Regisztráció Blogot indítok
Adatok
arnifi

28 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyelves Idősebbek is elkezdhetik! 2015.01.14 14:16:43
Nemrég egy keszthelyi wellness hotelben töltöttem el néhány napot. A szállóvendégek többsége osztrák nyugdíjas volt. Amikor összefutottam velük, teniszütővel a kezükben, fitten igyekeztek a pályára. Csodáltam őket és eszembe jutott, hogy a testmozgás mellett van még egy…..
Nyelvtanárként nap mint nap találkozom olyan fiatalokkal, akik sikeres főiskolai, egyetemi záróvizsgát tettek, mégsem hajtják esténként nyugodtan álomra a fejüket. Ennek oka, hogy nem kapnak képzettségüknek megfelelő munkát, mert nincs oklevelük a nyelvvizsga hiánya miatt.…..
Hogy hogyan lehet a hallásutáni szövegértést fejleszteni? 5 egyszerû, de hatékony tipp! Ugye veled is előfordul, hogy kínosan érzed magad, ha nem értesz egy idegennyelvi szöveget? Ez a szöveg lehet akár élőbeszéd, akár magnóról, rádióból, televízióból, az…..
Egyesek előre izgulnak, aggodalommal tele a szívük, amikor a szintfelmérés kerül szóba. Mások nem is tudják pontosan, mit várhatnak el egy ilyen megmérettetéstől. Hogy eloszlassuk az aggodalmakat és segítsünk rendet tenni a fejekben és a szívekben, íme néhány hasznos gondolat a…..
Akár egynyelvű, akár kétnyelvű szótárt használunk ismernünk kell néhány titkot a hatékony szótárhasználattal kapcsolatban, különben könnyen előfordulhat, hogy a szótárazás túlságosan időigényes lesz és nem, hogy segíti, hanem inkább gátolja a haladásunkat a…..
Hogyan válasszunk nyelviskolát?   Az idegen nyelv tanulása egy másik ország kultúrájának megismerését is jelenti – ám ha elkapkodjuk, könnyen csalódás lehet a vége. Angol, német, orosz vagy más nyelven akkor tudunk majd szépen szólni, hatékonyan kommunikálni,…..
Az ILS Nyelviskola vezetősége március 6-án tartotta meg a 2012-es év első sajtótájékoztatóját. Császár Zoltán kommunikációs igazgató megnyitó beszédében kiemelte a nyelvtudás fontosságát és a nyelvvizsga jelenleg érvényes előnyeit. Ehhez csatlakozva Kiss Tibor…..
Ezer éve kezdtem el angolt tanulni, középiskolás koromban. A tanárom ’jó fej’ volt, de elég nagy léptékben haladt, és sokszor megfeledkezett arról, hogy kezdők vagyunk. Ezért néha azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák amit tanulunk. Így jártam a rendhagyó igékkel…..
Nyelves Diploma és nyelvvizsa 2008.09.18 21:32:52
Manapság szinte minden diploma kézhezvételéhez  szükséges legalább egy középfokú nyelvvizsga bizonyítvány.  Szintfelmérő tanárként nagyon gyakran szembesülök azzal, hogy az egyetemisták és főiskolai hallgatók zöme erre nagyon későn jön rá. Igazság szerint…..
Nyelves Intenzív osztály? 2008.06.28 19:34:03
Sokan töltik a nyaruk egy részét azzal, hogy intenzív nyelvtanfolyamra mennek. Egy-két hétig mást sem csinálnak, mint reggeltől estig nyelvet tanulnak. Sokan kétkedve figyelik ezeket a korzusokat. Lehet-e intenzíven valóban tanulni? Van-e idő a tudás elmélyülésére? Lehet-e ilyen…..
Nyelves Jelen, múlt, jövő ... 2008.02.15 16:30:46
Nem, most nem a kvantumfizika kutatásairól akarok írni, ahol rájöttek, hogy az idő valójában fikció, csak egy elképzelés, mely a világban igazából nem is létezik, ezért a jelen, múlt és a jövő mind felcserélhetők, összefolynak, sőt egyszerre vannak jelen, de ne menjünk ebben…..
Nyelves Mindenki másképp csinája 2007.08.05 03:20:09
Igen, igen. Tudjuk ez egy LGT dalból van. Mégis, most magunkra vonatkoztatjuk önzően. Mert ezt írták rólunk:"Mindenki másképp ünnepli a 18. születésnapját. A nyíregyházi ILS Nyelviskola egy nem mindennapi módját választotta ennek, hiszen augusztus 29-ére, a nyár méltó…..
Hogyan is lehetne megfogni ezt a kérdést? Mi is a nyelvtudás? Mitől mondhatjuk, hogy valaki tud egy nyelvet?Nehéz meghatározni, mert rengeteg szempontot kell egyszerre mérlegelnünk. A nyelvtantudás, a szókicstudás nyelvtudás-e? Ha valaki szavakat ismer és hozzá szabályokat, hogy…..
Nyelves ’Intermediate plateau’ 2007.05.11 14:50:00
Kevés nyelvtanuló számára ismeretes a fenti kifejezés, viszont valószínűleg az érzésekkel , amelyeket okoz, a középfokú vizsga felé közeledők már találkoztak.Kezdő korunkban hozzá voltunk szokva, hogy amikor az óra befejeződött, volt bennünk egy jóleső érzés, hogy ma…..
Sokan kérdezték már tőlem, vajon jó módszer az, ha úgy írják meg a levelet, hogy előtte megírják magyarul és aztán lefordítják az adott nyelvre.Nem.Két okból sem. Egyrészt időpazarlás. Másrészt félő, hogy szó szerinti fordítás lesz belőle. Ragaszkodunk a magyarul is már…..
Mostanság a fiatalok egyre nagyobb része már a középiskolában megszerzi az első, de nagyon gyakran a második nyelvvizsgáját is. Mindennapi életünkbe mindinkább beépül az idegen nyelvek rendszeres használata, sokunk napi szinten kommunikál egy más ország nyelvén- legtöbbször…..
w Légy ostoba! 2007.04.27 04:00:00
Hitről, halálról, Jézusról. Őszinte, feltáró jellegű. Sine ira et studio. Bántó szándék nélkül, eredetileg az El Mondo című underground keresztény újság számára készült. Viszonylag hosszú, úgyhogy itt egy nyomtatható változat (kommentek nélkül). Nem szoktam ingyen…..
Angol, német! Bármelyiket is választod, nyelvtudásod egy 2 hetes intenzívvel igazi kvantumugrást hajt végre. S bizony jól jön ez az érettségihez, felvételihez, egy remek álláshoz, szakmai előmenetelhez, külföldi tanuláshoz vagy munkához, vagy pusztán utazásokhoz. Valamilyen…..
A nyelvtudás és ennek megjelenítése nem pusztán a szigorú értelemben vett nyelv. Nem csupán a szavak, mondatok, szövegek, nyelvtani rendszerek és még sorolhatnám, hanem van valami, amire talán kevesen figyelünk felkészüléskor, amit úgy hívnak metakommunikáció, azaz a…..
Szinten minden ma elérhető nyelvvizsga szóbeli része az élő nyelvtudás mérését szolgálja. Az "ÉLŐ" szó itt nagy hangsúlyt kap. Mit is jelent ez a nyelvvizsgán?Az élő nyelvi szituációban két vagy több ember érintett. (A legtöbb beszédhelyzet az életben egyébként…..
Nyelves Csoportban vagy egyedül? 2007.04.23 15:00:00
Szerintem ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, ha valaki nyelvet akar tanulni. A legtöbben úgy gondolják, hogy a magántanár mindig, mindenkinek jobb megoldás, mint egy nyelviskolai csoport. Persze, ha az iskolai nyelvoktatás 18-20 fős csoportjaiból indultok ki, ahol…..
Németből, kreativitásból, csapatmunkából – mintegy 200 középiskolásnak - JELES!A hétvégén Nyíregyházán járt 3 megye 12 városának mintegy 200 középiskolása. A magyarok csak Mozartot ismerik? címmel meghirdetett német verseny résztvevői egyértelműe rácáfoltak a…..
Minap összefutottam egy ismerősömmel aki szomorúan mesélte milyen élményekben volt része a középfokú szóbeli nyelvvizsgán. – Képzeld – mondta - olyan nehéz kérdéseket tettek fel, hogy még magyarul sem tudtam volna rájuk válaszolni. Egyszerűen nem találtam a…..
Nyelves Beszéljünk! 2007.04.17 07:02:00
Nyelvtanári tapasztalataim szerint a legtöbb nyelvtanuló a négy készségből (hallás- / beszédértés, olvasásértés, irás és beszéd) a beszédtől tart a legjobban. Nagyon sokan nem mernek megszólalni az idegennyelv órákon. Még többen nem mernek megszólalni éles…..
53 éves nagybátyám és felesége merész vállakozásba fogtak: két hétre Amerikába utaznak, hogy meglátogassanak egy 56-ban kitelepült unokatestvért, és hogy egy kicsit világot lássanak. Rettenetesen izgulnak, mert Londonon keresztül repülnek Bostonba, és egyikük sem beszél egy…..