Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bikmakk

180 bejegyzést írt és 2283 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán lehetetlen lenne megszámolni hány könyv szól valamilyen utazásról, és itt most nem az útikönyvekre gondolok, és nem is a „lelki utazásokra”, hanem olyan kötetekre, amikben szerepet kap egy hajó érkezése, egy nyaralás, vagy éppen egy autó, ami eltűnik a látóhatáron. Mégis legtöbbször talán a…..
Az egyik kábeltévén nagy erőkkel reklámozza magát egy utazási iroda, csupa Kanári-szigeteki utakkal - a neve nem fontos, mellesleg egy spanyolországi székhelyű cég magyarországi leányvállalat nélkül. Megnéztük, mit tud, és igencsak meglepődtünk. Ekkora haszonkulcsot felszámolni a gyakorlatilag…..
A választ Egyiptom homokdűnéi között találhatjuk, ahol még napjainkban is találunk olyan keltetőket, ahol ősi tradíciókon alapuló módszerekkel zajlik a keltetés. Ezekben a keltetőkben az sem megy ritkaságszámba, hogy 80%-nál is magasabb kelési aránnyal kelnek ki a csibék. Maguk a keltetők agyag…..
bikmakk 2020.01.27 11:58:50
@masada: Fuss neki még egyszer. Nem találtak fel semmit, hanem az ott élő emberek évezredek óta ugyanazt a módszert használják. Lehet, hogy kevésbé hatékony, de cserébe biztosan kevesebb áramot is fogyaszt.
Jugoszlávia 1948-ben szakított a Szovjetunióval. Nemzetközi elszigetelődés fenyegete. Tito az antikolonialista mozgalom támogatásában látta a kitörési pontot. Az ebből kialakult "El nem kötelezett országok" mozgalmával Jugoszlávia a nemzetközi politikai élet fajsúlyos szereplője lett.   ..
bikmakk 2020.01.24 14:27:56
@Gleccsertetű: Az ugyanaz.

'fiume' olaszul = folyó;
'rijeka' horvátul = folyó.

Ha már mindenáron az "magyar" nevet keresünk néki, akkor a várost elődeink úgy is hívták, hogy Szentvit (latin-görög: Vitopolis).
bikmakk 2020.01.24 14:30:21
@apro_marosan_petergabor: Újvidék egy város neve, kend vélhetően Délvidékre gondol.
„Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Demszkygrád” Mert amióta a liberális és az SZDSZ-es szitokszóvá vált, egyfajta megcáfolhatatlan alaptételként kezeljük azt, hogy Gyurcsány rossz, Demszky rossz. Persze, hogy maffia a Fidesz meg lopnak, de legalább jut nekünk is! Persze,…..
TINTA blog Borja vagy borjúja? 2019.10.01 10:00:00
Egyik barátom a napokban azt kérdezte tőlem, hogy lehet az, hogy a daru többese daruk vagy darvak, aszerint, hogy emelődarukat vagy madarakat értünk rajtuk. Amit neki gyorsan pár példával magyaráztam meg, azt most megpróbálom részletesebben kifejteni. Ha egy szónak kettős jelentése fejlődik (daru…..
Áprilisban sok kerti teendő vár ránk, miközben figyelnünk kell a szeszélyes hónap időjárására. Ez és bátorságunk (kockázatvállalásunk) függvénye, hogy merjünk-e palántákat kihelyezni, melegigényes növények magjait elvetni. A korai veteményezés jutalma, hogy kedvező körülmények között kezdődhet az…..
A hatvani vonal teljes kizárásos átépítése joggal került most a figyelem középpontjába, hiszen elég sok távolsági és elővárosi utasnak keseríti majd meg az életét a péceli átszállás – nem véletlenül fejeztük ki mi is egy cikkben a nemtetszésünket erről. Három nappal az ottani munkálatok megindulása…..
bikmakk 2019.02.06 11:00:27
Belgrád - Budapest vonattal 26 euró volt oda-vissza és irányonként minimum 8 óra nettó vonaton töltött idő, nem beszélve a vonathoz való kijutásról.

Belgrád - Budapest minibusszal irányonként 25 euró (oda-vissza 50 euró), háztól házig szállítja az utasokat, a két város közigazgatási határain belül bármilyen címen felvesz és letesz. Bruttó utazással töltött idő: maximum 6 óra, ha bénán oldják meg. Jó esetben viszont 4 óra alatt is teljesíthető a küldetés. Napi több járat van, telefonon lehet rendelni (több ezzel foglalkozó szerb cég létezik: GEA Tours, Terra Travel stb.) A lóvét nem kell előre befizetni, ráér a sofőrnek személyesen.

Nem úgy kell számolni, hogy kétszeres árkülönbség. Hanem úgy, hogy a 26 eurós retúr vonatjegy (1 hónapig érvényes, azon belül bármelyik járatra) nevetségesen alulárazott volt. A minibusz jegyárai még így is barátiak, kényelmi extra szolgáltatásokkal: háztól-házig fuvar, megállás kultúrált WC-nél, ugyanott kávé, kaja. A vonaton egy nyomorult büfé nem volt 8+ órán keresztül. Nem beszélve arról, ha lerobbant a puszta közepén. A minibusz még azt is tudja, hogy direkt olyan határátkelőt keres, ahol csak szerbek és EU-állampolgárok közlekedhetnek, szóval ha nagy sor van, akkor sincs nagy sor. Bónusz: kérésre Újvidéken vagy Szabadkán is fel tud venni utasokat egy meghatározott belvárosi fix ponton. Bónusz 2: a pesti vagy a belgrádi reptéren is le tud rakni ha éppen oda tart valaki.

Konklúzió: vonattal majd akkor utazunk, ha 3-4 óra alatt Pestre lehet érni vele.

Üdv.: egy belgrádi lakos
A Szerb Vasút viselt dolgairól már megemlékeztem pár alkalommal itt a blogon. Volt szó az ingatlan mutyi miatt egy félkész állomásra átköltöztetett belgrádi főpályaudvarról (erről bővebben itt olvashattok ), vagy épp az ellehetetlenített macedóniai vonatközlekedésről (erről pedig itt írtam ).…..
bikmakk 2019.02.05 15:27:23
@ruba: Nem úgy kell számolni, hogy kétszeres árkülönbség. Hanem úgy, hogy a 26 eurós retúr vonatjegy (1 hónapig érvényes, azon belül bármelyik járatra) nevetségesen alulárazott volt. A minibusz jegyárai még így is barátiak, kényelmi extra szolgáltatásokkal: háztól-házig fuvar, megállás kultúrált WC-nél, ugyanott kávé, kaja. A vonaton egy nyomorult büfé nem volt 8+ órán keresztül. Nem beszélve arról, ha lerobbant a puszta közepén. A minibusz még azt is tudja, hogy direkt olyan határátkelőt keres, ahol csak szerbek és EU-állampolgárok közlekedhetnek, szóval ha nagy sor van, akkor sincs nagy sor. Bónusz: kérésre Újvidéken vagy Szabadkán is fel tud venni utasokat egy meghatározott belvárosi fix ponton. Bónusz 2: a pesti vagy a belgrádi reptéren is le tud rakni ha éppen oda tart valaki.
Az egykori Szovjetunió területén rengeteg olyan tömegközlekedési rendszer üzemel(t), melyek nyugati szemmel teljesen szokatlannak, vagy irracionálisnak tűnhetnek. Azonban a Szovjetunió sajátságos világában, ahol többek közt a kevés pénz, az erőltetett iparosítás, a propaganda, a magán…..
Egy Kínából Kazahsztánba illegálisan belépő etnikai kazah nő bírósági tárgyalása sokkoló dolgokra derített fényt. Az ügy precedenst, valamint fagyosabb kazah-kínai viszonyt teremthet...
A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt a finomságot. Készítsünk hozzá házilag ajvárt és ropogós lepényeket is.  Csevapcsicsa hozzávalói  4…..
  Az utóbbi napokban éles támadások érték a Magyar Iszlám Közösség tagjait, a mecsetük felgyújtásával és gyilkossággal is megfenyegették őket. Az iszlámot sokan, az európai normákkal összeegyeztethetetlen hitrendszernek és civilizációnak tekintik, és csak kevesen tudják, hogy még saját nemzetünk…..
bikmakk 2018.03.31 09:33:07
Macedónia fővárosába a legegyszerűbb a Wizzairrel eljutni, hiszen szerencsés esetben – és klubtagsággal – a repülőjegy olcsóbb, mint egy Budapest-Debrecen vonatjegy. Heti 3 alkalommal van erre lehetőség és így a hosszú hétvégén egy csütörtök-szombat utazás pont belefért. Persze indulás előtt –…..
 Új cikk-sorozatomban 4 közlekedési módot (autó, busz, repülő, vonat) hasonlítok össze különböző szempontok szerint. Mivel nagyon messzire egyértelmű, hogy verhetetlen a repülő (3-4 ezer kilométerre felesleges összehasonlításokat készíteni), nagyon közelre meg értelemszerűen nem igazán rúg labdába (…..
Kristian Novak, Krleža óta először írt úgy sikeres könyvet, hogy a ’kaj’ nyelvjárás meghatározó szerephez juthatott.  Mainstream mivoltát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már készülőben vannak Horvátországban az Anyaföldnek nehéz sara színházi és filmes adaptációi. Beszélgetésünk során szó…..
2017-ig minden kéményes házban megjelenik a Katasztrófavédelem különítménye. Lesz náluk – többek között – a gázokat és szivárgási értékeket elemző mérőműszer, kéménykamera, tömítő elem, fúrókészlet és kéményseprőlapát is. Beengedjük-e őket? Elemi érdekünk. A rossz szellőzésű kémény halálos…..
Ultimate Turbofolk Trip Fellépett itt Kusturica és Goran Bregović (de nem együtt, mert nem beszélnek egymással), itt lett híres Boban Marković és családja, valamint egyszer itt járt a legendás Miles Davis, aki azt nyilatkozta, hogy nem tudta, hogy így is lehet trombitán játszani... Balkáni zene,…..
A napokban lesz a 22. évfordulója annak, hogy ismeretlenek lelőtték a Juvénal Habyarimanát, Ruanda hutu származású elnökét szállító francia repülőgépet a kigali repülőtér felett. Ami az ezt követő száz napban történt, ma már a történelem legvéresebb oldalain jegyzik. A ruandai népirtás során közel…..
bikmakk 2016.04.06 16:47:43
@margaritt: Hülyeség. Eredeti (ruandai, vagyis kinyarwanda) nyelven úgy kell kiejteni, hogy [tūtsī], és nincs semmi okunk arra, hogy máshogy ejtsük.

A kilencvenes években Magyarországon a hibás ("tuszi") alak terjedt el, valószínűleg jóval korábbi, francia hatásra, de ez SEMELYIK másik nyelvben nincs így. Ma viszont már azzal sem lenne védhető a dolog, a franciából vettük át, hiszen maguk a franciák meg a belgák is áttértek a helyes alakra (Tutsis), csak jóval korábban hívták őket Tussis-nak.

A 2003-ban magyarul is megjelent, Jean Hatzfeld: A bozótvágó kések évszaka c. könyv a helyes, "tutszik" alakot hozza. Ugyanígy, a 2010-es kiadású, "Országismertető: Kongói Demokratikus Köztársaság" című többszerzős munka (ISBN-978-963-89037-1-6) is kizárólag tutszikat említ.

Erről ennyit.
bikmakk 2016.04.07 12:00:39
@Klown: Én tudom. Azért, mert valaki annó kitalálta, hogy a ћ-t cs-nek kell átírni. Azért a cirill ábécéről (helyesebben azbukáról) beszélek, mert arra vonatkozik a helyesírás szerinti fonetikus átírás. Sztevanovity Zorán nevét annak idején még helyesen magyarították. Mondjuk a ћ-hang se nem cs, se nem ty, viszont azért célszerű mégis ty-nek írni és mondani magyarosan, hogy a ч-től megkülönböztessük. Ám a 21. században, a számítógépek korában (amikor a szerbek is jórészt latin betűkkel írnak, noha a cirill azbuka a hivatalos), mindent egységesen a szerb-horvát-bosnyák latinica alapján kéne írni. Tehát én a "Milosevity" alakot sem komálom magyar szövegben, legyen inkább Milošević. Erre az a legőbb indokom, hogy ha egyazon szövegben szerepel horvát és szerb név is, akkor a helyesírási szabályzat alapján kizárólag a szerbet szabad "kiejtés szerint" átírni, a horvátot tilos, mivel a horvát latin betűs nyelv. Még egy jó indok: ha leírom, hogy "Kusturica" vagy "Ugljesa", akkor most kiejtés szerint írtam őket, vagy sem? Ezt csak az tudja eldönteni, aki a nevek eredeti kiejtését ismeri.
A szöveg eredetileg az újvidéki Forum Kiadó felkérésére íródott egy tervezett gyűjteményes kötetbe, közel egy évvel ezelőtt. Az elkészült dokumentumot a kiadónak határidőre elküldtük, azonban választ azóta sem kaptunk rá, ezért úgy gondoltuk, hogy itt az ideje publikálni. Az általunk leírt…..
bikmakk 2016.03.10 10:39:12
@Deak Tamas: Inkább nem.

De ha még senkitől nem hallottál (vagy olvastál) ilyet, akkor szerencsés vagy.
bikmakk 2016.04.05 18:43:45
@aracs: Ez egy véleményesszé, nem statisztikai dolgozat. De ha feltétlenül statisztikára van szükség, akkor tessék:

1. A szerzők 50%-a Vajdaságban született;
2. A szerzők 100%-ának a felmenői Vajdaságban születtek;
3. A szerzők 50%-a jelenleg Szerbiában él;
4. A szerzők 100%-a rendszeresen (havonta vagy többször) megfordul Vajdaságban;
5. A szerzők 100%-a rendszeresen (hetente vagy többször) beszélget vajdasági magyarokkal.
bikmakk 2016.04.06 10:01:20
@aracs: Hát, pedig a világ így működik. Beszélgetek vajdasági magyarokkal (vagy én magam is az vagyok), majd ez alapján kialakul egy véleményem, amit a véleményesszé keretei között közlök az olvasókkal. Nem hivatkozok kutatásokra, mert ez nem egy tudományos cikk, nem szociológiai tanulmány.
Legutóbbi menő helyes csalódást okozó posztunk egy kézműves kávézóról szólt, ezúttal egy egész franciás hangulatú családias reggelizőhely-étterem hagyott nem túl például állítható nyomott egy olvasónkban. (Fotó: Balkányi László / We Love Budapes) Tisztelt Homár Szerkesztők! Ilyen pofátlansággal…..