal), az a velemenyem, hogy ezt fel kell ismerni. Az a vallalkozo, aki erre nem kepes, az ugyis el fog bukni. Ahhoz, hogy egy startup sikeres legyen, ennel sokkal komolyabb akadalyokat kell venni, sokkal nehezebb szituaciokban kell felismerni, hogy az adott partner hasznos vagy haszontalan vagy megoli a ceget.

Es ezeket ugy mondom, hogy en is targyaltam mar gyanus alakokkal, meg targyaltam (es sikeresen allapodtam meg) valodi VC-kkel. Nyilvan a gyanus alakoknak keveset mond az ember. A valodi VC meg az eletben nem fog alairni egy titoktartasi nyilatkozatot. Viszont, ha kemenyen probalkozik vele az ember, akkor hatasosan bizonyitja be, hogy nem ismeri az iparag mukodeset (lasd, amit korabban elmondtam a kockazatitoke-alapok mukodeserol).

Persze nem azt mondom, hogy soha nem kell semmifele jogi vedelem. Azt mondom, hogy altalaban az 'otletnek' nem kell. Amugy otlettel nem is hazalnek, csak legalabb egy mukodo MVP-vel (prototipussal), mert arra joreszt senki nem ad penzt, vagy, ha megis, akkor csak olyan embernek, aki korabban mar bizonyitott, masreszt minel hamarabb von be toket az ember, az annal dragabb. All-in-all: az otletet nem kell vedeni. Meg egy dolog: mar csak azert sem, mert az esetek nagy reszeben az otlet rossz. Viszont segithet eljutni a jo megoldashoz, ha elkezd vele foglalkozni az ember (lasd meg: pivot es customer development).
Többszöri unszolásra sem válaszolt a Hír Tv kérdésére Deutsch Tamás, amikor a csatorna munkatársai egy sajtótájékoztatón azt próbálták megtudni, hogy mennyibe került az internetről szóló nemzeti konzultáció honlapjának, az internetkon.hu oldalnak készítése. Mint azt…..
atleta.hu 2015.02.20 03:46:20
A szakertok tevedtek, a szoftver, a tervezes es a design az, amiert akar ennyit is el lehet kerni - ha nem zsebefizetos cegrol van szo. Egy jo senior fejleszto berkoltsege 1.5M/ho (a munkaltato nyeresege nelkul). Ugy mar nem annyira elszallt a szam. Tegyuk fel, hogy ciki lett volna nem senior emberekkel csinaltatni. Nem a feladat bonyolultsaga, hanem a rairanyulo figyelem miatt (nyilvan leszarjuk, de ez mindegy). Tegyuk azt is fel, hogy odagyartottak moge valami hasznalhato admint (persze a legtobb ertelmesen valaszthato webes framework-ben ez keszen jon, de mondjuk), meg azt, hogy tenyleg nagy terhelesre is felkeszitettek. Igy nem jon ez ki 2 misibol, foleg, ha elore meghatarozott koltsegvetes van, mert akkor igenis feladata tultervezni a vallalkozonak.

Persze a valosaban, komoly elvarasok nelkul tenyleg ossze lehet ezt dobni par nap alatt (design-nal meg site builddel), de az sem irrealis, ha nehany emberrel radobnak egy honapot. Ezt nem lehet ellenorizni, de ha nehany zsebbe fizetett kepzetlen PHP fejleszto hozta ossze - aminek azert nagy az eselye - akkor valoban tul van arazva. De akkor sem feltetlen az arral, hanem a kivitelezessel van a baj.

Ami total atveres, az a HW koltseg. Az odabaszunk egy jo nagy vasat, mert hatha sokan jonnek, eleg elavult hozzaallas. Foleg minek veszik meg 2 honapra. Ennek az osszegnek a tizedeert (ha nem a szazadaert!) lehetett volna elegendo virtualis szervert vagy akar valos vasat *berelni*. VPS eseten akar automatikus skalazassal (ami ebben az esetben igen egyszeruen megoldhato meg akkor is, ha millioszamra jonnek a kerdesek, mashoz ugyanis nem is kell adatbazismuvelet).