Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varga Dániel

50 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A jó élet feltételei: az életkészségek   Kinek a dolga megtanítani az életkészségeket a gyerekeknek? Mit tehetnek mindezért a szülők?  Nem kétséges, hogy ezen a téren a legtöbbet otthon tanuljuk, mégpedig attól a perctől, amikor a világra jöttünk. Ahogy a…..
A jó élet feltételei: az életkészségek   Közeledik a nyári szünet, s ilyenkor minden évben megkérdezik a gondos szülők, hogy tanuljon-e a gyerek nyáron? Erre általában azt szoktam válaszolni, hogy, ha csak nem szorul javítóvizsgára, nyáron felejtsék el a tanulást, épp…..
(a sorozat első ill. második része) A tanulási zavarokat három nagy csoportba szokás sorolni:  - a beszéd és a nyelvhasználat zavarai - az olvasási, írási és számolási készség zavarai - az előbbiekbe nem sorolható tanulási nehézségek, amelyek szintén nem vezethetők…..
(a sorozat első része) Amikor a szülők azzal szembesülnek, hogy a gyermeküknek komoly tanulási zavara van, az első kérdés, amit föltesznek: mi okozta, ki hibázott? A szakemberek véleménye szerint, szinte lehetetlen egyetlen okra visszavezetni az ilyen rendellenességeket. Azt…..
Ha a gyermekünk tartósan gyengén teljesít az iskolában, megpróbálunk változtatni, javítani a helyzeten. Ez lehet szigorúbb számonkérés, büntetés, rendszeres együtt tanulás, korrepetáló tanár alkalmazása, iskolaváltás, pszichológus bevonása – a szülő…..
Idán már nyolcadjára hívja a tanulasmodszertan.hu a diákok három korosztályát nyári napközis táboraiba. Ezúttal is a Városliget melletti Zeg-Zug Gyermekház lesz a helyszíne szünidei foglalkozásainknak, ahol az alsósokat Olvasótábor, a felsősöket Tanulás módszertani tábor…..
Hogyan segíthetek diszlexiás gyermekemnek a napi tanulásban és a diszlexia leküzdésében? – gyakran kapunk ilyen tartalmú leveleket.   A diszlexiás gyerekek nem fogyatékosak, nem is a szorgalmukkal van baj. A probléma oka, hogy azokon a területeken, ahol a rendezettség,…..
„Minden rendben van a lányommal az iskolában az osztályfőnöke szerint, csak a szövegértésén kellene javítani, mert az elég gyenge.” -írja egy anyuka. NEM lehetnek rendben a dolgok egy gyerekkel az iskolában, amíg gyenge a szövegértése, és nagyon nincs rendben az az…..
Bármit kell megtanulni, alapfeltétel, hogy képesek legyünk tartósan összpontosítani a figyelmünket a megértendő, megjegyzendő dologra. Miért hiányzik oly sok felnőttnél és egyre több gyereknél ez a képesség, és miként fejleszthető a figyelem – erről lesz szó a…..
Ezúttal a 11 éves amerikai Birke Baehr beszél arról, miként manipulálják reklámjaikkal világszerte az élelmiszergyártók a gyerekeket, és így szoktatják rá őket a bizonyítottan egészségtelen ételekre. Birke, aki eldöntötte, hogy mégsem focista, hanem ökogazdálkodó akar…..
Akinek már háromszor vagy még többször tért vissza a depressziója, az 90 %-os valószínűséggel fog átélni további hullámvölgyeket. A depresszió azért válhat krónikussá, mert az első epizód során olyan változások mennek végbe a gondolkodásban, magatartásban, érzelmi…..
Hetek óta egy, a neveléssel, pontosabban a kínai anyák nevelési módszereivel foglalkozó könyv tartja lázban az amerikai közvéleményt. Ezt rendelik legtöbben az Amazontól, minden valamire való újság és tv társaság blogot, vitát indít a témában, és ezeken a helyeken a…..
Hogyan keletkezik a depresszió? Szerencsére az elmúlt évtizedben nagyon sok új tudományos eredmény járult hozzá a betegség kialakulásának és működésének megértéséhez. A leggyakrabban a következő történik: az arra érzékeny, sérülékeny személynél valamilyen stressz…..
Eheti TED előadóink kisgyerekes szülők, akik azért hozták létre a nagy internetes karriert elért babble.com portált, mert zavarta őket, hogy a gyereknevelés, a családi élet témaköre teli van idejétmúlt tabukkal.    Fiatal szülőként meglepve tapasztaltuk, hogy…..
A budapesti West Balkánban történt tragédia elementáris erővel rázta meg a közvéleményt. Napok óta ez az első számú témája a hazai médiának és az indulatok is ennek megfelelően szöknek a magasba. Mellékszál, de érdemes megemlíteni, hogy a távolabbi diszkókból hajnalban…..
Gever Tulley amerikai számítógéptudós, aki szerint nagyon rosszul tesszük, hogy agyonféltjük gyerekeinket és nem tanítjuk meg őket idejében bánni a tűzzel, a késsel és más veszélyes dolgokkal. Ezért nyaranta barkács tábort szervez, ahol  épp a veszélyes és ezért tiltott…..
Amit ma depressziónak hívunk, arra néhány évtizeddel ezelőtt még másféle elnevezést használtak az orvosok: neuraszténiának, neurotikus kimerültségnek nevezték. Később aszerint csoportosították a hangulati betegségek típusait, hogy feltehetően belső /endogén/ okok vagy…..
"Tulajdonképpen jól olvas a gyerekem, de nem nagyon érti meg azt, amit elolvasott" - hallom elég gyakran a felső tagozatos gyerekek szüleitől. Mi van az ilyen panaszok hátterében, és hogyan lehet orvosolni a problémát? Kisiskolás korban a gyerekek hallás után sokkal…..
Egyes szakmákban, például sebészeknél, rendőröknél, katasztrófaelhárítóknál, pszichológusoknál, papoknál létkérdés a munkájuk során felmerülő érzelmektől való eltávolodás, hiszen csak így tudnak nyugodtak és döntésképesek maradni nagyon stresszes helyzetekben. Az…..
Ebben a TED-videoban egy tízéves kislány elmondja, hogyan látnak bennünket, felnőtteket a gyerekek, akik mint sejthető, sokkal okosabbak nálunk és bölcsesség dolgában sem maradnak alul az öregekkel való összehasonlításban.  ..
„Hiába olvastam el tízszer a leckét, másnap mégis egyest kaptam!” Sokszor hallom ezt a panaszt a tanulási tréningjeimen résztvevő gyerekektől. Ilyenkor arra gondolok, hogyan maradhat ki az oktatás folyamatából a legalapvetőbb tanulástechnikai módszerek átadása? Pedig…..
Napjaink legizgalmasabb témái, a világ legjobb tudósainak, művészeinek és más kreatív koponyáinak élvezetes előadásában – röviden, angolul, magyar fordítással. Ez a TED amelynek nyilvános adatbázisában már közel ezer briliáns előadás található, ezek közül…..
Mindenki ismeri a néhanapján ránk törő szomorúságot, kimerültséget, kedvetlenséget. Ez azonban körülbelül annyira különbözik a klinika depressziótól, mint a nátha a kétoldali tüdőgyulladástól. A depresszió különböző fajtái az egész embert érintő betegségek: a test,…..
Napjainkra világméretű járvánnyá vált a depresszió. Minden adat azt bizonyítja, hogy egyre többen, egyre tovább, egyre súlyosabb tünetekkel, és életük egyre korábbi szakaszában élik át ezt a betegséget. A számok nem csak a nyugati világban, hanem mindenütt, ahol gyors…..
A diszlexiáról való tudásunk az elmúlt évtizedben a mágneses képalkotó eljárásoknak köszönhetően megsokszorozódott. Sajnos, még mindig messze vagyunk attól, hogy pontosan tudjuk, mi váltja ki a betűk, számok és más szimbólumok érzékelésének dekódolási zavarait, de most…..