Regisztráció Blogot indítok
Adatok
turoskardinalis

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az evangelikus.hu-n nagyon érdekes összeállítást találtam arról, milyen húsvéti szokások vannak más országokban. Mivel beszéltünk a magyar szokásokról, így érdekes összevetni, miben hasonló, miben eltérő más népek ünnepe a miénktől.Ausztráliában Nagypéntek az…..
 A Húsvét vallásos vonatkozásairól és a jól ismert népszokásokról mindenki sokat tud, így ma nem erről fogok írni. Inkább csak azt mesélem el nektek, mi hogyan őrizzük ezeket a szokásokat, és mit adok át belőlük a gyermekeimnek.  A gyerek az gyerek – hiába…..
turoskardinalis 2010.04.01 07:04:40
Két dolgot szeretnék hozzáfűzni, először a tojásfestésről. Abban a kivételes helyzetben van részünk, hogy csíksomlyói látogatásaink során megismerkedtünk és összebarátkoztunk egy gyimesi csángó családdal, akikhez azóta is rendszeresen járunk. 2 évvel ezelőtt a Húsvétot ott töltöttük, és a nagypénteki tojásírást ill. festést testközelből láthattuk. Ők a viaszolós technikát alkalmazzák, speciális, tollszerű eszközzel ( kesica, gica) rajzolják meg a mintákat, majd utána teszik a piros festőlébe. Festés után letörlik a viaszt, és szép fényesre dörzsölik egy szalonnadarabkával. (Az általuk rajzolt minták egy részét tartalmazó füzetecskéket már nálunk is lehet kapni.)
A másik téma - álnevemhez híven- a túró. Mégpedig a sárga túró ( szirka), ami a görögkatolikusoknál nem hiányozhat a Feltámadási szertartás utáni életszentelésnél, a megszentelendő ételeket tartalmazó ún. pászkás kosárból.
Célszerű kettős falú tejforraló edényben elkészíteni, hogy ne égjen oda. Ahány dl tejből készítjük, annyi felvert tojást kell hozzáadni, és kis lángon addig keverni, amíg a savója ki nem válik, és átlátszó nem lesz. Sót és cukrot ízlés szerint teszünk hozzá, van , aki kifejezetten édesen ( akár mazsolával) fogyasztja, mások inkább sósan. (Én félédesre szoktam készíteni.) Az összecsapódott anyagot szorosan gézbe kötjük, és jól kicsöpögtetjük. Sajt állagú, jól szeletelhető lesz a végére. Jó kiegészítés a karakteres ízű sonka és kolbász mellé, a gyerekek nagyon szeretik.
A pászkás kosárba egyébként a hagyományos húsvéti eledeleket szoktuk tenni ( sonka, főtt szárazkolbász, szirka, tojás, kalács, bor), és elsőként a megszenteltet fogyasztjuk el, utána jöhet a többi.
A « Nőcsábász vagy Megbízható » című írásommal kapcsolatban férfi véleményként elhangzott : nem ennyire egyszerűek a férfiak, és nem lehet őket besorolni csak két kategóriába !A fent említett két alapvető kategóriával azt szerettem volna…..
 A bejáratnál található a 131 éves kőris törzsének metszete. Belerajzolták évtizedenként az évgyűrűket - jó elmerengeni rajtuk... Ez még nem a mediterrán hóvirágmező - csak pár gyönyörű tő, a kaputól befelé sétálva az út mentén. Az óriásplatán…..
Kérj tanácsot Teázzunk! 2010.03.16 13:26:00
  Egy vallomással illik kezdenem. Én az életem nagyobbik felében egyáltalán nem szerettem a teát. Kizárólag hideg, téli napokon ittam, hogy felmelegedjem, sok citrommal-sok cukorral, amit ma már inkább limonádénak neveznék… Meg betegség idején, amikor ez volt a…..
turoskardinalis 2010.03.18 09:25:25
Nőnap van, de mit is ünneplünk! Egy nagyon érdekes történeti összefoglalót találtam erről a Múlt-kor történelmi portálon :“Március 8-án tartják a Nemzetközi Nőnapot annak emlékére, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő…..
turoskardinalis 2010.03.10 16:34:19
@Ezt Nóra mondja:: a " derít" kimaradt az előbb...
A természetfotózás szerintem az egyik legmegnyugtatóbb hobbi... ( na, nem arról az esetről beszélek, amikor már tizenötödször próbálod azt a fránya , állandóan elröppenő madarat megörökíteni)
Ajánlom mindenkinek!
Más: Nóra! Olyan igényes , összeszedett összefoglalót írtál a csokoládéról és a kávéról! Nem szeretnél a teáról is írni?
 Előző cikkemben bemutattam, a John Brockman által felkért 25 tudós milyennek képzeli társadalmunk változásait a következő 50 évben. Nem csak rózsaszínű volt a kép, amit festettek nekünk… Ezért most inkább nézzük, az egészségügyben mi várható. Napjainkban…..
Beleakadtam egy témába, ami nagyon szépen rímel mindarra, amiről a Kávéházban beszélgettünk – a változó női szerepekről, a cicababásodó fiatal értelmiségi nőkről, a plasztikai sebészet áldásairól és átkairól (vagy ezt mind csak én gondoltam tovább abban a…..
turoskardinalis 2010.01.09 15:15:07
Mivel nekem és fiam és lányom is van, érintve érzem magam a témában... A színekkel kapcsolatban annyit fűznék hozzá, hogy a rózsaszínt én is inkább a lányokhoz illőnek tartom, a fiaimra nem tudnék tiszta rózsaszín ruhát adni ( csík formájában persze jelen lehet), de a nagyobbik fiam kedvenc színe pl. a piros, amit szintén nem lehet férfiasnak mondani. ( legalábbis régebben nem volt az; ez mára megdőlt, nézzük meg a síruhákat pl.) Közel sem akkora szerintem a színek jelentősége, mint amekkorát manapság erőltetetten tulajdonítanak neki. Nem tartom helyesnek azt, ha egy lányt tiszta rózsaszín, flitteres-csillogós stb. ruhába öltöztetnek, minek majmot csinálni szegény kislányból...de úgy látom, az ilyen kislányok anyukája is hasonlóképpen öltözik... Nem mondom, hogy nincs rózsaszín ruhája a lányomnak, de mindenféle más színű is van. A szülőn sok múlik, milyen példát mutat a gyereknek; ugyan, kitől tanulna az a gyerek nemi szerepeket, ha nem az azonos nemű szülőjétől? ( legalábbis kisgyermekkorban)
Manapság mindenhonnan az ömlik , hogy az embernek meg kell valósítania magát valamiben... ha másban nem megy, a külsőségekben. (A minap láttam egy 50 körüli ismerősömet a boltban rózsaszín szőrös kabátban, rózsaszín, fenékig érő miniszoknyában, 15 centis sarkakon egyensúlyozva vásárolni... Valószínűleg a tizenéves lánya cuccait nyúlta le...)
Ott van a gond, hogy úgy látom, elég kevés az évekkel előre gondolkozó , a gyermeke iránt igazán felelősséget érző szülő. Egyszerűbb anyagi dolgokkal betömni a gyerek száját, mint egy kicsit foglalkozni , beszélgetni vele arról, hogy mi az, ami hasznos a számára, és mi az, ami nem; mire van szüksége, és mire nem.
A lányoknak szóló játékokról egyáltalán nem tudok pozitívan nyilatkozni. Óriási fejtörést okoz, hogy olvasni még nem tudó lányomnak milyen értelmes ajándékot vegyek... Barbie-babán , rózsaszín, műanyag bababútoron, zenélős háztartási eszközökön kívül nem nagyon találni mást a játékboltok polcain, a fajátékok pedig méregdrágák.
Szerencsére van néhány kreatív , kézügyességet fejlesztő játék, ami a kislányokat általában érdekli, ha már az építős játékok kiesnek...Persze,itthon van Barbi is, mert azért csak csurrant-cseppent valahonnan a családból, de szinte egyáltalán nem játszik vele . Egyébként gyerekkoromban a 2 évvel fiatalabb öcsémmel felváltva katonáztunk, babáztunk, építettünk, verekedtünk, stb. ( elég fiús is lettem; a férjem előnyös tulajdonságomként adja elő, hogy férfias a gondolkodásom... de ez egy másik vita témája lehetne)
Szóval, aki kicsit nyitott szemmel jár, látja, hogy mennyire álságos ez a csillivilli rózsaszín habos tündérvilág, és ha esetleg meg is veszi a gyerekének a tündérek egyikét, vesz mellé egy rongybabát, vagy hasonlót, hogy meglegyen a kontraszt. Nem lehet kizárni az értéktelenséget, mert akkora erővel nyomul, de meg kell mutatni az értéket is.
Azt egyébként én sem értem, hogy miért a rózsaszín ennek a rákellenes mozgalomnak a színe...
 Wampeer felvetésére nekiálltam megírni nektek a csokoládé történetét, fortélyait, mindazt, amit az elmúlt évek során csoki-ügyben gyűjtöttem. Olyan óriási cikk kerekedett volna belőle, hogy még a legkeményebb ülőgumóval rendelkező olvasók is feladták volna……..
Kérj tanácsot Ünnep előtt 2009.12.23 18:12:00
Az ünnep előtti utolsó bevásárlásból hazafelé autózva azon tűnődöm, vajon a mérleg melyik serpenyője a nehezebb… Az egyikbe sajnos ma is került súly jócskán… Az őrülten rohangáló, zaklatott és rosszkedvű emberek. A kifosztott polcok az áruházban – még…..
Kérj tanácsot Trüffelkészítés 2009.12.13 18:32:00
Az első gyerekem születése utáni időszakban a fejembe vettem, hogy megtanulok valami olyasmit, ami régóta érdekelt, és talán egyszer majd alkalmas lesz rá, hogy mesterségként is használhassam a tudásomat: a kézműves csokoládékészítést. Ma is azt gondolom, hogy szerencsésebb…..
Most ideidézek nektek valakit, szintén karácsonyhoz kapcsolódva. Meg a zenéhez, ami nekem nagyon fontos. Nagyon sok „zeném” van, rengeteg féle stílust szeretek. Az egyik magyar kedvencem Palya Bea, aki számomra a természet leánya, a természetes, ösztönös nő…..
turoskardinalis 2009.12.09 13:03:23
Mielőtt elfajulna a vita köztetek, én is hozzászólok... Ebben az esetben Zsófinak adok igazat annyiban, hogy egy hírességnek óriási felelőssége van abban, hogy mit közvetít az emberek felé. Vonatkozik ez az öltözködésre, a színpadi fellépésre, és elsősorban a nyilatkozatokra! Sokat hallottam már PB-ról, de nem ismerem a lemezeit, és élőben énekelni is most hallottam először a hétvégén. Attól az értékes stílustól, amit ő közvetít, elég idegennek tűnik annak hangoztatása, hogy nem akar gyereket...Mivel szerencsés alkat, szép fiatal lány , sok rajongója akadhat olyan körökből is, akik eredetileg nem voltak vevők a népzenére... Pontosan ezek miatt kellene nem ennyire trendi módon, hanem kicsit átgondoltabban nyilatkoznia.
Van annyira kialakult világképem, hogy senki nyilatkozata nem tud különösebben befolyásolni; legfeljebb rácsodálkozom, és örülök, ha valaki hasonló elképzelésekkel rendelkezik a világról, mint én.
De a fiatalok felszínessége, gyökértelensége miatt egyáltalán nem mindegy, hogy mit hallanak az ünnepelt sztártól a leghatékonyabb kommunikációs csatornából ( újságot úgysem nagyon olvasnak).
A Karácsonnyal kapcsolatban: jó lenne, ha az emberek ráébrednének, hogy mit is ünneplünk Karácsonykor...
( néhány évvel ezelőtt a gyerekeim óvodájában még "fenyőünnepre" hívták a kedves szülőket...) Ehelyett a sok csilli-villi fényreklám és kivilágítás helyett egyelőre ( az évszaknak megfelelően) a sötétségnek, várakozásnak kellene jelen lennie, fokozatos világosodással, hogy 24-én megszölessen a Fény, a Megváltó...
A rákészülésben most ott tartok, hogy próbálom apránként végigtakarítani a lakást, megpucolni az ablakokat ( ez elég nehéz az állandó ködszitálás és eső miatt...), hogy kívül is rend legyen, de elsősorban üres perceket keresek, hogy a lelkemet tudjam készíteni...Nálunk 24-én böjtös kaja van ( hal, mákosbobájka), szűk családi körben meggyújtott gyertyák, éjféli mise, és utána kezdődik az ünnep.
Említettem előző bejegyzésemben, hogy nagyon finom és gyorsan elkészíthető saláta a kaukázusi cékla vagy sárgarépa saláta.Céklasaláta:-fél-egy kg főtt cékla-2-3 maroknyi aprított (nem darált!) dió-3-4-5 gerezd fokhagyma (mi jó erősen szeretjük, de ez is változtatható…..
 Klaró vetette fel, hogy adhanánk itt egymásnak főzési tippeket, de ez teljesen egyezik az én szándékaimmal is. Nagyon szeretek főzni, nekem ez sohasem volt kellemetlen kötelesség. Sajnos enni is szeretek, meg az egész családom is szeret, így aztán van hálás közönségem is…..
A nemzetközi helyzet nehéz, és egyre fokozódik, mondaná Virág elvtárs, de ez sokunk szerint is így igaz! Nórával 1984-ben ismerkedtünk meg, amikor egy osztályba sodort minket a sorsunk, Miskolcon, (amit e város adhatott!) a Földes Ferenc Gimnáziumban, az évfolyam legutolsó…..