Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MSC/Halihó14

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégszerzőnk, Hegyi Gyula írása.  Amikor elolvastam Braun Róbert elmélkedését arról, hogy Trianon a magyar polgári állam megszületésének az ünnepe is lehetett volna, először azt hittem, hogy ironikus provokációnak szánja a túlzó „magyarkodók” irányába.…..
MSC/Halihó14 2015.06.15 13:32:34
Jaj, Istenem.

"Az 1900-as évek elejére osztrák oldalon még a konzervatív körök is pontosan látták, hogy a nemzetiségeknek autonómiát, a cseheknek és a délszlávoknak a magyarokéhoz hasonló státuszt kell adni az egész építmény fennmaradása érdekében."

Hány ország volt Svájcon kívül, ahol ilyen modell létezett akkoriban? Hm? A Brit Birodalom és a one-nation conservatism? :-) A francia nemzetiségpolitika? És nem, nem egy magyar többségű Monarchiát akartak (mert létszámunkban mi lettünk volna a legtöbben, az USA-ban is az a tagállam küldhet több törvényhozót a képviselőházba, ahol a legtöbben laknak), hanem független nemzetállamot, vagy adott esetben az anyaországhoz való csatlakozást.

A korona és a corpus iuris volt, ami az egész szerkezetet egybetartotta, nem pedig a muszka veszély iránti sorsközösség. Az ma sincsen. A románokat pl. sohasem érdekelte a térség közös érdekei, ha minden nagyhatalmat a kedvére ölelhet.

Akkoriban bármely szövetségi államban, így az USA-ban is (fehér-angolszász-protestáns), a Német Birodalomban is (poroszok), Transzlajtániában (osztrákok), Ciszlajtániában (magyarok) is, volt egy domináns elem, ami kormányzóképessé tette az egészet. Ezért nem működik ma az EU, mert több ellentétes érdekű domináns ország van benne.

"Ezt a magyar elit durván elutasította, ehelyett az Ausztriával kapcsolatos „közös ügyek” szánalmasan pitiáner részletein kérődzött ötven esztendőn át. Talán soha nem volt még egy ilyen nagyszerű országnak ilyen kicsinyesen primitív elitje. (Vagy megint lenne?)"

Ausztriában a nemzetiségek folyamatos obstrukciója tette lehetővé a kormányzást.

Abban mind a kormány, mind az ellenzék egyetértett (ellentétben ma), hogy Magyarország gazdasági ágai olyan mértékben, ahogyan a reformkorban megtervezték, ilyen alkotmányos szerkezetben nem tudnak fejlődni, mert a többlethasznot lefölözték a fejlettebb iparral rendelkező lajtán túli népek.
MSC/Halihó14 2015.06.15 17:54:14
@TG69: Eszedbe ne jusson a ballibet az akkori ellenzékhez hasonlítani (kb. 1900 és évek elejéig). Azok hazafiak voltak, sőt ők akartak elszakadni a Monarchiától.
Nem akarok beállni azok sorába, akik Dan Brown örökbecsű regényeinek "titkait", "csalásait", "lopásait" akarják leleplezni, s jó pénzért kiadni. Kicsit is művelt ember számára ezek a regények amúgy is, hát, viccesek. Volt azonban egy mozzanat az "Angyalok és démonok" c. filmben,…..
MSC/Halihó14 2010.03.30 14:32:28
@G.d.Magister: Semmi, csak egy kicsit, hogy is mondjam..., találni némi misztériumba fojtott cogitatiót...
MSC/Halihó14 2010.04.01 12:54:26
@tewton:
@G.d.Magister:
@_Epikurosz_:
Hát Magyarországon a Nat-ban először meg sem említették a latint az idegennyelvek között, majd egy latintanár írt egy levelet, és aztán nyomtak oda egy 2 mondatos meghatározást a latin mellett:
Kb. így hangzott:

"A holt nyelvet egy modern nyelv után lehetőség van egyes gimnáziumokban 2. nyelvként felvenni, melynek lényege abban van, hogy az idegennyelvű mondat precíz fordítását szorgalmazzák a nyelv oktatásában."
(Ezt most én idéztem fel, természetesen nem szó szerint)

Írtak ám itt a humán expertusok 14 oldalas esszéket, de ma látszólag senki sem veszi figyelembe.

Ilyenek pl:
epa.oszk.hu/01500/01551/00028/pdf/946.pdf

De a latin nyelv virágkora ill. hanyatlását bemutató 2008-as kerekasztal-beszélgetés:
www.tanszertar.hu/eken/2009_01/latin_0901.htm

Azért emeltem ki Németországot, mert ott a latinnak meg van az értéke, és igenis a humán ill. orvosi szakokon igen is le kell tenni a latinumot. Ott némely franciatanárok egyes gimnáziumban leesett a szemük, amikor 2. nyelvként egy osztály 80%-a választotta francia helyett a ezt a holtnak csúfolt nyelvet. A francia is szükséges, de a latin kívánó szakokon először a latint nézik, és ha nem tanult, az egyetemen kell megtanulnia, anélkül nem rakhatja le a diplomát. (német Wiki: Lateinunterricht.

Jöttek létreszámomra viccesnél viccesebb produktumok a latin ellen:

video.google.com/videoplay?docid=7866753805229623130&ei=0nm0S7_6C4K62wKNg5HjBg&q=Franz%C3%B6sisch+deine+Wahl#

Itt a hozzászólók is erősen védik a latin oktatást:
diepresse.com/home/meinung/weiberrede/292075/index.do

Egy kis diagram adalék:

www.gutefrage.net/frage/2-fremdsprache-franzoesisch-oder-latein-was-soll-ich-nehmen

Bocs, ha ez off, de, ha már a latin oktatás szóba került...
MSC/Halihó14 2010.04.01 12:57:29
@_Epikurosz_: még mindig létezik a dualis?
Ezt a posztot már ezer éve meg kellett írnom, de nagyon meredek októberem volt, rengeteg munkával, bocsánat a nagy kussolásért így utólag. Szóval többen is szóltak nekem, hogy a facebook-on lehet választani a latint, mint használati nyelvet. (Mindenki kipróbálhatja, a felső…..
Idén március 9-én lett volna 100 éves Lénárd Sándor orvos, író, költő, nyelvész, fordító,  s eme évforduló emlékére egy szép virtuális kiállítás jelent meg a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján, az ún. Lénárd-szemináriumot szervező Vajdovics Zsuzsa…..
A második poszt egy újabb közismert tévhittel számol le. Azt a mítoszt kell ma tisztább fénynél megszemlélnünk, amely a középkori tudomány elmaradottságának, „sötétségének” legismertebb szimbóluma; a középkori ember görcsös ragaszkodását ahhoz, hogy a Föld…..
Álprobléma? Dehogy! A Google lassan az egyik legfontosabb nemzetközi szó lesz, s minden nyelvnek meg kell küzdenie azzal, hogy megfelelő szóval fordítsa le nemcsak a Google-t, hanem a to google-t (tkp. "Google-on keres" intranzitív és tranzitív igeként egyaránt). Én pl.…..
MSC/Halihó14 2010.03.07 12:57:17
@G.d.Magister:
1, húh, bocsánat, nem vettem észre.
2, bezony

3, Kérdésem: Létezik ilyen kifejezés, a spanyolul beszélőkre, hogy "hispanoloquus"? (nem én találtam ki, csak, azt hiszem, Mexikónál találtam, a Wikipédiánál)
Tudatlan, bigott, dogmatikus, fanatikus középkor… Noha minden jelző érdemes a visszautasításra, a mai bejegyzésben legyen elég csak egy: babonás. Az előző posztban már felvázoltuk az elterjedt véleményt, miszerint a középkor nem volt más, mint az antikvitás és a…..
E napsütéses - bár az idő előrehaladtával egyre borongósabb - vasárnapot, és a vele jövő, régen várt tavaszt akarom köszönteni az alábbi híres Vivaldi-motettával. "Földi béke keserédes", írja az ismeretlen szerző (feltehetően középkori, versformája ugyanaz, mint a dies…..
Az index neve már önmagában latin (jelentése ugye "mutató", de besúgót, "feladó"-t is jelentett, mármint aki feladta ellenségeit a hivataloknál), mi lenne, ha egyszer latinul jelenne meg a címlapja? Valahogy így. A "belföld" rovat (persze ilyen rovat az indexen nincs) címeit…..
Több email érkezett hozzám tegnap és ma is, hozva a "bombahírt", hogy Mesterházy Attila bajai szórólapján latin szöveg áll, legalábbis annak tűnik (l. a fotót). Természetesen a Magyar Nemzet robbantotta a "botrányt", de hozta pl. a Vastagbőr is. Az utóbbi kommentjeiben már elég…..
Újraolvasom az Örkény egyperceseket. Képtelen gondolat jutott az eszembe: Örkény engem Mikszáthra emlékeztet. Szelíd irónia, humor: Mikszáth is ezekkel a finom eszközökkel mutatta be a kiegyezés utáni Magyarország visszásságait.De nem emiatt írok, hanem egy meglepő jelzőn:…..
MSC/Halihó14 2010.02.01 14:30:57
@I. P. S.: Igen, még vannak ilyen híres idézetek, amelyek fennmaradtak, és nem fordításban, hanem latinul is. Hát, el kell fogadnunk (?) azt a valószínű tényt, hogy a latinos műveltséget felváltotta at amerikai "műveltség".
Egy gyors rövidhír, feleim. Nem olyan rég Pozsonyban jártamban megnéztem még egyszer a Szent Márton-templomot. Az építmény sok mindenről nevezetes, pl. hogy itt koronázták a Habsburg házból való magyar királyokat egészen V. Ferdinándig, itt van eltemetve – ha jól tudom –…..
MSC/Halihó14 2010.01.24 19:03:53
Feliratok IV. Aki Pozsonyban jár, legjobb, ha a Szent Mihály-kapun keresztül közelíti meg a régi belvárost. E kapu volt régtől fogva a város fő bejárata. Már 1410-ben említik. Komoly erődítmények védték, s persze a kapu fölött magasodik a Szent Mihály-torony is, a város egyik…..
Magyar történelmi latinságok VI. Amikor elindítottam az alcímben jelzett sorozatot, már tudtam, hogy erről egyszer írnom kell. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy dörzsöltebb olvasóim is rögtön tudták: ha valami, hát akkor ez biztos része lesz a sorozatnak. Igen, igen, arról a…..
MSC/Halihó14 2010.01.15 18:13:55
@_Epikurosz_: Nyomasd a német szöveget! Ott a szórend sokkal szábváányosabb, mint a latin! Minden kiderülne!
Amikor a Laudatort dicsérik...Napoletano jelezte nekem, hogy a Magyar Narancsban kaptunk egy elismerő kritikát. Az írás itt olvasható. Ezúton köszönjük meg az urfi álnevű újságírónak a méltató szavakat, amelyek azért is kedvesek nekünk, mert a szerző láthatóan tisztességesen…..
Az egyik utolsó bástyája a mai latinnyelvűségnek a jelmondatgyártás: még mindig divatos, sikkes dolog címer, logó alá, fölé, köré latin szavakat vésni, mert az patinát, titokzatosságot kölcsönöz (fotónkon az 1899-ben alapított Pall Mall hivalkodó címere, rögtön…..
MSC/Halihó14 2010.01.14 14:59:15
Láttam a posztot többször is. (molnibalage, és barátait üdvözlöm). Hát, annyi problema lenne csak, hogy először több gimnáziumra, akik ezt a nyelvet valamelyest oktatják, lenne szükség. Lehet, hogy az ország szívében működik sok latint tanító iskola, de nálunk nyugaton a német a régens nyelv, aztán az angol és az olasz, így tán nálunk Saváriában 2 ezt tanító gimnázium van. Hát, a legelitebb iskolában második nyelvként tanítják, de ki megy oda, tanulhat 3 órában latint, és aztán meg megfullad a matematika elit gyönyörűségeiben (:, másodszor,-mint már mondtam- a német a régens nyelv, de csak az angolt választhatod elsőnek, és azután pedig német, latin, olasz... Persze, aki 'ép' (mármint a nyelv szerepéről, amit az EU és ezek az új tankönyvek mondanak... "a nyelv az, ami neked lehetőséget teremt, hogy kimenj ebből az országból és egy jobb "dzsobot" keress, phuj) ésszel gondolkodik, a németet választja...
Az egyetlen egyházi iskola is az üvegfestészettől elkezdve mindet tanít csak latint nem... De most nem akarom Savária "latin helyzetét" ecsetelni...
'1947/49-1989' No, ez a gyökere az egésznek a humán műveltség, hisz a Ciceró nem termel hasznot! (most sírjak, vagy nevessek?)
Meg volt említve egy szintén nagyon jó írás, közvélemény a latinról:
www.tanszertar.hu/eken/2009_01/latin_0901.htm
Legyen lehetőség a latin tanítására minden humánra szakosodott és általános (azaz nem szakosodott pl. biológiára, matematikára, stb.) gimnáziumban!
MSC/Halihó14 2010.01.14 19:50:08
Örkény-jegyzetek II. Amikor elolvastam, tudtam, hogy ezzel még akarok valamit. S rá is jöttem, hogy mit: le akarom fordítani latinra. Ez voltaképpen céltalan dolog, de ha valaki szeret egy nyelvet, mindig benne van a késztetés, hogy kipróbálja: egy neki tetsző szöveget át tud-e…..