Regisztráció Blogot indítok
Adatok
-kk-

608 bejegyzést írt és 972 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
belga ízesített lambic..
-kk- 2019.06.05 14:16:54
@lilakutyak: ezért jó a szakirodalom!!!
cseh világos sör..
-kk- 2019.05.20 10:33:29
@Borbíró Andris: Köszönöm a megtisztelő kérdést, a magam részéről a Svijany Mázt és a Svijany Rytířt emelném ki - a Clock pilsenijei is elég jók, de úgy látom, tőlük csak ale-eket tart a Beerselection (már amikor). A teljes válaszhoz hozzátartozik, hogy nem mindegyik listázott sörről vannak túl éles emlékeim, így arra pl. már nem emlékszem, hogy a Chodovar világosai milyenek.
-kk- 2019.05.20 10:41:09
@Borbíró Andris: a Primátor úgy általában szerintem nem főz különösebben cizellált söröket, az alaptételeik pl. egészen mezitlábasak - az EPA-juk és a stoutjuk viszont teljesen rendben van, illetve aki szereti az ilyesmit, annak a cukorral feltolt erőssöreik (főleg a 21 és a 24) is szórakoztatók lehetnek.

Még valamikor jó régen készült egy csomó Primátor-kritika is itt a blogon, egyébként.
osztrák világos sör Magyar vonatkozásban rendkívül vicces sör a Kapsreiter, ugyanis dacára, hogy nem is forgalmazzák nálunk, szerte az országban (főként az Észak-Dunántúlon és Budapesten) bőven láthatunk Kapsreiter-logós/árlapos/elnevezésű kocsmát. Ennek oka leginkább…..
-kk- 2019.05.16 21:18:03
@nikkeltrafo: már sehol, 2012-ben bezárt a Kapsreiter :(
-kk- 2019.05.22 16:13:00
@nikkeltrafo: erre nehéz válaszolni, mert a világos lagersörök végtelen mezőnyében azért elég sok olyan van (csak Európában és csak a szélesebb körben hozzáférhetők között is simán több száz), ami alkoholtartalma, szárazanyagtartalma, színe, komlózása stb. alapján közel áll a Kapsreiter Landbier Hell karakteréhez - de azt, hogy neked ezek közül konkrétan melyik tetszik a legjobban, azt csak személyes kóstolással tudhatod eldönteni :3
magyar félbarna sör  ..
cseh világos sör..
-kk- 2019.03.19 09:08:10
@Árpa Jankó: nyilván nem, de a nagyüzemi átlagnál szerintem közelebb járnak hozzá - ha az "egyetemes sörkultúrkincs" vonatkozásában nem is feltétlenül, a csehpilsenis hagyományörzésben azért mindenképp
-kk- 2019.03.19 21:12:35
@rambo13: jogos, mindig félresiklik az agyam azon, hogy a "decoction mash" kifejezésből a mash hiába hangzik tök hasonlóan, mint a máslás, attól még mást jelent :D

az alkoholtartalomnál nem tudom, mi a megfejtés, de a magyar szokásokból kiindulva könnyen el tudom képzelni, hogy nincs különösebben pontosan mérve a végső szeszfok - és ha jól emlékszem, Csehországban ráadásul az erjedés előtti szárazanyag-tartalom a jövedéki adó alapja, tehát semmi nem is motiválja a sörfőzőket arra, hogy minél kisebb alkoholtartalmat jelentsenek le
-kk- 2019.03.19 21:20:11
@rambo13: ...bár az is igaz, hogy ökölszabályszinten teljesen általános a cseh pilseniknél a 12°=5% megfeleltetés, pedig a dekokciós cefrézés is hasonlóképpen elterjedt a mezőnyben
magyar ale..
-kk- 2019.02.19 23:45:18
@Árpa Jankó: A soproniak idén jönnek ki ugye a Porterrel - Bőcsön meg, hát, az eddigi piaci változások sem keltettek különösebb hullámokat, így nem számítanék arra, hogy majd pont ez fog. De ne legyen igazam, persze.
-kk- 2019.02.22 14:33:42
@Makacs Folt: A red ale-ekre ez kevéssé igaz, ennek a stílusnak inkább a felső határa az 5%. A legismertebb red ale-ek közül pl. a Kilkenny és az O'Hara's is egyaránt 4,3%-os.
Idén ötödjére rendezett a Dreher fesztivált a kőbányai sörgyár területén, és mivel eddig egy híján mindegyikről beszámoltam a Sörbúváron, eléggé adta magát, hogy most is menjek ki rá. Leginkább ugyanazért, mint a korábbiakra: megnézni, hogy a minden ilyen alkalommal megjelenő alkalmi sörök közül…..
Kontár Komlókutató Dreher Gold 2019.02.11 23:29:55
magyar világos sör..
-kk- 2019.02.19 09:14:17
@synnax: na, már épp ideje volt :)
Kontár Komlókutató Pécsi APA 2018.09.23 00:38:38
magyar ale..
-kk- 2018.09.27 10:37:32
@dr. dodó: egy-egy komment még nem elég a tankerületi igazgatói poszthoz!!!
-kk- 2019.02.07 20:06:57
@Auld Lang Syne: ezt nevezem niche piacnak :)
belga ale..
magyar világos sör..
magyar világos búzasör..
-kk- 2018.04.21 14:26:04
@Árpa Jankó: hát az van, hogy a 3,5 pont kábé a "jól iható, de azért érezhető egyenetlenségekkel küzdő sör" kategóriája lett az évek során, és szerintem mind a Soproni IPA, mind a Dreher Pale Ale, mind a Pécsi Prémium Pils, mind a Pécsi Prémium Búza ez a kategória. Mint ahogy az e linken található többi 3,5 pontos sör is ( komlo.blog.hu/tags/h%C3%A1rom%C3%A9sf%C3%A9lpont ), melyek egy jó része kisüzemi vagy külföldi tétel.

Nem hinném, hogy a blogposztjaim arra lennének visszajelzések, hogy a magyar söripar úgy általában jó úton járna, viszont szerintem a tendenciák azért alapvetően pozitív irányúak, hiszen az új termékek már nem a Dreher Summer Moment meg a Soproni Szőke Ciklon-féle fullkamu irányt képviselik, de még csak nem is a Soproni A.P.A és Dreher Hidegkomlós féle alibimaszatolást, hanem jönnek ki olyan sörök, amik valóban újszerűek próbálnak lenni, és tipikusan bőven felette vannak a gyári minőségátlagoknak.

Nyilván jobb lenne, ha minden sörgyárunk egy kis magyarajkú Sierra Nevada vagy Svijany lenne holnaptól, viszont attól, hogy erre egyelőre kicsi a esély, én nem tagadnám el a meglévő kis pozitív lépéseket sem.
-kk- 2018.04.26 15:12:46
@Csibefogó: az egyszerű válasz az, hogy 2007-ben még a mainál is sokkal-sokkal taplónyelvűbbek voltunk, és össze-vissza pontoztunk; az összetett választ pedig még nem találtam ki - de valami olyasmi lenne a lényege, hogy a KK-s pontozás mindig korábban kiadott pontokhoz viszonyítva zajlik, és így az apró kis különbségekből könnyen ki tudott alakulni az a végeredmény, aminek nyomán a 3,5 és a 4 között van egy erős(ebb) választóvonal, melynek egyik oldalán a jobb tömegsörök, a másik oldalán meg a komplexebb és/vagy példaértékűbb, érdekes sörök vannak.
-kk- 2018.11.28 17:21:16
@neutrinoo: ez a legtöbbször akár igaz is lehet, de pl. a Prémium Pilsnek minden erénye dacára sincs a világon semmi köze a pilseni stílushoz :3
magyar ízesített stout..
horvát világos sör..
szlovák világos sör A tavalyi év során összesen egy darab szlovák sörről sikerült a KK-nak tudósítania, ami mégiscsak tarthatatlan állapot, így, a dinamikus belehúzást illusztrálandó, most egyből januárban belengetünk egyet: az Urpiner tizenhat extraktfokos erőssörét,…..
macedón IPA..
magyar ale..
magyar ale..
-kk- 2018.09.27 13:43:54
@erwinho: akkor még jobban várom!
magyar barna sör..
-kk- 2018.09.18 09:01:22
@lilakutyak: megvan, még egy hivatkozást is elrejtettem rá a cikkben! :3
Tegnap a Heineken által megirdetett Házi Sörfőző Verseny döntőjén jártam, ahol megszületett a döntés, és a beérkezett pályamunkákból Stubna Ágoston, rutinos házi sörfőző portere került ki az 5 fős szakmai és a nagyközönségből jelentkezett közönségzsűri választása alapján. Ezúton is szeretettel…..
Kontár Komlókutató Soproni 2006.06.10 17:43:00
magyar világos sör   Elérkezett az alapváltozat ideje is: az 1895 sikere után a KK górcső alá vette a soproni fapados modellt, az Ászokot, amit most már nem is hívnak Ászoknak, de a mendemondák szerint egészen visszataszító ízzel bír. Népsörhöz képest mindenesetre…..
-kk- 2012.02.04 10:25:07
@Csibefogó: az első mondatod első fele stimmel, de azt azért hidd el kérlek, hogy háromszázvalahány sörnél már teljesen esélytelen, hogy oda-vissza következetesek legyenek a pontszámok.

És ha már, akkor inkább az AÁ Félbarna van túlpontozva, nem a Soproni alul - hiszen 3,5 pontja pl. a Postřižinské Sváteční speciálnak, vagy a Hofmann Pilsnek van. Azokkal meg biztosan nem egy szint a Soproni a maga kukoricagrízével, akármilyen jó is az ár-érték aránya.
-kk- 2018.08.28 09:38:34
@Auld Lang Syne: hát a Monde Selection nem teljesen az, aminek a naiv fogyasztó gondolhatja a neve alapján: vannak benne ilyen kvázi-kategóriák, amibe benevezel (most nem néztem de lényegét tekintve pl. "olcsó világos lagersör", meg ilyesmik), és a zsűri aszerint pontoz, hogy mennyire felelsz meg ennek a kategóriának. És mivel a kategóriasztenderdet pontosan a Soproni-féle meg még alatta lévő sörök jelentik, könnyedén kihozható, hogy a Soproni tökéletesen, példaértékűen megfelel ennek az elvi sztenderdnek. Ennek megfelelően kap egy magas pontszámot, a magas pontszám után pedig aranyérem jár. Meg eleve nem is más sörök ellen versenyzel, hiszen csak azok vesznek részt a versenyen, akik egy jelentősebb nevezési díj fejében nevezik a söreiket, és a fentieknek megfelelően őket sem egymáshoz képest, hanem a közös, eleve igen, khm, megengedő sztenderdhez képest pontozzák. Maga a Monde Selection egyébként számtalan termékkategóriára létezik, amik közül a sör csak az egyik, és a nevezők listáját böngészve hamar kitűnhet, hogy sörgasztronómiai értelemben komolyan vehető főzdék elenyésző számban neveznek be rá, ez inkább a nagyüzemek önlegitimáló játékszere, még ha logikailag kikezdhetetlen módszertanba is van csomagolva.
-kk- 2018.09.03 17:44:44
@dr. dodó: Sopronban főzik?
magyar ízesített búzasör..
szlovák világos sör Bántóan rövidre sikerült barnaszlovák-ciklusunkat ma kissé áthajtogatjuk a lehetőségek formájára és világos-ciklusként folytatjuk, a szimmetrikus szerkesztés kedvéért először a tizenkettes Topvarral. Ennek a választásnak természetesen megvan az a…..
-kk- 2018.02.09 17:14:32
@ungert: nagy fel!
-kk- 2018.08.10 11:49:38
@ungert: császár, köszi!
magyar világos sör..
-kk- 2018.07.25 11:46:48
@dr. dodó: sajnos nem kiegyensúlyozott az alkupozíciónk, Lidl van Budapesten is :3

@apuska: ez érthető, csak így meg nincs sehol a légiesen könnyű ivósör :( mármint a Szebeni Ászokkal általában nincs semmi gond, de azért nem is egy kimondott gasztroélmény - pedig egy laza világos lager is lehet az
-kk- 2018.08.04 22:41:14
@klagenfurtjeno: Bár személy szerint csak igen minimálisan értek vele egyet, de azt hiszem, értem, mire gondolsz juppi-szakáll-stb. alatt. Viszont a hozzászólásodban felsorolt sörök ezen a képzeletbeli juppisági-belterjességi skálán eléggé eltérő helyeken vannak: teljesen más Rizmajer Józsi vagy a Mad Scientistes srácok működése, ráadásul a Greenjoy tulajdonosai - sejtésem szerint, nem ismerem őket - még ismeretségi szinten sem igazán részei annak a kisüzemi sörös közegnek, aminek a többi, általad említett sörfőző azért valamilyen szinten már csak iparági kooperációs okokból is igen. Szóval szerintem teljes tévedés egybemosni ezeket a példákat.

Az pedig, hogy a névadás és a kóstolási minőség korrelálna, teljesen kizárt. A névadás eleve stílusfüggő, hiszen aki kortárs nemzetközi stílusokat főz, az jellemzően kortárs nemzetközi neveket ad a sörének, míg aki inkább hagyományos sörökben utazik, az inkább hagyományos neveket választ. De a kettő egyfelől még sörfőzdén belül (ekképp jellemző minőségben) is egyszerre jelen lehet, másfelől pedig mindkét iskolából bőves-bőven lehet magyar és nem magyar példákat egyaránt felhozni úgy rossz, mint jó megvalósításokra.
cseh világos sör..
-kk- 2018.07.22 17:46:49
@dr. dodó: én nem próbáltam, valaki?