Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KissJanika

20 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Várkesző napjai Rába-parti ősz 2021.10.19 22:46:06
A következő vers és képek készítője, a mai napon járt a Rába partján, és megosztotta velünk gondolatait. Köszönjük szépen Bene Viktor! Rába-parti ősz Vízbe hull a falevél, Útra kél a Rábán, Vele utazik a ősz, Ott ül sárga szárán.   Velük együtt indul el Milliónyi másik, Kopár fákat…..
Az elmúlt év nem igazán hozott sok vidámságot és örömet. Ezért most azt kívánom, hogy mindenkinek legyen kellemes boldog az ünnep!   ..
Szombaton a közösségi oldalon került elő a hírfolyamban a következő bejegyzés: A mi Rábánk és a környező természet oldálán, eléggé aggasztó képek kíséretében, ezért úgy gondontam, utána járok, és megkérdezem az illetékest az ügyben. El is jutottam az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóságig, ahonnan…..
Pár napja a figyelem központjába került bejegyzésem főszereplője, aki/ami nem más mint egy gazdátlanul kóborló kutya. Egy facebook bejegyzés született az ebről hétvégén, de azóta sincs változás, továbbra is az utcát rója a magára hagyott kedvenc. Írásom legfőbb célja az, hogy szegény pára megmentése…..
A Rába part már annyi érdekes és hasznos dolognak adott helyet az idők során, hogy szinte természetes a helyszínválasztás. Amint azt korábban már írtam, volt itt árvízvédelmi gyakorlat, autós találkozó, vagy családi-baráti összejövetel. Múlt hét végén viszont a Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó…..
A következő videót Meizer Gábor készítette, aki maga is itt nőtt fel a Rába partján, és sokat járt a csárda környékén. A videót nézve, sok szép emlék-kép villan fel az emberben. Ahogy a vasútállomáson gyerekként izgatottan vártuk a "piroskát", hogy először felülhessünk rá, vagy a csárdánál a nyári…..
A mai nappal, (2017.08.14) reggel 8:00 órától lezárják a Kemenesszentpéter és Vág közti országos közúton lévő Rába hidat. A lezárás időtartama három hét. (2017.09.03.) A hídon már halaszthatatlan munkálatokat kell végezni, de szerkezetileg az öreg szegecselt híd még egyben van és bírja a strapát.…..
Nincs ki mind a 4 Az első.. 2017.05.09 14:43:47
Sziasztok! Első körben pár mondatban leírnám a miértet.. Gondolkoztam egy ideje már, hogy rögzíteni kéne valahová a motoros történéseket amiket átélek s ha már memoárt (copyright by Bendegúz) írok, miért ne tehetném ez nyílt platformon, hátha lesz, aki szívesen olvassa. A furcsaság az egészben,…..
KissJanika 2017.05.10 15:10:00
A hőmérséklet a szikrázóan tűző napon is csupán mínusz nyolc Celsius fok volt a délutáni órákban. A pár napja tartó hideg idő hatására az öreg Rába is didergőre fogta, és a reggeli mínusz tizenöt fok jegesedésre késztette a meglassulni látszó folyót. Ha továbbra is marad a tartós hideg, talán még…..
Minden kedves olvasómnak Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!  "Ezüst szánkót hajt a dér hófehér határon,deres szánon didereg, fázik a Karácsony.Zendül a jég a tavon, amint átal jönnek,decemberi hópihén fénylik már az ünnep.A kályhánkban láng lobog, gyere be Karácsony!Gyújtsd meg gyertyád,…..
Év végével elérkeznek az ünnepek. Az advent időszaka, Mikulás, karácsony, és az újév ünnepe, ami melengetheti szívünket. Mindenki ajándékok után rohangál, stresszel.már a bevásárló központ parkolójában, hogy nincs hely. Idegesek vagyunk a bevásárlás közepette, ha nincs olyan cikk amit szeretünk…..
Ezen a két napon emlékezünk a már üdvözült lelkekre, és  az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekre. Gyertyát gyújtunk hozzátartozóink sírján, ahol gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a krizantém fehér és színes változatai pedig a szeretetet és a…..
A költő verse jutott az eszembe, amikor ez a kép tárult elém a minap. "Itt van az ősz, itt van újra." Ködös, párás reggelek, napról-napra később van világos, előbb van sötét. A természet körforgása megállíthatatlanul múlatja  az időt. Ahogy egyre idősebb az ember gyorsabbnak tűnik ez a körforgás.…..
Ahogy ígértem, a tegnapi cikk folytatása. Ha már a megelőzés nem elégséges, meg kell kezdeni a védekezést. 2014. májusában így készültek fel a teendőkre a Rába és a Marcal partján lévő települések, egy közös gyakorlattal. Elevenítsük hát fel a történteket: Reggel 8 órakor kezdetét vette a…..
Két évvel ezelőtti bejegyzésem szeretném áthozni a blogoldalra. Első körben ezt a levélváltást, amelyben részletes válaszokat kapunk arra, miért történik meg majdnem minden évben a Marcal áradása, majd az ártérben maradása. Egy következő cikkben pedig, az árvízvédelmi gyakorlatot fogom bemutatni. A…..
A júliusi forróság megérlelte az első gabonaféléket, amelyekkel elkezdődhet a betakarítás. Falunk határában gazdálkodó családi vállalkozás munkáját örökítettem meg pár képpel. A 9 hektáron művelt földben árpát vetettek, de a fagykár miatt nem számítottak jó termésre. Az időjárás mindig is a…..
Várkesző napjai Eperhold napja 2016.06.20 23:01:17
A mai hold kelte különleges, és csak 46 év múlva ismétlődik meg újra. Ez a nyár leghosszabb napja, ilyenkor 16 órán át fenn van a nap. Amikor nyugovóra tér, a hold állásával egyenlő vonalban helyezkedik el, és a fények játéka miatt erősebb színe van. Na persze nem piros mint az eper, csupán még…..
Kis falunkban, mint a környező településeken is, a hatvanas évekig szinte minden háznál voltak lovak, szarvasmarhák, és egyéb haszonállatok. Aztán a TSZ idejében az állatok egy részét be kellett szolgáltatni, a közös gazdálkodás szellemében. Aztán a kilencvenes évektől újra fellendült az otthoni…..
Ahogy ezt anno megírta a Beatrice - Pancsoló kislány c. számában, valóban jó a strand szezon! Nemrégiben keresgéltem régi képek között, és hamar találtam strandos képeket, méghozzá tavalyról! A képek 2015.08.12-én készültek késő délután. Az adott napon igazán meleg volt 38' Celsius fok. Amint azt…..
  Pár nappal ezelőtt, a falu határában, egy mobil fúrótoronyra lettem figyelmes. Utoljára gyerekkoromban láttam, a "Sós-árok" környékén ilyen, vagy ennél nagyobb mintavételhez használt monstrumokat. Akkoriban heteket töltöttek itt, olaj és más anyagok kutatása céljából. Azt gondoltam, talán a volt…..
Várkesző napjai Aprócska falu 2016.05.31 13:33:22
 Várkesző egy aprócska falu, Veszprém megye legszélén, a Rába partján. Természeti adottságai alkalmassá tenné/teszi arra, hogy itt mindenki megtalálja a számítását aki nyugalomra vágyik. Várkesző életében fontos szerepet játszik a folyó. A blog a település mindennapjait, fontos mérföld köveit…..