Regisztráció Blogot indítok
Adatok
frantisek

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tölgyessy Péter a minap találóan háromfordulós választásról beszélt, amelynek első fordulója már javában zajlik: ez ugyanis nem más, mint az ajánlószelvények gyűjtése. Egy korábbi bejegyzésben ennek kapcsán formális és valódi feltételekről írtam, azt állítva, hogy…..
Bizonyára - velem együtt - sokakat meglep, hogy most már napok óta tartósan a Jobbik vezeti ennek a blognak a szavazását. Több ezer voks érkezett, s bár természetesen egy ilyen szavazás nem lehet reprezentatív, és közismert az is, hogy a Jobbik nagyon erős (felülreprezentált) az…..
frantisek 2010.02.15 11:07:12
A két nagy párt 8 éves munkája van benne ebben az eredményben (a Jobbik erőteljes kampányán kívül). Én 1968-as születésű vagyok, egyetemistaként megéltem a nyolcvanas évek végén a mrcius tizenötödikéket, a négyigenes népszavazást, az első szabad választást. Akkor sokan hittek abban - én is - hogy Magyarországból demokratikus ország lesz, ahol jó lesz élni. A mai két nagy párt rettenetesen sokat tett azért, hogy ez ne így legyen. Aki emlékszik az 1989-90-es Fideszre, az tudja, hogy ez a társaság egy köpönyegforgató csapat, akik olyan ideológiát választottak maguknak, ami éppen üresen maradt. Ezért van az, hogy a Fideszben ma is összevissza keverednek a szélsőbal (megvédjük a zembereket és a nemzeties eszmék).

Én tudom, hogy ez az ország mekkorát fejlődött mindenféle tekintetben az elmúlt 20 év alatt. De aki az elmúlt 8 évben kezdett el politikával foglalkozni, az csak azt hallotta, hogy itt minden szar, és minden alapvetően el van rontva. Ez a szüntelen demoralizáló kampány egyértelműen a Fidesz történelmi bűne, az Mszp bűne pedig az, hogy ez ellen semmit sem tudott tenni.

Mára eljutottunk oda, hogy van egy olyan jenetős fiatal dinamikus réteg, aki miután állandóan azt hallotta, hogy minden úgy rossz, ahogy van, és nem tudja már azt, hogy ez az ország hogy nézett ki 20 éve (melyik megyeszékhély, vagy nagyobb város központja nem újult meg?, hány km autópálya épült?, megjelent a mobiltelefon, az internet a kábeltévé, stb) ezt el is hiszi, komolyan veszi, és az egész elitet egy kapal alá véve - amiben szerintem igaza van! - el akarja hajtani a sunyiba.

Szerintem ez a Jobbik sikerének az egyik fontos titka. Én nem vagyok és nem is leszek a szavazójuk, de meg tudom érteni a sikerüket, bár egyáltalán nem szurkolok nekik.

Én minden szavazáson részt vettem eddig, most is fogok szavazni, de azt soha nem gondoltam volna, hogy nem fogom tudni kire. Pedig most ez a helyzet.
Az utóbbi idők egyik legérdekesebb interjúját készítette Orbán Viktorral ma reggel Süveges Gergő a közszolgálati tévében. Releváns kérdéseket tett fel, jókor szólt közbe, érdemi megjegyzései voltak, de nem akarta túljátszani sem a szerepét, s földbe döngölni sem kívánta…..
A Fidesz elnökének évértékelő beszédét bizonyára sokan írják majd le  lelkesen  jövőképet kínáló (itt talán elhangzik a szép magyar vízió szó is), emelkedett, pozitív üzenetek tartalmazó szónoklatnak, míg mások, kevésbé lelkesen, csapnivaló beszédről…..
frantisek 2010.02.07 22:55:54
@dzsaszper:
csak néhányat:
- hogyan tervezik beindítani a gazdasági növekedést? Ehhez nyilván pénz kell. Honnan? Hitel külföldről? Államosítják a magánnyugdíj pénztárakat? Újabb megszorítások?
- egészségügy milyen válaszaik vannak: maradjon minden a régiben és adnak rá annyi pénzt amennyi kell? Honnan veszik el? Csökkenteni fogják az ellátás színvonalát és így spórolnak? MI lesz az eü dolgozók bérével? Megemelik (miből), vagy hoznak külfölről orvosokat/ápolókat (honnan)

Oktatás: mi legyen az iskolákkal? Alsófokú minden településre? Középiskolák, PISA felmérések eredményei? Felsőoktatás szerkezete? Kell ennyi egyetem? Ha igen honnan adják rá azt a pénzt, ami szükséges a normális munkához? Ha nem mi alapján dől el melyiket kell bezárni?

Mezőgazdaság: mik a fejlődés irányai?

Ne értsen félre, ezeket azért hiányolom, mert a Fidesz úgy lép fel, hogy az országot újjá kell építeni. Ha ilyeneket mondana, szerintem kellenek a konkrétumok is.

Ezekről én semmit sem tudok.