Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gulyás Szabó István

10 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindig is szerettem azokat a videókat, amelyek egy valamilyen "sofőr" szemszögéből mutatnak be egy valamilyen útvonalat, és teszik ezt lehetőleg mindenféle zavaró szövegelés nélkül. Bármilyen országba is költöztünk a párommal, mindig az volt az első dolgunk, hogy ilyen útvonal bemutató videókat…..
  Ismerkedés a hipnózissal a gyakorlatban / Első rész /   1997-ben, még ifjú táncos-koreográfus koromban, valahogyan kezembe került Raymond Moody, Élet az élet után című könyve, amely olyan nagy hatást gyakorolt rám, hogy elhatároztam, valamilyen táncest formájában kiadom magamból a…..
P. Szabó István Egyél rendesen! 2024.03.06 10:38:52
Egyél rendesen!   Idén januárban nyitottunk egy aprócska személyi edző stúdiót Balatonföldváron. A hozzánk betérő sok kedves emberek legtöbbje pedig fogyni szeretne, amit ha valaki, hát én biztosan maximálisan meg tudok érteni, hiszen gyermekkorom óta folyamatosan küzdök a testsúlyommal. És amikor…..
/ Klikk a képre! / Vadregényes körtúra a Szántód feletti öregerdőben   Mint ahogyan azt a legutóbbi, Szántód felett az erdő... című posztomban ígértem, neki is láttam megrajzolni azokat az útvonalakat a környéken, amelyeket érdemesnek tartok a bejárásra, és amelyek részben vagy egészében…..
/ Somogyi dombság, Szántód feletti öregerdő, Kopjafa pihenő - Fotó: @pszaboistvan /   Szántód felett az erdő...   ...olyan nekem már, mintha hazamennék belé. Mint azt a Túra-szerelem című korábbi posztomban írtam, január elseje óta megyek egyre nagyobbakat, sőt egyre lelkesebben, ám semmiből…..
"Tudtam én is, és Ő is tudta,Hogy senki sem hívta,A semmiből a szobámban termett,És beszélni kezdett:Barátom, ez hát a hely,A templom, ahol élsz,Látom, itt írod a verset,Mikor éjjel hazaérsz..." / Ákos / Szent Kereszt templom, Balatonföldvár - Fotók: én, 2024. /..
P. Szabó István Tabula rasa 2.0 2024.01.30 12:31:11
TABULA RASA 2.0 Avagy a regényírók pokla Sokkal többen terveznek egyszer valamikor az életükben - leginkább a saját, szerintük kalandos életükről - regényt írni, mint azt bárki gondolná, de közülük csak alig néhányan jutnak el odáig, hogy egy napon valóban le is ülnek az "üres lap" elé és…..
P. Szabó István Túra-szerelem 2024.01.23 14:29:27
/ Szántód, Vaskereszt - Fotó: @pszaboistvan /   Túra-szerelem   Január elsején, mindenféle előzetes felkészülés, agyalás, meg tervezgetés nélkül, egy sejtelmem sincs, honnan jövő hirtelen ötlettől vezérelve, úgy döntöttem, hogy autó helyett, gyalog megyek az edzőterembe, és vissza. Ezt a random…..
  “NE FÉLJ TŐLE! NEM BÁNT.”   A mai túrám ebben a - ahogyan a média promózza: halálos télben - a Balaton-partra vezetett, és hát nyilván rendkívül élveztem a friss levegőt, meg a szikrázó napsütést, egészen addig, amíg szem-, és fültanúja nem lettem egy olyan jelenetnek, amelyben két póráz nélkül…..
Mindenhol olvasom, hogy milyen farkasordító halálos tél jön, meg hogy talán még mínusz fokok is lesznek, sőt extrém esetben még az is előfordulhat, hogy esni fog a hó. Én meg lesek, mint Leslie in the cinema, mert én meg még úgy emlékszem a rendes télre - ami amúgy megjegyezném, hogy fénykoromban…..
Az egyik legrangosabb orvosi tudományos lap, a The Lancet által közölt cikk szerint a COVID-19-járvány nem tekinthető pandémiának, hanem úgynevezett szindémia: nemfertőző alapbetegségek és egy fertőző betegség szinergikus kölcsönhatásaként előálló megbetegedéshullám, nem pedig pusztán egy fertőző…..
A tejtermék reklámokban a tehenek mindig vidámak és boldogok, holott a valóságban kegyetlen és erőszakos környezetben élnek. Közel sem annyira idilli az életük.  ..
Gulyás Szabó István 2018.06.16 09:38:06
@freelander1: mindig mondom ezt, hogy ezek a vegánok mekkora egy kegyetlen állatok, amikor kimegyek a kertbe és nézem azokat a szép növényeket, meg locsolgatom, meg szeretgetem őket, és látom rajtuk, ahogy hálásak a törődésért, és boldogan virágoznak, és nyújtózkodnak a nap felé a csodafriss levegőn, erre jönnek ezek a geci vegák, és minden érzelem nélkül kitépik őket az anyaföldből, és felzabálják őket mindenféle kegyelet nélkül öncélúlag, miközben egy muszlim szélsőséges elvakultságának és vakhitének erejével megpróbálják ezt a borzalmas, gyilkos hozzáállást ráerőszakolni a világra...
Rippel Feri hozta be a köztudatba leginkább a ketogén diétát, ami tulajdonképpen nem is fogyókúra, hanem életmód, melynek egyenes következménye a testsúly csökkenést. Az artista korábbi nyilatkozataiban még annak is hangot adott, hogy csodás átalakulását és diétáját még a NASA is tanulmányozza, így…..
A clean eating annyira nem újdonság, a gyökerei a 90-es évekig nyúlnak vissza, de itthon csak pár éve jelent meg. Igazából nem tudott betörni a fő táplálkozási irányzatok közé, de azért megtalálta a maga helyét a a táplálkozási irányzatok rendszerében...
Gulyás Szabó István 2018.03.07 06:59:06
5000 év orvostudománya, a földkerekség legnagyobb tudású fehérköpenyesei, doktorok, professzorok, tanulmányok, kísérletek, statisztikák és szakértő könyvek százai, vagy talán ezrei után, mindez az orvostudomány még mindig nem tud egységes, egyértelmű, és támadhatatlan választ adni arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mitől hízunk el, és hogy aztán mitől fogyunk le, sőt egyöntetű, határozott, és pontos meghatározást még arra sem tudnak adni, hogy hogyan is kéne "egészségesen táplálkozni". A családom kórtörténete hemzseg az olyan jellegű durva orvosi műhibáktól, mint amikor édesapám vakbélgyulladását tévesen vesekőnek vélték, ezért azt javasolták neki, hogy ugráljon a lépcsőn, hátha majd kipisili, és amibe természetesen hajszál híján belehalt. A magam részéről egyetlen egy alkalommal kerültem direkt kapcsolatba dietetikussal, amikor olyan torokgyulladásom volt, hogy a saját nyálamat sem tudtam lenyelni, de mivel nyilván ennem kellett volna valamit, a kórházban őt hívták segítségül... Egy óra múlva kaptam egy parizert, vajat, meg egy olyan zsömlét, aminek a héjával borotválkozni lehetett volna, olyan éles volt, úgyhogy végül az ő minden tudása, és iskolái és gyakorlata lényegében egy egybites probléma megoldására sem volt elegendő. Az orvosok, az "igazi szakértők" sajnos ugyanolyan bizonytalan emberek, hibákkal, tévedésekkel, és egy sor rosszul tudással, sőt ostobaságokkal is néha, úgyhogy én azt gondolom, azokat érdemes komolyan venni, akik eredményeket hoznak, működő megoldásokat, és ha azok sima amatőr "guruk", vagy ősz professzorok, már részletkérdés, és a világ éppen ettől szép. Egy viszont biztos. Minden orvosi tudás, meg dietetikai magas képzettség eredménye a világban ma valahogy mégis az, hogy soha nem volt még ennyi beteg, dagadt, cukros, szívrohamos, meg minden éppen a táplálkozással összefüggő kórságtól szenvedő ember a Földön, úgyhogy ez a nagy sok tudás valahogy mégis inkább halálos kudarcokat hoz, mint életet és egészséget...
Gulyás Szabó István 2018.03.09 07:09:36
@Meleg Sándor: A legboldogabb ember vagyok a világon, ha Önben valóban megismertem valakit, aki határozottan ki meri jelenteni, hogy támadhatatlan válaszokkal rendelkezik a körülbelül 25 éve mocorgó kérdéseimre...

Azért írtam 5000 évet, mert olvasmányaimban azt találtam, hogy az első konkrét orvoslással kapcsolatos írott feljegyzés körülbelül i.e. 3000-ből származik, természetesen Egyiptomból, de szerintem ezen a párszáz éven nem veszünk össze:)

A "hízás", "fogyás", "egészséges táplálkozás", "egyértelmű ajánlás" kérdésében viszont tartom a véleményem, és alá is támasztanám, hogy milyen alapon: Ma 2018-ban hazánkban, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 2016-ban kiadott OKOSTÁNYÉR néven futó hivatalos táplálkozási ajánlása él, tehát Ön azt állítja, hogy a dietetikus szakma legjava emögé az ajánlás mögé zár magabiztosan, ezt nevezi az "egészséges táplálkozás" alfájának. Ez az OKOSTÁNYÉR a napi tápanyagmennyiség 50%-ában javasol szénhidrátokat (gabonák és gyümölcsök) miközben többször is figyelmeztet a zsírok és olajok kerülésére, nyilvánvalóan azt a már rég és vagy ezerszer bizonyított tévedést alapul véve, hogy a zsírszegény étrend csökkenti az érelzáródásos betegségek kockázatát, és csökkenti vagy legalábbis nem növeli a testzsírt. Na hát ma 2018-ban, ha valamiben, akkor ebben a témában aztán végképp nincs semmilyen egyetértés az orvostársadalomban, vagy ha mégis, akkor nagyon rosszul csinálják, vagy a saját tapasztalataim is csak szórakoznak velem. Többek szerint a magas szénhidrát-, ám alacsony zsírtartalmú táplálkozás éppen pont az elhízás és a civilizációs betegségeink előidézésének receptjével egyenlő, és ha nem olvasnék erről több, nagynevű professzoroktól könyveket, hanem csak és kizárólag a saját tapasztalataimra hagyatkoznék, akkor is teljes bizonyossággal állíthatnám, hogy ez valóban így van. Márpedig ez azt bizonyítja, hogy 1.: "az orvostudomány még mindig nem tud egységes, egyértelmű, és támadhatatlan választ adni arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mitől hízunk el, és hogy aztán mitől fogyunk le" 2.: "pontos meghatározást még arra sem tudnak adni, hogy hogyan is kéne "egészségesen táplálkozni"...
Nehéz lesz az ellenkezőjéről meggyőzni, de természetesen mindig öröm számomra, amikor nálam sokkal okosabb emberektől tanulhatok, és ezt minden tiszteletemmel az ironia legcsekélyebb jelével szavaimban mondom!

A műhibákról és a szakértőkről nyilván szintén nem változik a véleményem ugyanúgy, mint ahogyan arról sem, hogy csak és kizárólag az eredményeket ismerem el, nem pedig a diplomák számát, vagy a köpeny színét. Eredményeket pedig egyáránt szállítanak "guruk" és szakemberek is, ugyanúgy ahogyan mindkét oldal csinál ostoba baklövéseket is, és ezek tények, ezeket sokszor látom a saját szememmel, így ezekkel kapcsolatban teljesen értelmetlen a vita, azaz nem vagyok meggyőzhető arról, hogy egy szakember minden esetben szakemberségéből adódóan tévedhetetlen, egy "guru" pedig minden esetben csakis szakmaiatlan, alkalmatlan, és tudatlan lehet...

Ezzel kapcsolatban szeretnék megintcsak saját tapasztalatból szólni néhány szót: A magam részéről a fél életemet tánctermekben és színpadokon töltöttem, miközben állandóan küzdöttem a testsúlyommal, de amikor eljutottam odáig, amikor már végképp tennem kellett ez ellen valamit, sajnos már lekéstem arról, hogy még 8 évet áldozzak az életemből arra, hogy újra nappali tagozatos diákként dietetikusnak tanuljak, amit részben sajnálok, részben viszont - látva az OKOSTÁNYÉR szakmai színvonalát - részben nem. Sajnos nekem már csak a könyvek, a mindenféle elérhető tanulmányok, és az olyan tanfolyamok maradnak, amelyek nem tartanak 8 évig, és amelyeket annak ellenére is leszaroznak a "szakemberek", hogy azokat természetesen "szakemberek" tartják, így az onnan származú tudásanyag konkrétan szakemberek által összeállított tudásanyag, mégha nyilván nem is teljes. De hiszem, hogy az "egészséges táplálkozás" alapjainak tudásanyagának bele kéne férnie akár egy hétvégi tanfolyam keretei közé is, főleg ha az ember nem kíván utána műteni, vagy mondjuk konkrétan gyógyítani. Ezt csak azért mondom el, mert ezt Önök valahogy mindig elfelejtik, mármint hogy a hétvégi tanfolyamokat az Önök elismert kollégái tartják. Amúgy megintcsak én lennék a legboldogabb, ha léteznének akár a felnőtt oktatásban is a táplálkozás témájával foglalkozó "hiteles" képzések...

Zárszóként csak annyit, hogy véleményem szerint éppen az egyértelmű, pontos, hiteles, és működő táplálkozási ajánlások hiánya szüli a "gurukat", éppen az, hogy maga a dietetikus szakma is pontatlan és bizonytalan...

Maradok Tisztelettel
Gulyás Szabó István 2018.03.09 07:21:06
@Meleg Sándor:
"ha most előkapom a kezem ügyébe tartozó ajánlási rendszereket, akkor azért ezekben olyan borzalmasan nagy szórás nincs. Az USA ajánlások valamennyire eltérnek az EU rendszerektől, de kardinálisan ellenkezőjét azért nem állítanak - általában az EU ajánlások szigorúbbak, de így is elég sok dolog van, amiben széles intervallumot jelölnek ki egy-egy kérdésben (pl. zsír energia bevitel 25-40% között)." - ez ismét csak ugyanazt bizonyítja, amit állítok, történetesen hogy nem létezik olyan egységes ajánlás, ami mögé felsorakozna az orvostársadalom, vagy azért különbözik az USA és az EU ajánlása, mert mi itt egy más faj vagyunk?:) 25-40%? az azért nagyon nem mindegy... = a "low fat mánia", meg a "magas koleszterin életveszélyes" olyan teóriák, amelyeket ezerszer megpróbáltak alátámasztani, de mindig belebuktak, mégis tovább nyomatják...
...amúgy pedig gondolom, Galilei-re is azt mondták a többi tudósok akkoriban, hogy: "Az, hogy közben mindenféle alternatív szerző eltér ettől, arra nagyon nem tudok mit mondani, Jellemzően itt az erőteljes szelektivitás érvényesül az alátámasztó adatok tekintetében, vagy az eredmény érvényességét szűkítik le túlságosan..."
Ezen a héten pénteken sem hagyunk senkit HDR képek nélkül, ám ezúttal ismét egy olyan változatával foglalkozunk, ami kevésbé kellemes témakört jár körül. A mai poszt nem más, mint az emberi igénytelenség mementójául szolgáló elhagyatott, lepukkant épületek belső tereit…..
Gulyás Szabó István 2011.08.19 15:00:30
@ColT: szia! össze tudsz hozni ilyen képet a LucisArt3 plugin segítségével...:)
Vegyünk két nagy múltú csapatot! Chicago Bears: 8 NFL mellett 1 Super Bowl bajnoki cím. Green Bay Packers: 11 NFL mellett 3 Super Bowl győzelem. Rakjuk őket egy 61,500 fő befogadására képes legendás stadionba, melynek neve  Soldier Field! Ez vár ránk január 23-án, vasárnap! A…..