Regisztráció Blogot indítok
Adatok
titan

1 bejegyzést írt és 1745 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amint korábbi posztunkban írtuk, nagylyukú az uniós szabályozás hálója, a furgonok könnyen kiesnek belőle. A járművezetőt nem védik a szigorú biztonsági, pihenési szabályok. Ezért aztán érthető módon olcsóbb Európában furgonnal szállítani, mint egy nagyobb teherautóval. El is dugítják Európa útjait…..
Ideális esetben minden szónak van egy és csak egy, többé-kevésbé jól meghatározható jelentése. Ettől az ideális esettől sokféle eltérés létezik. A szavak jelentésváltozása, egyáltalán jelentéstörténete és etimológiája mellett éppen ezeknek az anomáliáknak a vizsgálata szolgált alapul a tudományos…..
titan 2017.05.17 16:23:51
@kilgortrout: persze :D
avagy ahogy a klasszikusban "aha, persze"
titan 2017.05.17 16:24:36
@hümhüm: teljesen egyetértek
Ilyen extrán vírusveszélyes időkben nem csoda, ha mindenről a WannaCry jut eszedbe: elég valami romantikus esti film, oszt az asszony máris a válladba sírja, hogy WannaCry. No, de nézzünk inkább egy megtörtént esetet. Azért mesélem el, hogy segítsek tudatosabban használni a gépedet. A Felhasználó…..
titan 2017.05.17 14:57:20
@5perc: gondolom nem csak úgy bejelentette, hogy apróság, hanem megkérdezte előtte, hogy mi a jelenség, elemezte a helyzetet
Az első videón még csak kurvára röhögtem amikor megnéztem. Mert a cibálunk-citálunk-cidázunk fogalomzavar még hagyján, de mikor a zellenség nevére papírból sem emlékszünk kristálytisztán - Botka Gábor - akkor már rezeg a léc, ám még lehet véletlen. Aztán szembejön ez: és bár a székről leesel…..
titan 2017.05.17 14:22:25
@Gábris szomszéd: lehet túl sok a Bilko főtörzs
autózz! Mazsolarajzás 2017.04.16 20:48:07
Húsvét van. Ezt több dologból lehet tudni. Egyik a naptár, a másik az, hogy rajzanak a mazsolák. Hetvennel az autópálya belső sávjában, hússzal lakott területen. Azt sem tudják, hol vannak. Nem érti, miért villogják-dudálják le a fejüket, fogalmuk nincs a KRESZ-ről, de van jogsijuk, van…..
titan 2017.04.19 17:09:00
Szerintem a tötymörgők inkább lehetnek bosszantóak, mint veszélyesek (természetesen ha nincs különösebb indok, nem megyünk hússzal autópályán, illetve amikor lehet jobbratarts)
De a veszélyt még mindig az okozza, aki
1. figyelmetlenül vezet
2. indokolatlanul gyorsan vezet
Ha nem látod be a féktávolságodat, akkor mindkettőnek megfelelsz. Kis pontosítás: ha előtted valaki halad, akkor nem kell feltétlen a teljes féktávolságot belátni, de ahogy a szabály is fogalmaz: képes kell legyél az előtted haladó hirtelen fékezése esetén is megállni, így ha ő lassabban megy mint te, jóval előbb érdemes lassítani, és ezt fel kell tudni mérni időben.

Egyébként valószínűleg
@mioporfeszosz: -nak van igaza abban, hogy ki milyen kocsit vezet ilyenkor, abban viszont nem adok igazat, hogy a kicsit megnövekedett reakcióidő, pár gramm alkohol ne lenne probléma. Kiszámolható, és bizonyított, hogy sokszor élet-halál múlhat ezen. Már csak azért is, mert általában még csak nem is lesz elővigyázatosabb a vezető, úgy hogy ellensúlyozza az ittasság okozta veszélyt, azaz nem tart nagyobb távolságot, nem csökkenti a sebességet. (Utóbbira van ellenpélda, ha jól emlékszem a lassú vezetésről volt egy cikk, aminek a főszereplője ittas lévén úgy gondolta, legjobb, ha lépésben vezeti haza a kocsit)
titan 2017.04.26 12:10:31
@omborz: külön nincs nevesítve a pisilés a KRESZ-ben, de szerepel ott feltételként, hogy "a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van". Azaz ha nem aludtad ki magad, és emiatt magas a reakcióidőd, akkor sem vezethetsz. Csak ezt ugye nemigen lehet szűrni. Az alkoholt lehet. Az is igaz viszont hogy - állítólag - minimális alkohol vogyasztása nem rontja a vezetésre képességet. sőt talán még javít is egy kicsit rajta, és eltúlzott a szabályozás szigorúsága, de ez meg helyi sajátosság, hogy "1 sör nem sör", ha egyet leguríthat a jóember, le fogja a másodikat is. Aki meg nem tenné, mert képes megtartóztatni magát, nos ő az aki megszívja a többiek miatt kialakított szabályozást.
Egyébként még a rossz hangulat is ronthatja a vezetés minőségét, ha idegesen ülünk volán mögé, nagyobb eséllyel tévesztünk, ez is veszélyes. Ezt meg aztán tényleg nem lehet szűrni. Az autóvezetőknek fel kéne tudni ismerniük, ha nem alkalmasak a vezetésre az adott pillanatban.
Egyszer egy barátom azt mondta: „Aki autóba ül, annak élből ötvenet zuhan az IQ-ja. És nem az a kérdés, hogy zuhan-e, hanem, hogy utána mennyi marad még.” Mivel a munkámnak köszönhetően rengeteget vezetek napi szinten, így nagyon sok különféle típusú vezetővel találkozok kishazánk útjain. Van a…..
titan 2017.04.21 15:45:25
@cardiobascuralis 3: továbbra is, a személyeskedéstől nem lesz igazad, egybként meg jó lenne, ha megválogatnád a szavaidat.

Olvastad a hozzászólásom? Láttad a tesztet? Észrevetted, hogy ott nem a jobbról érkező jött először?
Továbbra is várom azt a pontot, határozatot, bármit, amivel alátámasztod, hogy "üti" a jobbkézszabály a kanyarodót. Aztán mindezt küldd is tovább a hivatalos KRESZ-tesztek készítőinek, mert akkor ők is elbasszák.

Egyébként a jogszabály:
(5)210 Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
a) jobbra vagy balra bekanyarodó járművel
– annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá
– az azonos irányból érkező villamos részére,
b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére,
c) balra bekanyarodó járművel
ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,
cb) az úttest mellett levő, attól balra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos
részére.

Csak hogy ne kelljen keresgélned, hogy hogy is szól az eredeti
Az anyázást meg mellőzd, inkább érvelj!
titan 2017.04.24 11:30:45
@cardiobascuralis 3:
1. nem idéztél KRESZ-t, csupán elnevezéseket hajtogattál
2. magyarázd el, miért van a tesztekben (hivatalosban) az a feladat, amit fentebb említettem kétszer is!
3. a jogsit meg neked kéne visszaadnod, mert a szabályismeret hiánya mellett még pszichológiai probléma is esélyes.
4. továbbra is jó lenne, ha visszavennél
titan 2017.04.24 11:32:48
@enpera: én sem, sőt másnaposan sem
"Na szia, szevasz, van ez a feladat, de csak annyi az egész, hogy a negyedik képernyőre valahova egy mezőt gyorsan fel kéne rakni, érted, megvan az egész egy óra alatt, még egy kávé is belefér cigivel! Mindegy hova, tökmindegy tényleg. Mondjuk oda, középre, ott nézne ki a legjobban, kicsit a…..
titan 2017.03.30 15:45:11
@I_Isti: jó, de ők az egyiket átlátszónak szerették volna, a másikat meg kiscicának (ami véletlen sem keverendő össze a nagyobb macskákkal, főleg nem nagymacskákkal)
ugye, hogy mennnyire más? :D
A világhálón egyre több olyan oldal található, ami egyfajta alternatív egészségszemléletet közvetít az olvasói felé, s igyekszik jó tanácsokkal ellátni az oldal látogatóit. Maradjunk annyiban, hogy ez nem mindig sikerül. Most egy ilyen oldalról tallóztam egy cikket, amely a húsleves-evés veszélyeire…..
"Tisztelettel kérünk minden terroristát, hogy szíveskedjenek tudomásul venni: EZ ITT LONDON, így akármit is tesznek,  mi továbbra is ugyanúgy megisszuk a teánkat és a szokott módon végezzük tovább a dolgunkat." – írta George Freeman  brit konzervatív párti képviselő a Twitter-oldalán. A szöveget épp…..
titan 2017.03.24 10:53:27
@kommentes nikk: a hatóság dolga a terroristák elleni harc. Az átlagember pedig semmit nem tud tenni ellene, így jó, ha
1. a terrorista nem éri el a célját (a megfélemlítést)
2. nem éli rettegésben az életét többmillió ember (mind az ember szempontjából, mind a társadalom egésze szempontjából)
titan 2017.03.24 12:10:00
@kommentes nikk: "orbitális tévedés"
Gyakorlatilag ugyanazt mondtad mint én, de a fenti kép nem erről szólt. Mint mondottam, a hatalomnak (karhatlomnak) a feladata a terror megfékezése. Az emberek pedig nyomást gyakorolhatnak a hatalomra ennek érdekében, amennyiben nem teszi. Szóval ahogy mondtam, a fenti kép nem erről szólt, hanem arról - ahogy mások is észrevették -, hogy a londoniak nem hagyják magukat megfélemlíteni. Nem azt, hogy beépítik a mindennapjaikba (Ez ún. csúszós lejtő érvelés)
Hetek, lassan hónapok óta zajlik a Heineken és a vörös csillagos védjegye körüli mizéria, mostanra odáig fajultak a dolgok, hogy Lázárék már börtönnel fenyegetik a Heinekent. Minden azzal kezdődött, hogy a román kormány betiltotta az Igazi Csíki Sört, kiszabadult a szellem a palackból és  a…..
Megyek fel a rakparton az árvízi emlékmű felé, felérek, kanyarodok, jön egy pasi egy nővel, tol egy babakocsit, benne gyerek. Egy pillanatra megáll, majd amikor már kb. 10 méteren belül vagyok, lelép elém, tolva maga előtt a babakocsit...
Vasárnap dél körül fényes nappal gurulok át Tiszafüreden, a 33-asról a 34-esre kanyarodva. Piros lámpa, előttem két autó. Zöldre vált, indulunk. Az első autó valami tetű lassan halad, kb. 35-40 km/h-val, látszólag teljesen indokolatlanul, süt a nap, ragyogó idő, egyenes az út, senki előttünk...
Az álomgyár környékén sertepertélő sztároknak bele kell kalkulálniuk a pályafutásukba azt is, hogy egyszercsak lecsúsznak. A-listáról B-listára, vagy még hátrébb sorolódnak. Kiégnek, elkopik a tehetségük, a rutinjuk és a paneljeik felmondják a szolgálatot és a nézők helyett a kutya sem kíváncsi…..
titan 2017.02.01 13:19:46
@Plumper_: az a jó a szinkronizálásban, hogy ott választható a karakterhez a hang, így nincs közvetlen hozzákötve a színészhez, mint az eredeti hangnál, jobban lehet játszani vele. (Egyébként ezért szokták néha azonos nyelvre is átszinkronizálni a filmeket)
Aránylag sokat vásárolok online. Koncertjegyet neten, parkolást, miegymást SMS-ben. Ma ismét felkúrta az agyam a kényelmi díj. Igaz, a szolgáltató kiépített egy informatikai rendszert, bankkártyás fizetéssel satöbbivel, de ez azért (nagyon) jó neki, mert nem kell irodát fenntartania, ahol az…..
titan 2016.12.24 00:13:15
@vanek ur: a lefejlesztés Gizikének max pár havi fizetéséből megvan. Az üzemeltetés pedig még dedikált szerver esetén is elérhető egy közmunkás fizetéséből. De a legtöbb esetben nem szükséges dedikált szerver, egy VPS is bőven elég.
Azok a humorról szóló érzelmes és fenséges leírások, melyeket ismerünk, általában nem tudományos szerzőktől, hanem irodalmároktól, műkedvelőktől vagy sok esetben maguktól a humoristáktól származnak (ez utóbbiakra még később visszatérünk). E szerint a humor valamiféle langyos szellőhöz vagy csípős…..
titan 2016.12.16 15:13:26
@darkmirjam_light: persze, lehet így is magyarázni, de szerintem ez a magyarázat így eléggé izzadtságszagú
titan 2016.12.16 15:20:35
@A nép fia: ha a szóvicc nem humor, akkor úgy gondolom, hogy a humor definíciója különbözik kettőnk számára, épp ezért kérlek, próbáld meg definiálni a humort, hogy megértsem az álláspontodat
A napokban jelent meg a PISA teszt eredménye, jött is a védekezés, hogy nemúgyvanaz, ezt nem tanulták a gyerekek, satöbbi. Pár hónappal ezelőtt meg megjelent a sikertörténet, hogy több, mint egymillió e-személyit adtak ki, hurrá, nagyonjó, irány az elektronikus ügyintézés. Írtam is róla,…..
titan 2016.12.15 10:25:34
@Bobby Newmark: @szaGértő: mostanában informatikusként is kifejezetten kellemes csalódásaim vannak az elektronikus hivatali ügyintézéssel kapcsolatban. Tehát van haladás, csak nem túl gyors.
Legyen tél vagy nyár, minden évszaknak megvan a maga vezető típusa és stílusa. Néha csak mosolygunk, olykor morgolódunk rajtuk, meg aztán sokszor el is felejtjük, hogy mi magunk is tudunk sokfélét produkálni az utakon. Csokorba szedtük a kedvenceket, az évről-évre visszatérő stílusjegyekkel. 1.…..
titan 2016.12.08 15:02:50
@szepipiktor: szerintem ma is hibapontnak számít, ha valaki végig kinyomott kuplunggal, egyesben várja a zöldet. Egyrészt A pirossárga pont az elindulásra való felkészülésre való, másrészt sok egyéb jelből is meg lehet állapítani, hogy mikor várható az indulás (pl. keresztező út vagy zebra lámpája)
Viszont én a forgalomban mostanában már azt tapasztalom, hogy képesek egyszerre elindulni az emberek, fokozatosan növelve a követési távolságot, meg a zipzárazás is megy már. Szóval szerintem van remény.
Ha nagyon egyszerűen akarnék válaszolni, akkor csak ennyit mondanék: mint ahogy az életben bármi, igen, ez is lehet veszélyes. Csakhogy ettől még senki nincs beljebb, szóval inkább nézzük kicsit részletesebben. (De előtte azért mégis szögezzük le gyorsan: azért nagy para nincs, nyugi! :) ) Tegyünk…..
titan 2016.12.06 12:39:34
@_B_: ez a lényeg. Az e-mail könnyen hamisítható, még csak nagy hackelés sem kell hozzá., egy normál levelezőprogramot is be lehet úgy állítani. Persze a fejlécadatokból utólag kideríthető egy-két dolog, de azt azért az emberek ritkán nézik. Amikor a bankom ügyfélszolgálata telefonált valami ajánlattal, mondtam, hogy mielőtt folytatnánk, kérek bizonyítékot arra, hogy tényleg azok, akiknek mondják magukat. Ezt úgy oldották meg, hogy én felhívtam a bankot, és megkérdeztem, tényleg ők kerestek-e. A visszaigazolás után lehetett folytatni a beszélgetést.
titan 2016.12.07 14:35:37
@A feleség hackere: sokkal egyszerűbb és egyben komolyabb támadási lehetőségek is vannak, mint az, hogy mikor vettem macskaalmot, és mennyiért. Az emberek alapvető biztonsági problémát jelentenek mind saját maguk mind a környezetük számára. Pl a mindenhol használt jelszavak, a (látszólag) ismerőstől érkezett üzenetek iránti feltétlen bizalom csak kettő ezek közül.
Ha komoly napirend alakul ki, arra már lehet következtetni pl. a vásárlásokból, de ezt pl. sokkal egyszerűbben is ki lehet nyomozni. A költés mennyisége és minősége pedig legfeljebb egy nagyon durva alsó határt mutat arról, hogy milyen az ember jövedelemszintje. Még esetleg azt lehet kitalálni, hogy valakinek van-e autója abból, hogy az egyik kártyaelfogadótól milyen gyorsan ér át egy másik kártyaelfogadóhoz, de ez is egyszerűbben is kideríthető.
És a túlzott óvatoskodás egy borzasztóan alacsony szintű veszélyforrás miatt paranoiához vezet. Hiszen az élet ilyen, mindennek van valamennyi veszélye, még a megszületésnek is.
Ugye az Érkezés mindenkinek megvolt? Ha igen, görgessetek tovább, ha nem, gyertek vissza később, spoileres poszt következik. Elolvastuk az év filmjéről készült kritikákat, és csendben megállapítottuk, hogy volt bennük szó mindenről, Amy Adams melankolikusan fájdalmas mosolyától a pasztellszíneken…..
titan 2016.11.29 18:34:13
@habba: jajó, akkor egy picit másképp értelmeztem az irányrelatív nyelvezetet, mint a költő, sorry
Mintha a mai napon több agybajos autós lézengett volna az utakon, mint általában. A négyes bevezető autópályának látszó részén tapasztaltam pár dolgot. A szélső sávban jöttem volna ki egy teherautó mögül, index, sávváltás, erre a kb. 100 méterre mögöttem a belsőben hasító autós elkezdett…..
titan 2016.11.16 11:43:15
ezen a címen: autozz.blog.hu/ sima PC-s böngészővel (Firefox és Chrome is) nekem a legfelső az, amit írtam, megpróbáltam privát módban is, hátha a bejelentkezésem zavarta meg valahogy a rendszert, de ugyanaz lett. Megpróbálod te is privát módban, hátha te csak azért látod, mert szerkesztő vagy?
titan 2016.11.16 11:44:05
@szaGértő: bocs, az előző neked volt válasz, csak közben ellapoztam :)
titan 2016.11.16 12:32:58
@szaGértő: Szívesen. Úgy látom, sikerült megoldani. Elmondod, mi okozta ezt a jelenséget?
Most olvastam az index cikkében, hogy a Google önműködő autói automatikusan félreállnak, ha megkülönböztetett jelzésű autót észlelnek. Elgondolkodtam, hogy a magyaros találékonyság mit tud ezzel kezdeni. Mert ahol az emberek hajlamosak a forgóajtóban megelőzni a többieket, soron kívül bejutni…..
titan 2016.11.16 11:27:42
@szaGértő: a gugliautó mondjuk felveheti az esetet, és utólag mehet a feljelentés a megkülönböztető jelzés jogosulatlan használata miatt.
Így készült a Vissza a jövőbeBő egy éve, 2015. október 21-én Budapesten is megemlékeztünk Marty McFly „jövőbe érkezéséről”… Mondhatnánk, hogy nagyjából akkor kellett volna ennek a kötetnek is megérkeznie, de nem így történt. Valójában ez a könyv kétszeresen is késve jelent meg...
titan 2016.11.15 17:03:24
@steery: ezzel a nyuszizással mindig egy gondom volt: a második részben a kotkodácsolás :) (are you chicken?)
autózz! A mobilparkolás buktatói 2016.05.16 11:36:04
Úgy hozta az élet, hogy a monori bíróságra kellett mennem. Nem beszarni, kiengedtek. :D Mivel a munkámból következően gyakran járok bíróságra, az SMS-ben indított parkolást szoktam használni, mert tárgyalás közben nem illik kiszaladni pénzt bedobálni, a lenémított telefonon viszont simán lehet…..
titan 2016.11.14 16:35:06
@Pierr Kardán: ha kliens-szerver rendszerről van szó (ez pl. ilyen), akkor durva fejlesztői hiba a klienstől venni olyan adatot, aminek a szerver a birtokában van, és főleg még durvább úgy elfogadni, hogy az nincs ellenőrizve. Az időpontra gondolok. Nem hiszem, hogy a telefonos alkalmazás idejét használná a rendszer.
Másik probléma, ha egy rendszer pontatlan vagy többlehetőségű adat esetén (helyszín) nem kér felhasználói pontosítást.
Szóval vagy a rendszer volt szar, vagy a rendszer volt szar.
És megkérlek, hogy ha már kinyilatkoztatsz, jelezd, hogy ezt egyébként laikusként írod, mert így a laikusoknak félrevezető, akik pedig értenek a témához, megfájdul a fejük az asztaltól/billentyűzettől.
titan 2016.11.14 16:39:50
@Pierr Kardán: az előző kommentbe elfelejtettem beleírni azt az apróságot, hogy a legtöbb mobiltelefon már automatikusan állítja be az időt, atomóráról.
Vannak olyan csodaszerek, amiket sokkal több mindenre lehet használni, mint amire eredetileg kitalálták. Na ilyen a WD-40 is. Kiszedi a szőnyegből a foltokat, falat lehet vele tisztítani, meg leszedni a hűtőről a matricákat. Most viszont kiderült, hogy még az autón lévő karcolásokat is képes…..
Az ESET 12,000 felhasználó részvételével tesztelte az otthoni routerek biztonságát. A több hónapig zajló felmérés eredményei azt mutatják, hogy az eszközök jelentős része nincs biztonságban. Ennek legfőbb okai a gyenge jelszóválasztás, alapértelmezett jelszó használat, az eszközökön futó szoftverek…..
titan 2016.10.27 12:51:47
@Mérnork: teljesen értelmetlennek tűnik alapból, hogy a szolgáltató ilyet kérjen. Az ő eszközük, ha szórakozni akarnak vele, akkor jó eséllyel akármilyen beállított felhasználónév/jelszó mellett megoldják, a saját csatornájukon keresztül.
titan 2016.10.27 14:48:09
@dr. mesterséges színezék: szolgáltatótól függ, hogy DSLAM-hez vagy bekötési ponthoz köti-e a bejelentkezést, de még az is, hogy limitet szab-e a párhuzamos bejelentkezések számára. Persze általában igen, korlátozzák, ahol csak lehet, de attól még lehet, hogy esetedben nem volt korlát