Regisztráció Blogot indítok
Adatok
psziroot

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az országos sajtót is megjárta 2011-ben a szegedi GTK HÖK választás körüli botrány, ami miatt a hallgatók egy része aláírásgyűjtésbe fogott, hogy biztosítsák a voksolás tisztaságát, másik részük pedig a vélt árulás megtorlásával volt elfoglalva. Két év…..
A Tárki Társadalomkutatási Intézet „A gazdasági felemelkedés társadalmi-kulturális feltételei” címmel végzett kutatási programja azt állapította meg, hogy hazánk társadalmának értékrendszerét bizalomhiány, normazavarok, igazságtalanságérzet és paternalizmus jellemzi.…..
Derült égből villámcsapás... senki sem számított arra, hogy XVI. Benedek pápa ma bejelenti, hogy február 28-án lemond a pápai trónról. A Szentatya rendkívül idősen, 78 évesen vált pápává még 2005-ben, így élemedett kora és ezzel együtt megromló egészsége miatt hagyja ott…..
psziroot 2013.02.11 14:55:55
V.A. a pszichológia szak buktatóit mutatja be nekünk, elsősorban az intézmény elektronikus hátterének hiányosságaira helyezve a hangsúlyt. A tanárok értékelési szokásain lassan már meg sem lepődünk, talán az lenne szokatlan, ha olyan teszteket íratnak, aminek van megoldása,…..
psziroot 2010.01.08 11:41:38
Had oszlassak el néhány tévhitet a pszichológia képzéssel kapcsolatban:

A szóbeli felvételi nem jelentett tökéletes biztosítékot, de jelenleg tényleg bármilyen személyiséggel elkezdhetők a tanulmányok. Ebből kifolyólag diplomázni is van esély. Emlékszik még valaki a súlyos beszédhibás tanár szakos esetére? Most vonjatok párhuzamot...

A képzés során egy képzőhelyen sincs folyamatosan önismereti tárgy, ahogy az pl. egyes "büfének" tartott mentálhigiéniás okj képzéseken előfordul.

A kétszintű képzésben minimális a mozgás a vidéki egyetemek között (Bp-t nem tudom), hiszen az MA követelmények kevésbé egységesek. Azért is favorizálja mindenki a saját hallgatóit, mert az alapképzés hangsúlyai is máshol vannak.

A pszichológia mérsékelten egzakt tudomány, de a tananyag alapján egyértelmű tesztek állíthatóak össze. Ha konkrét probléma van, akkor az oktatóval érdemes egyeztetni nyomtatott könyvet, oktató nyomtatott diáit lobogtatva. (Jegyzetet nem, mert még a magyar könyvekbe is sok az ostobaság, de egy hallgatói jegyzet végképp nem vitaalap.)

A jó tudományos szakirodalom magyarul kevés, de a nyelvvizsgák színvonala miatt nem várható el egyetlen sor idegen nyelvű anyag feldolgozása sem BA szinten. (Jogi karon Nemzetközi tanulmányok szakon sem! Utasításba kaptuk.) Pedig nyelvvizsga nélkül jelenleg gyakorlatilag nem lehet bekerülni a pszichológia szakra. Nyelvtudás nélkül viszont elvégezni sem kizárt.

A BA képzés kimenetének neve "viselkedéselemző". A tintapaca (Rorschach) nem a BA képzés anyaga. Egy magazinban megjelentethető személyiségtesztnél komolyabb mérőeszköz kiértékelésére a BA képzés nem tesz alkalmassá. Mentálisan sérült, pszichológiai problémával küzdő beteggel az első három évben általában nem kerül közvetlen kapcsolatba a hallgató - a csoporttársain kívül. :)

Az MA diploma jelenleg a munkaadók számára szakiránytól és képzési helytől függetlenül egyenértékű. A munkához szükséges szaktudást a munkahelyen, illetve szak- és önképzéseken keresztül lehet megszerezni.

A pszichológus nem Freud, vagy Csernus klónja. Sokan nem foglalkoznak betegekkel, mások emberekkel sem, mert olyan a munkakörük. (pl.: alkalmassági mérések, mesterséges intelligencia és robotika)

A következőket tudom tanácsolni (nem csak pszichológusoknak):
Olvassa el a tananyag ostobaságnak tartott részét is, mert amit nem ismer, azt nem fogja tudni kritizálni, csak leszólni.
Ami érdekli, azt ne várja meg, hogy leadják órán, hanem a kocsmaidőt feláldozva olvasson utána a könyvtárban, wikipédián túli interneten.
Ha van egy ötlete, akkor kérjen fel egy oktatót témavezetőnek, de ne várjon feltétlenül többet, mint az aláírást a TDK-hoz, egyebekhez.
Tanuljon meg írni/olvasni Lándzsarázó Vilmos nyelvén, és írja meg az eredményeit/kérdezzen a vezető kutatóktól. (Tudom ez olyan, mint 10 pontos nőt leszólítani, de ez szegényen és csúnyán is működik.)
Érezzünk felelősséget a HÖK választáson, hogy hallgatói és nem önérdek képviselők legyenek tagjai. (Láttam már rá példát.)

Ha az egyetemre, mint wellness központra tekintünk, ahol a befizetett összegért a fejünkbe töltik a tudást, akkor nincs más hátra, mint belenyugodni a színvonalba, imára térdelni és betartani a tizenegyedik parancsolatot: Ne fogazz!
psziroot 2010.01.08 14:13:37
@Gyáli úr: Az APA nincs ingyen, az APA-nak nincs fizikailag létező példánya az SZTE egyetemi könyvtárában. Az APA nem csak a hivatkozásokról szól mint pl. a Harvard Citation Guide, mint azt sokan gondolják, hanem egy teljes tudományos munka publikálására ellát irányelvekkel. Nincs hiteles és teljes magyar fordítása. Nem lehet 100%-ban még egy szakdolgozatot sem megírni APA szabványban, mert formai hibára hivatkozva visszadobhatják, tekintettel arra, hogy minden egyetem, szaklap, stb. saját formai követelményeket támaszthat.
Az elvárt hivatkozási rendszert, formai követelményeket tantervben kellene oktatni, mert az egyetemi weblap eldugott zugaiból nem mászik a hallgatók fejébe.

Maradjunk annyiban, hogy a pszichológia egyes ágai szeretnének egzakt tudománynak látszani. Számomra kétséges Freud falszifikálhatósága, Maslow elméletét soha nem ábrázolta piramisként, a Deci-Ryan kísérlet meg máig a magyar szociál/iskolapszichológia tananyaga, mert senkinek nem tűnt fel, hogy még az eredeti adatokon sem lehetett helyesen bizonyítani. Utóbbit lásd: Farr, J. L., Vance, R. J., & McIntyre, R. M. (1977). Further examinations of the relationship
between reward contingency and intrinsic motivation. Organizational Behavior and
Human Performance , 30-53.
Igen 1977! és vidáman a magyar szakkönyvek része máig ez a kísérlet.
Szerencsére van pszicholingvisztika és idegtudomány, ahol van reakcióidő, és kiváltott potenciál, hogy a pozitivistáknak is legyen játszótere.
Tudományelméleti viták helyett én inkább gyakorlati szempontból közelítem meg a dolgokat. Használ-e valamit valakinek az adott személy munkája. Ez pedig alkalmazható kőművestől az atomfizikusig mindenkire. Ahogy a mérnök se tud bármit megtervezni a svájci órától az ionhajtóműig, úgy a pszichológus sem szokott a statisztika, és a túsztárgyalás mestere lenni egyszerre, de ha legalább az egyikhez ért, akkor már nem hiába szívja a levegőt.