Regisztráció Blogot indítok
Adatok
strudli

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha Mosquitóról van szó, Hiryu2,0 nem ismer tréfát. Ezúttal Koppenhágába kalauzol el bennünket, a II. Világháború egy fontos, de talán kevésbé ismert  mosquitós akciójához. Azoknak ajánlja ezt a posztot, akik úgy gondolják, hogy a háború olyan, mint egy hollywoodi film: a…..
strudli 2011.06.08 09:32:07
@zum trucc: Én úgy tudom, hogy a "megsemmisítő tábor" nem német, hanem török találmány. Az örményeket irtották ilyen módszerrel először. Sőt, a marhaszállító vagonok ilyen célú alkalmazása, is először ott történt.
strudli 2011.06.08 10:55:24
@tiboru: Igen olvastam volt.
A kérdés (csak nekem?), hogy a "megsemmisítő tábor" és a "koncentrációs tábor" ugyanaz, csak különbözőképp nevezzük?
Mert számomra az egyikben "csak" gyűjtötték az embereket kb. tábori börtönt hozva létre, míg a másikban a gyűjtés azért kellett, hogy "kéznél legyen" a megölendő emberek sokasága.
Gondolom éles határokat nem lehet húzni, a két tábor között, de mégis lehet különbség.
A nagy háború után, sokakat deportáltak oroszországba. Táborban voltak és éheztek, de a körülöttük élők, akikkel együtt dolgoztak, szintén nélkülöztek. Később az ellátás jobb lett, a végén már valami fizetést is adtak a deportáltaknak.
Hogy túlságosan ne kényelmesedjetek el, mindaddig, amíg az általatok megszavazott meteós poszt el nem készül, egy újabb vitaanyagot szeretnék a rendelkezésetekre bocsátani, melynek előzményeit egy másik blogból másolom át. A vita központi témája (amit odaát csak egy rövid…..
strudli 2010.01.27 10:44:07
Tiszteletem mindenkinek!

Most regisztráltam, de az itt megjelenő írásokat, már az óesztendőben elkezdtem olvasni.

Magamról annyit, hogy katona nem voltam, történész nem vagyok, a szerzetesi életet viszont belülről ismerem valamennyire... ezért is regisztráltam most, hisz olyan témák is fölmerültek, amiket a nagy átlagnál talán jobban ismerek.

"felkaptam a fejem azon, hogy egy apáca „elöljárónak” emlegeti a főapácát (bocsánat a laikus megfogalmazásért), és megjegyeztem, hogy jé, de érdekes, hiszen a katonaságnál is ez a szó illeti meg a főnököt."

Valóban így van, az elöljáró vezetőt, felettest jelent.
Viszont, aki ebből a szóból kiindulva azt gondolja, hogy e két életformában, az engedelmesség pontosan egyforma, az a szerzetesi életformáról torz, és hamis képet alakított ki magában.

A katonának lenni, és a szerzetesként élni, között alapvető és fontos különbségek vannak.
Mégpedig: katonaságot (és hasonlókat) mindig valaki(k) ellenében szerveznek meg, hoznak létre; míg a szerzetesi közösségek Valaki mellett köteleződnek el. Ebből a különbségből fakadóan, nagyon másképp működik a szerzetesi élet, s abban az engedelmesség.
Egy példa. "Katonáéknál" annak engedelmeskedsz, akit a feletteseid kijelölnek. A felettesed feletteseit, szintén kinevezik stb.
Szerzetesi közösségekben, minden elöljárót, elsőtől az utolsóig, a rend tagjai választanak, jól körülhatárolt időre. Vagyis ma elöljáró vagy, holnap pedig hátuljáró, s x év múlva újra elöljáró lehetsz.
Tudomásom szerint, a hadseregben ilyen mozgások igen ritkán vannak, s azok is kivételek.

"Letícia nővér: Az egyházi rendek és a hadsereg valóban hasonlítanak egymásra,"

Tisztelendő Nővér!

"egyházi rend" ilyen néven a papi szolgálatot ellátókat (diakónus, pap, püspök) jelenti, és nem a szerzetesi életformát követőket! Az egyházi rendnek, felszenteléssel lehet valaki a tagja, a szerzetes viszont fogadalmat tesz. Vannak átfedések a két életforma között, de különböznek is egymástól. Olyan ez, mint amikor valaki azt mondja, hogy a sima paszulyleves épp olyan, mint a Jókai-bableves...

"egyik legfontosabb szabály az elöljárónak való feltétlen engedelmesség..."

Kis-Magyarország minden szerzetesi közösségét nem ismerem, az a rend amire nekem rálátásom van, ilyesmiket nem állít, pláne nem gyakorol, s ha valahol pontosan így gyakorolják, azoknak hosszú jövőt nem jósolok.
Az egyik legfontosabb szabály pedig, az hogy "szeresd felebarátodat"...

Elnézést a hosszú írásért. Szép napot mindenkinek!
strudli 2010.01.27 18:59:19
@molnibalage:
Szia! Tőled idézek: "Az ország védelmére hoznak létre és tartanak fent sok helyen haderőt."
Vagyis valaki(k) ellen védik a hont. Én ennyit állítok, hogy az ellen honnan jő, és merre tart az más tál tészta...
strudli 2010.01.27 19:15:30
@Letícia nővér:
"tapasztalataim szerint ez azért nem azt jelenti, hogy mindenki választható"

Való igaz, pápai jogú Klerikus rendben laikus nem lehet főelöljáró, mivel a hozzá tartozó tagoknak ő az ordináriusa, laikus pedig nem utasíthat klerikust.

"Néhányan cserélgetik egymás közt a főbb posztokat, házfőnökség, tartományfőnökség, novíciamesternőség ... Vagyis vannak, akik örökké engedelmeskednek, mások meg azért hatalmat is tudnak gyakorolni."

Attól tartok, hogy kevés nővér tartozik ama kongregációhoz, ezért van ez így. Az pedig kifejezetten rossz, ha az elöljáróságot hatalomgyakorlásnak fogják föl, nálunk szolgálatnak tartják.

Minden jót!