Regisztráció Blogot indítok
Adatok
megvakarom

5 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
megvakarom 2011.07.18 15:03:59
@SaGa: lehet, hogy nekik androidos készülékük van:)

Amiért idetettem, hogy illusztrálja az ebook terjedését. Igehirdetésre kiválóan alkalmas
megvakarom 2012.04.23 15:35:14
Ajánlás eNeL makróidomítási okosságai után újabb technológiaközeli írással igyekszünk borzolni a kedélyeket. Fogadjátok sok szeretettel Ignis_veneficus barátunkat, az ipari szövegtranszformáció feketeöves mesterét, a TEI és az XML avatott kezű varázslóját. Az írás nagyon…..
megvakarom 2011.03.26 13:30:02
@kIára: nekem most tisztult a kép, köszönöm!
tehát pl. a kolofont beteszem az nxc-be, mint könyvészetileg érdekes helyét a kiadványnak, de nem teszem bele a tartalom.xhtml-be, hiszen a nyomtatott könyvek tartalomjegyzékében sem szokás ezt jelölni.
Jól sejtem?
megvakarom 2011.10.03 10:43:27
@SaGa: köszönöm, megszívlelem. Mint friss Kindle-tulaj, lesz alkalmam gyakorolni, míg a rengeteg epubot a telefonról átfordítom
A sört nem veszed, csak béreledFent bemegy, lent kivezeted  Az a szép, amikor a hab keményA korsók - majd meglátodSzépre festik a világot  Az a szép, amikor a hab keményPivo prosim, give me beerAz ember inni mindig bír  Az a szép, amikor a hab keményEgy dologra mondj…..
Ha a nőd nem szeret, és le is lépHidd el, az élet így is szép  Hozd a pálinkát, hozd a pálinkát  Adj egy felest, ez a legjobb orvosságHa horgásznál, de a kukacodMár nem a régi, hát nagy dolog  Hozd a pálinkát, hozd a pálinkát  Adj egy felest, ez a legjobb…..
Figyelj, ha nem lenne senkim Én kiadnám a kéglim És vidéken boltolnék egy kis Vityillót Ötvenből vígan kijönnék Olcsókat ennék, innék Csak szalonnát, kolbászt, hagymát Meg a bort Ágakat gyűjtenék télre Néhány tyúk is kéne És jönnétek nyáron egy hétre Ti is Hoznátok…..
Mért drágább a bor, mint a tej? Elmagyarázom, figyelj Megérted, ha nem vagy fafej A tejjel a helyzet a következő Tehén, bot, irány a mező És ott már magától ellegel ő Két marokra megfogod A tehenet, és rángatod A tej meg csak ömlik, és már ihatod A borral más a csízió…..
Apámnak volt egy kollégája, akiről az a hír járta, hogy rengeteg mindent talál az utcán. Ez a fickó ugyanúgy kaptatott előrefele, ahogy a jobbszélsők a focipályán, azzal a különbséggel, hogy ő nem a mellette húzódó fehér vonalat, hanem a járda meg a fal találkozási pontját…..
Megjelent egy tudósítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban nemrég lefolytatott beszélgetésről, amelynek keretében neves irodalmárok és szerkesztők az e-könyvek jelenlegi helyzetéről diskurálgattak.Nagyon sajnálom, és bizony a vita részvevői is sajnálhatják, hogy engem nem hívtak meg…..
Kávézacc Világvége szombaton? 2011.05.18 13:37:00
Egy amerikai kisegyház óriásplakátokon hirdeti, hogy 2011. május 21-én szombaton „bibliai jelek és bizonyítékok” alapján eljövend köreinkbe a világvége. A szervezet nem gyűjt pénzt, és nem is csábít maga közé új híveket, csupán csak meggyőződésből hirdeti az…..
E-könyv olvasók Keres-kínál 2010.08.17 08:07:00
Úgy látom, a bel- és külkereskedelmi helyzet már odáig fokozódott, hogy érdemes lett önálló topikot nyitni azoknak az olvtársaknak, akik szeretnének kinőtt, meghaladott vagy más okból eladósorba került olvasóeszközeiknek piacot keresni. Ugyancsak ide várjuk szeretettel azokat,…..
megvakarom 2011.04.26 13:04:15
elektronika.vatera.hu/egyeb/sony_prs_600_erintokepernyos_ebook_olvaso_1454253331.html

most találtam, nekem most anyagilag kuss, hátha valakinek ilyenre fáj a foga
Ez ám a pezsgés, az SFportal akciója meghozta a kedvét a DigitalBooks marketingeseinek is. Náluk epubra megy a játék, (bár már a prc-n is dolgoznak), és a szerencsés nyertes egy Koobe3 tulajdonosa lehet a Könyvhét után. Akinek még nincs olvasója, sőt pénzt sem igen szánna…..
megvakarom 2011.04.22 13:31:05
@digitalbooks: OK, akkor ha nyerek egyet SF-éknél, regisztrálok Nálatok:)
Egyébként a telefonon olvasás nem vicc, én művelem, akár órákon át is. Ezért át is néztem a kínálatot.
Hadd tegyem szóvá, hogy a kedvenc sorozatom, a Napló-féle Az év novellái csak pdf-ben van, és egy ilyen könyv a tartalomjegyzéke nélkül elég árvácska. A webshopban jó lenne látni e könyvek tartalomjegyzékét.
Epubban meg is venném a 2011-est, ide a rozsdás bökőt!
A világon minden mindennel összefügg. Azt ugyebár tudjuk, hogy ha egy pillangó meglebbenti a szárnyát, mondjuk, Ázsiában, az így keletkezett parányi légörvény olyan kölcsönhatásokat indíthat el, amelyek akár tornádót is eredményezhetnek, valahol Amerikában.Szerintem a…..
Sunyin és alattomban, de lopakodik befelé az infláció a magyar megélhetés fenségterületére. Habár a hivatalos statisztika mást mutat, letagadhatatlan, hogy mindennek megy fölfelé az ára. Ha ez a növekedés csak egy-két százalék lenne, a pénzromlásra rá se bagózna senki, de mert…..
Megjelent ehun egy cikk a HVG.HU hasábjain, hogy aszongya: „Nem várt buktatók: miért nem szeretjük az e-könyvet?” Én csak ülök és nézek ki a fejemből (nem azért, mert ma kétszer áztam bőrig és fagyott le majdhogynem a kezem a jeges esőben való szinte rövidujjús…..
megvakarom 2011.04.18 17:31:55
@acel: az ég adta világon semmit, de a pogácsa, a kávé kiváló volt
megvakarom 2011.04.20 10:10:18
@foldeslaszlo:
Pár gondolat, hátha segít:
Ha nekem annyi tartalom lenne a kezem alatt, mint a Kossuth Kiadónak, készítenék belőlük ingyenes kedvcsinálókat, válogatásokat, kóstoltatókat. Szerzői jogilag is rendezetten, persze. Nem az első valahány oldalt, hanem rövid, de teljes írásokból összeállított promóciós kiadványokat.

Így nemcsak a formátumot lehetne tesztelni, hanem a kiadóval fennálló esetleges szellemi rokonságra is ráeszmélhet az e-olvasó, és vásárlóvá válhat. Én alapvetően kiadókhoz kötődöm, nem böngészek vaktában a könyvek között, és szerintem sokan vagyunk így.
Emellett mérni lehetne, hogy melyik témakörbe tartozó ingyenes kóstolót töltik le a legtöbben, ez adhat útmutatást az e-fogyasztók gusztusbeli összetételére. És generálódik egy fáin e-mail címlista is, bővebb, mintha csak a fizető vevőké gyűlne.

És így azok is kapcsolatba kerülhetnek a kiadóval, akik esetleg még nem szándékoznak pénzért e-könyvet vásárolni. És ha majd szánnak erre pénzt, nyilván a már ismert forrást böngészik.
Daloljunk, drága Barátaim, íme hát: LGT. És ha már a felvételek a felkelő nap fényében készültek (ezért ilyen a fehéregyensúly, ami egyébként többé-kevésbé korrekt, bár a képek egy része alulexponált), legyen itt egy kis Animals is. Mint az közismert, néhány hónappal…..
megvakarom 2011.04.05 13:54:40
@szakértőbb: android, FBReader.
ha ez az eszköztár megfelel a tesztre, küldd el a prc-t a
bornemissza pont adam kukac gmail pont com címre, megpillantom
megvakarom 2011.04.05 17:17:24
@Professzore: Ez a Hat világrész című sorozat?
Ha az, ami nyomtatásban beszkennelt példányokból készült, akkor füstölhetett az ocr rendesen:)
Jó hír!
Nem akármilyen lehetőséggel kínált meg bennünket az élet, olyan paradigmaváltást láthatunk közelről a villanykönyvek mentén, amilyet meglehetősen ritkán rak elénk a történelem. A réges régen, (de nem egy távoli galaxisban) a szellemi javak másolása és továbbítása vagy…..
megvakarom 2011.03.31 13:03:12
@szakértőbb: OK, én valami kis árnyalati változás iránt érdeklődtem, hogy a határozott nem helyett egy talán-esetleg felé billen-e a mérleg, enyhül-e a félelem az e-kiadásokkal szemben. Én csak nemrég követem az eseményeket, amennyire tudom, és arra lennék kíváncsi, hogy két éve ennél is erőteljesebb ellenállás volt-e, vagy stagnál.
– Jean, tegyen a székre egy újságpapírt, míg rááll.– Fölösleges, uram, így is elérem a POLCot.Tudjátok kedves Olvasók, blogot írni felettébb idő- és kutatásigényes művelet. A sodró mindennapokba nem mindig fér bele, ezért is fordul elő, hogy jó szándékunk és…..
megvakarom 2011.03.27 08:43:33
@kIára: OK, bár szerintem az említett szoftverek esetében valamiféle közvetett előnye csak származik a fejlesztőnek az ingyenességből, ha nem anyagi, akkor másféle. Én is csinálok rendszeresen ingyen rádióműsort elhivatottságből, a jóleső érzés a fizettségem:). (És itt Ti sokan tanítjátok a magamfajtákat ingyen, jószívből, köszönet ezúton is.)
A DIA esetében meg a szerzői jog ellentételezése megtörténik tudtommal, és kulturális misszió.
És elhiszem, hogy van 350 forintért is hibátlan e-kiadás, és ha már megjelent korábban papíron, akkor nem nulláról kellett kezdeni a szöveggondozást, tehát csak a fájlt kellett előállítani a szerkesztett, korrektúrázott szövegből.
Arra az esetre gondoltam, amikor már létezik ipari méretű, új művek kizárólag e-kiadása, üzleti alapon. Hiszek abban, hogy az árral is pozicionálni lehet a kiadványt, értelmes keretek között.
(Kicsit magam ellen beszélek, de én meg szoktam várni a nyári 400 forintos nagy könyvakciókat, és akkor szerzem be a kortárs magyar próza számos kötetét, mert ezek rendjére a 400 forintos polcon landolnak.)
megvakarom 2011.03.27 08:50:30
@szakértőbb: de, olvasok ingyenest, de keveset találok a netes gyűjteményekben. Általában konkrét könyvet, írást keresek, nem olvasnivalót. Ha megtalálom a neten a szöveget, kopipészt, tördelés-nyomtatás (rövid) vagy gyors-igénytelen save as ebook. De ha e-boltban találnám meg, megvenném.
Eddig ilyenre nem volt példa, mert a keresett könyveket nem találtam meg e-boltban, de ingyenes, magánfelhasználásra kitett szövegként igen.
E-könyv olvasók R-ÁFÁzás 2011.03.24 18:56:00
Egye meg a fene, de csak nem tartunk ott az értelmes gondolkodással, vagy akár a szövegértéssel, hogy kiérdemeljük azt a fránya 5%-os kedvezményes adókulcsot. Decembereben már zúgolódtam egyet, hogy hogy lehet az e-könyv ÁFA 25%. Nem voltam egyedül, bár Barrosoval nem tudtam…..
Intro A mobipocket a legtöbb eszközön egy nagyon kényelmesen olvasható dokumentum-forma, de van egy csomó apró részlet, amitől igazán komfortossá válik az olvasása. Évek óta konvertálok állományokat ebbe a formátumba, és mindig lehet találni valamit, amitől az eredmény még…..
megvakarom 2011.03.24 16:11:37
@megvakarom: aztán az android úgy is tesz rá magasról
megvakarom 2011.03.25 09:44:11
@SaGa: Köszönöm, a verses jó ötlet, megjegyzem. Itt sajna tanulmányról van szó, így a második megoldás tűnik működőképesnek, bár a hagyományoktól idegen a különböző zárójelek használata (én is csak hanyagságból hagytam meg), és az index pozíció elhagyása. De még mindig jobb megoldás, mint a széttolt sorok.

Prc-ben a <small><sup><a href="../Text/notes.html#a20">{2}</a></sup></small> tűnik jobbnak, a sortávok jók mindenen.

Epub-ban me a .labhiv{font-size:.65em;vertical-align:super;line-height: 0.1em} css-megoldás a szebb.

Ha egy forrásból csinálnám mindkettő formátumra, akkor a <small><sup> tűnik a legjobb kompromisszumnak.
Intro Bár még mindig igaznak gondolom, hogy a prc több platformon elérhető, és több funkciót biztosít általában, de az is igaz, hogy nagyjából meg vannak számlálva napjai, és ha kihalni nem is fog feltétlenül, de elszigetelődik. Ennek legaláb két oka van. Az egyik, hogy az…..
megvakarom 2011.03.23 13:36:25
www.pdftoword.com/
ezt most próbáltam egy telelábjegyzetelt, karakterformázott könyv pdf-jével, és működik. Minden karakterformázás megtartva! Kurzív, kiskapitális, minden. Idézőjelek, belső idézőjelek.
Már csak a stílusokat kell bekattintgatni, és célegyenes.
E-könyv olvasók Re: blogbuli 2011.03.23 06:31:00
Olvtársaim az Úrban,köszönöm nektek, hogy eljöttetek, és emeltétek az est fényét. Bevallom, kicsinyhitű voltam, amikor "underbook"-oltam a foglalt helyek számát, de legalább jó meghittre sikerült :-) A következőre igyekszem nagyobbat mondani.Örülök, hogy olyan sok…..
megvakarom 2011.03.23 11:01:36
@Dworkyll: biztos otthon nézték a focit, sörrel, szotyival
IntroÉn kérek elnézést a vicces címért, de múlt heti posztom megkésve bár, de rendezett némi csapkodást ezekben az amúgy nyugodt és kultúrált vizekben.Kell még egy - félig komoly - mea culpa is, természetesen létezik feltörhetetlen DRM, mégpedig az, amit oda sem adunk a…..
megvakarom 2011.03.22 15:11:14
@SaGa: az a védelem lehet akát 125 év is, ha a megírás után még él az illető 50 évet. Ez lehet, hogy sok, de én a szerző életében nála hagynám a jogokat, a halála után lehetne rövidíteni. Az állami átvétellel (valami ilyesmi a DIA) arra célzok, hogy a közösségileg legértékesebbeket kiemelhetné az állam a jogviták lehetőségéből, és közkinccsé tehetné.
megvakarom 2011.03.22 15:12:39
@SaGa: „Legyen ez a szerző halála után 25 év" – ezen átsiklottam, elnézést. Kell egy kávé
E-könyv olvasók Shopjunk! 2011.01.10 05:00:00
A történet bevezetőjeként annyit, hogy a várgesztesi villaparkban tett sok-sok évvel ezelőtti látogatásunk során az ottani bolt két kiszolgálója mondta így, amikor valamelyik vevő – például mi – szóltunk nekik, hogy vennénk valamit: „No, megyek…..
megvakarom 2011.03.21 12:56:06
@digitalbooks: Ha minden ilyen gyorsan menne az életben!
Ha leírom ide, hogy Mick Jagger, vajon ő is megjelenik másfél órán belül? :)
megvakarom 2011.03.21 12:58:15
@digitalbooks: de komolyre fordítva, miért nincs a Kindletulajoknak prc mindenből? És amiből pdf van, abból miért nincs epub és prc is? (Magyar Napló kiadványok pl.)
Az újságNokéremszépen. A nagy villanykönyv-propagálás közben egy meglepő fordulatnak lehetünk tanúi. Az addig világos, hogy egy olvasón egy komplett (személyi) könyvtár elfér. Ez olyannyira magától értetődő, hogy nem is igen kell magyarázni. És ha egy könyvtár elfér egy…..