Adatok
mijemaja
958 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
A paradicsomos káposzta üde és finom hús nélkül is – hisz a lényege a friss káposzta és a magától édes jóféle paradicsomból készült paradicsomlé/püré, ámde el kell ismernem, mihelyt volt annyi pénz a konyhakasszában, hogy Édes tudott húst venni, ha csak egy kisebb darab lapockát, dagadót is, hát…..
mijemaja
2018.03.11 17:46:07
@nyuszikoma: köszi :) Javítottam!!!
Gyerekkoromban a másodszomszéd Ondrík Erzsa néni árult birsbefőttet, birsalmasajtot, de mi persze csak ritkán vettünk, mert „nem szeretik ugye a gyerekek”- hiszen nem volt rá pénz, nekünk nem volt birsfánk a kertben. Talán a sóvárgás teszi, hogy máig szeretem a birslekvárt, a birsbefőttet, és a…..
mijemaja
2014.10.12 14:52:22
@nmlss: Köszi, örülök, hogy sikerült. Nekem csak arra kell vigyázni, hogyha elkezdem enni, nem bírom abbahagyni! Ezért nincs egzakt infóm, meddig áll el. A pirított fenyőmagos változatot javaslom kipróbálni sült libamájhoz - amúgy is hamarosan Márton nap, és érdemes egy kis gyöngybort kipróbálni mellé jéghidegen. A birssajt amúgy igen jót tesz a beleknek, egyértelműen egy kis "belső kefeként" tisztít, "sikál". (Észre fogod venni!)
mijemaja
2017.11.30 14:10:21
@LiBaSz: Szia! Nehezen szántam rá magam erre a válaszra, hiszen elismerem, igazad van, bőbeszédű vagyok, és bizonyosan van, akit ez zavar. Örülök, hogy benéztél hozzám, és köszönöm az észrevételedet. S bár ezen a téren nem tudnék változni, de átgondolom, ha megváltoztatom a receptek szerkezetét (receptek szikárabban elől, mese és bőbeszéd utána), akkor maguk a jó receptek hasznosak lehetnek azoknak, akiket érdekel, s a történeteket, a terjengős fecsegést nem kell meghallgatniuk, csak ha érdekli őket, amiről beszélek.
Igazad van abban is, valóban nem vagyok Magyar Elek, az ínyesmester, nem is fogalmazok olyan tömören, és valószínűleg nem is úgy főzök, mint ő. Ez miért volna baj? Egyszerű háziasszony vagyok, aki szeretné megőrizni szülőföldje régi ízeit, családi és kisközösségi receptjeit a családjának. Sajnálom, hogy fölöslegesen találtál rá arra, milyen emlékekkel és hogyan készítem a birsalmasajtot. Ez egy nagyon régi, bevált recept Aszódról, a szülőfalumból, semmi extra, mert locsi-fecsivel, de azt rögzítem, ahogyan odahaza készült. Nézzük benne a jót: ha nem tud újat mondani neked, akkor te is finom birsalmasajtot, talán még finomabbat tudsz készíteni.
Igazad van abban is, valóban nem vagyok Magyar Elek, az ínyesmester, nem is fogalmazok olyan tömören, és valószínűleg nem is úgy főzök, mint ő. Ez miért volna baj? Egyszerű háziasszony vagyok, aki szeretné megőrizni szülőföldje régi ízeit, családi és kisközösségi receptjeit a családjának. Sajnálom, hogy fölöslegesen találtál rá arra, milyen emlékekkel és hogyan készítem a birsalmasajtot. Ez egy nagyon régi, bevált recept Aszódról, a szülőfalumból, semmi extra, mert locsi-fecsivel, de azt rögzítem, ahogyan odahaza készült. Nézzük benne a jót: ha nem tud újat mondani neked, akkor te is finom birsalmasajtot, talán még finomabbat tudsz készíteni.
Vérszilva kompótot készítek de rövid lével, hogy sűrű vérszilvavelőt kapjak a végére:
Fazékba teszem a mosott, kimagozott szilvát, ráfacsarok egy fél citromot, megszórom kis őrölt szegfűszeggel, fahéjjal. Ha van bármi kandírozott gyümölcs (cukrozott citromhéj,narancshéj, ha csak magamnak készítem,…..
mijemaja
2017.08.13 15:59:50
@musicus: szia és köszi. Beleírtam, hogy idén tavasszal ültettem három vérszilvafát az utcán, és pár év múlva vérszilva nagyhatalom leszek :) Egyébként fagyasztható, és imádom limonádéba dobni jégkocka helyett :)
Véleménye van? Írja meg itt! Seafalcon · http://szekelyistvan.hu/ 2011.09.27. 08:11:18Ha dunsztban felfordítod, akkor minek az olaj a tetejére? Azonnal elkezd összekeveredni...Válasz erre Moderál mijemaja 2011.09.28. 09:54:24Szia!A…..
mijemaja
2013.05.24 09:12:56
@10lábmélyen: örülök, ha tetszik! Ahogy írtam, ez a mi családunk receptgyűjteményének lassan kiegészülő darabja - kipróbált, bevált, sokéves receptek (és hát igen, módfelett részletes leírással a lányok kedvéért).
Köszönöm, hogy idetalálva szétnéztél, s köszönöm a dicséretet (aki főz, tudja, hogy ez ételnél mindíg jólesik...)
Köszönöm, hogy idetalálva szétnéztél, s köszönöm a dicséretet (aki főz, tudja, hogy ez ételnél mindíg jólesik...)
mijemaja
2016.04.24 14:44:29
@Grosz Tamás: Szia, nagyon sajnálom, nem tudok segíteni. Én Albániában vettem, (hegyi utak mentén, piacokon is árulták), és aztán - ha jól emlékszem- Aegina szigetén is szedtem, de egy éven belül elfőzöm őket teának. Ha legközelebb arra járok, gondolok rád maggal, ígérem :)
mijemaja
2017.01.05 21:56:39
@Grosz Tamás: Szia! Ha még érdekel, gondoltam rád, és van egy adag hegyi teám. Abban lehet csíraképes mag? nem tudom, de szívesen átadom :)
Áldott legyen a szíved, mely hordozott,
És tested, mert élettel áldott meg engemet,
És áldott legyen a kezed, mely felnevelt,
S a szemed, mely oly sokszor könnyezett
Értünk.
Mely bölcsőtől sírodig vezetett,
Ezerszer legyen áldott sorsod és utad!
S mert nehéz, de áldott volt életed,
Legyen…..
Így főz anyátok
Túrógombóc másképp kukoricadarával édes tejes puliszkából keverve Judithka és Iskolamama szerint
2012.09.08 23:25:50
Judithka küldte és készítette ezt a receptet s ő fotózta le az elkészített gombócokat is. Idézem:
Elsősorban azért szeretném ezt a receptet Neked adni, mert tuti, hogy a lányok is el tudják majd készíteni, sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos, és mivel kukoricadarával…..
mijemaja
2015.10.11 00:40:44
@Pinabubus35: nagyon tetszik, ahogy leírtad! bele is írom engedelmeddel majd a recepteknél az Iskolamamás alá, és szólok Juditomnak is, milyen egészséges újításaid vannak. S amint készítem, legközelebb a te változtatásaiddal próbálom ki. Köszi :)
addig is egy fotó a tiédről?
addig is egy fotó a tiédről?
Amilyen egyszerű, olyan finom:
Nem kell más hozzá, mint:szilva, szegfűszeg, cukor.
Elkészítése:
- a szilvákat megmosom, belerakom az előkészített (kiforralt, megszárított üvegekbe, 1-2 szegfűszeget szórok bele üvegenként.
1:3 arányban cukorszirupot főzök (1 kg cukrot 3…..
Nem hittem volna, hogy ilyen finom lesz a kovászolt szilva! Savanyú, ecetes szilvát ismertük, de kovászost kíváncsiságból készítettem, és apátoknak (meg nekem) bejött. A leve – csupa probiotikum!- olyan finom, jobb, mint az uborkáé.
Hozzávalók mint a kovászos…..
Don Gó nevű kommentelő írta a „rettenetes ízű ámde szépszínű és gyógyító hagymatea” készítésénél, hogy: „Ez jó! :) Ám valóban nem árthat egy akutabb nyombél (gyomor) fekélyes gyulladás gyógyítására szánva, elfogyasztva? Nem sokat ad ki a Google evvel:…..
Aszódon Édes leginkább természetes módon próbálta gyógyítgatni a torokfájást. Ha köhögtünk,Édes az ACC és társai helyett hagymateát főzött. Aki ivott már, az tudja, hogy annak aztán fura pocsék íze van. Tamásék máig emlegetik, mert ha köhögtünk, akkor nem úsztuk meg,…..
mijemaja
2015.07.09 12:30:57
@Don Gó: Szia, a hagymateát nálunk arra ittuk, amit írtam.
Gyomorfekély, nyombélfekély gyógyítására kéféle teát is javasolnék, és rád bízom, kipróbálod-e.
Az egyik forrázat, a másik áztatás.
Emésztésre, gyomor és bélbántalmakra való jóízű tea:
A körömvirág most nyílik, teli vele a kert (én is szárítom nagy ütemben = lecsippentem az éppen nyíló virágfejeket, kifejtem őket, és zörgősre szárítva elteszem, mert teának, krémekbe, gyógyító fűszernek, fűszerkeverékbe egyaránt jó)
A cickafark (most nyílik, gyomként az utak mentén is), a virágát szedem, némi zsenge levél még megy bele, de max pár centis szárral csippentem le – és ebből nagyon de nagyon keveset adj a keverékhez, különben a jóíz helyett epekeserű lesz a tea, megiható, de förtelmes
A csalán (teli vele a Rákospatak partja, abból a lényeg, hogy ne legyen virágos, és minél zsengébb, annál jobb az íze), a vízhajtó teámnak is része, hólyaghurut gyógyítóm, örömtea (mert finom, és alkalmas tavaszi tisztítókúraként)
Papsajt (ugyancsak utak mentén és virágzik, a kis lila virágát szedem öröm és fogyasztóteának, s a zsenge levélhajtásokat csippentem le, rövid szárral gyógyteának )
Ha van fodormenta a környéken (bár igaz, bizonyára kapható is herbáriákban), akkor az jó ízt is ad neki, és szintén bélnyugtató hatású.
Egy csésze (szűk 2 dl) vízhez egy teáskanálnyi keveréket teszek, leforrázom, 7-8 percig állni hagyom, és kortyolható.
Nyombélfekény esetére áztatott kálmostea
A kálmosgyökér (Arocus calamus) viszont az én környékemen nem szedhető, védett is, nincsen róla saját fotóm. Igen illatos vízparti sásféle (orvosi kálmosnak is mondták az öregek, merthogy gyógyító ereje van, és gyomorvidítónak tartották, gyomorkeserűkbe tették az illata, íze és gyógyhatása mmiánt).
Direkt neked való a hatása!
majd szívesen fel is rakom a növények fotóival, a tea képével, de szerintem a lányaimnak annyira szájbarágósan magyarázok el mindnet, hogy talán elég érthető, ahogyan írtam.
Gyomorfekély, nyombélfekély gyógyítására kéféle teát is javasolnék, és rád bízom, kipróbálod-e.
Az egyik forrázat, a másik áztatás.
Emésztésre, gyomor és bélbántalmakra való jóízű tea:
A körömvirág most nyílik, teli vele a kert (én is szárítom nagy ütemben = lecsippentem az éppen nyíló virágfejeket, kifejtem őket, és zörgősre szárítva elteszem, mert teának, krémekbe, gyógyító fűszernek, fűszerkeverékbe egyaránt jó)
A cickafark (most nyílik, gyomként az utak mentén is), a virágát szedem, némi zsenge levél még megy bele, de max pár centis szárral csippentem le – és ebből nagyon de nagyon keveset adj a keverékhez, különben a jóíz helyett epekeserű lesz a tea, megiható, de förtelmes
A csalán (teli vele a Rákospatak partja, abból a lényeg, hogy ne legyen virágos, és minél zsengébb, annál jobb az íze), a vízhajtó teámnak is része, hólyaghurut gyógyítóm, örömtea (mert finom, és alkalmas tavaszi tisztítókúraként)
Papsajt (ugyancsak utak mentén és virágzik, a kis lila virágát szedem öröm és fogyasztóteának, s a zsenge levélhajtásokat csippentem le, rövid szárral gyógyteának )
Ha van fodormenta a környéken (bár igaz, bizonyára kapható is herbáriákban), akkor az jó ízt is ad neki, és szintén bélnyugtató hatású.
Egy csésze (szűk 2 dl) vízhez egy teáskanálnyi keveréket teszek, leforrázom, 7-8 percig állni hagyom, és kortyolható.
Nyombélfekény esetére áztatott kálmostea
A kálmosgyökér (Arocus calamus) viszont az én környékemen nem szedhető, védett is, nincsen róla saját fotóm. Igen illatos vízparti sásféle (orvosi kálmosnak is mondták az öregek, merthogy gyógyító ereje van, és gyomorvidítónak tartották, gyomorkeserűkbe tették az illata, íze és gyógyhatása mmiánt).
Direkt neked való a hatása!
majd szívesen fel is rakom a növények fotóival, a tea képével, de szerintem a lányaimnak annyira szájbarágósan magyarázok el mindnet, hogy talán elég érthető, ahogyan írtam.
Így főz anyátok
Pünkösd ünnepéről a népszokásokról és a Galgamentén evett pünkösdi ételekről
2015.05.23 23:43:52
Mentünk kiskutyát nézni és a holnapi pünkösd vasárnapról beszélgettünk, és rájöttem, kezdjük elfeledni, miről is szól ez az ünnep. mesélek most a pünkösdről, az általam megélt régi népszokásokról és arról, miket is ettünk a Galgamentén ilyenkor. Igyekszem majd…..
Így főz anyátok
Borkóstolót tart a Linbrunn – és borkorcsolyás mártogatósokat készítek
2015.05.07 10:31:30
Katinka megkért, kellenének borkorcsolyák.
A Wine Business rendezvényén ajánlottunk fel a sorsolásra jegyeket, vagyis egy meghívót egy „PRÉMIUM Borkóstolóra”- mondván, eljutottunk oda, hogy a Villányi Borvidékre vonatkozó törvény alapján „villányi védett eredetű…..
Így főz anyátok
Narancsos méz készítése avagy méz narancs csíkokkal gasztroajándékba
2015.02.15 21:35:54
Ez nem narancsméz! Csak narancs csíkocskákkal ízesített, gazdagított akácméz (selyemfűméz, hársméz). Ezt írtam a narancsméz ismertetése alá (idézem). Narancsos méz házilag (karácsonyi gasztroajándékba?!) Ez persze nem az olasz narancsméz, hiszen mezei magyar akácból,…..
Persze rögtön kérdezhetitek, egyáltalán mi az abálás? (Hogy mi a szalonna, egészen jól tudjátok…) Abálás = 100oC alatti főzés. Vagyis közel 100 oC-os alacsony hőmérsékleten, épp csak forrogó folyadékban való lassú, alapos hőkezelést /megfőzést jelent.
A nagyobb…..
Márti Szegeden az unokabátyátok felsége, és igen ügyes a konyhában. Fasírtja nagyon finom, és más, mint Édesanyámé, más, mint Ibié, a sógornőmé. Rá is kérdeztem Mártira, ő hogyan csinálja. Erősen zsemlés, borsos fasírt prézliben sütve. Paprika nélküli, nincs…..
mijemaja
2015.01.23 21:05:27
@Pippi Harisnyás: Köszönöm! Bocs, ha kicsit mélabús voltam, de mostanság több rossz is, jó is történik velem, s annyira törékenynek érzem a szépet, az életet, magunkat, a kapcsolatokat. Annyira vágyok lassulni, hogy észrevegyem a pillanatok szépségét, örömeit, a mikrocsodákat, amikkel valóban megajándékoz az élet. S még az ételeket is addig kell élveznünk, amíg egészségünk, emésztésünk engedi... S Márti fasírtja tényleg nagyon finom. Bár a családi legendárium szerint a legeslegjobb Ancsi néni csirkemelle, Satya gombája, Édes fasírtja és az édesanyám módszerével készített sült hús az konyhámban.
Így főz anyátok
Császármorzsa Édestől azaz Kaiserschmarrn Aszódról a Podmaniczky bárói konyháról
2015.01.05 01:19:59
Kedves lánykáim, nektek császármorzsás gyermekkorotok volt, Édes előbb elkészítette nektek, mint a palacsintát. Igaz, ez is palacsinta, a csúsztatott palacsinta (vagy habos palacsinta) tépett változata, de nem volt gond, ha lyukadt, ha ragadt, nem kellett küzdeni, hogy leheletvékony…..
Zöldséges le akarta törni a retek szárát, rám nézett: mehet? Áááá- mondtam, dehogy! Megesszük! A szára megy levesbe, tojásba, pirított zöldséghez, a levele levesbe, főzelékbe, a retek gumót meg pirítjuk, pároljuk, sózzuk, citromozzuk, esszük nyersen… Rám mosolygott: a…..
Így főz anyátok
Malackás süti újévre Tündétől netán szilveszteri keksz avagy a kucukák
2015.01.01 22:23:27
Tünde kisfia segített az édesanyjának ebben az igazán stílszerű, finom és egyszerű évzáró sütemény elkészítésében. Tehét GYEREKJÁTÉK AZ ELKÉSZÍTÉSE!
Szilveszteri keksz avagy a malackás süti avagy a kucukák (malackák) lehet a neve. Tünde felrakta a fotót, és…..
Ha egy igazi házi tejhez jutok (Cédrus piacról, nagycsarnokból, vagy Villányból a palkonyai háztáji gazdaságból, gyakran Tamás ajándékaként), akkor annak úgy megörvendek, hogy nem is isszuk, egyből olyan ételeket készítek belőle, amihez igazi tej kell, s a boltokban kapható…..
mijemaja
2014.12.19 21:02:13
@Katalin Tresz: szia, szerintem a tej nem volt jóféle zsíros tej. A bolti dobozos /zacskós tejek jó része nem igazán "tehénszagú".
Édesanyám kedvence a "hamis túrógombóc", az "aludttejes pite" mind aludttejből készül, és képzeld, a sima bolti tejek meg sem alszanak! Szóval sajt készítésére olyan tej jó, ami megalszik... Én pl. az Őrs vezér tér sarkán elbújt Cédrus piacon veszek házitejet. Villányban is van lehetőségem rendelni háztól. Biztos van másutt is lehetőség venni, unokaöcsém is hoz néha PET-palackos jó tejet. Megkérdem majd, honnan hozta, s megírom.
Édesanyám kedvence a "hamis túrógombóc", az "aludttejes pite" mind aludttejből készül, és képzeld, a sima bolti tejek meg sem alszanak! Szóval sajt készítésére olyan tej jó, ami megalszik... Én pl. az Őrs vezér tér sarkán elbújt Cédrus piacon veszek házitejet. Villányban is van lehetőségem rendelni háztól. Biztos van másutt is lehetőség venni, unokaöcsém is hoz néha PET-palackos jó tejet. Megkérdem majd, honnan hozta, s megírom.
Amikor készültünk Berlinbe, kérdeztem Fannit, mi a jellegzetes berlini étel, amit érdemes lesz kóstolnunk. Hát, a legeslegberlinibb a currys virsli - mondta komoly kutatómunka után. Nem hittem a fülemnek, ne mááár, egy ilyen mezei étel?! Berlin fűszeres klasszikusa, berlini…..
Így főz anyátok
A csorbóka vagyis a gyermekláncfű levele a konyhámban salátának és egyebeknek
2012.10.28 19:44:29
leszedem………………………megmosom…………felhasználom a zsenge levelét
Pongyolapitypang - Taraxacum officinale -ez a hivatalos neve annak a növénynek, amit gyermekkoromban csorbókának…..
mijemaja
2014.11.03 16:04:30
@Csendes Szonáta: köszönöm észrevételeidet. Szerencsére nem keverem a növényeket, az általam csorbókának nevezett gyermekláncfüvet a csorbóka (sonchus) félékkel. Gondolom, olvastad, ami írtam, én ezzel kezdtem:
"Csorbóka, vagyis a gyermekláncfű levele a konyhámban", s rögtön az első mondat így hangzik: "Pongyolapitypang - Taraxacum officinale -ez a hivatalos neve annak a növénynek, amit gyermekkoromban csorbókának hívtunk."
Ez tájszó lehetett azon a tájon, a Galgamentén, ahol felnőttem. A szelíd és a szúrós csorbóka más növény, ahogy te helyesen írtad. Én csak megemlítettem, hogy ezek a (valódi) csorbókák ehetőek, hozzáteszem, gyógynövények, s az állatok szeretik nagyon. Nem keverem őket, csak megnevezem őket azon a néven, ahogy felénk hívták. A szelíd csorbóka vélhetően azért lett keszegsaláta, mert hosszú, vékonyka és magas a formája, tehát elég keszeg az alakja, és a háborúban salátának etténk felénk.
Valóban írnom kellett volna, hogy van más olyan növány is, amelynek szintén ez a neve, és az is ehető, sőt, az sokkal finomabb!
A gyermekláncfű jó tíz centis a földtől, csorbókák viszont elég nehezen keverhetők össze vele, nyúlánk, keszeg alakúak, a szelíd általában alacsonyabb, de a szúrós akár 140-160 centire is megnő, ernyős virágzatával igazán nem hajaz a gyermekláncfű egyszárú virágára.
Csendes Szonáta, bántó volt az, ahogyan azt feltételezed rólam, hogy megmérgezném a családomat. Kérlek, ne becsüld le a népi tapasztalatokat! Ha elolvasod, mit írtam, mit írok, láthatod: szeretném megőrizni az általam megismert – már letűnt - tót paraszti világot, ismeretanyagot, ételeket s azok elkészítéseit a gyermekeimnek. Csupa olyan dologról és ételreceptről írok, amit ismerek, nagyon régi, őseinktől hoztuk, bevált és máig használok.
Csendes Szonáta, én értéknek tartom, hogy ezeket tudom, és szeretném megőrizve, lejegyzetelve, dokumentálva átadni leányaim számára. Megnézhetik, mit ettek édesanyámék, s hogy ők mit ettek mellettem. Nincs olyan a leírásaimban, amit nem ennék/ennénk évtizedek óta – a pongyolapitypangot felismerem, és a fotókon azokat láthatod.
A bab, a lencse, a krumpli és a káposzta valóban nagyon régi tót alapétel, sokat készítek belőlük. S fűszerezem őket mezőről szedett - általam ismert (gyermekkori mindennapjaimban megismert és használt) növényekkel, gyógynövényekkel. Ilyen a konyhám.
Köszönöm jószándékodat, de nem érzem, hogy alapja lett volna bántó szavaidnak.
"Csorbóka, vagyis a gyermekláncfű levele a konyhámban", s rögtön az első mondat így hangzik: "Pongyolapitypang - Taraxacum officinale -ez a hivatalos neve annak a növénynek, amit gyermekkoromban csorbókának hívtunk."
Ez tájszó lehetett azon a tájon, a Galgamentén, ahol felnőttem. A szelíd és a szúrós csorbóka más növény, ahogy te helyesen írtad. Én csak megemlítettem, hogy ezek a (valódi) csorbókák ehetőek, hozzáteszem, gyógynövények, s az állatok szeretik nagyon. Nem keverem őket, csak megnevezem őket azon a néven, ahogy felénk hívták. A szelíd csorbóka vélhetően azért lett keszegsaláta, mert hosszú, vékonyka és magas a formája, tehát elég keszeg az alakja, és a háborúban salátának etténk felénk.
Valóban írnom kellett volna, hogy van más olyan növány is, amelynek szintén ez a neve, és az is ehető, sőt, az sokkal finomabb!
A gyermekláncfű jó tíz centis a földtől, csorbókák viszont elég nehezen keverhetők össze vele, nyúlánk, keszeg alakúak, a szelíd általában alacsonyabb, de a szúrós akár 140-160 centire is megnő, ernyős virágzatával igazán nem hajaz a gyermekláncfű egyszárú virágára.
Csendes Szonáta, bántó volt az, ahogyan azt feltételezed rólam, hogy megmérgezném a családomat. Kérlek, ne becsüld le a népi tapasztalatokat! Ha elolvasod, mit írtam, mit írok, láthatod: szeretném megőrizni az általam megismert – már letűnt - tót paraszti világot, ismeretanyagot, ételeket s azok elkészítéseit a gyermekeimnek. Csupa olyan dologról és ételreceptről írok, amit ismerek, nagyon régi, őseinktől hoztuk, bevált és máig használok.
Csendes Szonáta, én értéknek tartom, hogy ezeket tudom, és szeretném megőrizve, lejegyzetelve, dokumentálva átadni leányaim számára. Megnézhetik, mit ettek édesanyámék, s hogy ők mit ettek mellettem. Nincs olyan a leírásaimban, amit nem ennék/ennénk évtizedek óta – a pongyolapitypangot felismerem, és a fotókon azokat láthatod.
A bab, a lencse, a krumpli és a káposzta valóban nagyon régi tót alapétel, sokat készítek belőlük. S fűszerezem őket mezőről szedett - általam ismert (gyermekkori mindennapjaimban megismert és használt) növényekkel, gyógynövényekkel. Ilyen a konyhám.
Köszönöm jószándékodat, de nem érzem, hogy alapja lett volna bántó szavaidnak.
Felvágom a birseket, - mert mint már sokszor említettem volt,- a kukacok miatt muszáj. (Olyan furfangos járataik lehetnek, hogy nem is hinné az ember.) A magházát kiszedem, a héját rajta hagyom. A birs szeleteket citromos vízbe teszem.
A birsből csak és kizárólag a pucolt, tiszta…..
Ezt a süteményt Dányban kóstoltam a Falunapon, a Bor és Kenyér Ünnepén, a IX: Egyházi és Világi Borok Versenyének eredményhirdetésén. Kolléganőm Jeremiásné Kertész Éva helybéli Beatriceként kalauzolt, és Hajni nevű, nagyon kedves, igazán tűzről pattant ismerőse (bocs,…..
Így főz anyátok
Diós palacsinta simán almával vagy dióval és borsodóval – ahogyan én készítem idehaza
2014.03.26 21:38:14
Az egyszerű diótöltelék
A diótöltelékhez a legegyszerűbben darált diót tejszínnel (ha nincs, akkor tejjel), porcukorral elkeverek. Ez az alaptöltelék.
Ízesítéseim:
Keverhetek bele gyümölcsöt: meggyet, ananászt, kivit, rumba áztatott mazsolát (magamnak),…..
Így főz anyátok
Túrós palacsinta, ahogy én szeretem simán tejföllel leöntve sütve narancsosan pudingosan avagy mindenhogy
2014.03.26 20:43:14
Simán készítve
A túrót villával összetöröm, (régebben Édes elkeverte egy tojássárgájával is), hozzáadom a kevés lazító tejfölt, vaníliás cukrot és csak annyi porcukrot– hogy ne legyen túl édes, jaj, majd elfelejtettem, reszelt citromhéj is kell bele, pont attól lesz…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz