Adatok
bloggernyul
0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
„Már megint itt van a szerelem, már megint izzad a tenyerem…”. Hát igen, így is lehet mondani. Meg persze érzelmes intellektualitással, ahogy Katona Klári dalolta nagyjából ugyanakkor: „Miért nem próbálod meg velem? Én még ki merem mondani,…..
Fáradt, íztelen almák, összeaszott dióbél. Vége a télnek, de a tavaszi gyümölcsök és zöldségek még lapítanak. A házi baracklekvár meg már vagy egy hónapja elfogyott. Ezt a gasztronómiailag légüres teret kitölthetjük az almás zserbóval, ami áthidaló megoldás a borízű…..
Édes és fanyar. Akár az élet. Van benne íz és szín, pikantéria és éltető energia. És mint annyi jó dolog az életben, ha nem is erkölcstelen, de piszkosul hizlal. „Körtetortilag” képzetlenek azt kérdezhetik, hogy jön ide a sajt, pedig hidd el, nagyon is belevaló. Nem azért,…..
bloggernyul
2010.03.26 11:48:12
A pástétomok királynője kétségtelenül libamájból készül, de egy hercegkisasszonyi rangot a kacsamájból rittyentett kencefice is megérdemel. Ha gonddal, jófajta fűszerekkel készítjük, ha szépen tálaljuk, biztosan felveszi a versenyt előkelő rokonával. Kacsamájat…..
bloggernyul
2010.03.24 17:13:06
Van, aki lenézi ezt a nemtelen szervet, és csak a combra vagy a mellre esküszik. Pedig a szárnyacskák az apró csontokhoz tapadó inakkal, izmokkal olyan szaftosak és ízletesek, hogy csak igazi ínyencek tudják értékelni. Anyám például sosem pályázott a pörköltben vagy a levesben a…..
bloggernyul
2010.03.23 15:19:35
A mesében az öreg király megkérdezi három leányát, mennyire szeretik őt. A két nagyobbik égre-földre, életre-halálra esküdözik, apjuk legnagyobb megelégedésére, ám a legkisebb, legszerényebb királykisasszony azt mondja méltóságos édesapjának: „Úgy szeretlek, mint a…..
bloggernyul
2010.03.18 21:41:03
Nem kell megijedni! A cím csak szóvicc, és onnan ered, hogy az olaszok „maiale di mare”-nak, azaz a tenger disznajának nevezik a nagytestű tonhalat. Lássuk be, nem tartozik a sós vizek legnemesebb lakói közé, mint például a kardhal vagy a királyrák. Itthon leginkább…..
bloggernyul
2010.03.18 21:55:28
Micike már tudja, érzi minden porcikájában, hiába tartanak még javában az éjszakai fagyok, a tavasz a küszöbön toporog. Micike fittyet hány a hőmérőre, hanyatt veti magát, úgy forgolódik, kéjesen miákolva, hogy szinte bosszantó. Mitől érzi magát ilyen jól ez a macska?…..
Szegény skót háziasszonyunkat nem hagyja békén a sajtó, most, hogy kijött a kórházból, ahol idegösszeroppanás gyanújával került, (az tuti, hogy nagyon elfáradt a Britain's Got Talent című tehetségkutató alatt) megint előszedték a végzetes estét, azt, amikor a biztos…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
8 karajszelet (csont nélkül, és lehetőleg a tarja felőli részből)
40 dkg zsenge sárgarépa
1,5 dl száraz rozébor
só, bors, 2 ek. barnacukor
jó sok petrezselyem, olaj, vaj
A körethez
60-70 dkg burgonya
2 szál póréhagyma
só, fehérbors, szerecsendió
2 dl főzőtejszín
vaj
A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk, olaj és vaj keverékén gyorsan megpirítjuk. A zsiradékon megfuttatjuk a nagyobb darabokra vágott répát, barnacukorral egy kicsit karamellizáljuk, felöntjük a borral, rátesszük a húst, fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, jöhet bele a petrezselyem és a maradék vaj, ha felolvad a mártásban szép selymes lesz, és egy kicsit besűrűsödik.
Köret:
A krumplit vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük a felkarikázott póréhagymával. Sóval, fehérborssal, frissen reszelt szerecsendióval összeforgatjuk, kivajazott cserép- vagy tűzállótálba tesszük, felöntjük a tejszínnel. Mehet a sütőbe - amíg a krumpli magpuhul fólia alatt, utána anélkül, míg szép aranybarna lesz.
Jó étvágyat!