Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hamasan

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma ismét a gasztronómia területén kalandozunk kicsit, a mai három írást a helyszín, Anglia köti össze. Három írást adok ma közre, akad a szerzők közt olyan, aki bevallottan még konyhai karrierje elején jár, de akad olyan is, aki profi, ami szerintem külön érdekessé teszi…..
Hamasan 2014.04.26 14:17:45
@ChristineK:
Teljesen egyet ertek veled. En foleg a tejfolon lepodtem meg, nalunk mindeig van itthon 2-3 poharral, lehet kapni Angliaban tejfolt.
Akár az is lehetne a mai poszt címe, hogy Anglia két arca, hiszen Andrea (akinek előző írását ide kattintva olvashatjátok el) hét, ott töltött év után tulajdonképpen a szigetország és lakosai kettős portréját írta meg. Az egyik oldalon ott a csodálatos vidék, a biztos…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Hamasan 2014.02.10 10:06:48
Aki gyerekkel vág neki a határátkelésnek, annak az egyik legfontosabb kérdés a beiskolázás. Ez nem mindig egyszerű kérdés, különösen érdekes kihívásokat tartogat egy, a magyartól annyira eltérő rendszer, mint az angol. Ebben vág rendet Judit mai, szerintem rengeteg hasznos…..
Olvasónk, az Indexen ma megjelent, "Eleget dolgoznak-e a tanárok?" címmel megjelent cikkre reagálva írja le saját tapasztalatait. Sajnos a jelenség nem új, a tanárok túlterheltsége a végtelenségig fokozhatónak tűnik.... Kedves Ellenőrző blog!A mai Indexen…..
A magyar ember gondolkodása egysíkú. Mondhatok ilyet? Bizonyára nem mindenkire, de azért... vegyünk egy példát:- mit válaszolnánk arra a kérdésre, hogy mennyi szabadsága van a tanároknak, pedagógusoknak? Hát ezt tudjuk, hiszen egész nyáron lógathatják a lábukat, és a semmiért…..
Hamasan 2013.06.29 00:01:54
@Ember szól:
Nem csak konkrétan a mi iskolánkkal van a baj, az egész oktatási rendszer úgy rossz, ahogy van. És mi lesz majd itt szeptembertől...
Nagy probléma, hogy a diáknak JOGA van, amivel tisztában is van, na és kötelessége??
A szülők nagy része csapnivaló. Igazgatóit kap a gyerek iskolában való dohányzásért, és feljön a szülő, hogy de ő megengedte neki... és még sorolhatnám.
Fogalma nincs egyes embereknek arról mi megy manapság a legtöbb iskolába.
Levélírónk egy megengedhetetlen helyzet fültanúja volt a napokban, a napközis tanító néni minősíthetetlen stílusban kiabált egy alsó tagozatos gyerekkel. Az igazgatónő tud ugyan a tanító néni viselkedéséről, de annyira kevés van neki már a nyugdíjig, hogy nem akarja…..
Hamasan 2010.02.14 22:14:09
@prolee: Csak ez ám nem ilyen egyszerű. Ha mondjuk a leányzónak netalán valami baja lesz, leesik a lépcsőn vagy bármi, akkor én felelek érte. Arról nem is beszélve, hogy esetleg nem is pisilni, hanem dohányozni, vagy esetleg büfébe akar kilógni. Mert bizony ilyen is van. Én tartsam miatta a hátam? A felszerelés problámát sem lehet ilyen könnyen rendezni. Úgy végig ülni 5x,6x 45 percet nap mint nap, hogy nem csinálsz semmit, az nagyon unalmas. És mit csinál egy unatkozó diák? Hülyéskedik, bohóckodik, viccet mesél a körülötte ülőknek, esetleg gúnyolja a tanárt, és így már mindjárt a többit se lehet tanítani. A fene se foglalkozna vele, ha csendben lenne, vagy akár aludna, az ő baja, de nem ezt teszi. :(
Ellenőrző Tanári túlkapások 2010.02.13 09:49:27
Egy rövid kommentet szeretnénk kiemelni a tegnapi posztunkra érkezett reakciók közül, nagyon sokat elárul a magyar oktatásban uralkodó állapotokról. Szilágyi Erzsébet Gimnázium, Budapest: Egy tanárnő fegyelmezési módszere ollóval belevágni a diák hajába. Év: 2009-2010…..
Hamasan 2010.02.13 17:41:51
@prolee: "Azért késett el, mert 15 éves. Te nagyon hülye. Ezzel a stílussal akár még tanár is lehetnél...."

És ezért már késhet? Ha jól emlékszem, én egyszer sem késtem el, nemcsak 15 évesen, hanem 12 évesen sem... "Te nagyon hülye" Láthatólag veled kellene kezdeni a nevelést... utána a gyerekeddel...
Hamasan 2010.02.14 13:16:45
Iskolába járni kötelező. Most komolyan van olyan ember, aki elvárná a tanártól, hogy felhívja, szóljon neki, hogy igazoljon már le x órát, mert nem volt ott a gyereke. Jó vicc...

A szülői igazolásokat mindig előre kérik. Az én iskolámban, tesóméknál is így volt, pedig nem egy iskolába jártunk. És így van a mai napig. Anyuci vagy apuci beír, mondjuk héfőn, hogy a gyermeke szerdán, pénteken vagy akár mikor nem megy iskolába ezért vagy azért. Esetleg a gyereknek hasmenése volt, vagy valami hirtelen tragédia történt akkor a szülők beírják, és követkeőnek ha megy a gyerek rögtön felmutatja.

Mi az, hogy 16 éves gyereknek már nem lehet megparancsolni, hogy nem menjen iskolába? Már nem kellene.... a 16 év alatt bele kellett volna nevelni a gyerekbe, hogy iskolába kell járni, tanulni, méghozzá a saját érdekében. Mostmár lehet kapálozni...

Az iskolákban elmaradt órákról meg annyit, hogy mindegyik igazolt. Ha beteg a tanár, vagy bemegy valaki helyettesíteni, vagy összevont óra van. Ilyen esetben esetleg az legutolsó óráról engedik el a gyerekeket. Ezt szépen fel is tüntetik a naplóban, mert azonnal kibukik a hiba. Ha több óra elmarad, lehet belső ellenőrzés, esetleg továbbképzés az egész tanári karnak. Vannak tanítás nélküli munkanapok, ünnepeke stb. Ez mind-mind fel van tüntetve a naplóba, és külün szabályzat van rá, hogy mit minek, hogy lehet elszámolni. Csak úgy szórakozásból nem marad el egy óra....
Ellenőrző Rohadó oktatás? 2010.01.03 08:00:00
Mokkaczukka kommentjét tartottuk érdemesnek arra, hogy önnálló posztként megjelenjen, mivel tömören összefoglalja a többség oktatásról alkotott véleményét. Reményeink szerint nem ennyire rossz a helyzet, de elfogadjuk, ha más így látja. Az az igazság, hogy az oktatás…..
Hamasan 2010.02.13 11:30:35
.
Hamasan 2010.02.13 12:15:20
Inkább nem írnám le, mi jutott eszembe, mikor ezt elovastam... Én is tanár vagyok, 3 éve tanítok.

Mindig tanár szerettem volna lenni, már alsó tagozatban is mindig tanárnéniset játszottam. Mind az általános és középiskolában kitűnő tanuló voltam, számos tanulmányi és sportveresenyen szerepeltem eredményesen. Nem tartom magam sem hülyének, sem műveletlennek, és akkora egóm van, hogy rondának se :). Érettségi után tanárképző főiskolára jelentkeztem. A tanáraim meg akartak győzni, hogy egyetemre menjek, de köztudott, hogy ott nincs olyan alapos pedagógia képzés. Főiskola, és angol-történelem szak lett a választásom. És nagyon kemény volt. Olyan mintha az ember 3 szakos lenne. Az első 4 félvében kb. 10-10 tárgyam volt angolból és történelemből is, meg jött hozzá a sok pedagógia és pszichológia. Nagy része vizsga. Soha nem felejtem el, mindjárt első évben, a mostmár lazának mondható középiskola után mindjárt 11 vizsgával kezdtem. 5-6.félévben jött a módszertan. 7-8. félévben ott volt a szakdolgozat, a tantárgyak, és a fél-fél éves tanítási gyakorlat, amihez még 2 hét külső gyakorlat is tartozott. Azt nem gondolja már bárki is, hogy egy tanárképző csak játék... Persze van akinek sikerül kettesekkel túlélni, de hogy tanítani soha nem fog, az biztos. Akinek nincs ehhez kellő affinitása vagy máshová megy, vagy elvégzi a főiskolát és gyerknek nem megy a közelébe.
Történelemből nem volt elég amódszertan megtanulása, alkalmazása mikrotanításokon, valami általad készített szemléltető eszközt is készítened kellett. Hajómodellek, nagy térképek, szobrok, akár festmény egy uralkodóról...
Angol módszertanból megmondta a tanárunk, ő csak 4-est vagy 5-öst ad, 2-3 nincs, az egyes. Az gyakorlóiskola nem kísérleti hely, aki nincs tisztában az elmélettel, az nem megy tanítani. Be is tartotta.
Majd jön a tanítási gyakorlat, ahol próbálj csak meg egyszer nem tökéletes órát tartani, szétszed a szakvezető tanár apró darabokra. Kiválóan kell alkalmaznod az elméletben megtanult dolgokat, és mellette folyamatosan új, egyéni ötleteket belevinned. Ott eldől, ki az aki tényleg tanítni akar... Volt pár csoporttársam, aki már az első félév után lelépett. Olyan is van, aki elvégezte, de munkanélküli, mert nem akar tanítani, hiába lenne sok nyelvtanái állás.

Én jó eredménnyel végeztem, és boldog voltam, hogy állást kaptam egy általánso iskolába. Azóta viszont egyre gyakrabban szembesülök a tanítás rossza oldalával. A legfőbb, hogy oda a tisztelet és tekintély... a kedves szülők sem a gyerekben keresik a hibát, csakis a tanár lehet rossz. Fizetés csak valami segély féle... évről évre több feladatot zúdítanak a tanárokra, pénzt azt nem adnak többet. Összes eszköz amit kapok, kréta és rossz tábla. Féynmásolni, nyomtatni nem lehet. Nincs rá pénz. Irásvetítő: drága a fólia, fogyasztja az áramot. Projektor, dvd, tv elzárva... takarékoskodni kell. Nyelvkönyhöz nem volt keret a cd megvásárlására. Taníts nyelvet hallgatási feladatok nélkül...

Nem biztos, hogy a tanár a hibás az oktatási színvonal romlásáért.
Mikor kezdtem állandóan nyomtattam a képeket, szókártyákat a szavak tanításához. Iskolán belüli levelező szókincsfejlesztő versenyt szerveztem, évi 2x írásbeli versenyt is. Tavaly még szervezhettem, persze akkor már saját zsebből fizettem mindent, az idén már nem is engedélyezték. Szintén törélték az angol szakkört. Egyre kevesebb pénzt kap az iskola. A hírek szerint 2-3 év múlva be is zárják, pedig diák van, 3-4 osztály évfolyamonként 20-28 fővel.
Hamasan 2010.02.13 12:17:51
@mokkaczuka: Ha neked ennyi számít egy pedagógusban, hogy szép-e vagy ronda, gratulálok. Az ilyen szülők nem nevelik bele a gyerekbe a tanárok iránti tiszteletet. Köszönjük.