Regisztráció Blogot indítok
Adatok
richard_szabo

413 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Command Line PIM DIA e-könyv 2012.12.24 10:00:00
A DIA ( Digitális Irodalmi Akadémia ) oldalán kortárs magyar írók műveit érhetjük el ingyen. Számomra nem teljesen érthető módon ezeket a műveket a weben elolvashatjuk, de arra már nincs mód ( legalábbis én nem találtam ), hogy valami e-könyv formátumban letölthessük…..
Command Line shellshock 2014.09.26 10:00:00
Valószínűleg már mindenki olvasott a shellshock bugról amit bash-ban találtak. A bug kb. 20-25 éve van egyébként a bash-ban. Szinte mindenhol ugyanazt az egysoros példát említik amivel ellenőrízhetjük, hogy bugos-e a bash-unk (persze hogy az), de nem igazán magyarázzák el…..
Mivel a kezdetektől érdekesnek találtam a Kinect-et, ezért már korábban szemeztem ezzel a könyvvel, majd egy féláras akcióban vettem meg. A szerző neve kicsit megvezetett, mert azt hittem, hogy az odometriában komolyat alkotó Borenstein fiáról van szó, aki szintén nagy robotológus…..
robotika LEGO robotkéz 2013.05.28 11:00:00
A cím alapján még lehet egy egyszerű fogóalkalmatosságra gondolni, de Piotrek, a lengyel szerző videóját megnézve látható, hogy itt jóval többről van szó: a terminátor-i részletességgel kidolgozott kéz - bár lassan mozog és elég kis súlyt képes csak emelni - elképesztően…..
Bár már Pünkösd is elmúlt, egy húsvéti tematikájú filmet mutatok. A figyelmetlen nyuszi elszórta a csokitojásokat, amiért Roboy nagyon szomorú lett. Egy KUKA youbot és egy Parrot AR.Drone próbálja megmenteni a helyzetet légi felderítéssel és a tojások kosárba gyűjtésével. A…..
Kedves Tagtársak! Egy kisebb szünet után 2013. május 24-én (most pénteken)  ismét szakosztályi gyűlést tartunk. Időpont: 18:00 óra HELYSZÍN: ELTE INFORMATIKAI KAR, 1117 BUDAPEST, PÁZMÁNY PÉTER SÉTÁNY 1/C 2.604-es terem környékén van a gyülekező Főbb témaként először…..
Ez az előadás inkább egy rövid bemutató. A fiatalember készített egy jó kis robotot, ami nem egy drótköteg, hanem valóban jó lehet kézbevenni. A robothoz az IPhone-t egy kétéves gyerek is képes csatlakoztatni és ami a lényeg, a kétéves gyerek valószínűleg szívesen játszik…..
A furdancs blogon jelent meg pár hete a tehetséges francia fiú "munkája", aki arra szánta az időt, hogy egy olyan robotkart csináljon, amivel italautomatából tudja kivenni a palackos üdítőket. Ha az etikus résztől eltekintünk a megoldás tényleg érdekes. Elkészítéséről ezen…..
robotika Arcrajzolás kávéra 2013.04.29 23:00:00
Nem gondoltam, hogy valaha a fenti szókapcsolatot le kell írnom. A filmen látható BaristaBot fájó hiányt pótol: lefényképezett arcunk körvonalát a kávéra képezi le. Az egyik szerzőnek Kyle McDonaldnak vannak egyéb érdekes projektjei is, például ez az arccserélős…..
A Webots szimulátorban, ezúttal nem a fejlesztő Cyberbotics cég, hanem a Newport-i University of Wales szervezésében indult el a CyberSavannah nevű verseny. Ezúttal nem egy robotot kell irányítani, hanem egy mesterséges ökológiai rendszerben létező ágenspopulációt kell ellátni…..
Command Line Véletlenszám 2013.04.14 10:00:00
Ha egy véletlenszámra van szükségünk, akkor legegyszerűbb a $RANDOM környezeti változó használata, ami 0 és 32767 között ad egy véletleszámot: $ echo $RANDOM7161$ echo $RANDOM6322 Szinte minden weboldalon ahol írnak róla a kockadobást hozzák fel példának, így én is ezt…..
richard_szabo 2013.04.15 14:42:36
[Itt](security.stackexchange.com/a/3939) Thomas azt mondja, hogy átlagos használathoz bőven elég az urandom, mely csupán egy frissen installált linux első bootja után rövid ideig nem jut elég hardveres entrópiához.
robotika Bombajó bokszoló 2013.04.10 15:57:23
szólj hozzá: Sikító Rocky a legmenőbb magyar robot Az origo készített egy jó cikket a cloudrobotix nevű magyar cégről, mely bokszoló robotjátékot tervez gyártani. ..
A zürich-i egyetem kutatója a ZURICH.MINDS nevű rendezvényen beszélt tavaly a fenti témáról. Az előadás nem egyszerűen robotikai bemutató, hanem inkább egy attrakció: a korábban már látott quadrocopterek biztonsági háló mögött mutatják be a különféle kunsztokat. Persze…..
Íme egy érdekes írás az indexen Hegyeshalmi Richárd a robotok jövőjét illetően...
A DARPA és a Boston Dynamics együttműködésének újabb példája a Pet-proto nevű humanoid robot, mely akadályokon képes átmászni. Bár még lassabb, mint egy ember, de már most is igazán meggyőző teljesítményt nyújt. Elvileg katasztrófa-helyszíneken lehet majd jól használni a…..
A Knights of Cydonia Region blogon jelent meg a hír, hogy az European Space Expo Budapesten az Erzsébet téren látható mától jövő hétfőig. A nagyméretű sátorban a kiállítások mellett rövid előadások is hallgathatók, melyből több is érinti a robotikát. Így például a…..
robotika Coursera on-line kurzusok 2013.03.15 15:15:00
Egyre inkább szélesedik az on-line elérhető tanórák kínálata és fordul a felső szintű oktatás egy új irányba, mely minél több jó képességű emberhez való eljutást biztosítja. A coursera az edX-hez hasonlóan több egyetem együttműködésében indult el és számtalan…..
VEX építőkészletből és LynxMotion robotkarokból készült az a robot, ami egyszerűbb szendvics elkészítésére alkalmas. Bár a karok mozgása nem rossz, nekem még kicsit esetlegesnek tűnik az összeállítás. Forrás: gorobotics.net ..
Természetesnek tűnő ötlet, hogy a vadállatok számát, vonulását, egyéb tulajdonságait a levegőből drónokkal kövessék figyelemmel. A megoldás előnye a pilótával rendelkező géppel szemben, hogy a kisebb gép miatt lényegesen olcsóbb (ha maga a gép nem az, akkor a…..
robotika Thymio II-t az iskolákba! 2013.02.22 15:00:00
..
robotika Magyarok a Marson 2013 2013.02.15 15:00:00
A Marsraszállás idén április 6-án lesz Szegeden. Száz csapat jelentkezett, sokáig fog tartani, míg minden kipróbálhatja, hogy el tudja-e helyezni a naquadah mágneses kristályokat az ábrán látható célterületek valamelyikén. Sipos Attila elkészítette a feladatot nagyjából…..
Tavalyi, magyar felirattal nézhető előadásában Ayah Bdeir libanoni mérnök a több díjjal is kitüntetett littleBits, játékos építőkészletét mutatja be. Elképzelése szerint ahogy a LEGO kockák az alapvető építőkövei lehetnek bármilyen fizikai formát öltő játéknak, a…..
Aki Magyarországon robotépítésbe kezd előbb-utóbb belefut a tavir.hu-ba. Az éppen dizájnváltáson áteső oldal elsősorban Arduino, pontosabban AVR-Duino alapú áramkörökben erős: sokféle alappanel és fedpanel érhető el a webshopban. A legtöbbhöz részletes leírást is…..
Bár a látótávolság miatt a magyar vizek többségében nem használható mégis akár medencében is érdekes játék lehet az OpenROV tengeralattjáró, ami egy nyílt forrású és hardverű kickstarteren indult és célba ért fejlesztés. A gépet két motor hajtja vízszintes és egy…..
robotika Robonaut 2013 eredmények 2013.01.18 18:00:00
A Műszaki Egyetemen idén is megrendezett Robonaut versenyen a robotoknak a tavalyi versenyhez hasonló, kissé módosult feladatokat kellett megoldani. Lényeges különbség, hogy ezúttal akadály és gyorsasági pályán is jól kellett szerepelni. Az eredmények a verseny oldalán nézhetők…..