Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bolcsesz79

0 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Én egy egyedi (vagy nem?) problémával kereslek meg benneteket.   6 éve dolgozom közalkalmazottként egy egyetemen. Szűkebb csoportunkban 3-an vagyunk + a csoport vezető. Én 6 éve úgy jöttem ide, hogy kiharcoltam magamnak azt a fizetést amit az előző munkahelyemen. Tehát a…..
Bolcsesz79 2010.04.24 10:02:20
@epres négercsók: szerintem 6 éven keresztül nem lehet államilag támogatott formában PhD-t csinálni ma Magyarországon, ha jól tudom, 3 évig jár csak az összeg. És akkor nem közalkalmazott az ember, hanem PhD hallgató, legalábbis az én ösztöndíjas PhD-s ismerőseim nem közalkalmazottak, hanem diákok.
Bolcsesz79 2010.04.24 10:39:22
@epres négercsók: én közalkalmazott vagyok, a bátyám tanársegéd az egyik egyetemen, ezért eléggé képben vagyok:) Szerencsére azért tanársegédként többet kap, nem eget verő összeget, de azért jelentősen többet. És a bértábla szerinti minimumot kapja.
8ker Tavaszmező, a sétáló 2010.04.07 22:47:00
 A lakossági fórum kicsit késve kezdődött, de aztán tele is lett a terem - annak ellenére, hogy az emberek láthatóan nem mertek bemenni, a bejárat előtt csoportosultak. Nem ismerik a helyet, sosem voltak ott, idegenkedtek kicsit, mi lehet a Roma Parlamentben? Aztán megérkezett a…..
Bolcsesz79 2010.04.08 09:22:27
@Mariannka51: szerintem ebben sosem jutunk megegyezésre. Én airdace-hoz hasonlóan örülök, hogy a Palotanegyedben ilyen változások vannak. Nincs autónk, szerencsére a belvárosban dolgozunk, így ez nem is jelent problémát, mivel egyébként is csak hétvégente használnánk.
Tegnap találkoztam egy ismerősömmel a Mikszáth téren, ő 5 éve nem járt a kerületnek ezen a részén. Elmesélte, hogy teljesen megdöbbent, mennyivel jobb a környék, mint valamikor. Tehát tényleg elég ellentétes reakciókat vált ki az emberekből ez a sétálóutcásítás.
Bolcsesz79 2010.04.08 11:13:58
@Mariannka51: megértem, mivel mi szintén I. emeleti, utcai lakásban lakunk, ami az utcára néz. Szóval a pufogó autók zaja hozzánk is eljut. Szórakozóhely még nincs.
Nehéz kérdés, mert ha egyszer ilyen módon fellendül egy környék, akkor oda kellenek a szórakozóhelyek is, hiszen azok vonzanak oda a lakókon kívül más embereket is. Valószínűleg tényleg inkább azzal van a gond, hogy a sétálóutcák megépítése az építéssel be is fejeződik, és nincs kontroll, pl. be kellene tartatni bizonyos szabályokat a szórakozóhelyekkel (mondjuk 11 órás zárás).
8ker Sötét van...! 2010.04.06 21:38:00
Tekerek hazafelé a Német utcán, ami tök sötét, a József utcáig nem működik a közvilágítás. Ott áll a Rendészet előtt három ember - mert hogy itt a közterület felügyelet központja -, cigiznek egyenruhában, odakanyarodok megkérdezni, bejelentették-e már, mert ha igen,…..
Megvallom sosem gondoltam volna, hogy valaha megesne velem vagy ismerősömmel, közeli hozzátartozómmal valami olyasmi ami erre a blogra férne.   Az alábbi eset azonban ha más nem, kiváló figyelem felkeltő arra min megy keresztül szüleink generációja.   Vidéki nagyváros…..
Bolcsesz79 2010.03.23 08:41:36
@a_tom: persze, ki kellene rúgni azt, aki nem tartja be az ígéretét, de eddig nem történt ilyesmi, szerintem most sem lesz, ha nem azt kapjuk, amit vártunk. Biztosan azért, mert sok "egyszerű" állampolgárnak is érdeke, ami itt folyik. Ld. a posztban leírt munkáltató.
Bolcsesz79 2010.03.23 08:46:27
@Strici: lehet, hogy így van. Én csak azt nem tudom, hogyha egy ilyen esetben megnyeri valaki a pert (pl. a posztoló édespja), akkor hogyan tovább? Gondolom, kap kártérítést. A munkahelyét később viszont várhatóan el fogja veszíteni, és akkor egzisztenciálisan megint bizonytalan helyzetbe kerül.
Persze az igazságérzetem azt mondatja, hogy pereljenek, de nem elég, ha egy ember perel, mindenkinek úgy kellene felfognia, hogyha sérelem éri, akkor igenis perel.
1 és fél évig voltam munkanélküli. Diplomás vagyok, 1 felnőtt gyerek anyja. Van férjem is. 23 év munkaviszony, ebből 3 év gyes a többit ledolgoztam. Képzettségnek megfelelő és nem megfelelő munkakörökben. Naponta több helyre elküldtem önéletrajzomat, nem válogatva a…..
Bolcsesz79 2010.03.21 08:04:59
@manyuska: azért a beszédkészséget elég nehéz egyedül, beszélgetőpartner nélkül ápolni. Persze el lehet menni magántanárhoz vagy nyelviskolába, de mindkettő minimum 20.000 Ft havonta (ha nem a legvacakabb helyre megy az ember), így nem mindenki engedheti meg magának.
Egyébként tényleg azt kívánom azon cégek embereinek, akik kikötik, hogy nem vesznek fel egy bizonyos kornál idősebb munkavállalót, hogy tapasztalják meg, milyen az, ha a koruk miatt esnek el majd egy-egy álláslehetőségtől.
Bolcsesz79 2010.03.21 08:39:04
@manyuska: persze, tudom, hogy főnöki utasításra történik így, rájuk gondoltam, amikor "átkokat" szórtam. Nekik valóban kisebb az esélyük, hogy szembekerüljenek egy olyan helyzettel, amikor a koruk miatt diszkriminálják őket, de azért előfordulhat. De lehet, hogy elég, ha a családjukban mással előfordul az ilyesmi, hátha akkor elgondolkoznak a dolgon.
Bolcsesz79 2010.03.21 13:24:16
@lúzer_: az a baj egyébként, hogyha kérik egy álláshirdetésben az angolt, de a delikvensnek később a munkája során nem kell használnia, akkor szerintem az egy kib*szás a munkavállalóval szemben is.
A posztolót én annyiból megértem, hogyha valaki az elmúlt 20 évben nem volt arra kényszerítve, hogy használja a nyelvet, akkor könnyen elvész az ember motivációja. Csak azért nem biztos, hogy fog erőfeszítéseket tenni, mert "lehet, hogy 20 év múlva elveszítem a munkámat, tehát kellhet még az angol".
Sárdobáló Fiatal orvosok 2010.03.04 07:00:00
Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása. Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tüntetésünk, miért lesz még…..
Bolcsesz79 2010.03.04 14:29:02
@Levéltetű: megvan, persze. Ha ez a verzió lépne életbe, akkor egy dolog történne: senki nem menne orvosnak/nem maradna az országban.
Bolcsesz79 2010.03.04 14:30:54
@Levéltetű: még annyit mondj, hogy mivel tartanád itt őket? Ez az egyik olyan szakma, ami nagy eséllyel használható külföldön is, tehát elég könnyen el tudnak menni innen az orvosaink.
Egy tanárnál pl. nem ilyen egyszerű a helyzet.
Decemberben már emlegettük, hogy a négy nagy magyar terjesztő közül a "kicsi, de dinamikus", a Bookline belecsap az elektronikus-tartalom értékesítésébe is. Az anyacégtől átvett idegennyelvű anyagok azért nem verték le forgalmukkal a biztosítékot (az áraik már…..
Bolcsesz79 2010.03.04 07:19:21
Kicsit off leszek, bocsássatok meg érte, de a személyes élményeim miatt teszem. Én annyira nem örülök ennek a hírnek. Dolgoztam a Líránál és jól ismerem a könyvszakmát. Az egész struktúra borzasztóan egészségtelen, szerintem itt az átlagosnál is magasabb szinten érvényesül az, hogy a nagyok megfojtják a kicsiket.
A Líra, mint munkáltató, nagyon rossz (volt pár éve, azóta már nem dolgozom ott, persze változhatott jó irányba - hahaha). A Libri és az Alexandra sem jobb munkavállalói oldalról. Azzal, hogy a Líra és az Alexandra nagy jelentőségű magyar kiadókat birtokol, a többi kiadó még kiszolgáltatottabb lett. A kisebb könyvkereskedőkről, az ő kiszolgáltatottságukról ne is beszéljünk.
Ezek a naggyá nőtt hálózatok nem a tulajdonosuk tehetségének köszönhetik, hogy idáig jutottak, hanem annak, hogy a privatizáció alatt jókor voltak jó helyen. Kolosi Tamás (Líra tulajdonos), Balogh Ákos (Libri tulajdonos) így jutottak a sok üzlethez. Matyi Dezső (Alexandra) állítólag szegény sorsú gyerekből lett ekkora ember, de többen inkább a Toller Lászlóval kötött barátságát látják sikerének zálogaként.
Ezek uralják ma a szakmát és teszik tönkre azt itthon.
A Bookline legjobb tudomásom szerint még mindig veszteséges, a technikája arra jó, hogy az általa adott nagy kedvezményekkel kiszorítsa a versenytársakat a piacról. Persze kérdés, hogy meddig lehet ezt a veszteségesség terhére csinálni.
Mindezt csak azért írtam le, hogy megmagyarázzam, miért nem örülök, amikor ismét az derül ki, hogy a nagyok viszik majd a zászlóját valamilyen kezdeményezésnek. Megint nekik lesz jó valamiben, nem a kisebb piaci szereplőknek.
A Bookline által adott nagy kedvezmények egy átlag vásárló szemében persze remek dolognak tűnnek. Az más kérdés, hogy ez milyen hatást gyakorol a piac többi szereplőjére, a kiadókra, kereskedőkre. Ha fel akarják venni az árakkal a versenyt, akkor engedniük kell az árból. Egyre kevesebb a hasznuk, ezért vagy elküldenek embereket, vagy a fizetésüket csökkentik, mindkettő a tartalom minőségének csökkenéséhez vezet (pl. nincs lektor, korrektor). Off vége.
Bolcsesz79 2010.03.04 08:35:24
@paszy: ez sajnos mind igaz. Arra kíváncsi leszek, mi lesz ezekkel a szakmákkal. Emberek egy újabb csoportja fogja elveszíteni a munkáját (nyomdász, kiadóknak dolgozó grafikus, könyvesboltosok, esetleg könyvtárosok) a számítástechnika előretörése miatt.
Egyrészt tudom, hogy ez az élet rendje, de valahol mégis szomorúnak tartom, ami történik.
Bolcsesz79 2010.03.04 09:11:39
@igazi hős: az Alexandra is bajban van, több boltot is bezárt. A kiadóknak pedig óriási csúszásokkal fizet, ezért is olyan "sikeres", más pénzéből élni nem olyan nehéz.
Kedves Mindenki! A cég meg volt nevezve, de a blog.hu szerkesztőinek kérésére csak körülírva jelenhet meg a posztban!   Despota  Kedves Terror! Éppen álláskereső szakaszban vagyok, ami, ha így megy tovább, hamarosan hídkereső szakaszban folytatódik, valamelyik alatt…..
Bolcsesz79 2010.02.28 08:49:48
@igaziatommaki: vagy egyszerűen tényleg csak mást választottak, akár külsőst, de nem akarták azt írni az illetőnek, hogy nem volt szimpatikus (én egyszer kaptam olyan visszautasító levelet, hogy nem én vagyok a megfelelő jelölt az adott pozícióra; ez nyilván így van, de általában azok a levelek jobban esnek, ahol arra hivatkoznak, hogy a nagyon sok értékes pályázat közül nem az enyémre esett a választás).
Mondjuk a 8 órányi rájuk fordított idő tényleg nagyon sok, különösen egy ilyen pozíció esetén, úgyhogy megértem a levélíró bosszankodását.
Üdv mindenkinek! Erdélyi vagyok, fél éve költöztem Budapestre, párom miatt, aki magyar állampolgár és itt is él; több diplomám is van, odahaza pedagógusként dolgoztam, angol nyelvet oktattam, iskolaigazgatóként is tevékenykedtem az utóbbi 2 évben, több nyelvet beszélek, és…..
Bolcsesz79 2010.02.21 16:54:34
Bízom benne, hogy a poszt írója olvassa a kommenteket (mindjárt én is átolvasom őket). Szóval 1. szerintem ne írd bele az önéletrajzodba az állampolgárságodat. Persze gondolom, az eddigi munkahelyeid sorából kiderül, hogy eddig nem Magyarország területén dolgoztál. Nem vagyok benne biztos, hogy ez akkora szerepet játszik a sikertelenségben, inkább az alábbiakat ajánlom a figyelmedbe.
2. olyan szempontból ugyanabban a cipőben járunk, hogy én is adminisztrátori munkákat kerestem (most sikerült találnom munkát, majdnem 7 hónapos keresgélés után). Minden eddigi munkámnak része volt az adminisztráció, de nem kimondottan ez volt a munkaköröm neve. Ezért sosem hívtak be állásinterjúra, hiszen a HR-es szeme csak azon az önéletrajzon akad meg, ahol a volt és a keresett pozíció neve pontosan egybeesik. Nekem ez a tapasztalatom, 99 %-ban csak akkor jutottam el interjúra, ha pontosan ugyanazt a munkakört keresték, amit már betöltöttem eddigi életem folyamán.
3. 100 elküldött önéletrajzból, ténylegesen az állásra szabott motivációs levélből összesen 5 interjú jött össze, ez az arány, el kell fogadni, hogy ez a helyzet most.
4. az adminisztrátori munkákra adják be szerintem a legtöbben az önéletrajzukat. Azt javaslom, próbálj meg inkább az angoltanári tapasztalatoddal állást keresni.
5. gondolod át, hogy tényleg jó-e az önéletrajzod. Nekem azután kezdtek érkezni pozitív visszajelzések, hogy egy fejvadász cégnél dolgozó ismerősöm átnézte az önéletrajzomat és kiderült, hogy túl száraz, tömör. Előtte nem is gondoltam arra, hogy ez lehet a hiba.
Üdv mindenkinek,   A történetem másfél hétre rúg vissza. Interjúra indultam a M. O. I. budai irodájába a Mechwart ligethez. Gyanús volt már az első perctől kezdve hogy az "irodában" folyamatosan döng a zene és az emberek kettesével mennek be a "manager"-hez…..
Van, akinek sikerül munkát találnia és szerencsés csillagzat alatt született, és van, akinek nem. Én két éve vagyok munkanélküli!!! Ami azért szomorú, mert anyuval élek és a nyugdíján kívül nem igen jutunk pénzhez. Dolgozik, de a cége 3-4 havi késéssel fizet és akkor is…..
Bolcsesz79 2010.01.26 18:49:14
@váj mí: tudom, pont azért kérdeztem. Amúgy azért vannak nyugdíjas állások, hidd el. Legalábbis a közszférában.
Egyébként én is szívesen váltanék kb. 10 évente, ezzel csak az a gond, hogyha marad a jelenlegi helyzet és hozzáállás, akkor 40 éves korom után nem fogok kelleni egy munkahelyre sem. Szóval jó lenne addig kitalálni valami közel végleges dolgot.
Bolcsesz79 2010.01.26 18:56:51
@váj mí: írtam Neked!
Bolcsesz79 2010.01.26 19:02:32
@Bprider: köszi. Ez a kettő sajnos kilőve. Matektanár azért nem szeretnék lenni, mert most is közalkalmazott vagyok és pont ebből szeretnék kilépni, a programozáshoz pedig nem megfelelő az agyberendezésem (próbáltam, de nem ment).
Szóval keresgélek tovább.
Kedves Despota és tisztelt HR asszisztensek, ügyintézők!   Bölcsész diplomám van (nem nyelvszak), a magát legjobbnak tartó magyar egyetemről (ELTE), közel 10 éves tapasztalatom a saját szakmámban. Dolgoztam már a versenyszférában itthon és külföldön is, de tapasztalataim…..
Bolcsesz79 2010.01.19 18:25:29
@Granca: ebben megint magamra ismertem. Engem is nagyon sok minden érdekel, nem tudom elképzelni, hogy egyféle dologra tegyem fel az életemet. Ennek a szemléletnek mondjuk nem kedvez a mai világ.
Bolcsesz79 2010.01.20 10:57:50
@miriamele @designerke: én mondjuk félek tőle, hogy kifutok az időből. Sosem lehet tudni, hogy könnyen összejön-e a gyerek, vagy nem...akár évek is elmehetnek, mire sikerül. Persze tudom, nem szabad pesszimistának lenni.
Ugyanakkor Designerkével értek egyet, a mi mostani helyzetünk teljesen alkalmatlan arra, hogy szüljek. Átgondoltam, hogy min lehetne húzni, nem sok olyan tétel van, amin változtathatunk. Így sem költünk hülyeségekre. Szóval a gyerekvállalás előtt először erre kell megoldást találni.
Bolcsesz79 2010.01.22 10:33:55
@Animacs: ez a "nem rakunk szemetest, mert akkor jobban meggondolod, hogy mit dobsz ki" kicsit már túlzás azért.
Angliában én az utcán is azt tapasztaltam, hogy kevés a szemetes, vajon nagyban is ebből a megfontolásból csinálják ugyanígy a dolgokat?
Nekem két dologgal is problémám van. Az egyik a munkahelyi légkör, ami szinte már tarthatatlan, borzasztó, stresszes. Van egy szurka-piszkálós kolléganő, és nem telik el úgy nap, hogy valaki alá alátegyen. Ez végül mindig kiderül, így vagy úgy, de tudomásunkra jut... Ami…..
Bolcsesz79 2010.01.21 12:29:13
@váj mí: Gratulálok! Ez lesz az első ilyen munkád, vagy már rutinos vagy?
Én is menni akarok!:)
Bolcsesz79 2010.01.21 15:04:00
@váj mí: Előre is köszönöm! Írtam e-mailt!
RE még novemberben, mielőtt a Wizz Air bejelentette volna a párizsi járat megszüntetését, nagy boldogan megvette a jegyét januárra, nyilván nem egyedül. Aztán mivel kiderült, velük mégsem utazhat, próbálta visszakapni a pénzét, de az azóta sem sikerült. Erre ugyan többször…..
Bolcsesz79 2010.01.20 21:47:54
A levél írója valószínűleg azért szeretné, ha pénzben kompenzálnák, mert Párizsba szeretett volna eljutni. A WizzAir pedig januártól megszüntette a párizsi járatát, mint ahogyan azt a levél előtti bevezetőben is leírták. Egy cikk erről: www.stop.hu/articles/article.php?id=573911

A Wizz Air egyébként egy undorító cég. Az árbevétele a válság ellenére is nőtt, szerintem részben az olyan eseteknek köszönhetően, amilyen a fenti is (penz.transindex.ro/?hir=2925).

Nekünk egyszer törölték a járatunkat, utána 2 napig kellett volna várni a következő járatra. Mi inkább eljöttünk mással, de a mai napig nem fizették ki a teljes összeget, ami az EU-s előírásban szerepel. Mindenféle hatósággal leveleztünk az ügyben, de a Fogyasztóvédők végül a Wizz Air álláspontját fogadták el. Gondolom, valaki ott sem igazán a fogyasztók érdekét nézni, hanem inkább a saját zsebét...
Sziasztok!   Én viszonylag régen dolgozom „fejvadász” cégnél, megosztok veletek néhány kulisszatitkot. Gyanítom, a legtöbb ide járó embernek nem fogok tudni újat mondani, de talán lesz akit érdekel. A legtöbben az taglalják, hogy miért nem veszik fel őket a…..
Bolcsesz79 2010.01.19 14:01:00
@Victoorius: bocs, megint megkérdezem, hogy a motivációs levélnek mekkora a szerepe?
Fényképet csatoljunk-e akkor is, ha nem kérik?
Bolcsesz79 2010.01.19 14:31:13
@xstranger: az a fura, hogy én is így gondoltam. Rövid és tömör önéletrajzom volt. Nem hívtak be sehová, de közben kiderült, hogy az egyik ismerősöm előszűréssel foglalkozik. Átküldtem neki az önéletrajzomat, ő azt mondta, hogy inkább fejtsem ki részletesebben egy-egy dologról, hogy mi az, mert akkor jobban felkelti a HR-es figyelmét. Megcsináltam, azóta legalább 2 helyre behívtak, ami ugyan nem sok, de több, mint amit a tömör önéletrajzzal elértem.
Bolcsesz79 2010.01.20 21:35:00
@Animacs: büszke is vagyok magamra:) Na jó, nem azért írtam a posztot, de meglepődtem, hogy ekkora vitát kavart. Bár az is igaz, hogy valószínűleg a sok hozzászólásban az is közrejátszik, ha a posztoló maga is reagál a többi kommentre.