Regisztráció Blogot indítok
Adatok
xclusiv

0 bejegyzést írt és 1728 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma kiderült, elhagyja eddigi székhelyét, Budapestet, Magyarországot a CEU. Mint a rektor a mai, diákoknak és tanároknak tartott tájékoztatón fogalmazott: tulajdonképpen egy furcsa kísérletben vesznek részt: egy egyetemet, amit az egyik ország kirakott, átvisznek egy másik országba, egy mindössze két…..
xclusiv 2018.12.16 00:24:13
@John Brennan: "Könyvtárába van olvasójegyem, járok oda"

Dehogy jársz. Te csak egy fideszes bérkommentelő vagy emögött a 1,5 hónapos nick mögött, te .....
Környezetvédelmi és nemzetgazdasági szempontból is ésszerű volt a francia kormány döntése, hogy megemelik az üzemanyagok adóját. A kivitelezés módja viszont iskolapéldája annak, hogyan nem szabad ezt megtenni. Sokan és sokszor sürgették – többek között az Európai Bizottság és az OECD –, hogy az…..
xclusiv 2018.12.15 01:18:50
@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Elmondom nektek, hogy az utakon lévő járművek 95%a nem passzióból furikázik, hanem vagy szállít valamit, vagy szolgáltatást végez."

Ez elképesztő hazugság.
Az csak agglomeráció-Bp. között naponta többszázezer autó ingázik munkába és munkából haza, nagyon sok esetben 1 darab dolgozót mozgatva, jobb esetben anya-apa 1 autóval, esetleg gyereket is viszi/hozza suliba/suliból, stb.

A reggeli és délutáni csúcs legalább fele semmilyen szolgáltatást nem végez és lófaszt se szállít a saját seggén kívül. Mert megteheti, hogy kifizeti a kényelmének a felárát (mert autózni ugye drágább mint tömegközlekedni).

Ettől függetlenül a hebegő munkacsoport nagyrészt elképesztő f*sságokat szokott összehordani, mint ahogy itt is azt tette, de azért a túloldalról se kellene lehazudni a csillagokat az égből...
xclusiv 2018.12.15 17:02:11
@Levegő Munkacsoport: "Egy dolog az, hogy milyen egy ország politikai berendezkedése, és más dolog, hogy ha valami jót csináltak, akkor azt érdemes figyelembe venni."

Iránban a benzin ára az első szembejövő találat szerint ma 0,29 dodó között van (per liter), ez 83 Ft-ot jelent. Ez ugye már az emelt ár.
Ugyanazon oldal szerint Franciaországban egy liter 1,62 dodóba kerül, ami 464 Ft, és ez még az adóemelés előtti ár. (És amúgy az elmúlt évben 23%-ot emelkedett.)

Remélem érthető a különbség.
És ugye képzeljük már el, hogy Macron megemeli az adót, és mondjuk megdobálja a beszedett pénzzel a lakosság 80%-át, 30%-ot szétdob a vállalatok között, 20%-kal pedig az állam/önkormányzatok/stb. megnövekedett kiadásait kompenzálja. Medzsik...

"A havonta fejenkénti 11.500 forint mondjuk egy négyfős családnál 46.000 forintot tesz ki, ami egyáltalán nem kevés, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Iránban a megélhetési költségek alacsonyabbak, mint Magyarországon."

Ja, de a havonta fejenként 11.500 forint az akkor is havonta fejenként 11.500 forint akármit is matekolok. És ugye az áremelés jelentősen megnövelt egy csomó kiadást is.

Valójában amúgy annyiról szól a történet, hogy Irán a korábban ártámogatásba öntött pénz felét szétosztogatta a jelentkező állampolgároknak alanyi jogon.
Kényelmes, tiszta, nem igényel túl sok karbantartást: számos előnye van annak, ha elektromos konvektorral oldjuk meg lakásunk, hétvégi házunk fűtését! Ugyanakkor annak telepítése előtt nem árt tisztában lennünk pár további ténnyel sem. Vizsgáljuk meg, mikor érdemes ezt a megoldást választani! A…..
  A szakszervezetek által rendezett, múlt szombati tüntetésről írtam-„Úgy látszik, valami megváltozott, valami elkezdődött a meglehetősen egyoldalú nemzeti konzultáció folyamatában, meglátjuk az elkövetkező időben, hogy kik és hányan veszik komolyan és felelősséget vállalva, a nemzet sorsát. Ma…..
Nagy Beátával, egyetemünk tanárával, és a BCE-n működő TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központ társigazgatójával beszélgettünk a társadalmi nemek tanulmányáról, saját kutatásairól és arról, hogy miért fontos, például a nők gazdasági aktivitása. Mi a társadalmi nemek tanulmánya és miért kell vele…..
xclusiv 2018.12.13 22:56:40
Off: kéne kicsit moderálni
On:
Szóval Nagy Beáta maga is elismeri, hogy a fizetésbeli különbségnek vannak indokolható okai, pl. a karrierválasztás. Egy kórházban a nővérek szinte kizárólag nők, míg az orvosok nagyrészt férfiak, ez csak egy példa.

Amit pedig ír, hogy a nők ugyan kevesebbet dolgoznak _a munkahelyen_, de házimunkával meg mindennel együtt többet, nos ez nem más mint egy nagy bullshit. Mit érdekli a munkahelyet az, hogy összességében többet dolgozik Kriszti mint Peti, ha a munkahelyen pont Peti dolgozik többet? Ez nem érv, hanem nettó bullshit.

Más: volt egy interjú Jordan Peterson-nal, ahol a riporter (Cathy Newman) nagyrészt ezt a témát feszegette. Ha valakit érdekel, akkor:
www.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54
Az egész interjú nagyon érdekes, de kb. 7:18-tól van egy hagsúlyos rész. Szóval van egy tulajdonság, amit Peterson angolul "agreeable"-nek mond, erre precíz magyar fordítást nem tudok, leginkább a hajlandó, beleegyező, lehet a jelentése. A nőkre ez inkább jellemző, viszont ez a munkaerőpiacon hátrányt jelent, ugyanis ez - nemtől függetlenül - kevesebb fizetést jelent. Nyilván nemen belül is vannak jelentős eltérések, de átlagosan a nőkre inkább jellemző ez fajta a konflikuskerülés, míg a férfiak hajlamosabbak az asztalra csapni, hogy "megadod azt a fizetésemelést amit kértem, vagy elmegyek máshova ahol megadják"?

És ugye a gyerek. Szóval egy nő elmegy szülni, kiesik a munkaerőpiacról 2-3-5-10 évre, aztán visszatér úgy, hogy az elmúlt X évben nem dolgozott. Van ahol ez nem probléma, pl. egy színésznő valószínűleg nem felejtett el színészkedni, de sok helyen szinte juniorként kezdhet újra mindent, annyi minden megváltozott. A korábbi férfi kollegája pedig lehet, hogy már 3 céggel odébb dolgozik, a céges hierarchiában jóval feljebb.
Ja, és azt se felejtsük el, hogy a kisgyerekek sokat betegeskednek, szóval lehet arra számítani, hogy Anyuka évi 10-20 napot simán otthon lesz a kicsivel ezért.
Elérkezett ez a nap is, az „újesztendő” első napja a Fapál családban. Ilyenkor pezsgővel kívánunk magunknak sikeresebb és boldogabb új évet. Már nem lázadunk, már nem tervezgetünk. Csak túlélést kívánunk magunknak a következő évre. Nyolc évvel ezelőtt, 2010. december 3-án jelentek meg hajnalban a…..
xclusiv 2018.12.04 21:10:32
@Minden ballib bérretteg: az az uncsi, hogy mindent telihánytok, senkiházi fideszes bérkommentelők. Kurvára uncsi, de szerencsére senki se hiszi el a hazugságaitokat.
A budai oldal legforgalmasabb csomópontjának felújítását 2016 februárjára ígérték, de végül 3 hónapot csúszott az átadás. A késve megvalósult budapesti projektek közül viszont még így sem régi-új Moszkva tér a csúcstartó. Elég csak mondjuk a Várkert Bazárra gondolni. Az átalakítás mégis próbára…..
xclusiv 2018.12.03 02:09:59
@rnz: "a 10-15 centi vastag deszkákból épült padok szerinted maguktól mentek tönkre?"

Hát ha nem, akkor bizony baltával vagy fűrésszel ment neki valaki, mert 10-15 centi vastag deszkát máshogy nehéz legyalázni...

"A led csíkok valóban nem működnek, amit mondjuk magasról le is szarok, ahogy az 1-2 kisebb süllyedés miatt sem kellett még lezárni a teret."

Szóval szerinted annak kellene örülni, hogy egy 5,3 milliárdból felújított tér az átadása óta eltelt 2,5 évben nem rohadt még szét _teljesen_?

Érted, 5,3 milliárdból felújított "tér", vagyis kb. párezer m2 járda, mert ami azon kívül került oda - már ha működött egyáltalán, mint pl. az óra - az 2,5 év alatt szétment. De a járda azért teljesen _még_ nem, legalábbis lezárni még nem kellett miatta a teret, szóval tapsoljunk elvtársak!
Miért pont 25 évet érdemes alapul venni, ha a magyar diáktársadalom szellemi képességeit akarjuk vizsgálni? Két okból: egyrészt, mert ez már elég jelentős idő-intervallum komolyabb következtetések levonásához (a történészek is ennyit tekintenek egy "emberöltő" -nek), másrészt mert 1993 -óta több…..
xclusiv 2018.11.27 08:58:32
@Androsz: "Ezt a pókhálós közhelyet nem kellene már ismételgetni. Lexikális tudás nélkül nincs tudás, sem alkotás, sem kreativitás. Gondolkodni pedig a szülő is taníthat, otthon, beszélgetve, sétálva, játszva. A gondolkodás tanítása jóval az iskola előtt elkezdendő.

A szülő fáradt és/vagy lusta, esetleg nemtörődöm vagy buta, és azt mondja, hogy fizetek adót, az iskola tanítsa meg a gyereket, nekem elég legyen csak fizetnem az eltartását, majd érettségi után átvenni a kész gyereket."

Ezt a marhaságot kellene már elfelejteni.
Vegyünk egy konkrét gyereket: óvodásként mindenre kiváncsi, minden új dolog iránt érdeklődő volt (igazából ma is a tananyagon kívül), 3 évesen ismerte az összes betűt (Anya betű, Bogár kutya betűt, Cili néni betű, stb.), 4 évesen azt játszotta az autóban számoljunk el felváltva 50-ig (vagy tovább), stb. Ma, pár évvel később ez a gyerek sokszor megcsömörlött az iskolától. Amit nem is csodálok, ott van 8-tól 4-ig (alsós, könyörgöm, nekünk talán 6 óránk se volt alsóban), aztán még otthon neki kell állni házit csinálni, hétvégén házit kell csinálni, a nyári szünetre feladat van feladva, stb.
Hadd kérdezzem már meg: gyerek mégis mikor legyen?
És a szülő ugyanaz, nem a szülő változott meg, csak bekerült ebbe a régen is rossz, de azóta sokszor tovább rontott oktatási rendszerbe az oviból. Ennyi változott...

"Az iskolában azért kell mindenféle életközeli "tantárgyakat" is tanítani, mert a szülő túl buta ahhoz, hogy otthon maga tanítsa meg a gyereket ugyanerre, apránként. Például a szünidőben."

Kellene, de sajnos az iskolai tanítottaknak sok köze nincs az élethez...
xclusiv 2018.11.27 08:58:48
@bölcsbagoly: "Tessék megnézni egy kisebb csport fiatalt, hogy viselkednek pl. utazásnál/parkban, stb: mindegyik kezében okostelefon és azon kommunikálnak, nem szóban! S ez megy szinte egész nap. KIfárasztják az agyukat, nem tanulással, chatteléssel!"

És tessék mondani, akkor az az alsó tagozatos gyerek, akinek nincs mobilja, TV-ben nézhet napi fél óra mesét (van egy kedvence), a szülei telefonját is csak ritkán és keveset használhatja, na ő mégis mitől fáradt?

++a kamaszoknál a hormonális változások miatt baromira rossz a 8 órás (?) iskolakezdés. Este 11 körül még csak épp elkezd elálmosodni, aztán kelhet mondjuk fél 6-kor, hogy hatkor elinduljon, hogy 7-re beérjen nulladik órára, mondjuk csak heti kétszer. Hogy a fenébe ne lenne már zombi?
xclusiv 2018.11.27 08:59:03
@bölcsbagoly: "1. Kettőkor otthon voltál s 4-re lenyomtad a tanulást. Na az olyan is lehetett! Egyrészt mert teljesen ellenjavasolt, hogy fáradtan, ebéd után (tele hassal) neki állj tanulni, másrészt mert a házifeladat megcsinálása=/= a tanulással. Az csak a megértett és bevésett anyag tudásának a begyakorlása, ellenőrzése."

Been there, done that. Annyi különbséggel, hogy alsóban 1-re voltam otthon, és kettőre házikkal-ebéddel készen voltam és mentem focizni, biciklizni, hógólyózni, akármizni, aminek épp szezonja volt. Nem kellett sokat mellé tanulnom, mégis ötösöket hordtam haza. Biztos rosszul csináltam...

"Abban viszont igazad van, hogy a tananyag rosszul van összeállitva. DE"

Nincsen de, hanem igen van. Senkit sem érdekel, hogy kinek a marhasága miatt rossz ez a dolog, vegyük már észre, hogy a következő generáció életét cseszik el vele.

"3. Igen, a rövidtávú memóriára van alapozva az egész tanítás/tanulás s ezért még a legszorgalmasabb diákok is sekély ismeretanyaggal végzik el a gimnáziumot. Ezt azután a felsőoktatásban tapasztaljuk, ahol a komolyabb szakokon szinte előről kell kezdeni az alapozást a fő tantárgyakból! DE ha ez sikerül is, az általunk nem tanított, általános műveltséget adó tantárgyak hiányosságait nem tudjuk pótolni."

Nem is kell, a kutyának nincs szüksége arra, hogy az "általános műveltséget adó tantárgyak hiányosságait" pótolják. Ha valakiben megvan rá az igény, akkor ő pótolja magának, nektek nem ez a dolgotok.
Nem mellesleg a felsőoktatás is pont azt a baromságot csinálja, mint a korábbiak. Rövid távú, sőt, extra rövid távú memória: egy este-éjjel bemagolom, másnap levizsgázok, utána iszok 2 sört és egy két nap már alig valamire emlékszem abból a sok haszontalan marhaságból, amiből levizsgáztam. Ami nem is baj, kell a hely a következő adag marhaságnak, szükség meg soha nem lesz rá.

"4. Nem a tananyag mennyiségével, hanem a minőségével van baj"

De, a mennyiséggel is baromi nagy baj van. Már nálam háborgott édesanyám, hogy én gimiben tanultam azt ami neki főiskolai anyag volt, mostanra már odáig fajult ez a mennyiségi marhaság, hogy ma már általános iskolásoknak tanítanak olyat, ami nekünk gimis anyag volt.
A tananyag legalább felét azonnal ki kell szórni a fenébe, és ezzel még lehet hogy keveset is mondtam.
Magyar idő szerint hétfő hajnalban ment le az amerikai HBO-n a Last Week Tonight with John Oliver idei utolsó adása, ami a világszerte egyre népszerűbb tekintélyelvű vezetőkkel foglalkozott. Az epizód fő szegmense végül természetesen Donald Trumpra futott ki, de a példák között ott volt Putyin és…..
xclusiv 2018.11.20 23:51:49
@Sportbíró: "közalkalmazottként úgy szoktuk szidni a rendszert, mint a bokrot. Nem otthon, hanem bent az irodában. Én nem tapasztalom, hogy ne lehetne véleményem. Sőt, a kollégák többsége masszívan rendszerellenes, sokkal erősebben, mint én..."

És gondolom ezt nem csak álnéven, hanem a saját neveddel, és a munkahelyeddel, ottani beosztásoddal is vállalod.
Vagy nem?
xclusiv 2018.11.20 23:57:36
@zriff: "Az Őszödi beszéd, és a 2006-os tüntetések, rémlenek valamit?"

Mármint mit?
Mert gyurcsány beszédével semmi baj nem volt, nem az volt a baj amit mondott, hanem az, hogy az úgy volt valójában.
A tüntetéses téma is majdnem rendben volt, ugyan volt néhány túlkapás (amit amúgy a fujjzsindex dolgozott fel leginkább), a zsaruk az elején balfaszok voltak aztán lett felszerelésük és kiképzésük is, a széljobbos csürhe is bemutatkozott a maga valójában. Mi történt még mégis azon kívül, hogy a fidesz pont oda szervezte a politikai nagygyűlését, ahova könyörögtek neki hogy ne oda szervezze, mert baj lesz? Hát, lett is baj.
Úgy látom, hazánk kezd háromfelé szakadni javítgatás szempontjából. Az egyik tábor a „vigyük márkaszervizbe”, a második „tudok egy jó fusi műhelyt” és számomra legijesztőbb harmadik tábor a „Megnézem a YouTube-on és megcsinálom otthon”. Házon belül is vitát kavart az a téma, amit a HWSW cikke…..
xclusiv 2018.11.18 13:52:29
Az apple témára: van youtube-on egy Louis Rossmann nevű srác, főleg apple cuccok javításából él. Rendszeresen kiteszi típushibák javításait. Pl. adott macbook-nál nincs kép, ezt az okozza, hogy - hasraütéses példa - egy alulméretezett kondenzátor elengedi magát, ettől megpusztul egy FET, aztán letilt a kijelző. Kicseréli a két alkatrészt, kiszámláz mondjuk az ügyfélnek 100 dollárt, az pedig örül. Vagy pl. egy másik típushiba, egy BGA forrasztás, ő leszedi a chip-et és újraforrasztja, aztán működik a gép, cserélni nem is kell semmit.

Ugyanez a javítás a hivatalos apple szervízben úgy néz ki, hogy 100 dollár a munkadíj és 300 dollár egy új alaplap, mert cserélik, nem javítják. (És gondolom a hibás alaplap elutazik hajón Kínába 1 dollárért, ott egy muki megjavítja 2 dollárért, és máris van az apple-nek egy 200 dolláros refurbished alaplapja 5 USD költséggel.)
És az a baj, hogy az ilyesmi javításokat is lehetetlenné teszik adminisztratívan, ami az apple kivételével mindenkinek csak rossz: rossz a vevőnek, rossz a független szervíznek, rossz a környezetnek is...

A youtube alapján DIY pedig nem is akkora hülyeség mint amekkorának látszik. Meghal az 5 éves monitorod, ha veszel helyette egy hasonló garanciális használtat, akkor kerül mondjuk 10 ezerbe. A hivatalos szervíz nem foglalkozik vele, a sufniszervíz pedig 5-öt elkér a bevizsgálásért, a többit pedig majd meglátjuk...
Szóval GTK, vesztenivalód nincs. Ezért Youtube-on beírod a típussszámot és a repair szót mellé, tuti találsz néhány indiai vagy orosz csávót aki szétszedi és megmutogatja benne a púpos, noname elkót. Szóval látod hogyan kell szétszedni, hol bújik el sunyin egy-egy csavar, hol vannak a műanyag fülek amiket ki kell pattintani, és máris ott van előtted a két panel, a tápon pedig te is látod a kifolyt vagy púpos kondit. És ha már szétszedted akkor nem csak azt cseréled, hanem a pajtásait is, mondjuk 1000 Ft beszerezni mind a tizet. Kicseréled, összerakod, megy, örülsz. Ha meg nem, akkor így jártál, elszórakoztad pár gombóc fagyi árát.

És hozzátenném még hogy a drágán dolgozó szakik között is sok a kókler, szóval biztosra ott se tudsz menni.
Sok blog foglalkozik hadtörténelemmel, haditechnikával, ezek között van igazán profi, és bántóan amatőr. Van viszont egy szürke zóna, ahol a szerző úgy tálalja a cikket, mintha a téma igazi szakértője lenne, de legalábbis valamiféle bennfentes cinkosság érzetét kelti, valahogy úgy, hogy ő az igazi…..
xclusiv 2018.10.10 16:34:58
@Kontraband: "Azt irod: 6-8 ember kifogásolta a problémás cikket. Itt azért bőven több, mint 6-8 ember kifogásolt TÉGED meg a stílusodat. Ez csak feltünt neked, ha tudsz számolni?"

Tanulj már meg olvasni.
Azt írta, hogy 6-8 emberről már lehet tudni, hogy jelezte a problémákat, szóval legalább 6-8 ember.
Az meg hogy itt megjelent 10-20 fikanick az semmit se jelent, simán lehet a nagy része a p betűs senkiházi sokadnick-je például. Vagy épp családtagja, szeretője, akármije.

És ugye még mindig ott tartunk, hogy a stílus, a stílus basszus, mert a tartalomba nem tudtok belekötni, amit molni írt az úgy van, alá is van támasztva.
Szánalmas...
xclusiv 2018.10.10 16:38:04
@Le a spammerekkel: "Én csak szóvátettem, hogy ahol te megjelensz, ott borítékolható a napokig tartó flame."

Mert egyből megjelenik 10-20 sértett fikanick, aki napokon keresztül személyeskedik molnivan.
Medzsik...
xclusiv 2018.10.11 15:59:57
@Le a spammerekkel: és ha fikanick akkor legyen övé az utolsó szó?
Ne már...
Tegnapi hir, hogy sokezres közszférabeli leépitések lesznek, hogy ezzel is modernizálják a közigazgatási rendszert. TESSÉK?! A magyar közszférával a legnagyobb baj, hogy rohadtul nincs benne elég ember. A nyugdijba vonulók mellett elég alacsony szinten van azoknak a képzett szakembereknek a száma,…..
xclusiv 2018.10.10 17:13:05
@Nincs közöttünk csicska: a valóság ezzel szemben az, hogy egyre több adót és járulékod szed be az állam mindenféle jogcímen, és az állampolgárok ezért egyre kevesebb és egyre hitványabb szolgáltatást kapnak.
Az elmúlt napok nyugati (és részben magyar) sajtójának azon cikkeit olvasgatva, amelyek az orosz katonai hírszerzés (lánykori nevén GRU, ma már csak GU) embereinek nyugat-európai kalandjait taglalják, az ember csak kapkodja a fejét és nem tudja, mit higgyen. Ebben a posztban röviden összefoglalom az…..
xclusiv 2018.10.08 02:11:39
@tiboru: nem fárad ez, tolja kitartóan a ruszki propagandát, ahogy mindig is szokta.
xclusiv 2018.10.08 02:16:27
@fran7: engedd meg, hogy segítsek. Tudom hogy a ruszki propaganda ezt tolja, de nem szabad elhinni ezt a hazugságot.

rt - egy állami pénzből fenntartott propaganda kanális, semmi köze nincs az újságíráshoz, se az igazsághoz, se a függetlenségnek, csak egy sima betyárkörte putyinovics eeetá's ánuszrózsájánál.

nyt - na kb. mindenben az ellentéte annak, amit az rt-ről írtam.
Három nappal ezelőtt ismertettük a Gallup azon nemzetközi közvéleménykutatását, amelyben egy, látszólag roppant egyszerű, mégis elképesztően összetett (és komoly indulatokat kiváltó) kérdésre kérték 64 ország teljes lakosságát reprezentáló, 62 ezer főből álló minta válaszát: ha az ön országa…..
xclusiv 2018.09.19 17:46:08
@erdelyik: "az, hogy belesodródtunk a 2. világháborúba elsősorba a trianoni igazságtalan békediktátuk következménye volt."

Ami pedig annak volt a következménye, hogy az első világháborúban csodálatos kormányunk szar helyre állt...

"A Don-kanyar volt az ára a Felvidék java részének, Észak-Erdélynek és a Vajdaságnak a visszaszerzéséért. Lehet azon vitatkozni, hogy megérte-e az árat."

Pontosabban: ideiglenes visszaszerzéséért. Ami arra nagyon jó volt hogy horti és az akkori uralkodóosztály söpredéke mindenféle szemetet küldött az ottani nép nyakára, még jobban megutáltatva a magyarokat az ottani kisebbségi (vagy akár többségi) nem magyar népességgel.

És max. az idióták vitatkoznak azon, hogy megérte-e az árát, akik akkora magyarok, hogy nem a magyar helyesírás szabályai szerint írják a magyar szót. Az értelmesebb emberek számára nem kérdés, hogy nyilván nem érte meg.
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
xclusiv 2018.09.17 19:50:16
@Heremóka: az ostobaságod egészen megdöbbentő.

Tiboru, címlapos lett a post, ideje lenne kihányni kicsit a ganyéból, mert kezd már nagyon büdös lenni itt...
xclusiv 2018.09.17 21:26:22
@mindenhova: igen, "rengeteg buta ember van ebben az országban", és sajnos mind nagyon okosnak is képzelik magukat. Pl. itt vagy mindjárt te, aki egy baromi egyszerű kérdésre gondolkodás nélkül rávágja hogy igen, sőt, mit rávágja, ráordítja hogy naná, simán, persze. Mert nyilván gondolkodni az egy "kommunista liberális, buzeráns, tápos" trükk, tehát nem teszi.

De van aki képes erre is, következzen egy rövid gondolatmenet.
Mondjuk a játék kedvéért tegyük fel, hogy 2018.09.18.-án hajnalban a piréz hadsereg megtámadja Magyarországot, és ellenük kevésnek bizonyul a Magyar Honvédség harci cselekményre hellyel-közzel alkalmas kb. 2-4000 valódi katonája, valamint a NATO se nagyon látszik mozdulni. Na ez az a szituáció, amire persze nyilván ilyenkor is gondolkodás nélkül rávágnád hogy igen, mennél te kővel megdobálni a piréz tankot, nagyapád bugylibicskájával is rátámadnál ám bátran. Hát persze, csakis azzal, mert ugye fegyvered az nincs, innen indulunk.

De még ha lenne is, a 40 alatti férfilakosság nagy része nem volt katona (2004-ben vonultak be utoljára, 14 éve), aki pedig volt az is olyan minőségi kiképzést kapott, hogy még Chuck Norris is összerezzen kicsit ha valaki megemlíti neki a magyar sorkatonát. Szóval még ha lenne is fegyver, az átlag magyar hadköteles korú férfi bánni akkor se tudna vele, akkor se ha volt is sorkatona, mert az a színvonalas kiképzés akkor is minimum 15-25 éve volt. És a gyakorlatban ellőtt talán egy egész tár lőszert is....

És ugye a valódi, profi katonák is felsültek, akkor vajon mire lenne jó egy ilyen magyar "katona"? Vegyük végig: meg tudna halni, meg tudna sebesülni, tudna hadifogságba esni, tudná a vérével áztatni az anyaföldet, és kb. itt a felsorolás vége.

És ez mind nagyon hősies és dicsőséges dolog ugyan, de gyakorlati haszna sajnos nincs. Nyilván lennének az ENSZ-ben komoly beszédek a magyarok véráldozatáról, de sajnos ott a BT az egyedüli valamire való banda. És ott hiába a vérdürdő, simán leszavazná a pirézek elleni fellépést valamelyik állandó tag patrónusuk, putyin elvtárs vagy micimackó elvtárs. Esetleg mindketten együtt.

Persze a POTUS ettől függetlenül persze simán indíthatna támadást, akár háborút is a magyarokra támadó csúf pirézek ellen, de ha ezt a NATO tagállam Magyarországra támadó pirézek ellen nem indította meg, akkor...

Hát, röviden ennyi, ez a reális szituáció ma.
xclusiv 2018.09.17 21:56:08
@mindenhova: "Egy háború mint említettem nem 5 perc alatt kezdődik el mint az általad említett kocsmai verekedés. Annak vannak előjelei. Arra készülnek. A védők is készülnek. Lelkileg épp úgy mint fizikailag, vagy a hátország, munícióval."

Egy háború simán ki tud törni olyan rövid idő alatt is, hogy arra a mai Magyarország a mai helyzetéből, azaz kb. a 0-ról nem tud felkészülni. TFH lenne 3 hónap, vagy mondjuk fél év felkészülni, az mire lenne elég? Hát kb. semmire.
Amerikában már sok éve terítéken van, és minden egyes lövöldözés alkalmával újabb löketet kap a fegyvertartásról szóló vita. A második alkotmánykiegészítés („A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms shall not be…..
xclusiv 2018.09.06 00:41:12
@axy: "Nagyon nem vagy kepben."

Legalább abban egyetértünk, hogy ugyanezt gondoljuk a másikról :)

"Az usa hadereje 17 ev alatt nem tudta elerni, hogy Kabulban ket katona fegyvertelenul megegyen egy kebabot. Berlinben ez 2 het volt."

Igen, de az egy más világ volt. Kb. Vietnam óta az amerikai hadsereg kb. összekötött lábbal próbál versenyt futni.
Ha saját áldozatok vannak, akkor jaj-jaj, megírja a sajtó, mit szól majd ehhez a hátország? Ha civil áldozatok vannak, akkor jaj-jaj, megírja a sajtó, mit szól majd ehhez a hátország? Ha az megölt ellenséges harcosokról valaki behazudja valaki hogy ők civilek, de legalábbis civilek is voltak/lehettek közülük, akkor jaj-jaj, megírja a sajtó, mit szól majd ehhez a hátország?
Hát így baromi nehéz háborút nyerni. Pláne ha nem is az van hogy lenyomjuk az ellent, aztán kialakítunk egy katonai igazgatást, majd pár év(tized) találunk valami helyit aki képes az országot úgy-ahogy elvezetni - lehetőleg nem ellenünk. Hanem demokárét kell játszani ahol a sok szar korrupt és/vagy ellenséges jelölt közül lesz majd valamelyik a helyi boss, akit persze pár hónap vagy év alatt aztán simán lenyomnak a helyi ellenségei, még az se kizárt hogy egy választáson...
Na Berlin, az k**vára nem ilyen volt. És ha az usák elnöke diktátorrá lenne, na akkor egy polgárháborús helyzetben baromira nem lenne fontos, hogy mit szól mihez az otthoni sajtó, ami akkorra már nem szabad sajtó, hanem propaganda lenne...

"20 millio feletti veteran van plusz sok millio nagyon jol kepzett ember milicia stb."

A 20 millió az csak "vót valamikó", hogy klasszikusokat idézzek. Közülük hány olyan van, aki pl. egész szolgálati ideje alatt csak teherautót szerelt? Vagy épp harcolt csak már 10 éve nem volt fegyver a kezében? Netán rendszeresen lövöldözik, csak épp felkapott magára 30-50 kilót, és két saroknyira se tud elfutni anélkül, hogy utána 5 percig a levegőt kapkodná? És akkor a drogos-hajléktalan veteránok, meg a PTSD-s szerencsétlenek, stb.
Maradjunk annyiban, hogy az a 20 millió az lehet talán 1-2 millió, és lehet ezzel is sokat mondtam. A "sok millio nagyon jol kepzett ember milicia" meg egy vicc, de komolyan.

"Ezekkel mire mesz technikaval?"

Mégis mire? Hát lenyomom vele mint a sz*rt.
Ember, ne viccelj már, egy Apache simán kinyír 100-as nagyságrendű ellenállót, és akkor még a Warthog fel se szállt...
91-ben szaddámnak volt valami fél-1 millió katonája, ezen kívül ugye harckocsijai, tüzérsége, légiereje, légvédelme, stb. Még ha olyanok voltak is amilyenek, de voltak, és nem csak M16 koppintásokkal rohangáltak a sivatagban. Gondolom nem kell lerajzolnom, hogy mekkora saját veszteséggel szedték szét őket a levegőből az amik...

"Hogy garcolsz olyanok ellen akik minden tudnak rolad."

Ha ők tudnak rólam mindent, akkor én is róluk. Ez persze messze nem igaz, de az egyik állítás se...

"Hogyan szallitasz s5b."

Ha lehet akkor a levegőben - ugyanis a "milita" az ellen semmit se tud tenni. Mert páncélosok ellen az IED talán még működik, de a repülőeszközöket kézifegyverrel lőni, hát hogy is mondjam, nem túl hatékony...
xclusiv 2018.09.06 00:52:09
@axy: "Raadasul a NG raktarainak lofasz vedelme es ott minden van."

Ez még ha igaz is, akkor is csak addig, amíg az elnök diktátorrá nem válik. Akkor hirtelen nem lesz ott minden és/vagy baromira fogják védeni. Onnan a militia nem szerezne semmit...

"A temaban lattam amerikai vitat is. Ott egy volt katona csak ennyit mondott. Lattam az irakiakat mire kepesek a mi lehetosegeink toredekevel ellenunk."

Aham, ja. A valóságban nagyrészt arra voltak képesek, hogy az áldozatok kb. 95%-át a saját a "civil" lakosságuk tette ki. Hát az nagy medzsik, tényleg...

"Ha mi harcolnank eselyuk se lenne ellenunk. Egyetlen kepzett lovesz is nagyon nagy problemakat tud okozni lehet tippelni mire kepes minimum sok szazezer.
Mondj ulj be egy teherauroba es menj A bol B ugy hogy tudod nyugalmazott mesterloveszek varnak utkozben.
A bombakat pedig EOD team tagok telepitettek.
Ott nem lesz zabalas, ahova a konvojt varjak ."

Jaja, de pl. a texasi militia, pláne a civil lakosság hozzáállását is megnézném, miután 1-2 légicsapással kikapcsolták az elektromos rendszert. Tiszta víz off, ami hűtést igényel off, kórházak off, gyógyszerek off, klímák off. A kétszersült hamar elfogy, és kiváncsi lennék ezután hány _napig_ tartana ki a One Star State nagy harci kedve...
Nem kellene ott sehova benyomulni, csak kellene némi drótot és aknamezőt tenni a határra, ahol kontrolláltan lehet beengedni a menekülteket...
xclusiv 2018.09.06 00:53:49
@axy: "Ha valaki en tisztaban vagyok a fegyver valodi veszelyevel, de azzal is mi van amikor kellene fegyver, de nincs es emiatt jo emberek halnak meg."

Mesélj még!
  Pulled pork. Így hívják külföldön. Na meg itthon is, mert a húzott malac majdnem olyan hülyén hangzik, mint a választási malac. Pedig utóbbi tényleg van, az anyjuktól éppen elválasztott malacokat nevezik így, no politics, please. Na de vissza a poli pulled porkra. Tépett…..
Természetesen Európa sosem volt csak keresztény kontinens, sőt maga az állítás és az egész kontextusa hajmeresztően primitív, habár szimptomatikus. Az utóbbi ezer évében sem volt keresztény, dominánsan talán, de fundamentálisan nem, kivált kizárólag nem. Annál sokkal több rétege van annak, ami a…..
xclusiv 2018.07.24 00:28:27
@maxval balcán bircaman: hazudsz, ismét.
Az ateista azt mondja, hogy az ég világon semmi se utal semmilyen isten létezésére, tehát ha valaki szerint van akkor legyen olyan kedves és bizonyítsa, addig ő nem hisz.
xclusiv 2018.07.24 00:30:46
@sakkosfx: ostoba vagy és hazudsz. Mintha itthon, az ezeréves keresztény apámfasza országban nem lenne késelés és nemi erőszak, 0 migráns jelenléte mellett.

Vagy arra utalnál, hogy a "keleti" társadalmak ezt élvezik?
xclusiv 2018.07.24 00:33:34
@félszemű a király: az ún. "magyar balliberális" mint olyan leginkább nem létezik, csak az ún. "magyar" "jobboldal" szereti így nevezni mindazokat, akik nem értenek vele egyet. Vagy csak nem eléggé.
Az elmúlt héten több olyan cikket olvashattunk a hazai sajtóban, amelyek azzal a hírrel foglalkoztak, mely szerint a rendőrök túlóráit a jövőben kizárólag csúsztatással (körülményesebben megfogalmazva: szabadidőben történő megváltással) lehet ellentételezni, vagyis kifizetéssel nem. Mivel ahogy…..
xclusiv 2018.07.22 18:42:30
@blogen: A 40-45 ezer rendőr nem kevés, ha csak magát a számot nézem. Ez minden 100. dolgozó, a teljes lakosságból minden 210-240 emberből 1 rendőr.

A probléma nem a létszámmal van, hanem:
1. vajon ebből a 40-45 ezerből mennyi a tényleges rendőr, és mennyi a főnök/papírtologató? Mert ha a 40 ezerből csak 10-20 ezer aki a tényleges rendőri munkát végzi, akkor az már tényleg kevés
2. a feladatok: pl. Kati szombaton elmegy meglátogatni a nagymamáját akit holtan talál. Hívja a mentőket, azok kiküldenek egy járőrt , aki megállapítja hogy tényleg halott és nem lát erőszakra utaló dolgokat. Utána megvárja amíg odaér a kerületi ügyeletes orvos, az megint megállapítja a halált és kér szállítókat, akik végül elviszik a nagyit. Na ezt az egészet, ezt az alapban 2-3, rosszabb esetben 5-6-10 órás folyamatot a helyszínen végigszobrozza az a rendőr, aki egyike a kerület épp szolgálatban levő 2-3-4 járőrének (netán járőrpár). Tényleg szükség van erre?

Amúgy én a jelenlegi munkaerőhiányos idők előtt azon gondolkodtam, hogy kellene egy csendőrség (nemzeti gárda, akármi) jellegű katonai-rendőri szervezet mondjuk 100e fővel (ha fizetünk nekik nettó 100e Ft-ot akkor az havi 10 milliárd, évente 120 milliárd Ft, nagyobb hülyeségekre is költünk ettől jóval több pénzt), akik havonta-kéthavonta egy hétig a határvédelmet gyakorolnák a lakhelyük közelében (AK-val, semmi nehézfegyverzet) honvédségi kiképzőkkel, a maradék időben pedig rendőrségi irányítással járnák a falut-várost, erdőt-mezőt, figyelnek és ha kell akkor ott vannak megfelelő létszámban.
xclusiv 2018.07.22 18:43:54
@kolompar lole 1113: +1, a sorkatonaság eltörlése egyike volt a kevés értelmes döntésnek, amit "lemil" területen az elmúlt 30 évben sikerült összehoznia a politikának.
A jövő évi költségvetésnek egyértelműen a honvédelem és a sportklubok a győztesei, a vesztese pedig a múlt században leragadt oktatás. Pénteken mondhat igent a parlament a 2019-es költségvetésre. A kormány hibátlannak véli, míg az ellenzék fű-fába is belekötött. A módosító javaslatok - melyek az…..
Az USA Munkaügyi Minisztériumának (DL) statisztikai intézete évente kiad egy jelentést, amelyben (egyebek mellett) a különféle nemzetgazdasági ágazatokban dolgozók béréről, ezek jövedelmi viszonyairól is részletes kimutatásokat közöl. Mi most a rendvédelmi területet mutatjuk be néhány számmal, hadd…..
xclusiv 2018.07.14 20:24:04
@maxval balcán bircaman: én - veled ellentétben - nem.
xclusiv 2018.07.14 20:25:05
@maxval balcán bircaman: "S természetesen az USA-ban is van pártfegyelem, s ha azt nem követed, a legközelebbi választáson, nem téged jelolnek."

A pártfegyelem egy dolog, az itthoni gombnyomogatók meg egy másik. De ez off
xclusiv 2018.07.14 20:32:25
@tiboru: De, értem, csak úgy látszik nem ment át amit akartam mondani. Szóval az usákban a rendőröknek, katonáknak és egyebeknek a fizetésükön felül még jár néhány olyan juttatás is, amit az átlag dolgozó fizethet magának (és a családjának) zsebből. Szóval a különbség nagyobb, mint ami a bruttó bérek alapján látszik
Először azt mondta lefújja a versenyt, és neki kell vállalnia a felelősséget. Aztán mindent visszavont és másra kente a felelősséget, majd lehülyézte a médiát.  ..
xclusiv 2018.06.28 22:42:56
@szepipiktor: "OK, tarlós egy f. és a legkárosabb kollaboránsok köz tartozik."

Eddig egyetértünk.

"De ennek leírására miért egy népszerű esemény kell beáldozni?"

Népszerű?
Napokig repkednek a k**va hangos gépek a belváros fölött, hetekre lezárják a város fontos részeit, szóval szerintem az érintettek 99%-a baromira ellene van. (Ugyanez van a szigettel is amúgy).
És én kb. élő emberrel nem találkoztam, aki erre kimenne. Mert tegyük fel érdekel, kimész 1x, aztán rájösz nem látsz semmit, TV-ből 1000x jobban élvezhető az egész. Szóval ez a szar már 10. éve van legalább, szóval nem igazán hiszem hogy bárkit is megmozgatna.

Az anyagi része meg a másik. Pártunk és kormányunk adott rá - kerekítve - 2 milliárdot, ahhoz hogy ez megtérüljön legalább ennyi adóbevételt kellene önmagában hoznia, ehhez kell hasra ütve legalább 8 milliárd bevétel. 1-2 éves adat szerinte a komplett magyar vendéglátóipari szektor bevétele olyan 1000 milliárd, és ennek a 35%-át Bp. hozta, ez 350 milliárd. Ez azóta nyilván nőtt, számoljuk 400 milliárddal. Szóval ezek szerint ez a rendezvény hozta a komplett budapesti vendéglátás bevételének a 2%-át?
Na ne már.

"Normális emberek ezerszer inkább a zajos repesemény várják, mintsem a tahó mozgalmak kamurendezvényeit."

Normális emberek egyiket se várják.

"És mi az a "magáncég ál-versenyének"????"

Ez a red bull pr eseménye. Bár amennyit a kormány fizet érte szerintem még simán profitot is termel, szóval a cég úgy reklámozza a termékét hogy ezért nem ő fizet, hanem neki fizetnek.
Ügyes...
xclusiv 2018.06.28 22:44:34
@BéLóg: "Tarlósnál jobb budapesti polgármester (minden hülyeségével együtt) nem volt 1991 óta."

Rosszabb se...
A nukleáris energia szerepe - szemben a magyar kormányközeli szereplők által közvetített alternatív valósággal - világszerte csökken. A futó projektek jelentős része, köztük a Roszatom beruházásai is, súlyos késésekkel, költségtúllépésekkel, finanszírozási gondokkal, mindent átható korrupcióval,…..
xclusiv 2018.06.16 23:22:55
@Gleccsertetű: "a tc-n divat fikázni a ladát"

A motorját speciel dícsérték, a többit pedig szerintem nem ok nélkül fikázták.
xclusiv 2018.06.16 23:59:32
Kedves Benedek,

Az itt a probléma, hogy te alapban atomellenes vagy, és sajnos a sötétzöld hozzáállás nagyon látszik ezen az egész sorozaton. Mert ugye az atom az fúj, az ún. realitás pedig nem érdekel, oldják meg.

Reagálok a másik 2 post-ra is, ha nem haragszol meg:
1. Lengyelek: "Mert helyette inkább off-shore szélerőművekbe fektet" - hát igen, akinek van tengerpartja ahol folyton fúj a szél, az megteheti. De _mi_ ezt nem tehetjük meg, mert nincs tengerpartunk
2. Törökök: Erdogan egy gyökér, és az egész project büdös, de tengerpartjuk nekik is van, lásd 1-es pont. Valamint: "Törökország már most lényegesen olcsóbban jut áramhoz a saját naperőműveiből – tavaly a beépített naperőmű-kapacitás már megközelítette a 2,7 GW-t - mint a tervezett atomerőműből"

És a napelemet kifejtem. Szóval a napelemmel két szívás van:
1. akkor termel ha süt a nap, és ez nappal van, bár akkor is kiszámíthatatlan. Szóval ha egy atomerővet (alaperőművet) akarsz kiváltani napelemmel, akkor az éjszakai fogyasztást el kell tárolnod, ami baromi drága. Itt idézem magamat máshonnan: "amit a Tesla épített Ausztráliában, az kb. 130 MWh-s és 50 millió dodó körüli összegbe került, mai árfolyamon 12,7 milliárd Ft, Paks2 árának a 4 ezreléke. Nem tudom hogy ez "bruttó vagy nettó" kapacitás, azaz a 130 MWh úgy értendő-e, hogy 80% körülre töltve tud-e ennyit, tegyük fel hogy igen (mert ha nem, akkor 3 év múlva cserélhető). Itthon a völgyidőszakban a fogyasztás kb. 4000 MWh körüli, azaz egy ilyen powerpack - csak az energiamennyiséggel számolva - szűk 2 percet lenne képes ellátni. Ha 1 órát akarsz áthidalni, akkor Paks2 árának a 12%-áról beszélünk, ha 10 órát akkor a 120%-áról."
Szóval áramot gazdaságosan nem tudsz tárolni, esetleg kiválthatod más erőművel, ami szintén baromi drága, és jellemzően baromira szennyező

2. Magyarországon jelentősen kisebb a télen megtermelhető "napáram", mint a nyári, a téli kb. 10-20 százaléka a nyárinak. Nem az ujjamból szoptam:
www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/altalanos_eghajlati_jellemzes/sugarzas/
Szóval a 2a. ábra szerint a nyári J/cm2 bő hatszorosa a télinek - szóval ezt hogyan hidalod át? És itt is idézem magamat: "szóval neked nem 10 órát, hanem legalább 3 hónapot kellene eltárolnod, a fent számolt 10 óra 220x-osát. Itt már 800 ezer milliárd Ft-os nagyságrendű beruházásról beszélünk, és ez csak a tárolókapacitás kiépítése, nincsenek benne a napelemek, nem számoltam veszteséggel, semmi ilyesmi."

Illetve hát van még a "német út", ahol leállítják az atomot és nyomják a megújulót, már látszik is az eredménye. Egyrészt a lakossági áramár baromira megdrágul (mert a német kormány nem olyan hülye, hogy az iparral fizettesse ezt meg).
Az északon megtermelt széláramot rátolják az egységes EU-s hálózatra, amivel kinyírják a keleti államok árampiacát, néha negatív áramárakat is produkálva. Értsd: a német áramfogyasztó lakosság által kifizetett pénzből fizetnek annak, aki ezt átveszi. Egységes EU hálózat nélkül pedig már borult volna a mutatvány.
Közben délen bőszen importálják a francia atomáramot, mert az olcsó.
Ezen kívül szénerőműben égetnek el mindent amit tudnak, lignitbánya (baromi szennyező!) miatt templomot rombolnak le, és Schumacher gyerekkori gokartpályáját is.

És van még egy apróság, a másik zöld álom, az elektromos autó. Ezeknek a töltését is az erőművi kapacitással kell megoldani, és ha ezek elterjednek, akkor baromira meg fog nőni a kereslet.

Szóval Paks2 gáz az orbán-putyin paktum miatt, ezzel egyetértek. Nyílt pályázat kellene, átláthatóan és satöbbi.
De az atom az kell, mert jelenleg nem tudunk jobbat alaperőműnek. Az alternatíva pedig katasztrófa, mert azt szénerőműnek hívják...
xclusiv 2018.06.17 19:09:56
@Quas!: Értsd jól. Nyilván nagyon sok dolog titkosítva lenne alapban, de akkor sem úgy kellene intézni, hogy a orbánovics elrepül moszkvába, aztán hazajön egy erőművel, amivel kapcsolatban mindent 100 évre titkosítanak...