Regisztráció Blogot indítok
Adatok
P. Szabó István

618 bejegyzést írt és 161 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sziasztok! Ami majdnem mindig zavart azokban a tutorialokban, amelyekben a tényleg valódi kezdeti lépéseket kerestem, hogy tulajdonképpen egyik sem a dolog legelején indult. A legtöbb "kezdő" FCP videó azzal csap bele rögtön a lecsóba, hogy "Nyisd meg a programot, és csinálj egy LIBRARY-t!"... Na…..
Amióta behatóbban foglalkozom táplálkozással, és miután már túlvagyok azon időszakomon is, hogy úgynevezett "hiteles tudományos kutatási eredmények" alapján próbáljam kisakkozni, hogy mi a jó nekem, egyre határozottabban vallom, hogy a táplálkozástudomány felől lényegében semmilyen, a mindennapi…..
/ Modell: Emeka, Fotó: ÉN - Miami, 2015 / Csomó olyan élményem van régről, hogy például edzés után már rohanok is a pulthoz fehérje-turmixért, meg aztán futok haza, hogy elkészüljön a csirke-rizs, meg reggel úgy ébredek, hogy már ennem kell rögtön, mert mondták, hogy a reggeli fontos, aztán hogy…..
Ez egy igen fontos esemény, amely tulajdonképpen arról szól, hogy mennyire zavaros tudományos-tudománytalan alapja van - vagy nincs - valójában annak, amit a dietetika tanít (vagy inkább félretanít) nekünk arról, hogy mi is az az egészséges táplálkozás, hogy mennyire éppen pont a nagy professzorok…..
Kérdeztem a Csajomat, hogy mit együnk ebédre, erre rávágta, hogy túrós csusza salátát, én meg hát elég nyitott vagyok sokféle dolgokra, de azért ez a szóösszetétel rendesen levágta a rendszert. Aztán amikor már ocsúdtam, kérdeztem is, hogy azt meg hogy, mire elmesélte, hogy egyik kedvenc vendége -…..
Egyél rendesen! Hársfavirág tea 2019.06.16 13:38:59
Ültem kint a lugasban a kertben a sörömmel és próbáltam tanulni egy kis spanyolt, mert ugye mindjárt költözünk Spanyolba, erre odajött a Csajom, kezében egy lavórral, és közölte, hogy most azonnal takarodjak hársfavirágot szedni, mert különben nem kapok ebédet, mire én csak úgy mellesleg…..
Kezdjük ott, hogy miért… Hosszas táplálkozással kapcsolatos kutatásaim és önmegfigyelős tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy a hivatalosan amúgy minden táplálkozási tanácsadós, vagy sportos iskoláimban tanultakkal, ellentétben - ahol ugye folyton azt szajkózzák, hogy egyél naponta ötször, sőt…..
Egyél rendesen! Sajtos pogácsa 2019.05.04 12:17:39
Ma vendégségbe megyünk, és ha vendégségbe megy az ember, akkor illik nem üres kézzel érkezni, a Csajom meg kiadta parancsba, hogy ő most sajtos pogácsára kívánós, márpedig ha ő akar valamit, akkor nincs mese, hanem megkapja. És ha esetleg érdeklődnél, hogy ez olyan "egészséges" fajta-e, akkor a…..
Ha nem szeretnéd elhasználni a citrom összes levét, és viszont azt sem akarod, hogy megbarnuljon a maradék citromod a hűtőben, csinálj így, és nem fog:) ... TOVÁBBI RECEPTEK: GINGER SHOT..
Egyél rendesen! Ginger shot 2019.04.17 13:26:21
Én nem tudom, hogy manapság már milyen mutáns vírusok járnak körbe a világban, de eskü, tegnap délben még semmi bajom nem volt, aztán az esti Hot Iron-omon már kezdtem bezuhanni, és mire onnan hazaértem, már konkrétan végem volt, mint a botnak. Lehet, hogy túl sok The Walking Dead-et nézek, vagy…..
Megígértem magamnak, hogy táplálkozástudományi kérdésekben nem nyilatkozom többé, mert teljesen meddőnek látom a vitát, lett légyen, hogy eleve és általában már a megközelítések alapkoncepcióját is rossznak gondolom, és leginkább ezért is állítottam le az előző blogomat, amely rogyásig volt az…..
Miután egyre másra robbannak ki azzal kapcsolatban botrányok, hogy magukat "bio"-, vagy "organic"-ként reklámozó, ám valójában csak ugyanolyan szart simán túlárazó cégek lopnak, csalnak, rabolnak ki minket jószándékú vásárlókat, szépen lassan de határozottan érezhetően csúszom abba az irányba, hogy…..
Egyél rendesen! Ham and eggs 2019.03.23 14:47:39
Esküszöm, hogy ezt az egészet azért csinálom, mert miközben az internet csordulásig van #foodporn fotókkal, és egymást érik az extrábbnál extrább receptek, meg tálalási technikák, a tévében meg minden második műsor már valamilyen főzőverseny, a nép nagyobbik része még mindig az alapokkal küzd, vagy…..
Egyél rendesen! Spagetti carbonara 2019.03.22 17:44:13
Dumcsiztam a barcsimmal a teremben edzés után, erre kérdezi, hogy "Mi lesz nálunk az ebéd?". Mondom neki, hogy "Tegnap a Csajom valami brutálsok spagettitésztát főzött, és hogy azt találtam ki, hogy mivel kaját még akkor sem dobunk ki, ha az történetesen a 7 főbűn egyike, azaz tészta, szóval, hogy…..
Ismét érkezett egy kérdés, amire kötelességem reflektálni, mégpedig leginkább azért, mert olyan illető kínált meg vele, aki háromszor akkora, mint én, és hát ugye nem árt az óvatosság. Ha már a tipik testépítős csirke-rizs-brokkoli vonalon eddig érintettük a csirkét, sőt a brokkolit is, akkor…..
Szeretem az egyszerű dolgokat, főleg ha jók és finomak is egyben. Ez a csirke ilyen. A csirke a mindenféle diétákban az egyik legjobb ár-érték arányú fehérjeforrásnak számít. Ezért tolják a testépítők is annyira. Olcsó, jó, könnyű elkészíteni, ráadásul könnyen számolható a kalóriaértéke, ha nem…..
P. Szabó István 2019.03.11 21:38:32
@masada: Manapság már mi nem az?:) Lényegében legtöbben az oxigéntől halnak meg. Oxidálódunk, rozsdásodunk, csak mi úgy hívjuk, hogy öregedés...:)
P. Szabó István 2019.03.12 15:11:07
@Before: A hamuban sütésből van valszeg, mármint létezik olyan techhnika is, hogy agyagba burkolták a húst, és úgy tették a hamuba, meg elásták, meg minden ilyesmi... és igaz
Egyél rendesen! Protein palacsinta 2019.03.06 12:46:34
Mivel ez a blogom itt leginkább a klienseimnek készül, így most következzen egy olyan kaja, amit többek is kérdeztek tőlem, márpedig ha engem értelmesen kérdeznek, arra én minden esetben próbálok a saját szintemen értelmesen válaszolni: Alapvetően nem vagyok híve a műkajáknak, de mondjuk ha a…..
Tök sok visszajelzést kapok, ami izom feldob, és jó látni, hogy igazi emberek tényleg nekidurálják magukat az egyszerű receptjeimnek, és hogy általuk megoldódnak olyan problémák, melyekkel magam is küzdöttem régebben, de már nem teszem, vagyis kifejezetten ezekre a régi problémákra keresek…..
Egyik legnagyobb fájdalmam életemben az volt, amikor ráébredtem, hogy a kedvenc krumplipürém nem igazán tesz nekem jót. Mindig puffadtam, meg szeleltem, meg minden bajom volt tőle, és őszintén szólva elég nehezen képzeltem el az életem nélküle. Aztán valamilyen keto-s oldalon megláttam, hogy mások…..
  A kenyérnek lelke van, ezért jó kenyeret csak lélekkel lehet sütni. Küzdök is vele egy ideje, és bár annyira nem gluténbarát a testyem, maga a kenyérsütés élménye az összes hozzátartozó előkészülettel, illattal, érintéssel, a melegséggel, a héj roppanásával kifejezetten meditatív, és valahogy…..
Az én életem néha kifejezetten egyszerű. Ma például elmentünk piacozni, és a Csajom meglátott valami húspultban valami oldalast, ráflesselt, és kijelentette, hogy neki az kell, úgyhogy már nem is volt más dolgom, mint megsütni azt neki. Ráadásul pont vettünk savanyúkáposztát is még előtte, szóval…..
Bár ma éppen az a legnagyobb örömöm, hogy végre elindult a gluténmentes rizskovászom, azért vannak nekem komoly feladataim is, mivel a Csajom holnap nagy útra indul, és csomót fog ülni a kocsiban, úgyhogy csinálnom kell neki mindenféle rágcsákat. Nyilván lesz majd zabkeksz, mert azt szereti, meg…..
Sajnálhatjátok, hogy csak felülről látjátok a kedvenc Jacko-s bögrémet, mert nagyon király! A Csajom vette nekem az első közös majálisunkon, még Szegeden... Na de gondolom, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az erőleves az egyik legegészségesebb cucc a világon. Emlékszem, a háborút megjárt…..
P. Szabó István 2019.02.21 23:15:18
@irdesmond: ez nem a klasszik hazai erőleves, ez inkább az amerikai "bone broth", ami nem csak csont-, hanem erőlevest is jelent... és természetesen nem zsírozom le, hiszen valóban mindent szeretek benne hagyni, ami jó csak benne van...:) imádom a gombát, és én lennék a legboldogabb, ha tehetnék bele azt is, de a Csajom kiskorában allergiás volt a gombára (és nem csak a gyilkos galócára), és bár azóta kinőtte, nem szereti...:( és ha már kocsonya, nincs valami jó kocsonya recepted?:)
P. Szabó István 2019.02.21 23:33:04
@Kismafla: Abból kiindulhatsz, hogy veszel egy olyan leveszöldséges csomagot, amit majdnem minden boltban vagy zöldségesnél találsz összeválogatva. Ebben általában van mindkét féle répa, egy fej vöröshagyma, némi zöld, egy negyed karalábé, meg ilyesmik. Azt a csomagot veheted alapnak. Ahhoz az adaghoz felhasználhatsz mondjuk egy csirke farhátat, meg mondjuk két csirkecombot, hogy legyen benne hús is, és ha suereted, akkor egy csirkényi belsőség is mehet bele, és szerintem kezdj el ismerkedni a dologgal! Fogj egy fazekat, először tedd bele az átmosott csirke-darabokat, a fazekat pedig öntsd fel addig, hogy teljesen ellepje a víz, és már mehet is a tűzre. Kezdheted magasabb lángon, és amikor már azt látod, hogy elkezdenek megjelenni a kis buborékok, le is veheted a lángot olyan kicsire, hogy a leves épphogy csak "pislákoljon". Időbe telik, mire megpucolod a zöldségeket meg ilyesmi, szóval hagyd, hogy a csirke már melegedjen a fazékban, és csak utána kezdj neki a zöldségeknek, és amint valamelyikkel kész vagy, simán csak tedd a csirkék mellé a vízbe. Ebbe az adagba beletehetsz egy egész paradicsomot, egy egész paprikát, 3-4 gerezd fokhagymát, meg természetesen a bolti csomag megpucolt tartalmát. Ebbe ajd megy kb. egy evőkanál só, fél evőkanál bors így elsőre, aztán legfeljebb még ráízesítesz, ha elkészült. A babérlevél, a gyömbér, az almaecet, meg a curry csak plusz, amit nem biztos, hogy szeretnél benne, bár ha például gyömbér porod van, abból azért beleönthetsz egy teáskanálnyit. Jót tesz még neki a szerecsendió is, de ha majd megvan az első alaplevesed, és megkóstolod, tudni fogod, hogy hiányzik e belőle valami, és akkor nekikezdhetsz bátrabban próbálkozni, mert el tud férni benne még karfiol, borsó, gomba, meg sok finom zöldség, de szerintem azokat inkább már csak akkor, ha gyakorlottabb vagy...:) Szólja, ha kipróbáltad! Kíváncsi vagyok, hogy milyen lett...:)
P. Szabó István 2019.02.21 23:35:28
@irdesmond: Köszönöm! Rámegyek:)
Lényegében Vaníliás Karikán, Fanta-narancson, és majonézen nőttem fel. Mindenhez is ettem. Imádtam, csak amikor 120 kilós lettem, gondoltam, megnézem már, miből is készül. Miután megtudtam, nem voltam képes többé oly könnyedén rálögybölni bármire. Ettől viszont a szerelem még nem múlt el, ám azóta…..
Egyél rendesen! Sajtcsipsz 2019.02.20 09:34:20
De fura ezt így leírni, mármint nem tudom, hogy most akkor hogy lenne ez jó: sajtcsipsz, sajtchips, cheese-chips, vagy cheese-csipsz, de mondjuk ahhoz képest, hogy Franciaországban már nem apa van meg anya, hanem szülő1, meg szülő2, ez egy jelentéktelen probléma... A lényeg viszont az, hogy ez aztán…..