Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mesterházi Dávid

293 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Komoly kereslet lehet a világban a magán-tengeralattjárókra, mert a múltkori félmilliárdos hajó után itt egy újabb, ami még kicsit olcsóbb is. És a Spymaster Orcasub nevű szerkezete kétmillió dollárért (470 millió forint) a tetejébe úgy néz ki, mint egy víz alatti…..
Nemrég írtunk a tűzoltóknak szánt újfajta kameráról, amit nem zavar a füst és a tűz, most itt egy újabb eszköz, ami egyszerűsítheti a helyzetüket munka közben. A University of Sheffield mérnökei ugyanis olyan sisakot fejlesztették, ami a tájékozódásban segíthet olyankor, ha…..
A Micromagic Systems négy éven át dolgozott a Mantis nevű szörnyetegen. A végeredmény a cég közleménye szerint a világ legnagyobb terepjáró hexapodja. A hatlábú lépegető jármű 1900 kilogram, 2,8 méter magas, a mozgását egy 2,2 literes turbódízel motor biztosítja. A…..
Az amerikai Raytheon mérnökei 3D hangrendszert fejlesztettek pilótáknak, hogy azok még gyorsabban tudjanak reagálni vészhelyzetekre. Ugyanis ha komoly gáz van, például tüzet nyitottak a gépre, az ember először ösztönösen nem abba az irányba fordul, ahonnan a fenyegetés jön, hanem…..
Az autós közlekedésben régi probléma, hogy ha a gps-műholdak elérhetetlenek (takarják őket az épületek), akkor hogyan lehet tovább navigálni. Erre mindenféle megoldás születik, mi is írtunk ilyenekről, de a probléma nemcsak autóknál jöhet elő. A Johns Hopkins University…..
A kerekesszékkel közlekedők életét nemcsak az nehezíti, hogy csomó helyen nincs megoldva az akadálymentes közlekedés, de ha épp nem a székkel akarnak továbbmenni, annak elpakolása is komoly gond lehet. Bár sokféle összecsukható szék létezik, a kerék mérete adott, így az…..
Írtunk már mindenféle vezetéssegítő rendszerről, sőt az egyik legígéretesebb verziót, amiben szinte minden benne van, magunk is kipróbáltuk. Ez volt az a BMW, ami teljesen magától képes elmenni Münchenből Ingolstadtig meg vissza, sőt tulajdonképpen bárhova el tud menni…..
A Starbucksban felírják a vásárló nevét a pohárra, de ennél sokkal menőbb a Barista Bot, ami egyenesen az ügyfél arcképét festi a kávé habjára egy webkamera képe alapján. Ennél többet nem is tud, de ezt meggyőzően. Igaz, arra valószínűleg nem alkalmas, amire a…..
Lengyel kutatók álltak elő egy olyan elem tervével, ami megoldást jelenthetne mindenféle elektronikus implantátum energiaellátására. Ahogy a fejlesztésről szóló cikket jegyző Martin Jönsson-Niedziółka fogalmazott: „Az egész olyan mint a krumpliból előállított elem, csak a…..
A cseh Kibardin Design talált ki egy olyan egeret, amivel elvileg a fájó csuklójú irodai dolgozókon lehetne segíteni. A Bat nevű szerkezet két részből áll: az asztalon a hálózatra kötött, 24 centi átmérőjű, két centi vastag tányér alakú bázis fekszik, e fölött lebeg maga…..
Az amerikai Uncharted Play olyan rendszert szabadalmaztatott, ami a labdát érő ütéseket alakítja elektromos energiává. A SOCCKET anyaga etilén–vinil-acetát, tömege 482 gramm (így csak 28 grammal nehezebb egy átlagos, ekkora focilabdánál). És nem kell felfújni. A rugdosásból…..
Mindenféle távirányítós helikopter létezik már, mi is írtunk már például a rakétákat lövő autó-helikopter hibridről, szóval nehéz a műfajban újat mutatni. A játékautókat, helikoptereket, repülőket gyártó Air Hogs most egy olyan szerkezetet készül piacra dobni, amit…..
Az amerikai Engineering Science Analysis Corporation többek között olyan rendőrségi útzárakat fejleszt, amikkel a hatóságok egyszerűbben, hatékonyabban tudják az ámokfutókat megállítani. Az egyik most bemutatott eszköz a Pit-Bul (Pit-Ballistic Undercarriage Lanyard), olyan mint a…..
Sőt , ez a radar akkor is észlelné a teniszlabdát, ha az a hangsebesség háromszorosával közeledne. Az Artisan fejlesztője a BAE Systems, állításuk szerint a szerkezet ötször érzékenyebb a jelenlegi eszközöknél. A radar egyszerre 800 (légi és felszíni) célpontot tud…..
A tűzoltók ma is használnak infrakamerákat, hogy rossz látási viszonyok között is tudjanak tájékozódni, például füstben is megtalálják a sérülteket egy épületben. De a mostani rendszerek hátránya, hogy a sűrű forró füstben vagy a lángokon keresztül hatástalanok. Olasz…..
A turistaosztályok utasai, különösen hosszú utak után rendszeresen panaszkodnak nyak- és hátfájásra, az egy pozícióban mozdulatlanul üldögélés pedig akár halálos is lehet, ha az ember hajlamos a trombózisra. Alireza Yaghoubi malajziai mérnökhallgató sok gyötrő…..
A beszédes nevű texasi Hail Storm Products olyan autóponyvát dobott piacra, ami komolyabb vészhelyzetben felfújódva légzsákként védené kocsinkat az időjárástól. A Hail Protector alaphelyzetben olyan mint egy sima ponyva, védi a fényezést az UV-sugárzástól, madárürüléktől,…..
A német Rhein-Neckar-Verkehr GmbH Mannheimben vezeték nélkül, menet közben töltődő elektromos buszokat készül kipróbálni a közösségi közlekedésben. A rendszer a kanadai Bombardier Primove nevű indukciós töltőjére épül, amit kifejezetten városi járművek (buszok, villamosok,…..
Bár sokféle összecsukható elektromos robogó fejlesztése zajlik, a német Scuddy elektromos roller érdekessége, hogy egyrészt február óta már kapható, másrészt nemcsak összecsukni lehet a tároláshoz vagy szállításhoz, de menet közben akár ülhetünk vagy állhatunk is rajta,…..
A francia Thales a brit kormány megbízásából olyan rendszer fejlesztésébe kezdett, ami leváltaná a mai radarokat a repülőtereken. Az ötlet lényege, hogy a mai aktív radarokat passzívokra cserélnék. A passzív radar nem a saját jele visszaverődését figyeli, hanem egy másik…..
A porszívózás  és az ablakmosás után az emberiség egy újabb frusztráló melót passzolhat le a gépeknek. Nyilván sokan tudják, milyen macerás grillezés után a rácsot megszabadítani a ráragadt, ráégett mocsoktól. Ethan Woods ingatlanügynököt annyira zavarta a…..
A Cigarette Racing a Miami International Boat Show-n mutatta be legújabb hajóját, ami egy versenycsónak és egy luxusjacht keveréke. A 42' Huntress – micsoda meglepetés – 42 láb (13 méter) hosszú, 3 méter magas, és a klasszikus versenyhajóknál jóval kényelmesebb, az orra…..
Az ausztrál CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) mérnökei olyan robotot fejlesztettek, ami a környezet zajait használja ki saját mozgásának leplezéséhez. A robot tehát nem különleges kialakítása vagy felépítése révén lopakodó, hanem szenzorai…..
A New York-i közlekedési vállalat, a Metropolitan Transit Authority elég komoly fegyverrel küzd a vasúti pályákon összegyűlő hó és jég ellen. Ha keményre fordul az időjárás, három, sugárhajtóművel felszerelt, 14 tonnás gépszörny kezd takarítani. A szerelvényeket…..
Régi probléma, hogy a gps-ek nem működnek igazán jól a városokban, mert az épületek leárnyékolják a műholdakat. Ezt sokan próbálják megoldani, mi is írtunk már például az amerikai hadsereg rendszeréről, de ahhoz földi állomások kellenek, meg az ezekkel kommunikáló kütyü,…..