Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Juhász Dániel

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A gyermeknevelés intenzív folyamat, amely a gyerekek folyamatos változásainak megfigyelését, azok követését és az ezeknek megfelelő bánásmód kialakítását kívánja a szülők részéről. Az egy dolog, hogy ez nagy figyelmet igényel és időnként kifárasztja az embert, de állandó gondolkodni valót is ad. A…..
Az átlagból való "kiemelkedés" individualista ideája erősen jellemzi társadalmunkat, karrierünkhöz való hozzáállásunkat és egyre inkább gyermeknevelési szokásainkat is. Mivel nem könnyű érvényesülni és megvalósítani egyéni céljainkat és ezért a legtöbb esetben rengeteget kell dolgoznunk, egyre…..
Valakit perfekcionizmusa, mást az önmagába vetett hite, megint mást pedig akár egy átélt trauma tart vissza attól, hogy döntsön. A döntésképtelenség állapota alkattól, személyiségtől és egyéni élettörténettől függ. Döntés és döntés között is van különbség, és ez így van rendjén, de a notórius…..
Bármennyire is divatos manapság a gyermekek autonómiáját hangsúlyozni, nem szabad elfelejtenünk, hogy függő helyzetben élik életüket és leginkább szüleikkel való kapcsolataikban tudnak megfelelően fejlődni. A csecsemőkort jellemző, szinte 100%-os testi és lelki kiszolgáltatottság szépen fokozatosan…..
Lélektani értelemben a felnőtté válás utolsó lépcsőfoka az identitás, azon belül pedig a szakmai identitás kialakulása, amely ideális esetben fiatal felnőttkorban kristályosodik ki és szilárdul meg. Az ugyanis, hogy milyen szakmát, hivatást vagy munkahelyet választunk nem csak attól függ, hogy…..
Az életben előfordulnak néha olyan kihívások, amelyek meghaladják az erőnket. Megfigyelhető, hogy vannak, akik ugyanazokkal a helyzetekkel és problémákkal könnyebben boldogulnak, míg mások fájdalmas gyötrelmek közepette belebuknak. A pszichológia fontos kérdése, hogy vajon milyen…..
“Always look on the bright side of life” - Emlékeznek még a Monty Python klasszikus filmje, a Brian Életének zárójelenetére, amelyben az iménti mondatot énekli egy csapat halálra ítélt a kereszten lógva? Ha jobban belegondolunk, a legendás szatíra rituális zárójelenete, sok…..
A gyerekek világa felnőtt fejjel sokszor misztikusnak tűnhet. Viselkedésük, kommunikációjuk és játékuk még nem a felnőttekre jellemző logika, hanem sokkal inkább érzelmeik, vágyaik, élményeik, és változatos fantáziaviláguk mentén szerveződik. A szülők és gyermekeik közti…..
Változni sosem könnyű, megfelelni másoknak, illetve saját elvárásainknak még annyira sem. Nyilvánvaló, hogy szerepeink összeegyeztetése állandó kihívás, és néha fájdalmasan komplikált feladat. Bizonyos esetekben szerepeink szárnyakat adnak, más esetekben súlyos béklyóként fojtogatnak…..
A környezetpszichológia tudománya, amely a 60-as évek Amerikájában kezdte meg pályafutását, már több mint 18 éve hazánkban is honosnak mondható, és egyre nagyobb szerepet kap a hazai vállalati életben is. Olyannyira, hogy nemrég külön tanszék (Gazdaság- és Környezetpszichológia Tanszék) is alakult…..
Tényleg igaz lehet, hogy a Facebookon látható kapcsolati státuszunk a szerelem és a párkapcsolati elköteleződés fokmérőjeként szolgál? Vagy inkább csak azért szükséges, hogy elijesszük a párunk iránt érdeklődő lehetséges hódolókat? Egy friss magyar kutatás szerint…..
Magyarország "lelki állapotával", a magyar emberek hozzáállásával, boldogtalanságával és depresszióra való hajlamával számos szakember, kutató, újságíró és elemző foglalkozik. A vélemények megoszlanak, de egyvalamiben általában mindenki egyetért: a magyar ember elég…..
Mostanában rendkívül felkapott és sokat tárgyalt téma a média hatása a társadalomra, a személyiségfejlődésre és a szocializációra. Tény, hogy a különböző médiatartalmak és kommunikációs eszközök nem csak közvetlen szocializációs hatással bírnak az egyénre nézve,…..
A sikertelen álláskeresés problematikája mögött a legtöbb esetben önismereti elakadásokra derül fény - árulta el Szűcs István, az Ygen Humánerőforrás Központ vezetője az idei Pszinapszison arra utalva, hogy a közhiedelemmel ellentétben az álláskeresők legnagyobb részének…..
Pénteken indul a Pszinapszis, hazánk legnagyobb pszichológiával foglalkozó rendezvénye. Interjúnk első felében a rendezvény céljairól, definíciójáról és idei tematikájáról kérdeztük a rendezvény főszervezőjét, Hutter Mariannát. Most interjúnk második részét…..