Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zalai Láma

7 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korábbi bejegyzésem kommentjeiben a vitatott medjugorjei jelenések kapcsán felmerült a híres „Extra ecclesiam nulla salus” elv vitatása. Több jó bejegyzés történt, de kicsit zavaros nézetek is felmerültek. Most nem a kérdéses elv történetére térek ki, hanem mai…..
1981 óta a "medjugorjei történet" megosztja a vallási közösségeket; folyik a vita a világ katolikusai körében arról, hogy vajon Mária állítólagos "megjelenései", a hat "látnokkal" állandóan közölt "üzenetei" hitelesek-e. A háttérben…..
Zalai Láma 2010.09.14 19:09:50
Érdeklődéssel olvastam a Medjugorje-re vonatkozó kommenteket. Több okos hozzászólást találtam. Ha a Távlatok honlapján (www.tavlatok.hu) található összeállítást (Vitatott Mária-jelenségek – Medjugorje) végigolvastátok volna, több vitatott kérdésre eleve választ kaptatok volna. (Helyes Mária-tisztelet, magánkinyilatkoztatások, a „medjugorjei jelenség” árnyoldalai stb.) De látom, hogy egyesek jól tájékozottak és ítéletük is kiegyensúlyozott. Örömmel fedeztem fel namwen kommentjeiben (2010.09.11 és 12) az utalást Kovács Gáborék HAGIOSZ-ára, ebben a Hauke prof. –ral készített interjúra, amelyet csak most ismertem meg. Szerintem minden szempontból kifogástalan. Mindenkinek ajánlom, hogy az egészet olvassa végig.
Bulányi György piarista szerzetes, a „Bokor közösség” alapítója 2010. június 6-án 92. évében elhunyt. Magyar-német szakos tanárként végzett, és 1943-ban szenteltél pappá. Piarista gimnáziumokban tanított, majd 1945-ben Debrecenben hozzáfogott a „Bokor…..
Tavaly tavasszal hozzászóltam a „Hitvallók és ügynökök” c. filmhez (Kabai Barna és Petényi Katalin rendezték). Meglepően sok komment érkezett rá (négy hónap alatt kb. 350). Sajnos, sokan eltértek a témától. De akik a filmről szóltak, azok is főleg az egyházi…..
Zalai Láma 2010.06.09 17:25:54
@Lucilius: Kedves Lucilius! Addig is, míg bővebben írok Bulányi atyával való kapcsolatomról, ajánlom, hogy nézd meg (letölthető) a Távlatok honlapján: www.tavlatok.hu - az archívumban ,két számunk dossziéját, főleg a főszerkesztő párbeszédét P. Bulányival: Távlatok 26 (1995/6) 764kk és 28 (1996/2) 157-164.
Szent és bűnös Egyház? Az utóbbi években szentszéki nyilatkozatok és ökumenikus események kapcsán katolikus és nem katolikus teológusok részéről újra meg újra vitatják a zsinati egyháztant, nevezetesen a Lumen Gentium 8. pontját. A párbeszédet a Hittani Kongregáció 2000-ben…..
Zalai Láma 2009.12.18 08:28:27
Csak úgy látom értelmét a blogozásnak, ha valóban párbeszédet létesítünk. Felszínes, szellemeskedő, szétágazó játéknak szememben nincs értelme.

Amikor az egyház "jegyeiről" (egy, szent, katolikus, apostoli), nevezetesen a "bűnös egyház" kérdéséről eszmélődünk, ez nem "szöszmötölés dogmákon" (Nick), hiszen az ökumenikus párbeszéd egyik lényeges kérdésköréhez tartozik az, hogy melyik egyház közelíti meg a Krisztus által akart Egyház eszményét. Persze, ez elsősorban a teológusok és a hivatalos egyházak dolga. Az egyszerűbb hívekkel nem kell ilyen síkon a dogmákkal foglalkozni. A II. vatikáni zsinat egyébként óvott a hamis irénizmustól, tehát attól, hogy a keresztények párbeszéde során a békülékenység jegyében elmossuk az alapvető igazságokat, feladjuk önazonosságunkat. Ezt nem akarják a nem katolikus partnerek sem!

A papság csak foglalkozzon az egyszerű, "földhözragadt" dolgokkal, ahogy Nick írta, példákat hozva (persze, jó, ha papság a teológiában is tájékozott!); de az alapvető igazságok nem "hülyeségek", amelyek elvonják figyelmünket az evangéliumi egyszerűségtől. Pontosan az egyetértést keressük a régen vitatott tanbeli kérdésekben, kiindulva abból, amiben egyetértünk (keresztség stb., vagy a lutheránusoknál 1999 óta a megigazulás). Mindig szükség van a szeretet párbeszédére, amelyet a zsinat alatt VI. Pál a Szentföldön kezdeményezett Athenagorasz ökumenikus pátriárkával.

Szóval - szaknyelven - az ortopraxis (szeretet cselekedetei), szükség van az ortodoxiára is, az igaz keresztény tanításra, amelyet az első századokban az egyház a Hitvallásokban foglalt össze. Nem a farizeusok aprólékos előírásairól van szó ( egyetértek abban, hogy nem kellene pl. a Lefebvre-féle tradicionalisták liturgikus és egyéb "szöszmötölésével" annyit foglalkozni a terjedő ateizmus korában).

Világos tehát, hogy ha itt "blogozunk", elvi kérdéseket vitatunk, nem helyettesítjük az igehirdetést. Kíváncsi lennék, hogy Nick mit válaszolna pl. a Hit Gyülekezet "teológusainak" vagy a most krízisben levő anglikánoknak? "Szeressük egymást, gyerekek"!?
„Mérföldkő a keresztények egysége felé vezető úton” – így méltatta II. János Pál pápa 1999. október 31-én délben az aznap Augsburgban ünnepélyesen aláírt katolikus-luteránus közös nyilatkozatot a megigazulás tanáról. A szakteológusok – a zsinat…..
Petényi Katalin és Kabay Barna alkotópáros „Hitvallók és ügynökök” című dokumentumfilmjét április 27-én este 9 órától két részben vetítette a Duna Televízió. Nemcsak az újabb nemzedéknek, amely már nem ismerte Rákosi diktatúráját, majd a Kádár-féle…..