Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Grüll Tibor

76 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A galileai Sussitában (Hippos) folyó ásatások tizenegyedik évadján a Haifai Egyetem régészei egy ókori falfreskó nyomaira bukkantak, amely Tükhét, a szerencse/sors görög istennőjét ábrázolta. Az ásatás során egy másik görög istennő, egy Menád csontlapra vésett…..
Grüll Tibor 2010.10.24 16:41:55
@endike: Tisztelt Olvasó!
Sajnos mindeddig Salamonról semmilyen Biblián kívüli történeti vagy régészeti információval nem rendelkezünk, így a kérdésére csak negatív választ tudok adni.
Robert Deutsch, a Tel Aviv-i Egyetem kutatója a The Bible and Interpretation honlapján most közzétett kommentárjában azt állítja, hogy az előző posztban ismertetett karkötő nem ókori, hanem a 20. századi beduinok készítménye, sőt azt a házat, amelyben találták, szintén ők…..
Az izraelita honfoglalást megelőző periódust a régészeti kronológia átfogóan késő-bronzkornak (Late Bronze Age = LBA, Kr. e. 1550–1200) nevezi. A zsidók által a Vaskor első szakaszára (Iron Age, Kr. e. 1200–1000) meghódított területen korábban a kanaánitának vagy…..
 Felső-Galileában, Naftáli törzsének területén fekvő Kedes (ma Tel Kedes) neve annyit jelent: „szentély vagy szent hely”. A kanaánita város területét még Józsué alatt elfoglalták az izraeliták (Józs 12:22). Itt lakott Bárák, Abinoám fia, aki Debóra…..
 A hír tökéletesen illene bármely bulvárújság kacsarovatába: két megkövült lócsonton ékírásos szöveget találtak Kínában. Csakhogy a hír ezúttal igaz! A British Museum ékírás-szakértője, Irving Finkel (képünkön) azonosította az óperzsa szövegeket Kürosz…..
Az egykori filiszteus „ötváros” (pentapolisz) egyike volt Gát, ahol a híres óriás, a Dávid által legyőzött Góliát született. A Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetem kutatói a napjainkban héberül Tel Tsafit, arabul Tell es-Safit névre hallgató lelőhelyen megtalálták az egyik…..
A mai Izrael területén fekvő kanaánita városok feltárásain már eddig is szép számban kerültek elő ékírásos szövegek — legutóbb egy ilyen felfedezéséről számoltunk be Jeruzsálemben —, ám mindeddig nem találtak olyan táblát, amelyik törvényszöveget tartalmazott…..
Egy új ókori zsinagóga felfedezése — különösen Galileában — tudományos szempontból nem számít szenzációnak. A mai Izrael területén eddig kb. 160 zsinagógát tártak fel, ezek túlnyomó többsége Galileában került elő, és az 5–7. században épült. Az első…..
Egy aprócska agyagdarab került elő a héten a Jeruzsálem Óvárosának falain kívül folyó ásatásokon. Ennek aligha lenne hírértéke, ha az agyagdarabra történetesen nem ékírásos jeleket véstek volna a Kr. e. 14. században, vagyis 400 évvel azelőtt, hogy Dávid Jeruzsálemet…..
Június közepén látott napvilágot az a hír a nemzetközi sajtóban, hogy radarhullámok segítségével „megtalálták” a Nílus-deltában a hükszósz főváros, Avarisz nyomait. Újra bebizonyosodott, hogy a mai publicisztikában csak a szenzációs tálalás számít, az…..
Ciszjordániában (Palesztin Autonómia Terület), a Garizim-hegy csúcsán a külvilágtól elzárt ásatási területen, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Polgári Irányításának felügyelete alatt zajló ásatáson nemrégiben feltártak egy jó állapotban megmaradt 2000 éves várost, mely…..
A felfedezésre váró szent helyek és tárgyak listáján biztosan dobogós helyezésre számíthat – Noé bárkája és a Frigyláda mellett – az „igazi” Sínai-hegy pontos helyének kutatása, amelyre már több alternatív javaslat született. Emanuel Anati…..
Egy szépen kidolgozott pogány oltárt találtak Askelónban, ahol az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) felügyeli a Barzilai Kórház-komplexum bővítési munkálatait. Az egyik helyiség építése során egy rendkívüli lelet látott napvilágot: a gránitkőből készült, bikafejekkel és…..
Kanadai régészek a Damaszkusztól mintegy 300 km-re északra fekvő, törökországi Tell Tayinat-i ásatásokon tavaly nyáron egy szentélyt tártak fel, amelynek pompája az asszírok által Kr. e. 738-ban elfoglalt királyság hajdani dicsőségét hirdeti. A romok között talált több…..
Hosszan tartó és súlyos betegség után 2010. április 7-én, szerdán elhunyt Hanan Eshel régész, a Második Templom korszakának kitűnő tudósa, qumranológus, a Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetem professzora, aki a „Martin Szusz Land of Israel and Archaeology” tanszék vezetőjének…..
Egyelőre csak egy amerikai internetes forrásokon értesülhetünk arról, hogy a jezsuiták által alapított Szent József Egyetemen (Philadelphia) március 21–22-én elhangzó előadáson bejelentik: újabb dokumentumokat találtak, amelyek a zsidók babilóni száműzetéséről…..
Madeira szigete mellett, Ilheu de Pontinha szigetén, a keresztes kori Szent József-erődben régészek még tavaly nyáron rábukkantak egy díszes ládára, amely egyebek mellett egy kb. 10 cm hosszú vasszöget zárt magába. A kutatók szerint a szög római kori, valószínűleg a Kr. u.…..
Február 22-i sajtótájékoztatóján Eilat Mazar a Héber Egyetem régészprofesszornője újabb szenzációs bejelentéssel lepte meg a bibliai régiségek iránt érdeklődő közönséget. A bejelentés súlyára jellemző, hogy a világsajtót is azonnal fellármázta a hír, amely röviden…..
Tudják, hová kell utaznia annak, aki látni akarja a frigyláda hiteles másolatát? Egyenesen Hararéba, Zimbabwe fővárosába, ahol — Tudor Parfitt frigyládavadász, Indiana Jones 21. századi klónja állítása szerint — egy múzeumi raktárban hevert a zsidó vallás legszentebb…..
Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei a Jaffa-kapunál jelenleg folyó ásatáson egy föld alatti vízvezetéket fedeztek fel. A körülbelül ezernyolcszáz évvel ezelőtt épült aquaeductus Jeruzsálem egyik legforgalmasabb útján, a Dávid Tornya Múzeum közelében, a Dávid…..
Grüll Tibor 2010.02.19 22:01:03
@keseruimre: Kedves Imre! Igazad van, elismerem hogy kicsik a betűk, de ennek az az oka, hogy a postok mérete általában elég nagy. Egyébként köszönöm az elismerést.
Talán az eddigi leghatalmasabb szőlőprést találták meg, ami a modern Izrael Állam területén régészeti ásatáson eddig előkerült — jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) február 15-én. A késő-bizánci periódusban (6–7. század) készült prés az újonnan…..
73 tavaszán végjátékához érkezett el az első zsidó háború. Lucius Flavius Silva tábornok vezetésével a X. Fretensis legió és számos segédcsapat — összesen talán 7000 ember — ostrom alá fogta a mintegy ezernyi várvédőt, akik Maszada erődjében sáncolták el…..
 Néhány hete adtunk hírt arról, hogy egy izraeli tudós megfejtette az utóbb évtized legjelentősebb epigráfiai leletét, az úgynevezett Khirbet Qeiyafa-i osztrakont (A legősibb héber nyelvemlék). Azóta, hogy a megfejtés 2010. január 10-én megjelent a Haifai Egyetem…..
Január 13-án jelent meg az interneten, hogy izraeli régészek Betlehemben megtalálták az „évszázad legszenzációsabb” leletét: egy cseréplevelet (osztrakont), amelyet maga Dávid fogalmazott anyukájának, közvetlenül Góliát legyőzése után. Dr. Eilat Mezimah, a…..
A Jerusalem Post január elején közölt cikke szerint Jordánia hivatalosan kérelmezte a kanadai hatóságoktól, hogy foglalják le azokat a Holt-tengeri tekercseket, amelyek egy torontói kiállításon szerepeltek. Jordánia azt állította, hogy a „qumráni tekercsek” néven…..