Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vgaborka

0 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A katonai repülőgépgyártás komoly dolog. Számtalan hír szól fejlesztésekről, fejlesztések közbeni buktatókról, néha ép ésszel fel nem fogható összegekről, amit egy-egy modern katonai repülőgép fejlesztése, gyártása felemészt. A haditechnika története tele van olyan repülőgépekkel, amikre irdatlan…..
vgaborka 2019.07.08 16:42:46
Valamikor nagyon régen láttam az Arrow-ról készült filmet: www.imdb.com/title/tt0118641/
Amikor elkezdtem olvasni a cikket és benne volt, hogy Kanada és repcsi egyből eszembe jutott. Nem rossz film.
Pár nappal ezelőtt az alkalmazások ikonjait rendezgettem a telefonomon és ekkor jöttem rá, hogy az autós szekcióba bekerült jó sok app, de koránt sem használom mindet. Jöjjön most a top 10, vagyis azok az alkalmazások, amelyeket több-kevesebb rendszerességgel használok vagy azt gondolom, hogy…..
vgaborka 2019.04.15 11:44:19
@Zabalint: "Ami viszont minden olyan autósnak, aki nem (csak) nagyvárosi ingázásra használja az autóját, ajánlott, az egy offline navigációs szoftver. Telefonos appként vagy PNA-n, iGo, Tomtom, Sygic, mindegy, csak valamelyik legyen". Szerintem is kell offine, mert ha nincs net, esetleg valami istenháta mögötti helyen vagy, akkor jó ha van offline is.
Illetve, szerintem még kell lenni egy nagyon-offlinenak is lenni a kocsiban: papír térképnek/atlasznak. Annak még a kv sem árt.
Hiába nevezzük műanyagnak és egészségtelennek, de a művészekre is hatással vannak...
vgaborka 2019.02.28 09:29:15
@A nép fia: hu.wikipedia.org/wiki/Hamburger
"A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. "
Azért ham - mert marhahúsból készül (legalábbis a tradicionális). Btw nem combból szokták darálni, hanem nyak/fartő.
A hadtörténelem iránt érdeklődő szakmai sokaságon belül egy markáns kisebbség kifejezetten a haditengerészet rajongója. Ők azok, akik csuklóból megmondják, mi a különbség egy cirkáló és egy romboló között, mi az a zászlóshajó és tán még azt is, hogy miért magasabb rendfokozat az altengernagy az…..
vgaborka 2019.01.31 15:53:05
Az ellentengerngyhoz: hu.wikipedia.org/wiki/Ellentengernagy

"A vitorlás flották korában jelent meg, ahol az ellentengernagy az utóvédet vezette. A tengernagy által irányított sok hajóból álló flotta hátsó részére is kellett valakinek figyelnie. Ez volt a feladata az ellentengernagynak (angolul rear admiral; rear=hátsó). Mivel ez a feladat kevésbé volt kockázatos, így ezt fiatalabb tengernagyra bízták."
autózz! A belső sáv joga 2018.12.02 20:52:21
Mostanában többet járok autópályán, mint eddig, és felmerült bennem egy kérdés. Tipikus helyzet, hogy a jobb sávban hosszú sorban teherautók, kamionok, nyuggerek haladnak, úgy 90-110 közötti sebességgel, több kilométer hosszan. Ekkor az ember a belső sávban, 130-140 között próbálja leküzdeni a…..
vgaborka 2018.12.03 12:00:06
@ergerberger: Minden személyeskedés nélkül, de remélem nincs jogsid, ha van nem vezetsz: www.kreszabc.hu/para.php?para=28

@Post: Neki nincs joga 170-nel menni, mert 130 a megengedett.
Reflektor A szabad szólás az mi? 2018.11.28 09:23:55
  Orbán Viktor(Fidesz) Magyarország miniszterelnöke mondta, hogy "mi sohasem vetemendénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk." Aztán szolgalelkű Lezsák Sándor megoldotta neki okosba', és elhallgattatta a munkavállaóknak hátrányos túlórák ügyében felszólaló egyet nem…..
vgaborka 2018.11.28 14:09:44
@röf: Vasárnapi boltzár: azt, hogy ki mikor dolgozzon, de a kereskedelmi törvény határozza meg, hanem az mt. A bolt legyen nyitva az ember pedig az mt szerint dolgozzon.
Ha sok túlóra van a cégednél, az pár dolgot jelenthet:
- nincs elég embered a cégnél
- nem jó szakemberek vagy nem jók a munkafolyamatok vagy technológiák
- a vezető túl sokat vállal be

Magyarul, aki örül,hogy az emberei túlórázhatnak (sokat), az rossz vezető, mert a felső hibák, mind vezetői hibák.
vgaborka 2018.11.28 15:14:41
@nick papagiorgo: Rövidtávú túlóráztatás még elmehet, bár a rövidtáv mint jelent az mindenkinek más és más. Szerintem ha az embernek egy naptári évben több mint 52 (heti 1) túlórája van, akkor ott rendszerszintű gondok vannak. De megengedő vagyok. Legyen 100 (heti 2).
A 400 esetén ez majd' heti 8 lenne (400/52=7.69) ez kvázi 6 napos munkahét. És ezt 3 évente kellene elszámolnia a munkáltatónak.
A nagyvilágban számos főváros-típus létezik: van politikai, gazdasági, közlekedési, kulturális (és a többi, és a többi) - ezen funkciókat általában egyetlen település tölti be (Magyarországon ez Budapest), de van, ahol ezek a feladatok megoszlanak (az Egyesült Államok politikai központja Washington,…..
vgaborka 2018.11.13 15:21:15
vgaborka 2018.11.13 17:45:23
@maxval balcán bircaman: Gondolom ismered a de jure és a de facto kifejezéseket?
De jure nincs, de facto van. Ismért bebizonytottad, hogy csak okoskodni tudsz, de az értő olvasás az nem megy.
Mától elérhető a Tom Clancy-féle Jack Ryanről szóló sorozat teljes első évada az Amazon Prime-on, úgyhogy mi már tudjuk, mivel fog telni a kémfilmek rajongóinak hétvégéje. Arról, hogy sorozat lesz a már rengeteg nagy színész által eljátszott karakterről, már sokszor írtunk, például ezt: "Alec…..
A második világháború után az USA nem csak a világ legerősebb hadseregével és légierejével rendelkezett, de átvette a vezető szerepet a hadiflották tekintetében is, megtörve az addigi brit egyeduralmat. A világháború egyben a nagy csatahajók kipusztulásához vezetett, egyben előretörtek a…..
vgaborka 2018.08.01 10:59:34
Ez a Perry név ismerős volt ezért gugliztam, és:
hu.wikipedia.org/wiki/Oliver_Hazard_Perry, innen: "Oliver Hazard Perry Christopher R. Perry és Sarah Perry első gyermekeként született 1785-ben. Négy öccse és három lánytestvére volt.[2][3] Egyik öccse, Matthew Calbraith Perry szintén tengerésztiszt lett, és komoly érdemeket szerzett a Japán nyitását kierőszakoló katonai összetűzésekben"
ez M.C. Perry: hu.wikipedia.org/wiki/Matthew_C._Perry
Mikor ébredünk már rá, hogy sokkal több hasznát vennék a latin nyelv és irodalom ismeretének, mint a számítógépes tudományoknak? Írja a Magyar Idők szerzője, Orbán János Dénes, gondolom, eredetileg latinul, és itt is van előttem a feje, ahogy a nyelvét a szája szélén kidugva kanyarítja bele a…..
Az USA Munkaügyi Minisztériumának (DL) statisztikai intézete évente kiad egy jelentést, amelyben (egyebek mellett) a különféle nemzetgazdasági ágazatokban dolgozók béréről, ezek jövedelmi viszonyairól is részletes kimutatásokat közöl. Mi most a rendvédelmi területet mutatjuk be néhány számmal, hadd…..
vgaborka 2018.07.13 15:43:27
@tamarisk: Egy magyarországi tanár a nagy büdös lófaszt keres a magyar átlag felett... és most finoman fogalmaztam.
vgaborka 2018.07.13 18:25:24
@tamarisk: Jelenleg a KSH szerint 306 a br átlagbér. Ezt Ped1-ben kb 30 év után (gyk: 53 évesen éri el). Ped2-ben már 21 év után (44 évesen). Viszont ehhez össze kell állítani egy portfóliót, ami a nettó faszság határát súrolja.
Egy menő gimi tanár semmivel nem keres jobban, mert bértábla alapján kapja a zs-t. Ill. mikor is volt a cikk, hogy egy docens nem keres annyit mint egy Aldis pénztáros (24.hu/fn/penzugy/2017/06/22/elkepeszto-egy-kezdo-aldi-raktaros-tobbet-keres-mint-egy-egyetemi-docens/)
Szóval a teljes magyar közalkalmazotti rész rosszul fizetett, kivéve a vízfej.
Szerintem ma aki egy kicsit jobb angol/német tudással és egy kis természettudományos beállítottsággal tanárnak megy az hülye.
Az amerikai Office-ban Jimet alakító John Krasinski nem egy akcióhős alkat, mármint nem úgy néz ki, mint Jason Statham és A Szikla szerelemgyereke, de ez csak addig zavarhatja a Jack Ryan című Amazon-sorozatnek nekiülőket, míg rá nem jönnek, hogy Krasinski (aki egyébként a 13 óra: Bengázi titkos…..
vgaborka 2018.06.13 18:27:53
@saks: Filmként tény a Vadászat a Vörös Októberre a legjobb, viszont nekem Jack Ryan mindig HF-ként jelenik meg a szemeim előtt, ha olvasom. (A rettegés arénája lett a legsz..bb, kb semmi köze nincs a könyvhöz, ami amúgy kiváló),
vgaborka 2018.06.13 18:33:28
@saks: Még valami: ha Clancy a király, akkor Frederick Forsyth a herceg (bár ő nem feltétlenül techno thillereket írt.). Elvileg a sorozat második évada is be lett rendelve: www.imdb.com/list/ls063853872/mediaviewer/rm1327117568
vgaborka 2018.06.14 09:51:09
@Neoprimitív: És tényleg, Jack Ryan tengerészgyalogos hadnagy volt, csak Krétán egy helikopterbalesetben megsérült a háta, azóta fél a repüléstől (talán a Vadászar Vörös Októberre végén tud először aludni a gépen).
Amúgy ha jól látom a buliból a Parti Őrség (USCG) koptere viszi el (piros-fehér a festése), ami elvileg külön branch a fegyveres erőkön (armed forces) belül. Ami bekeidőben a DoHS alá tartozik, háborúban pedig a DoN alá.
A haditengerészettel rendelkező országok hadihajóiknak különös gonddal választanak nevet. Szinte minden ilyen országnak vannak névadási hagyományai, sőt, hagyományos hajónevei. A legyártott hadihajó-sorozat, vagyis hajóosztály első tagjának neve egyben az egész hajóosztályt is elnevezi. Az osztály…..
vgaborka 2018.01.15 15:26:40
@proletair: E szerint az oldal szerint www.federalpay.org/military/navy/ranks az LTJG-nak a rendfokozati jelzése (1 ezüst vonás vagy mi) megegyezik a szárazföldi 1LT-vel, ami ha jól tudom, magyarul a főhadnagy, az LT jelzése (2 ezüst csík), pedig a CAPT-tal, ami magyarul a százados, viszont a Navy CAPT (ezüst sas) a szárazföldi ezredes megfelelője.
Múltkor néztem a SEAL Team c. amcsi sorozatot, ahol az önkéntes feliratozó (amúgy jó munkát végzett), a Lieutenant Commander-t "hadnagy parancsnok"-nak fordította.
Az egyik legváratlanabb dolog, ami 2017-ben történt velem, hogy egy baráti sugallat hatására elkezdtem nézni a Tóth János című sorozatot. Idén előtte olyanokat néztem, mint a Homeland, Fargo, The Handmaid's Tale, The Man in The High Castle, szóval mi sem állt távolabb tőlem, mint egy jó kis köztévés…..
Korábban én személy szerint is sokat vitatkoztam, hogy mennyire oké, ha egy iskola belső szabályzata, házirendje aránytalanul korlátozza diákságát. Mert elfogadták, persze, és ott van érdekképviseletnek a diákönkormányzat. De az elfogadás történhetett a szülők beleegyezése által kis elsős korban, a…..
vgaborka 2017.12.20 09:11:51
@glad az egyetlen: Kb ez a lényeg. Ez szerintem jogtalan adatkezelés. Ha fényképet kifejezett kérésre sem törli, sőt még fel is tölti valahova, akkor ez szerintem Btk-ba ütközik. Örülhet a srác, hogy megúszta egy igazgatóival, ha nincs 14, akkor nem büntethető (12 éves kor, úgy tudom csak erőszakos és életellenes esetekben van). Mivel még meg is szerkesztették, az már lehet, hogy súrolja a zaklatást is.
vgaborka 2017.12.20 10:28:51
@Pan Modry: Nem vagyok jogász, de buntetojog.info/kulonos-resz/btk-219-%C2%A7-szemelyes-adattal-visszaeles/ szerint eszerint ez személyes adattal való visszaélés.
Elvileg egy menetrögzítő kamera (magyarul dashcam) felvételeit se lehet csak összevissza feltölteni bárhova ill. más számára elérhetővé tenni (egy naplós riport erről www.youtube.com/watch?v=2FL5UbL8c7A, ahol az adatvédelmi biztos is nyilatkozik). Mivel nem vagyok jogász, ezért csak feltételezni tudom, de bár milyen bcs. után lehet kártérítésért perelni. Ide szerintem kellene a srácról (a zaklatottról), hogy egy jó pszichomókus szakvélemény és a gatyáját is leperelni annak aki először feltöltöte a képet, a többiekről, aki szerkesztette és tovább osztott, a gatya maradhat, csak a többit.
vgaborka 2017.12.20 11:18:00
@Zionnépe: Ebben lehet igazad van, hogy traumát okozhat, de pl a sajtó nem biztos hogy közölheti a képet. Ill. a sajtó szempontjából ez max 15 percig lehet érdekes.
A Fb és mindennek van egy sajátossága: nem felejt. Bár nem tartozik ide szorosan, de Barbara Streisand effektus elég jól példázza a nem felejtést.
Ill. ez sokkal súlyosabb, mint pl felírni valakiről mondjuk a táblára, hogy "XY hülye" itt a hülye tesztőlegen csúnyára cserélhető, mert ennek nem marad nyoma.
Nekem nagyon gyanús, hogy a srác volt az osztály "lúzere" (nem szeretem ez a kifejezést), akit kb mindenki b.gatott. Őt nagy valószínűséggel senki védte volna meg a többiektől. Hogy sztereotípiákkal éljek tovább a feltöltő lehetett az az osztályban, aki mindenkibe belekötött, és ezt ő viccesnek találta.
vgaborka 2017.09.18 20:19:52
@delta81: https://www.google.hu/maps/place/S%C3%A1toralja%C3%BAjhely,+Kazinczy+u.+35,+3980/@48.400324,21.6517498,17.5z/data=!4m5!3m4!1s0x4738cc2b39051657:0x911028d7c069826e!8m2!3d48.4003385!4d21.65333
Vajon mi van a térképen megjelölt helyen? Leánykori nevén Ábránd Textil... volt.
Sajátos kategóriát jelent a mozgókép világában a terrorista akciókat, bevetéseket, Közel-keleti témákat, muszlim merényleteket feldolgozó filmek. Aktualitást ad a témának az a világpolitikai helyzet, melyben sajnos a terrorista akciók egyre nagyobb problémát jelentenek Földünk számára. Kiemelendő:…..
vgaborka 2017.08.27 23:48:05
@Fortress: A rettegés arénája a legrosszabbul megfilmesített Jack Ryan történet. Azonkívül, hogy felrobban egy atombomba egy stadionban, szinte semmi sem stimmel a könyvvel.
Amúgy a könyvben épp arab terroristák csinálták a bombát.
A 444.hu szúrta ki, hogy milyen lelkesen foglalkozott azzal az április elsejei álhírrel a közmédia úgynevezett V4 Híradója, miszerint a minden tengertől és óceántól elég távol található Csehország kétszáz méteres repülőgép-anyahajót építtetett Kínával. Amiben nemcsak az alaphír abszurditása…..
A legjobb kémfilmek a hírszerző-ügynökségek, kémek világába visznek el bennünket, ahol minden rejtélyes és titokzatos. Akciók, szövevényes sztorik, verekedések, autósüldözések, nagy taktikázások, a másik fél ügynökeinek kijátszása, megtévesztése és persze a világ megmentése van napirenden…..
vgaborka 2016.12.02 20:32:23
@Faby: Han Solo a legjobb Jack Ryan szerintem. Még a Férfias játékokban játszotta Ryan-t. Sajnos Clancy már nincs, bár valaki még ír a nevében és már Jack Ryan Junior az új központi karakter.
Ha márkás órát vásárolsz, egy olyan időmérő szerkezetet fogsz birtokolni, mely hosszú évekig, évtizedekig hű társad lehet. Nagyon sok közös vonást lehet felfedezni az óra és a gépkocsi vásárlásában, gyorsan fel is sorolnék néhányat a teljesség igénye nélkül: Értéket tekintve egy új,…..
A mi világunkban már nemcsak a szoptatás/babatáp, babakocsi/hordozó, dolgozó/otthonmaradó anyu, együttaltatás/saját kiságy, cumi/nem-cumi eldöntendő kérdések nehezítik a várandós- és friss szülők életét, hanem az oltassam/ne-oltassam dilemma is. Két szembenálló kérdésben így fogalmazható meg talán a…..
vgaborka 2016.09.16 09:28:02
@Stenonis: Egy hős vagy.
A Lemilblog eddigi második legolvasottabb posztjában (öt nap alatt 46000+ oldalletöltés, köszönjük az aktivitást!) kiírt voksoláshoz kereken száz órán keresztül volt nyitva a szavazóablak és a 300+ komment is rekordgyanús. Hétfőn azt ígértem, hogy egy új írás keretein belül fogom ismertetni, illetve…..
vgaborka 2016.09.09 22:31:24
@proletair: Bocs, ha indiszkrét leszek: most te vagy ügyeletben?
Mivel sikerült a topicot egy kicsit félrevinni. Igyekszem egy kicsit on is lenni: sajnos nem emlékszem, hogy miket jelöltem meg, de én pl. igyekeztem minden nagyobb korból megjelölni egyet, mert a magamódján azok is alakítottak az adott korban valamit.
Ill. ami hiányzik: a ló/lovasság. Ha jól tudom az USA-ban a páncélosokat a mai naping lovashadosztályoknak is nevezik.
vgaborka 2016.09.09 22:42:16
Közben valami eszembe jutott, amit olvastam a kovás/elöltöltős fegyverről. Ha jól tudom a tűzgyorsasága messze elmaradt az íjakétól, viszont mivel nagyot szólt, elég nagy volt a pszichikai hatása. Elvileg nem kellett volna leváltania az íjat soha, de még is megtette. Ez azért elég nagy tett.
Ill nem fegyver, de újítás(
lemil.blog.hu/2011/05/28/steam_steel_and_shell_avagy_a_modern_pancelos_hadihajok_szuletese):
"Ez csak azt igazolja, amit mindig is mondtam: a mi simacsövűink a világ legjobbjai. Ha a maga új huzagolt csodájával lőnek rám, csak kívül kell maradnom azon a kis területen, amibe bele tud találni, és sértetlen maradok. De ha simacsövűvel lőnek rám, sehol nem lehetek biztonságban!"
vgaborka 2016.09.09 22:55:15
@Jadeite: A vérmérgezésre ill. a repeszhatásra nem gondoltam. Szóval így jogos a siker.
Először azt olvastam, hogy "anno középkorban". Mondom akkor az időgép meg kimaradt az 50-ből. Hiába na, este van. Aludni kellene.
Az, hogy a munkáltatók kreativitásán múlik a termelékenység, nem újdonság, de hogy egyes esetekben a munkavállaló egy-egy juttatás hatására hatékonyabb lesz, sokszor újdonság. És itt nem a motivációra, ösztönzőkre gondolok, hanem simán a munkaeszközökre, és a munkarendre,…..
vgaborka 2016.06.22 11:59:20
@enpera:
Ha ezt meg tudod oldani, akkor szerencséd van. Mondjuk én nem tartom az ördögtől valónak, hogy a munkahelyemen tudják a privát telefonszámomat és ha ég a ház, akkor el tudjanak érni, ez az előző hsz-ben említett, akkor kérjek, ha ők is kérhetnek.
De pl sok munkahelyen meg kell (illik) adni, egy veszély esetén értesítendő személy számát is (mondjuk irodai munka során viszonylag kevés ilyen veszély van), én ezt se tartom rossznak. A lényeg, hogy tudják megfelelően kezelni a dolgokat.
A gyógyszeripar talán legnagyobb hasznot hozó üzletága a védőoltások gyártása, ki hinné ezek után, hogy az egész egyszerű tehénnel kezdődött. A vakcinákat megjelenésük óta támadják és istenítik is egyszerre, a két tábor időről időre egymásnak feszül, holott a védőoltások rövid, alig több mint…..
vgaborka 2016.06.18 10:24:57
@Benoke2: Mo-on lehet nem oltatni. Ha egészségügyileg indokolt, csak az a gond, hogy Mo-on mindent meglehet oldani okosba'. Mindenről lehet orvosi papírt szerezni, illetve annak ellenkezőjéről is.
vgaborka 2016.06.18 14:26:20
@Benoke2: Hirtelen ezt találtam: www.c3.hu/~oltinfo/ellenjav.htm
Nem tudom, hogy mekkora gitegylet:
"Ellenjavallatok, olthatóság elbírálása:
Klinikai Védőoltási Szaktanácsadás
Szent László Kórház
1097 Gyáli u. 5-7 "
De elvileg ők megtehetik, hogy azt mondják, hogy nem.
Olyan nincs, hogy két vállra fektetnek, erre nincs joga az orvosnak (még szerintem karhatalmi szervvel együttműködbe se). Max. jön az ÁNTSZ és sz@rrá büntet/bírságol. Ha jól tudom kényszergyógykezelés csak bírói ítélettel lehet megtenni.
Pl: "a tünetmentes HIV-pozitívak BCG kivételével élő vakcinákkal olthatók" tehát, egy HIV+ anya gyermeke (ha jól tudom ő is az lesz) nem oltható BCG-vel (még újszülöttként kapja a kórházban).
vgaborka 2016.06.18 14:28:54
@Benoke2: 444.hu/2013/07/21/kanyarojarvany-van-nagy-britanniaban-mert-a-panik-miatt-nem-oltottak-be-a-gyerekeket/ Pl 3 éve Nagy-Britanniában: "Csak idén 1200 brit volt kanyarós, a tavalyi rekord pedig kétezer volt. Az országban eddig csak pártucat eset volt évente, most viszont második lett az európai kanyarótoplistán, Románia után. "
De tényleg "inkvisitor" hülyeséget beszél.