Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csomag Olga

796 bejegyzést írt és 340 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenki tudja, hogy a csapolt sörnek jobb íze van, mint az üveges sörnek, aminek jobb íze van, mint a dobozos sörnek (amit kutatások is bizonyítanak). De vajon a csapolt mosószer is van olyan jó, mint a csomagolt mosószer? Csomagolásmentes megoldások a gyakorlatban és egy szavazás: Te meddig mész…..
Minden ünnep jó ünnep egy különleges, limitált csomagolás piacra dobásához. A halloween sem kivétel ez alól a szabály alól, a csomagolások szellemesek lesznek egy rövid időre - minden értelemben. A halloween a mindenszentek napját megelőző este (október 31), ami elnevezés az angol „All Hallows Eve”…..
Az 1956-os forradalom 63. évfordulója alkalmából korabeli csomagolások következnek: amerikai adományok csomagolásai, korabeli hazai termékek csomagolásai és egy kis kitekintő a külföldi 50-es évekbeli csomagolásokra. Jó nosztalgiázást! Az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos…..
Csomag Olga 2019.10.23 23:57:33
@bandiras2: nincs sok uj a mai konyhakban, se gepek, se csomagolasok nem valtoznak annyit, mint gondolnank...
Az egyszer használatos műanyagok betiltása elindított egy zöldülést a csomagolós szakmában és az FMCG piacon. Erre újabb példa a KitKat (Nestlé) Japán kezdeményezése, amiben - egyetértésben a Nestlé 2050-re kitűzött hosszútávú plasztikmentes víziójával - mostantól papírral helyettesíti a kis…..
Csomag Olga 2019.10.16 15:20:53
@UtazóTódi: ez is egyfajta a körforgásos gazdaság :-)
Mindig öröm látni különleges márkák, jól felismerhető csomagolásait. Ebbe a sorba illeszkedik a 'no name' márka Kanadából, a maga egyszerűségével és sárga egyencsomagolásával. A sárga sajátmárkás márkacsalád szinte minden termékkategóriában kínál terméket, és mindegyiket sárga egyenszínben, rajta…..
Csomag Olga 2019.10.16 15:19:02
@kermi: Jó hasonlat, tényleg olyan!
A politikus és csomagolás nem túl megszokott együtt, mégis megesik, hogy politikus vigyorog egy terméken. A most véget ért önkormányzati választás kapcsán nézzük meg, milyen típusai vannak a politikusos csomagolásoknak, és milyen sikerrel szerepeltek. (Spoiler: nem túl nagy sikerrel.) 1. A cég…..
Tegye mindenki a szívére a kezét és árulja el őszintén, hogyan választ WC papírt az eladóhelyen. De ha nem is teszitek, a csomagoláson szereplő feliratok alapján is egyértelmű, hogy választ az átlagfogyasztó: kiszámolják, hogy mennyi fogy átlagosan és az alapján döntenek. De ez a számolás az utóbbi…..
Biztos recept nincs arra, hogy miről fognak beszélni a fogyasztók és maguktól írni az újságírók egy vállalatról, de példákat lehet mutatni, amikor valamiért (véletlenül vagy szándékosan) mégis megtörtént a csoda, és a fogyasztók önként hirdetnek. Például a McDonald's 'egymásba szeretni' pohara…..
Csomagolás Blog Néma csomagolás 2019.09.09 08:00:00
A Cadbury csokoládékról időszakosan eltűntek a szavak, hogy így hívja fel a figyelmet a csokoládégyártó az időskori magányra. Limitált csomagolás Angliából, a jó ügy érdekében. A kampányban az #AgeUK szervezettel együttműködésben azokra az idős emberekre hívnák fel a figyelmet, akiknek nincsen…..
Ha kapsz egy babakék dobozt a kedvesedtől, tudod mi fog következni. És azt is tudod, hogy mindenki a te gyűrűdet fogja irigyelni, mert az egy Tiffany eljegyzési gyűrű lesz. És ehhez nem kell mást látnod, mint az eljegyzési gyűrű ikonikus csomagolását. Ami talán ikonikusabb, mint a termék maga, mert…..
Csomag Olga 2019.09.05 08:09:40
@¿Qué tapas hay?: koszonom a kiegeszitest. Amikor irtam, sokat gondolkoztam, mi lehet a legjobb magyar megfeleloje, de szerintem csak turkiz keknek hivjuk ezt az arnyalatot.
A csomagolás sokszor elfelejtett és elhanyagolt eleme a vonalkód. De egy jól leolvasható dizájner vonalkód még fel is dobhatja a grafikát és mosolyra készteti a fogyasztókat. Miért ne használjuk? A vonalkódokkal a kereskedők rengeteg időt spórolnak meg nem csak a pénztárnál (sokkal gyorsabban megy…..
Csomag Olga 2019.09.05 07:54:53
@vg123: ha megse lenne az, remelem olvassak es inspiralodnak ;)
A márkázás során gyakran használt stratégia a copycat stratégia, melyet a csomagolástervezés során is alkalmaznak a designerek (a megrendelő kérésére). Egy-egy versenytárs termékhez nagyon hasonlatos csomagolás persze lehet a véletlen műve, de ha a teljes termékpaletta csak copycat csomagolásokból…..
Szinte mindenki értesült róla már, hogy az EU az egyszer használatos műanyag szívószálat betiltja 2021-től (az egyszer használatos evőeszközök, tányérok, fülpiszkálók, és egyéb pálcikák mellett). Azonban mi lesz helyette? Hogyan fogunk mégis inni? A sajtóban sok elméleti alternatíva megjelent a…..
Csomag Olga 2019.08.20 13:21:58
@midnight coder: Ahogy a fenti peldak es kommentek mutatjak, eleg nehez kompromisszum nelkuli megoldast talalni. A fogyaszto utalja a kenyelmetlenseget, a gyarto meg a tobbletkoltseget es az elegedetlen fogyasztot. Az EU is szavazatokbol mukodik, igy annak is a kornyezet a harmadik. Mig a fogyaszto egyeni kenyelme nincs hatrabb a kornyezetvedelemnel, nehez tomegeket kielegito, kornyezetbarat megoldast talalni. Persze van nehany pelda a vilagon (pl Singapure) ahol egy eroskezu vezeto miatt tortent paradigmavaltas, es megszunt a szemeteles, de az az europai demokratikus jellegu torvenyalkotashoz nem passzolo hozzaallas.
Mindig tanulságos olyan perekről olvasni, amikor egy csomagolás a per tárgya. Az ausztrál Kraft-Bega per jól mutatja, hogy a csomagolás egy vállalat (vagy márka) legfontosabb vagyontárgya lehet, melyet minden eszközzel védeni kell. Vagyis ha van egy sikeres sárga mogyoróvaj csomagolásod, azt ne add…..
A Kikkoman szójaszósz csomagolása változatlan közel 60 éve, amit igazából még a Coca-Cola sem mondhat el magáról. Vagyis maradandóbbnak bizonyult a legtöbb tárgynál, ami ma egy átlagos háztartásban megtalálható. Ettől igazán ikonikus ez a csomagolás. A márka ikonikus csomagolását Kenji Ekuan, japán…..
Bizonyára sokan röhögtetek már a csomagolásokon szereplő bugyutának, szükségtelennek és túl elővigyázatosnak tűnő feliratokon. Ilyen többek között a  'vigyázz forró', vagyis a ‘Caution Hot’ az italokon. Azonban a történet, mely ezt eredményezte, egyáltalán nem vicces, hanem elgondolkodtató és inkább…..
A megszokott, előírt felirat a csomagoláson nemcsak a fogyasztónak, de néha a marketingesnek, grafikusnak is unalmasnak tűnhet. Talán éppen ezért néha kreatívak és viccesek az apróbetűs részek.  Ha elolvasod a csomagolást, nemcsak megtudod, hogy kell a terméket használni, hanem még jót röhögsz is…..
Manapság sok környezetbarát, lebomló csomagolás fejlesztéséről lehet olvasni. Következik egy újabb, melyet többek között állítólag az IKEA is alkalmazni szándékozik a jövőben: a gomba alapanyagú csomagolás, mely alkalmas lehet a hungarocell kiváltására. A sztirol (polisztirol, hungarocell,…..
Csomagolás Blog Palack a borítón 2019.07.08 08:00:00
A csomagolás a mindennapi életünk részévé vált, elválaszthatatlan lett a társadalomtól, művészettől, tudománytól és a kultúrától. Mindezt mi sem mutatja jobban, mint ha - akár átvitt értelemben - szimbólumként felhasználják.  Könyvborítók következnek, melyek maguk is csomagolások. Sőt, olyan…..
A bioműanyag (bioplastic) széleskörűen alkalmazott alapanyag  a csomagolóiparban is. Többek között a Procter and Gamble (sampon), Nestle/Danone (joghurtos pohár), Heinz és Coca Cola (növényi palack- plant bottle) használják már hosszabb-rövidebb ideje termékeik csomagolásához, és egyre több márka…..
A 6-pack-okat összetartó műanyag gyűrű régóta a környezetvédők célkeresztjében van nem ok nélkül. Nem csoda, hogy egyre több, innovatív megoldás születik a kiváltására (korábbi itt és itt). A Corona Extra sör (és Leo Burnett México) is bejelentkezett egy Corona Fitpack nevű összecsavarható aludoboz…..
Június hagyományosan a meleg büszkeség hónapja (Pride Month), melyről idén Trump is megemlékezett. Így tesz számtalan márka is, ünnepelnek a büszke, szivárványos csomagolásokkal (is). Nézzük, mely csomagolások kerületek a polcokra 2019-ben az ünnep tiszteletére nemzetközileg. A limitált, pride…..
Egy kanadai kereskedő (East West Market) azzal akarja rávenni a vásárlóit az újraszatyrok használatára, hogy nagyon égő, egyszer használatos műanyag szatyrokat ad csak a vásárlóinak. Olyan feliratokkal, mint 'Belezavarodva a furcsa a felnőttfilmes áruházba*', vagy 'Bibircsók kenőcs…..
Csomag Olga 2019.06.14 09:32:39
@ComLo: @Tralfamador75: @szepipiktor: @acycloren: egyetértek, marketingnek sem volt utolsó. Sajnos a környezetbarát fogyasztás elterjedése - és erről sokat vitázunk szakmai fórumokon - egy nagyon komplex folyamat, főleg azért, mert a fogyasztók kényelmesek, nem akarják a kényelmüket feláldozni a 'zöldségért'. Több megoldás van a gyakorlatban, amivel változtatni lehet: pozitív ösztönzés, adsz pénzt, olcsóbban adod a zöld terméket, büntetsz, nagyon drága a nem zöld termék és edukálod a piacot, elmagyarázod miért jó a zöld. Vagyis reklámokkal, tájékoztató anyagokkal megpróbálod menővé tenni a zöld fogyasztást, hogy megváltoztasd a vásárlók attitűdjét. A fenti akció, bár biztos jó a kanadai kereskedőnek is rövidtávon, ismét egy olyan hír, mellyel a zöld vásárlást népszerűsítik. Hosszútávon - és itt évtizedekről beszélek - összeadódnak a kis hírek és talán szép lassan tudatosabban, zöldebben kezdenek el vásárolni a fogyasztók. Talán. Reméljük :-)
Csomag Olga 2019.06.15 12:24:07
@teéjesenmindegy: Mert a fogyasztóknak az kell. Mert ha nincs becsomagolva akkor azt hiszik, hogy alacsonyabb minőség. És akkor a márka kevesebbet ad el belőle. Források:
www.researchgate.net/search.Search.html?type=publication&query=overpackag
A Whiskey panoráma összeszedett 400 csodálatos whiskyt, üveggel, dobozzal együtt. 5600 megapixel, de megéri megnézni és belezoomolni mindenkinek, aki szereti a csomagolásokat és/vagy whiskyket. Nagyszerű forrás minden csomagolástervezőnek és brand managernek, aki épp whisky (vagy egyéb rövidital)…..
Ha vettél vagy ettél mézet, akkor biztosan ismered a macimézet, hiszen 60 éve a világ minden táján ott van a polcokon a mackó alakú csomagolásban a méz. Ez a méz típusától és a márkától független, ikonikus csomagolás. De honnan jön az ötlet, hogy maci alakú legyen a csomagolás? A világon…..