Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emoke.n

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A trendi - Amager szigetén fekvő - Ørestad egyre népszerűbb hely a fiatal koppenhágaiak körében. A ma bemutatandó lakás egy panelházban található, ami véleményem szerint egyáltalán nem hasonlít a hazaiakra.  Mint minden skandináv lakás, ez is sok fényt kap, formái…..
isolde Hozz rá víg esztendőt 2014.12.12 07:58:01
Ja, hogy egy olyan országban élek, ahol a nép majdnem tízszer annyit költ piára, mint kávéra. Mindent értek. ..
isolde Ajánló 2014.12.08 10:17:28
Sokkoló, idejétmúlt és ismerős fotók 1930-as évekbeli elmeosztályról, kérem, kövessenek. ..
emoke.n 2014.12.09 09:50:15
@maminti...: egyes szakértőnek látszó :-) kommentelők szerint viszont 45-70(!) fokos...khmmm.
A LIFE magazin kevesebb mint két évvel az indulása után borzasztó fotótanulmánnyal szembesítette az olvasóit. Az elmebaj kezelése - a betegség mindegyik zavarba hozó változatával és fokozataival együtt - nagyon hosszú utat tett meg az 1930-as évektől és ma már a legtöbb…..
emoke.n 2014.12.08 19:14:19
@Túrós: nem akarok nagyon gonosz lenni meg minden, de belőled is lehet még "ezek". Minden negyedik(!) ember szenved mentális betegségtől hosszabb-rövidebb ideig, élete folyamán valamikor(!). A családtagokat, hozzátartozókat figyelembe véve az érintettek száma sokkal nagyobb. Az "elme betegségeivel" kapcsolatban az első számú tévhit: "csak mással történhet meg, velem nem". A másik dolog: attól, hogy pl. egy depressziós beteg egész lénye kilátástalanságról tanúskodik, nem jelenti azt, hogy ez már így is marad. De mivel a téma jelenleg leginkább tabu, nem meglepő a kommentek többsége sem...
emoke.n 2014.12.08 19:49:54
@Túrós: Azért az biztosan feltűnt, hogy a fotók 1938-ból valók... Szerencsére ma már nem így néz ki a pszichiátria (Mo.-n sem). A mentálisan beteg embereknek a nagy része pedig épp azért kerül be, hogy ne legyen öngyilkos...remélem, a rokonaid nem akarnának emiatt "megszabadulni" tőled, mert az nonszensz lenne (és az eutanázia persze nem legális). Pláne hogy a javulásra igenis sok esély van. Hidd el, tapasztalatból írom ezt. Korábban természetesen hasonlóan gondolkodtam, mint te.
isolde Miért, miért miért 2014.06.28 21:15:57
Tessék, találtam egy jó ábrát a bántalmazós kérdésre, kattintva ott a nagyobb. Meg még az az érdekes szerintem, a múltkor megint szóba jött és mindig bebizonyosodik, hogy így van: hogy teljességgel hihetetlen, hogy az ember ismerősei közül minden ötödik nőt megvert legalább…..
emoke.n 2014.06.30 17:55:00
Hát visszafordíthatatlanul nyár van: június, forróság, foci vb és nyaralás tervezése (ami az én esetemben most 3 egzotikus hely is lesz: orbánista Magyarország, ázsiai Japán, és olasz Svájc). A nyár kezdete mindig cseresznye ízű. Egy kis közben, ami része a vasárnap reggeli…..
Helvét napló Bújócskázni jó 2014.05.10 00:51:33
Szóval még itt maradok plusz két évet, aminek egyébként nagyon-nagyon örülök. Annak ellenére is, hogy a várost, Lausannet, továbbra sem szeretem. Egyébként minden más város eddig nagyon tetszett Svájcban (legnagyobb kedvencem: Bern), egyedül Lausannal nem tudok megbékélni.…..
Pontosan tíz évvel ezelőtt volt ez. Tíz (10) évvel ezelőtt. Jajistenem hogy szalad az idő.  Általában el szoktunk menni az évfordulón a Szódába unikumozni, bár volt olyan év, amikor simán elfelejtettük mindketten, tavaly meg csak alkoholmentes sört ihattam, mert már eléggé…..
Movie Tank Aranyoskám (1982) 2014.04.21 16:00:00
Kemény a színészélet. Főleg akkor, hogyha az ember nem befutott világsztár, aki egyetlen mosollyal annyi pénzt keres, amennyit sokan mások többéves kemény munkával tudnak csak összegyűjteni. Hiszen amikor forró az ember lába alatt a talaj, akkor érzi igazán a szakma súlyát.…..
Helvét napló Ez itt az én hazám 2014.04.02 19:27:08
  A cím komoly, de senkit ne tévesszen meg, ez csak könnyed hétfő délelőtti történet. Szerintem az embereknek alapvetően két csoportja van: akik hétfő délelőttre automatikusan nem terveznek be semmit, mert tudják, hogy az hétvégéről a hétköznapra való átállás időszaka.…..
  Rájöttem, miért van most hiányérzetem. Basszus, lemaradtam a hétfő esti kávézásról, pedig ilyenkor vannak a legjobb osztások. Szóval ezeket mindig marhára élvezem, kivéve persze azokat az alkalmakat, amikor a kelet-európaiakon röhögnek. Nem baj, a múlt heti kávézás olyan…..
A másik, ami itt a lakásvásárlás kapcsán felmerült bennem, az autók. Hogy tudniillik könyvek foglalják el az ember elől az élőhelyet, az egy dolog. Ugyanakkor itt a fővárosban (nem tudom, máshol hogy megy ez) egészen elképesztő mértékben foglalják az emberek helyét az autóik.…..
emoke.n 2014.02.26 08:33:28
@lpt1: Én egy olyan városban élek (Malmö), ahol a lakosság 30%-a(!) biciklivel jár napi szinten - igen, sokan télen is -, és tudom értékelni, hogy ezt nagyrészt normális körülmények között lehet megtenni, gondolok itt a rengeteg kerékpárútra és az autósok hozzáállására is (akik egyben általában biciklisek is - ezért tudják, mi a pálya).

Őszintén szólva, Budapesten nem mernék biciklivel járni, mert úgy látom (láttam), hogy a kettőből egyik feltétel sem igazán adott és nem szeretnék emiatt meghalni/súlyosan sérülni :-( - de meg lehet cáfolni, ha tévednék.

Malmöben is vannak szabálytalanul, a járdán bringázó biciklisek, baromira utálom, hogy ezt csinálják (és ez független attól, hogy éppen gyalogos vagyok-e, biciklin ülök-e vagy éppen mondjuk buszról látom). A szabálykövetés híve vagyok, abszolút, nem jogos hogy a járdán bringázó rácsönget a gyalogosokra - itt mondjuk nem is merik megtenni!

Viszont azt kell, hogy mondjam, hogy jelenleg Budapesten a biciklisek erősen kisebbségben vannak az autósokkal szemben, akik sajnos a túlerejüket gyakran meg is mutatják - bizonyára nincs róla statisztika, melyikből lesz súlyos v. halálos baleset, stb. - , sőt a BKV-buszsofőrök sem ártatlanok, pl.:
bkvfigyelo.blog.hu/2009/10/11/leszoritotta_az_utrol_a_biciklist_a_buszvezeto
bkvfigyelo.postr.hu/epp-hogy-kikerulte-a-biciklist-a-busz-video

Én nagyon szomorúnak tartom, hogy a dzsungel törvényei uralkodnak, de hát ez valahol várható, a társadalmi állapotokat látva. Ma a biciklis egy átlag magyar autós szemében szálka és "fölösleges állatfajta", sajnos.

Mindenesetre a gyalogosok után a biciklisek a legsérülékenyebb résztvevői a városi forgalomnak és még akkor is számolni kell velük, ha netán szabálytalanok. Persze ne legyenek azok és tartsák be a szabályokat - de ez pl. a fenti autósokra is vonatkozik és azokra is akik előszeretettel parkolnak a batár kocsijukkal a bicikliúton... Valahol az embereké kellene, hogy legyen a város, nem az autóké. És ez nem ugyanaz.
Köszönöm, de nem kérek a gyökértelenség stigmájából, mert én nem vagyok idegen. Ma végre rájöttem, hogy miért tartanak különcnek engem itthon. Itt mindenki kergeti a boldogságot, mint egy végcélt. Megtaláltad már az igazit? Szültél már gyereket? Vettél már házat? Van…..
Az előbb meg felhívott Charles és többek között azt mondta, mondjak neki egy viccet, és nem tudtam egyet sem; majd ezután fél óra hosszat gondolkodtam, és még úgy sem tudtam egyet sem; majd pedig leültem az internethez és csomót keresgéltem, elolvastam vagy ötvenet, és egyet sem…..
isolde Cruel, cruel, cruel summer 2013.08.07 11:34:09
Megőrülök, komolyan: akárhányszor megnézem az időképet, tovább tart a hőség és magasabb napi hőmérsékletekkel jár, mint az előző alkalommal...
emoke.n 2013.08.12 16:42:10
@rollller: Ó, köszi a kimutatást! Persze az átlagember azt mondja erre, hogy "ó, az a 2-3 fok mit számít?", valójában rengeteget...ez csak a statisztika. Pl. a 2.b. és a 4.b. ábra elég beszédes, érdemes megnézni másoknak is.

@NYulacs: én is a 80-as években voltam gyerek, szintén voltam vidéken a nagyszülőknél (Észak-Mo.) és mint említettem, szintén volt nagyon meleg - időnként. És akkor mi van?...

Azért csak emlékeznél arra, hogy június elejétől aug. végéig "üveges körte- meg birsalmaleveket" ittál volna evés helyett a 40 fokokban :-))) (Jó kis diéta.) Na ilyen nem volt. Most meg van. Mármint hosszan tartó hőség, az étel- és italfogyasztásodról nem tudok nyilatkozni.
isolde Az egészségügyről 2013.07.27 12:29:03
Van ez a cikksorozat az indexen a János-kórházról, hát ebben nem fogok elmélyülni, szerintem az egészségügyről már minden el van mondva, és mindenkinek a könyökén jön ki a kevés pénz, túlterhelt orvos, köcsög orvos, türelmetlen beteg, köcsög beteg, hálapénz és hasonló…..
emoke.n 2013.07.27 18:03:58
@isolde: Hát ez szimplán a te döntésed volt, nem? Valahol írtad is, hogy te nem mennél ki pl. Svédországba dolgozni...és emiatt ennyiben is maradt a dolog. Gondolom, hátrányok > előnyök :-)

Különben meg hidd el, az első min. 2-3 év jóóó nagy szívás a nulláról kezdéssel, a kultúrsokkal meg a nyelvtanulással, pl. baromi frusztráló, amikor az ember csak kb. csecsemőszinten tudja kifejezni magát az új nyelven, már amikor egyáltalán eljut addig (természetesen _nem_ angolul kell tudni, az csak megkönnyíti a túlélést az első hónapokban). Egy pszichiáternek meg pláne magas szinten kell nyomnia a helyi nyelvet. De ha nem szöksz meg, onnantól kezdve egyre jobb a helyzet és utána te vagy az, akire úgy néz sok magyar ismerős, hogy "ááá, neked könnyű ott"...és akkor azt kívánod, hogy csak 2-3 hónapig jártak volna a te cipődben a kezdetekben.

Én nem vagyok pszichiáter (csak amatőr érdeklődő), de a malmöi kórház pszichiátriáját kétszer is 2-3 hónapig "tanulmányoztam" belülről...mondjuk úgy, a kultúrsokk miatt (sok minden összejött, ami az ideköltözés eredménye volt), szóval ezt saját tapasztalatból írom.

Egyébként a jelenlegi pszichiáterem (tök véletlenül) egy magyar nő (előtte egy lengyel volt), ő 22 éve lakik itt. A kórházban is volt egy erdélyi magyar pszichiáternő. Tényleg szép fizetést kapnak, megnéztem a statisztikát, olyan bruttó 50e SEK az átlag (35-tel lehet szorozni), ez 33e SEK nettó. Ez is vicces: a teljes SZJA ebben az esetben 33,7%, eü. járulékot nem vonnak tőled! Brutál svéd adórendszer, mi?

Na, abbahagytam a fecsegést, bocs.
Szőke & kék szemű Skansen 2013.05.15 09:08:00
Djurgården szigete kiváló hely a múzeumoknak, parkoknak és nem utolsó sorban a skanzennek. A svéd szabadtéri néprajzi múzeumot 1891-ben alapították, és körülbelül 150 épületen keresztül ismerhetjük meg az ország építészetét. Idegenvezetővel a legtöbb házba be is lehet…..
Van az a klasszikus eset, amikor hipermarketek elkezdik kommunikálni, hogy az ő áruházuk azért zöld/öko/bio, mert természetes napfényt alkalmaz és ezzel energiát takarít meg. Magyarán van ablakuk. (Nem vicc, olvastam már ilyen közleményt!) Elsőre ilyennek tűnt nekem "Budapest…..
Ma déli 12 órakor hallható az „Import – magazin a Világ körül” című műsor második adása az Intro Rádión. Szeifert Nati vezetésével most is rengeteg érdekességről beszélgettünk páran, külföldön élő magyarok, bloggerek. Az első adáshoz képest kicsit…..
ócska utazós svéd vidék 2009.12.12 22:10:00
fapados skavsta reptér jó 100 km-re van stockholmtól, amivel jó előre számoltunk, így nem annyira vészes tény. hét napból utolsó hármat töltjük a reptér környékén, aludni oxelösundban alszunk. stockholmból olcsó reptérbusszal megyünk vissza a környékre. csodás svéd táj…..