Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szanyi Tibor

1 bejegyzést írt és 215 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma reggel a hangjára ébredtem. Szanyi Tibor a 180 perc című rádióműsorban egy dolgozatáról beszélt. Miközben hallgattam az olykor kásás szavakat, végigfutott agyamon, hogy írtam…..
Szanyi Tibor 2015.08.14 11:20:09
Kedves Zöldi László!

Köszönöm a figyelmét, a véleményét és - nyilván - az elismerő szavait is.

Mindazonáltal nem tudom szó nélkül hagyni három olyan állítását, amelyek az emberi méltóság szintjén szúrtak szíven. Szeretném világossá tenni, hogy - a szélsőjobbos szajkózásokkal szemben - soha nem álltam a nyilvánosság elé alkoholos állapotban. A helyesírásra nagy gondot fordítok, s bizton állíthatom, hogy még az esetleges elírások szintjén is kevesebb hibát ejtek, mint a sajtómunkások többsége. Termetem valóban nem kiemelkedő, bár nem tudom, hogy a 176 centis testmagasságom miért válik megjegyzésre érdemes "apróvá" egy közéleti reflexióban?

Mindezek ellenére örülök, ha néhány mozzanat erejéig sikerül hozzájárulnom hazánk szellemi állapotának fejlődéséhez, ezen belül is a baloldali gondolkodás rendezettebbé tételéhez.

Végezetül szeretnék az említett írásomból valamit kiemelni. Ez pedig a bérharc kérdése. Marx óta tudjuk, hogy a kapitalizmus lényege a kizsákmányolás, azaz a melós nem kapja meg a munkájának valós ellenértékét, hanem annak egy részét a munkaadók elveszik, s maguk számára tőkenyereségként felhalmozzák. Picit sem mindegy azonban ennek a mértéke! Magyarországon kirívóan nagy a kizsákmányolási ráta, s ennek okán 600 forint a bruttó minimális munkabér, miközben még 1.400 forint esetében sem veszítenénk el európai versenyképességünket! Az a tény, hogy minden magyar munkaóra alatt megtermelt értékből 600 forintot kap a melós, 800-at meg elvesz a tőke, azt jelenti, hogy van miért harcolni! Messze nem közömbös, hogy ebből az elvett 800-ból mennyit lehet a dolgozók zsebébe visszaszerezni? Ha ez a profit pénztőkévé válik, az később hitelkínálatként jelenik meg a piacon, amelyet nagyrészt a kizsákmányoltak vesznek fel, vagyis a meg nem kapott munkabérük után is kamatot fizetnek. A bérharc lényege tehát az, hogy a kapitalizmus "játékszabályait" igazságosabbá tegyük, miközben egy percre se felejtsük el, hogy maga a rendszer mélyebb tartalma nem más mint egy legalizált lopáshalmaz! Az írásom főleg ilyesmiről szólt, és nagy hiányossága, hogy abban egy szót se ejtettem arról, hogy a legnagyobbak, a leggazdagabbak nemes egyszerűséggel 1 (egy!) %-nál is kevesebb adót fizetnek.

Barátsággal,
Dr. Szanyi Tibor
Valószínűleg tovább mélyül a válság az MSZP-n belül. Szanyi Tibor a Fidesztől minimum nem távoli Pesti Srácoknak az alábbi nyilatkozatot adta Orbán Viktor tegnapi európai parlamenti meghallgatása előtt: Én otthon támadom a magyar kormányt, Strasbourgban és Brüsszelben…..
Olvasom, hogy az MSZP szerint Fót példája azt mutatja, hogy 2014-ben győzhet a kormányváltók szövetsége. Szeretnék én is ennyire derűlátó lenni, mint Kormos Kata szóvivő, de valahogy nem sikerül. Pedig én is szeretném azt hinni, hogy az időközi választás eredménye a…..
Folytatva a tegnapi okfejtést azon tűnődöm, vajon Szanyi Tibor a Népszabadság digitális felületén megjelent kommentjeiben azért tegezi le a lap munkatársait, mert ez dívik az olvasói fórumokon. Vagy azért, mert a vádakban bővelkedő vitát családi ügynek tekinti? Mindenesetre a…..
Az 1998-as, a 2002-es és a 2006-os választás után a jövő évi voksolás is a médiában fog eldőlni (98-ban a Tocsik-ügy, 2002-ben Kaya Ibrahim, Josip Tot és a szőlőbányák fordították át a közhangulatot, 2006-ban pedig azért maradt kormányon az MSZP, mert a Fidesz nem talált…..
Szanyi Tibor 2013.07.25 14:04:54
@Mária: Médiahatás alatt pont azt értem, amit szép szabatosan le is írtál. Még ha lufi, akkor is! :)
Szanyi Tibor 2013.07.25 14:05:46
@Kandeláber:

Értékén kezeljük. ;)
Az elmúlt hét legkínosabb megnyilvánulása Szanyi Tibor nevéhez fűződik. A szocialista politikus szombaton felírta a közösségi oldal üzenőfalára, hogy „Az árulást sokfelé szeretik, az árulót sehol.” Pontos, már-már szállóige gyanús mondat, kár, hogy Hadházy Ákosra…..
Szanyi Tibor 2013.07.16 02:53:26
@tcom: Értem én a védelmező rajongói hozzászólásokat, de ha Ön valóban ismerné Hadházy urat, akkor aligha 2010-ben fedezte volna fel. Hadházy Ákos 2006 óta fideszes képviselő Szekszárdon.
Szanyi Tibor 2013.07.16 10:55:53
@ob.szerver:

Kedves ob.szerver!

Beköszöntésedet elég frivolnak látom, s nem érzem, hogy bármi köze is lenne akár a témához, akár a vitához. Szóval ezzel nem lettünk előrébb.

A 2010-es XIII. kerületi választásokat érintően pedig egyenesen méltatlannak tartom a beszólásodat. A kerület - a demokratikus elkötelezettségén túl - ugyanis messze nem homogén. 2010-ben technikailag sem volt az, hiszen a törvény fintora okán az összes, kívülről átjelentkező szavazó az én "kontómra" jutott, azaz az én körzetem egyik szavazókörébe koncentráltan megjelent durván 2.000 extra Fidesz-szavazat. Tudod, ott volt az az éjszakai sorbanállás. Nos, ha te ezt bármilyen módon az én gyengeségeimnek rónád fel, akkor elmondom, hogy ennek a cunaminak az ellenére is tudtunk nyerni! Sőt, annak ellenére, hogy nálam az LMP a második körben is versenyben maradt, szemben azzal, hogy a Tóth-féle körzetben nem, s ahol eleve kevesebb volt az induló. És akkor még nem is szóltam arról, hogy az én fideszes ellenfelem egy eléggé népszerű és tősgyökeres szakorvos volt, míg Tóth József egy általad is jól ismert, és kerületszerte ütődöttként számontartott figurával mérkőzött, akinek legnagyobb szégyenére még a saját kampányzárójának fő sztárja, az egyébként fanatikus fideszes eddás Pataki Attila is Tóth (!!!) mellett nyilvánult meg. Szóval hidd el, nagyon szép és értékes volt az újlipótvárosi győzelmünk, s hiába akarod ennek fényét tompítani, akik ott voltunk, ezt mindannyian jól tudjuk, és most az egész városrészre gondolok.

Ha pedig azt állítod, hogy az itteni témában tett megjegyzésem hivatkozási alap lett a túloldalon (irigyellek, hogy te ezt tudod, tudhatod), akkor még örülök is. Először is nem számítok arra, hogy a Fidesznél tömegessé válna a kiugrás, továbbá az se baj, ha félelemből együtt maradnak. Ismerem a választói logikát (ez a dolgom!), s egész biztos vagyok abban, hogy a kiugróknak köszönhetően egyetlen plusz szoci szavazat sem lesz. Ha jól értem, te is, aki most éppen egy bűnszövetkezeti tagnak hozsannázol, enélkül is ránk szavaznál. Most persze hozhatod a bizonytalanok esetét, nos, a bizonytalanok nagy része kevésbé politika-fogyasztó, s megkockáztatom, hogy Hadházy esetéről fogalmuk sincs, még kevésbé az ezzel kapcsolatos reflexiómról. A saját sorsukat viszont jól ismerik, s számukra ez a legfontosabb iránytű.

Az én megjegyzésem az aktív, netes véleményformálóknak szólt, akiknek pedig masszívan megvan a kötött pártpreferenciájuk. Őket szavazatukban aligha lehet befolyásolni, viszont igenis kívánom, hogy elgondolkodjanak az ügy morális vetületeiben.

Barátsággal, T
„Az árulást sokfelé szeretik, de az árulót sehol”. Aki nem él együtt Szanyi Tibor Facebook-os performanszaival, az valószínűleg nem gondolna egyből arra, hogy ez az egetverő szentencia tőle származik. Arra még kevésbé, hogy kinek szól ez az evidenciának szánt ítélet. Szanyi…..
Szanyi Tibor 2013.07.14 17:09:50
@Tyrion Lannister of Caster:

Nono! Az ígért rendezkedést (és nem takarítást!) becsülettel elvégeztem. ;)
Szanyi Tibor 2013.07.14 17:32:06
@Scagnetti:

Kedves Barátom!

A szavakat azért találták fel, hogy különböző dolgokat lehessen kifejezni, tehát a szavaknak, szó-soroknak jelentésük van. Aligha hiszem,hogy sima elfogadásnak lehetne tekinteni ezt a korábbi megjegyzésemet: "Nem tudom, mennyi a bizonytalan szavazó, de támpontként elmondom, hogy a legutóbbi felmérések szerint 62 % a biztos szavazók kimutatott hányada."

Tehát azzal kezdem, hogy nem tudom. Így az elfogadás már eleve bajos. Főleg, hogy ez a mondat a bizonytalan szavazókról szól. Majd kimutatott hányadról beszélek, támpontként, ám nem a bizonytalanok, hanem a résztvevők vonatkozásában. Igen, ráadásul kimutatott támpontként, azaz itt sincs elfogadás, hanem egyféle kimutatásra utalok. Szóval kérlek, tedd te is azt, amit én, azaz először precízen elolvasom, akár többször is, amire hivatkozom. ;)

Egyébként a részt vesz-e (?) kérdésre nem szoktak túl rejtőzködő választ adni, persze a pártpreferenciára annál inkább! Mindazonáltal a közvélemény-kutatásoknak soha nem a sláger-mutatói az érdekesek, hanem a másodlagos preferenciák világa, amelyből sokkal több derül ki a majdani választások vonatkozásában, mint a direkt válaszokból. E téren viszont nagyságrendileg tudható, hogy a társadalom többsége megelégelte a Fideszt, továbbá a legnagyobb tartaléka a baloldalnak van. Ennek a tartaléknak a mozgósításán fáradozunk.
Szanyi Tibor 2013.07.14 19:21:48
@Scagnetti:

Szerintem meg ne értetlenkedj! Hosszú évek óta szajkózom, hogy nem sokat adok a kvk-k adataira, habár a trendek valódiságában kevésbé kételkedem. Erre adtam neked egy összefoglalõt a helyzetről, ahogy én látom.

A Fidesz kimutatott támogatottságának több oka is van, s nem csak az ellenzéki dimenzióban értelmezhetően. A populista-nacionalista demagógia mindig kemény táborra számíthatott Közép-Európában. Mindazonáltal a Fidesz mai, egynegyedesnek látszó támogatottsága rávilágít arra, hogy messze nincs itt kormány iránti lelkesedés. Az ellenzéki mozgalmaknak pedig nem a felkészülési időszakban, hanem a kampányban kell az egységet felmutatni, amennyiben kormányt akarnak dönteni.

Egyébként pedig ha megnézed visszamenőlegesen is a kvk-kat, akkor láthatod, hogy a választások előtt egy szűk esztendővel a számok soha nem vetítették előre a végső eredményt. A személyes élményem meg az, hogy az elmúlt 10-15 évben az ilyen netes fórumokon az összes marha nagy pofájú tudor kizárólag a vereségemet jósolta. Szóval van okom arra, hogy ne tulajdonítsak nagy jelentőséget az aktuális jóslatoknak.
Úgy gondoltam, semmiképpen nem fog megártani, ha alszom egyet-kettőt arra az interjúra, amelyet a minap a hvg.hu készített Baja Ferenccel, az MSZP politikusával. Aki egyébként ugyancsak a minap nagyon helyesen határolódott el azoktól, akik úgy gondolták, hogy Orbán Viktor…..
Az első 21 évvel ezelőtt történt. Az akkori francia liberális párt, az UDF ifjúsági szervezetének delegációját kalauzoltam körbe Budapesten, alkalmi tolmácsként, idegenvezetőként. A Liberális Internacionálénak két magyar tagszervezete volt abban az időben, az SzDSz és a…..
Szanyi Tibor 2013.05.25 23:51:57
Szanyi Bankszámlák 2013.02.03 15:20:49
Ha jól értettük Lázár János minapi szavait, akkor a magyar kormány a magyar titkosszolgálatok bevetésével kutakodik magyar állampolgárok svájci és más, külföldön vezetett bankszámlái után, éspedig eredményesen (?). Jómagam ugyan ellenzem, hogy a politikai vitákat…..
A nemzetgazdasági miniszter a minap állítólag azt találta mondani egy kormányzati PR-rendezvényen, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön. Ha igaza van, akkor ez többszöröse annak, mint ahányan az 1956-os forradalom után elhagyták az országot. Van-e visszaút? –…..
Szanyi Tibor 2013.02.02 10:25:17
@VHB:

Én se értek egyet azzal, hogy a nyavalygás lenne a fő ok! Nem is mondtam ilyet, se most, se korábban. Ezt ne is add a számba! A kommentelők nagyjából már felsorolták a fő okokat, ehhez tettem hozzá egyetlen továbbit, kicsit arra is reflektálva, hogy a magyarázatok között nem kevés bizony szintén nyavalygás. ;)
Szanyi Tibor 2013.02.02 12:46:12
@Jani haverja:

Bármilyen meglepő, az USA-ban is van tetemes méretű szegénység. Azt se feledjük, hogy az USA történelmében először Obamának sikerült valami társadalombiztosítás-félét tető alá hozni. Ezzel együtt ott az a jelszó, hogy a magad ura vagy, csináld a dolgod, együtt pedig minden sikerülni fog.

Ott nem az állam a főszereplő, az állam csak szervez és szolgáltat. Te vagy Amerika! Kábé ez az alapállás.

Ha Amerikában leesik a hó (de akár Ausztriát is mondhatnék), akkor mindenki nekilát takarítani, s legfeljebb megtapsolják, ha külső, állami segítség is érkezik. Senki nem vár a "valaki másra". Hidd el, ez kultúra, mentalitás. De mondok jobbat. Régóta járok síelgetni Ausztriába (egyáltalán nem drága!). A pályákon elő nem fordulhat, hogy valaki szemetelne, de ha mégis kiesik a zsebedből egy zacskó, akkor azt pillanatokon belül felszedi az, aki arra jár. S ha elesel, azonnal ott terem pár ember, s kérezik hogy kell-e segítség. Ez a norma.

Más szavakkal: a blogvilág tele van panaszkodással, alig találsz sikersztorit. Ez egy panaszláda, de sajnos nem az a felállás, hogy oké, ez a gond, de megoldjuk, hanem leegyszerűsítve az, hogy én kurva rendes vagyok, mindenki más viszont szemét, aztán egy érdekes fordulattal irány a követelőzés, hogy az a sok szemét mindenki más pedig csináljon valamit!

Én egyelőre megpróbálok abba az irányba érvelni, hogy nem mindenki szemét. Sőt! ;)
Szanyi Tibor 2013.02.02 14:05:02
@Babette_:

Látom, Babette_, te simán hozod annak a mintaesetét, amiről itt szó van. Tehát elégedetlen vagy a mondataimmal. Hmmm. Bármit mondok, számodra az a lényeg, hogy tromfolhass. ;) Pedig lehetne akár részben, vagy egészben egyetérteni, netán helyeselni, esetleg kiegészíteni, de nem, te aztán nem! Inkább bumm! ;) Ha pedig példát keresel, akkor viszont nem kell messze menned, Jani haverja épp hosszasan ecsetelte Albániát, ami lássuk be, nálunk kicsit erősebb volt az állam mindenhatóságának sulykolásában.

Szeretettel, T
A kezdetektől fogva hangoztatjuk, hogy nem specifikusan az Orbán-kormány ellen vagyunk, nem ezért jöttünk létre, és akkor sem fogunk feloszlani, ha nem ők lesznek hatalmon - beleszólási követeléseink a mindenkori kormánynak szólnak, így mindenkor hallatni fogjuk a hangunkat. Ezt…..
Szanyi Tibor 2013.01.30 01:45:17
@Khonsu:

Szinte szóról-szóra egyetértek az általad írottakkal. Pontosabban szóról-szóra. Még azzal is, hogy a pártok felülről terjeszkedve építik ki szervezeteiket a civil szféra irányába. És el is ismerem, hogy ezt a változatot preferálom. Mentségemre szolgáljon, hogy hivatásos politikus vagyok.

Sokak abba a hibába esnek, hogy civil attitüdöt várnak el a politikusoktól, ami ab start marhaság, mégis. Például itt is számon kérte rajtam valaki, hogy van-e fogalmam a civil politizálás lényegéről, sőt, vitára hívott nagy hanggal, majd amikor bemásoltam neki Glatz Ferenc ide vonatkozó, velőt rázóan precíz esszéjét, mint magamévá tett felfogást, akkor meg bekussolt az illető. Szóval olyasmi a helyzet, mint amikor a profi labdarúgót azzal ba...gatják, hogy lövése sincs a grundfociról....

A HaHa tragédiája abban áll, hogy nem volt elég lelkiereje, s ahelyett, hogy lesz.rta volna a csimpaszkodó politikusokat, inkább a pi...ba küldte őket. Ezzel csak feldühítette a ragadozókat, akik viszont eredményesen mészárolgatják ezt a mozgalmat. A Fidesz, a Jobbik már aktívan beléjük rúgott, s mit szépítsem, én is. Mindez annak köszönhető, hogy a HaHa hangadóinak szinte mindegyike dörgölőzik valamelyik párthoz, de minthogy ez ügyben egymástól is fo.nak az érintettek, ezért inkább "ökumenikusan", ám de igen képmutatóan üvöltöznek a pártokra. Rosszul teszik. Annál is inkább, mert mi politikusok kicsit többet tudunk a háttérről, mint a karosszékes blogolók. Csak éppen nem feltétlenül jövünk ki az infoinkkal, viszont véleménnyel annál inkább.

Engem konkrétan az tolt fel a plafonra, hogy a HaHa szinte szó szerint és saját követelésként megfogalmazta hat pontban azt, amit mi, szocik egy hónappal azelőtt megtettünk. Ehiszem, hogy véletlen az egybeesés, illetve annyiban mégsem, hogy ép ésszel nem nagy kunszt ugyanarra az evidens következtetésre jutni. De akkor ezt ismerjék el, s ne sz.rozzanak minket! Sőt, akár el se ismerjék, csak ne sz.rozzanak minket!

Ennél már csak az lenne okosabb, ha valóban a követeléseikkel foglalkoznának, mert hovatovább már senki nem tudja, hogy it is akarnak tulajdonképp. Ezt eredendően se nagyon tudták, legfeljebb a főokosaik. Én ott voltam, szépen a háttérben, amikor az ELTE lágymányosi épületében elkezdődött az egész. Nem csináltam semmit, habár jó páran érdeklődve fordultak hozzám. Nekik csak annyit mondtam, hogy nézzék meg, amit én is láttam! Hogy tehát megszavazták a hídfoglalást, majd elindultak a híd felé. Kisebb részük tényleg a híd felé, bő kilencven százalékuk meg haza. Ekkor mondtam az egyiküknek, hogy máskor olyat szavaztassanak meg, aminek a végét, de legalább a következő lépését is látják. Nem mintha nem lett volna elég emberük a hídfoglaláshoz, csak másnapra kifújt a nafta.

Szóval a megszavazni és a megcsinálni, az két különböző dolog. Mi, politikusok ezt már jól tudjuk. De pont ezért nem nagyon kellene a politikát és a politikusokat en bloc a francba küldeni, hanem ezek közül valóban választani sokkal érdemesebb. Ez is egy tanulási folyamat. Magyarországon 1989-ig legfeljebb kétszer öt percig volt demokrácia ama ezer éves történelmünk során. Dőreség azt gondolni, hogy ezer év ilyen-olyan államiság automatikusan kiadja a demokrácia lényegét. Egy frászt. A sok-sok magyarországi diktatúra inkább azt verte a zsigereinkbe, hogy miként kell átverni egymást. Ettől kellene óvakodnunk, s sajnos a HaHa is elbukott ezen az óvatossági vizsgán. Sebaj, majd valaki más, talán ...
Szanyi Tibor 2013.01.30 17:34:58
@Khonsu:

Kedves Khonsu!

Még annyi megjegyzést fűznék ehhez, hogy a külső szemlélő esetleg homogén masszának látja a diákságot, és úgy általában rokonszenvezik a diákokkal, viszont a HaHa, de/és a HÖOK egyaránt igen komoly elismertségi problémákkal küzd a diákságon belül, mégpedig a diákság átütő többségén belül, nem utolsó sorban az említett problémák miatt.

Nem kapcsolódik közvetlenül a témához, de esetleg érdekelhet:

balramagyar.nolblog.hu/archives/2013/01/30/Szeresd_a_politikat/
A Fidesz a választójog határokon túlra terjesztésével új frontot nyitott a választási csatározásokban. A külhoni magyarok fontosabb emberek lettek, legalábbis a nagy meccs napjáig. Mesterházy Attila is felhúzta a fejére a legvastagabb bőrt amit az MSZP székházban talált, és…..
Szanyi Tibor 2013.01.25 23:40:22
Kedves benoke77! Értem a szavaidat..., és látom, amit láttam. Pár tizen-huszonéves srác a helyi ultrák által terelgetve. Ki lett adva nekik, hogy a kocsival érkező pártelnökre gerjedjenek. Az elnökségünk többi tagjára rá se hederítettek. Fel sem ismertek senkit közülünk. Köszöntünk, s barátságosan visszaköszöntek. Gondolom anno 2004-ben az általános iskola padjaiban, meg otthon legfeljebb a sértettséget oltották beléjük, ami zsigeri reflexként rögzült. Ezek a srácok messze álltak a politikától, ez jött le a pislogásukból, ez látszott a bizonytalan mozdulataikból. Ha ezeknek rámutattak volna egy oszlopra, hogy az a hibás mindenért, akkor annak rontottak volna neki. Ez azért elég közel áll az általam használt jelzőhöz. És nem vagyok hajlandó eljátszani a gügyögő-smúzoló politikust, senki kedvéért. És azt is vegyük tekintetbe, hogy az a Markó Béla, aki mégis csak stabilan maga mögött tudja a leadott erdélyi magyar szavazatok 90 %-át, nos ő se volt rest ezeket az odabolondított suhancokat helyretenni. Akikre te utalsz, azaz a sértettek meg bent ültek a teremben. És kérdeztek, mondtak minden odatartozót...

Ám van még valami. Egy évtized telt el 2004 óta, amelyből kettő év során 300.000 határon túli új magyar állampolgár lett. EU polgárok lettünk mindannyian. Nincs valós felmérés, de egyre többször hallom, hogy - főleg a fiatalok - a friss állampolgárságukkal a zsebükben leléptek Nyugatra. Igaz, az anyaországi fiatalok is. Drámai. Azt is mondják, hogy a korábbi 23 millió román állampolgárból kb. 7 millió külföldre ment. Mára román útlevéllel/állampolgársággal nagyjából annyi a tényleges elhelyezkedési esély Európa nyugati szegleteiben, mint egy magyar cigánynak Magyarországon. Kvázi nulla. Szóval a nemzeti retorika mögött kő kemény érdekek is dolgoznak.
A mostani kampánynak úgy látszik ez a jelszava. A Magyar Nemzet nem enged új regisztrációkat a választásokig, a FIDESZ-ben 20 éves karrierek törtek ketté egy-egy elejtett mondat miatt, a magát eltaktikázó MDF is ennek nyílt meghirdetésével próbál úrrá lenni a káoszon, és most…..