Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mr. Hyde

0 bejegyzést írt és 623 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
bircahang Az igazi vezérség 2019.06.10 06:06:00
Az igazi vezér olyan címet adat magának rendszere által, mely igyekszik nem beépülni a hierarchiába. Aki nem érti ezt, az egyre hosszabb és bonyultabb címeket ad a vezetőknek, abban a hitben. hogy a több szó többet ad. Pedig nem, az igazi nagyság nem több szó, hanem más, kivül…..
bircahang A modernitás politikája 2019.05.06 06:06:00
Azt hiszem a modernitás politikai irányzatainak leírására se 1, de 2 tengely se elegendő. Az egytengelyes megoldás csak a gazdaságpolitikai irányt nézi: azaz a jobboldal a tőke oldalának támogatását jelenti, míg a baloldal a munka oldalának támogatását. A kéttengelyes…..
Aki próbált már megegyezni valaki mással egy viszonylag komplex gondolat igazságában (vegyük ezt, hogy "jó dolog a vasárnap délutánokat cukrászdában tölteni", vagy hogy "John Rawls igazságosságelméletének legfontosabb episztemikus forrása Bodin csalódása az arisztoteliánus erénytanban"), az pontosan…..
Mr. Hyde 2019.05.05 19:42:39
@VIII. Lenin:

A bolygót elpusztító, az emberiséget egy tizednyi tékozlóra és 90%-nyi roncstàrsadalmistàra felosztó transznacionális monopolkapitalizmus teljesen valóságos jelenség.

A szabadpiac teória viszont egy kitaláció, ami nem írja le a valós viszonyokat.
Mr. Hyde 2019.05.05 19:47:11
@Robur:

Az állam intézménye a hatalom egyik eszköze. Ìgy felhasználható a tőkeuralom kiterjesztésére, ahogyan a tőkeviszony korlátozására is.

A modern transznacionális monopolkapitalizmusban az állam jelenleg a tőke karhatalmi végrehajtó funkciója.
Mr. Hyde 2019.05.05 20:48:10
@VIII. Lenin:

Úgy tűnik te vagy tévedésben a fogalmakat illetően.

A társadalmi modellek megvalósult civilizációs berendezkedéseket jelentenek. Ilyen társadalmi modellek a nomád törzsek viszonyai, az ókori rabszolgatartó rendszerek, a feudalizmus vagy a kapitalizmus is.

Ezeknek a modelleknek a leíràsàra vannak elméletek mint például isten országa vagy a szabad piac ideológiája, a nyílt/zárt társadalmak víziói, stb.

Ezek közül az elméletek közül valamelyik leírja a valós viszonyokat, a legtöbb viszont nem.

A kapitalizmus működési mechnizmusát a polgári közgazdaságtan bírálata írja le kielégítően, korunk globális kapitalista berendezkedését pedig a wallersteini világrendszer elmélet.
bircahang Sztálin antiszemitizmusa 2019.04.26 06:06:00
A Sztálin-kori antiszemitizmus egy hatalmas mítosz. Sztálin állama másodikként ismerte el Izraelt, rögtön az USA után. S mindig voltak zsidók a szovjet vezetésben. Az tény, ogy egy rakás Lenin-korabeli zsidó kommunista vezért likvidált Sztálin, csak hát nem az illetők…..
Mr. Hyde 2019.05.01 16:50:55
Miután a nagyhatalmak gyámságával megalakult Izrael a szovjet támogatásnak köszönhetően élte túl az 1948-as arab háborút, majd miután Izrael külpolitikailag egyértelműen az USA mellett kötelezte el magát a szovjet fegyverszállítmányok már az arab államokba indultak útnak. Lényegében a Szovjetunió antiimperialista-anticionista külpolitikai vonala ihlette kommunistákat antiszemitázó kritikákat.

@Deak Tamas:
A 70-es években az ún. "enyhülési időszak" alatt az USA kongresszusa fontolóra vette, hogy megadján a SZU-nak a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt, azzal a feltétellel, hogy a SZU területén élő zsidókat elengedi Izraelbe.
Az akkoriban már korrupt piacpárti funkcionáriusokból álló szovjet politikai elit eleget is tett ennek a kérésnek és megkezdte az USA által a zsidók részére kért szabad kiutazás végrehajtását a kereskedelmi egyezmény fejében.
Ezt látva az USA arra szólította fel a SZU-t, hogy a rendeletet törvényben is rögzítsék, aminek a SZU már nem tett eleget, hiszen mégsem diktálhatják Washingtonból a szovjet jogszabályokat. Így bár nagyon sok zsidó ment abban az időben Izraelbe, a kereskedelmi megállpodásból mégsem lett semmi.
bircahang Technikai fejlődés 2019.04.24 12:12:00
Van egy mítosz, hogy felvilágosodás és liberalizmus nélkül nincs tudományos-technikai fejlődés. Ennek enyhített verziója szerint mindig van fejlődés, de üteme a felvilágosodás és liberalizmus miatt lett gyors. Ebből egy szó se igaz azonban. Alapvetően a technikai fejlődés…..
Mr. Hyde 2019.04.25 17:22:36
@Deak Tamas:
A légnyomásos gőzgép mechnikai modelljét az alexandriai Hérón készítette el az i.e. 1. században.
Ilyen elszigetelt egyedi találmànyok szinte minden műszaki területen léteznek, de a valódi fejlődést mindig az adott technológia tömeges elterjedése és a termelésben rendszeresített alkalmazása jelenti. Ez pedig történetileg leglátványosabban az ipari forradalom óta érzékelhető.
Lányi András a Tanácstalan Köztársaság előadás sorozat keretében, melyben az ökopolitikát járják körül, nyilvánosan anarcho-konzervatívnak vallotta magát, most először. Kifejtette, hogy szerinte mi a rokon vonás a két irányzat között. Úgy vélte mindkettő az uralom, központosítás és az utópiák…..
Sorra jelennek meg a képek, kérdések: milyen emberiség az, ahol néhány óra leforgása alatt sokmilliót dobnak össze egy épület megmentésére, miközben gyerekek milliói éheznek… Aki ismer, tudja, hogy gyerekekért bármire képes vagyok! Ha választani kell két hasonló ügy között, nem kérdés, hogy melyik…..
A tanulmány célja nem a véleményalkotás, illetve a kínai társadalmi kreditrendszer pozitív vagy negatív megítélése, inkább annak megértése és a kínai társadalom vizsgálata közép-európai szemmel.  2014. június 14-én a Kínai Népköztársaság Államtanácsa közzétett egy dokumentumot Tervkörvonalazás egy…..
Mr. Hyde 2019.04.13 10:33:46
@Moin Moin:

Sikeresen fejleszteni az tud akinek a legtöbb információ van a birtokában a szükségletekről, igényekről, lehetőségekről, erőforrásokról, elérhető eszközökről, technològiáról stb.

Ez a folyamatosan frissülő, valós idejű információkat tartalmazó online kreditrendszer ezt teszi majd lehetővé, ràadàsul nem monopolizálva hanem mindenki számára elérhetően, hiszen Kìnában az állam minden tekintetben kontroll alatt tartja a tőke oligopóliumokat, ìgy egy sem tehet szert kizàrólagosságra.

Ennek távlati hatása ahhoz fogható, mintha minden fogyasztó és termelő egyszerre lenne maradéktalanul tájékozott a piac aktuális viszonyaival kapcsolatban.
Mr. Hyde 2019.04.13 12:49:06
@Hamihami:

Ez így nem mond semmit. Sosem a hatalomgyakorlás módja az érdekes, hanem a hatalom célja az ami számít.
Ahogy már írtunk róla, előzetesben is visszatetszést váltott ki a Rammstein legújabb videójának, a Deutschlandnak figyelemfelkeltő előzetese. A dal, ahogy ígérték is, szó szerint berobban a köztudatba (a cikk írásakor, bő fél nappal a premier után már tobb, mint ötmilliós nézettség felett jár!),…..
bircahang Konzervatívok 2019.03.11 06:06:00
A Fidesz-Néppárt viadal kapcsán érdemes aláhúzni a konzervatív téma fontosságát. Először is, én kb. 10 éve nem vagyok konzervatív. Konzervatív korszakom 1999-2008 között volt nagyjából (nyilván se a kezdet, se a vég nem éles szakadás). Amikor konzervatív voltam,…..
A hazai mozikban március 7-én mutatták be Marvel Kapitány, azaz Carol Danvers önálló filmjét. A bő két óra alatt láthatjuk a filmes univerzumban először felbukkanó hősnő eredettörténetét, de új oldaláról ismerhetjük meg Fury-t is. Bár a Marvel filmes univerzumában több…..
Mr. Hyde 2019.03.15 12:15:48
Szerző: Harmat Árpád Péter Nem csupán a történészek, történelemtanárok, de a világhistória iránt érdeklődő laikusok, amatőr - félprofi kutatók, krónika-kedvelők számára is mindig érdekes téma a két nagy diktátor: Adolf Hitler és Joszif Sztálin viszonya - párharca 1933 és 1945 között. Bár…..
A Freedom House nem a demokráciát, hanem a liberális demokráciát méri. A legérdekesebb adatsor Oroszország esetében található meg. A kommunista években Oroszország értékelése a FH listáján 6 és 7 között ingadozott (csak a 70-es évek elejétől néztem meg az adatokat, a…..
Mr. Hyde 2019.02.08 23:41:41
bircahang A főnök 2019.02.08 16:16:00
A főnököt sose szabad komolyan venni. Se rettegni nem kell tőle, se tapsolni neki. S alapvetően 2 típusú főnök van: aki a magasabb vezetőség oldalán állva harcol a beosztottjai ellen, aki a beosztottjai oldalán állva harcol a magasabb vezetőség ellen. Ha a kettes…..
bircahang Médiahányások 2019.02.01 16:16:00
Ezen a héten a HVG ultraliberális hetilap 2 figyelemre méltó cikket is közölt. Mindkettő egy-egy hépróbás ballib megmondóembertől. Az egyiket már említettem FB-profilunkon, ez Bérparázó-Kovács Imre magyarellenes, fajgyűlölő cikke, mely levezeti, csak azért nem teljes csőd a…..
Mr. Hyde 2019.02.02 11:59:38
@MAXVAL bircaman közíró:
A természettudomány bizonyítható tézisekre épül, hiszen a tudomány definíciója az, hogy az adott tevékenységnek megismételhetőnek kell lennie és azonos eredményre kell vezetnie mint a kijelölt referencia tényező.
Ez a tudományosság objektíven meghatározható feltétele.
A mérések pontossága a mérőműszerek érzékenységétől függ, aminek javulását a mérési eredmények tudományos-technológiai-technikai felhasználása javítja, a közelítő értékekről pedig az objektív bizonyítékok modális logikai levezetése ad képet.

Az emberek testi-lelki-szellemi nyomorát rútúl kihasználva pénzhez jutni bűn. Akkor is ha azt kuruzsló természetgyógyászok vagy ál-keresztény karrier politikusok teszik.
Mr. Hyde 2019.02.02 12:45:47
@MAXVAL bircaman közíró:
A tudomány mai állása szerint az általunk érzékelt valóságnak az általános összefüggései, mintázatai megegyeznek a szubatomi szinttől az intergalaktikus vagy multi-univerzális szintig.

Természtesen a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a valóság, aminek az anyag és az energia csak egy-egy tulajdonságát képezi, jóval sokrétűbb, mint amennyit a jelenlegi létformánk értelmezni képes. De az olyan kijelentéseknek semmi értelme sincsen, hogy a valóság nem létezik, vagy nincsenek törvényszerű mechanizmusai vagy hogy valóságot egyáltalán nem érzékelhetjük.
Mr. Hyde 2019.02.02 16:07:33
@MAXVAL bircaman közíró:

A tudomány kifejezésére használt axiómák nem a valòság maga.
Csak annak leíràsára használt jelrendszer egyikkifejező eszköze.
Január 27-én, vasárnap, volt a Holokauszt emléknapja.  Rengeteg filmnek, könyvnek, cikknek és egyéb alkotásnak volt és lesz a központi eleme. Olyan téma, amiről mindig lehet és kell is beszélni. Viszont kevesen tudják, hogy a zsidó és más nem kívánt nemzetiségű (pl. roma) lakosság szisztematikus…..
Egészen elképesztő ütemben restaurálja a rendszerváltás előtti állami berendezkedést a harmadik kétharmadát taposó Fidesz. A sajtótól a sportegyesületeken át az állami vállalatokig szinte mindenütt visszaköszönnek az állampárti reflexek, a középvezetők pedig már szinte önként beszántják megmaradt…..
Munkásmozgalom munkások nélkül? Korábbi írásunkban már kerestük az okait, hogy Miért nem érdekli a dolgozókat a 400 órás "rabszolgatörvény"? Amit a Fordulat, szociáldemokrata magazin is szemlézett. Ha már a túlóratörvény a politika legfontosabb témája, érdemes átnéznünk, hogy mit közöl még a témában…..
A Kádár-kor egyenlőbb elvtársai a Horty-korszak arisztokratáit majmolták: íme a szocialista Magyarország elitjének luxus életvitele...