Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tmnk

12 bejegyzést írt és 202 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fotó: Phillip Drago Jørgensen A Nyomtalanul című dán filmben  egy fejlövést túlélő, alkoholista, mindenki által lenézett, utált és lefokozott nyomozó tér vissza, hogy egy méltatlanul és ostobán lezárt ügyet felgöngyölítsen: a fiatal és csinos politikusnő rejtélyes…..
tmnk 2014.03.25 14:04:00
@Darkcomet: Jaja, nekem tetszett az írónak ez a regénye és a Fácángyilkosok is. Legalábbis a (nyomozók) karakterei nagyon jók és jól is ír, az egyetlen bajom az volt velük, hogy alapvetően elég beteg (számomra túl beteg) sztorikról, emberekről és bűntettekről szóltak az említett regények, ezért még nem olvastam el a Q-ügyosztály további, magyarul már/eddig megjelent 2(?) másik történetét.
Elérkezett az a pillanat, amikor valami olyat osztok meg veletek, amin garantáltan behugyoztok. Egy anyag, valamikor '72 szeptembere előttről, merthogy ugye még itt sincs Tibusz. Nem is biztos, hogy egy anyag a másik két dallal, mindenesetre én így kaptam, hát így kapjátok most ti…..
Teranesia Ha belekezdünk egy Egan könyvbe, tudjuk mit várhatunk: az ötleteiben dúskálást, és hogy beleteszi a science-t a scifi-be. A Teranesiában sincs ez másként, de néhány meglepetéssel is szolgál a könyv. Ezek egyike a karakterközpontúság. Egy trópusi szigeten lakik egy…..
Bár már több mint öt éve halott, Kurt Vonnegut ugyanolyan népszerű, mint valaha volt. Ebben persze szerepet játszhat az is, hogy a rajongók újabb és újabb, eddig sehol sem publikált Vonnegut-szövegeket vehetnek a kezükbe. Az író halála óta az Egyesült Államokban öt kötete…..
tmnk 2012.12.02 13:41:05
Amúgy a en.wikipedia.org/wiki/Between_Time_and_Timbuktu korábban elérhető volt végig a tyúbon (egész jó kis film volt), most már csak egy szűk negyedóra van bent felőle, itt: www.youtube.com/watch?v=AyFaHIXqOfc.
Egész jó kis film volt, benne néhány momentummal a Macskabölcsőből is, meg pl. a Harrison Bergeronnal (ja, az is fent van még 10 percben, itt: www.youtube.com/watch?v=nybUnFiyjjA - vicces az esélykiegyenlítős, televíziós hírbemondó az ezerdioptriás szemüveggel).
Ja meg pl. a krono-szinklasztikus infundibulum is szerepelt benne. (oldblog.tilos.hu/bossabomdia/archives/008583.html)
Ötven éve jelent meg a modern angol irodalom, a disztopikus irodalom és egyáltalán az irodalom egyik legnagyszerűbb regénye a Gépnarancs, Anthony Burgess legismertebb könyve. Cikkünkből most megtudhatod, miért volt Burgess az egyik legérdekesebb angol szerző, aki íróként,…..
tmnk 2012.05.30 00:01:57
@glad az egyetlen: "Na igen a halál közeli élmény serkentő tud lenni egyesekre."

Jaja, ezt már én is megfigyeltem. Pl. nagy kedvencem, Karel Čapek is belefuthatott valamikor a korai éveiben - még az első írásai előtt - egy halálos betegséges, de végül tévesnek bizonyult diagnózisba, hogy aztán utána ő is - mint oly sokan mások azok közül, akik hasonló cipőben jártak - kinyíljon és a huszas-harmincas években hiperaktívan megírjon gyakorlatilag szinte mindent az emberek (végső) dolgairól.
Az Amanita Design-t mindannyian jól ismerjük, a Samorost sorozat, illetve főképp a Machinarium kapcsán. Új játékuk a Botanicula, melyre tmnk fedőnevű olvasónk is felhívta a figyelmet, egy erdei kaland, tele pszichedelikus élménnyel. A történet nem túl bonyolult, vannak mutáns…..
tmnk 2012.04.24 14:27:57
A humblebundle-ös betankolás után (kedves dolog, hogy általunk megválaszott áron lehet kivitelezni az ügyletet és mi oszthatjuk el az általunk utalt pénzt a fejlesztők, egy természetvédelmi alap és az ügyletet hosztoló oldal között) még csak a zenéjét hallgattam meg (soundcloud.com/dvadva/sets/dva-botanicula/s-fbLkY), a Kooky c., a cseh erdők misztikus varázsgombáinak hatását az Amanita Design játékainak és egyéb dolgainak látványvilágához hasonlóan (pl. ez a mexikói, halus-kattingatós videó is megvolt? amanita-design.net/games/osada.html) néhol szintén magán viselő bábfilmet néztem meg, amelyben a lassú zene szintén szép, a gyorsabb témák ott annyira nem az eseteim (www.youtube.com/watch?v=MBQbkbnj780), illetve a Windosill c., nem rossz, de jóval rövidebb point'n'click-et kattingattam végig.
De már várom, hogy sikerüljön időt kerítenem a Botanicula végigjátszásra is, legkésőbb a hosszúhétvégi természetjárás után remélhetőleg össze is fog jönni a dolog. :)
 Hatalmas örömünkre a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzítve megjelent a Könyves magazin harmadik száma, amelyben sok sok oldalunk bemutatjuk nektek a könyvfesztivál díszvendégeit, az északi országokat és szerzőiket, megtudhatjátok, hogy mi is a skandináv…..
Sziasztok, Kristóf vagyok, engem ért a megtiszteltetés, hogy átvegyem kicsit a stafétát Stökitől. Rólam annyit, hogy a ZX Spectrum megjelenése óta folyamatosan játszom, mostanában szinte csak flashjátékokkal. Azt pedig a jövőre nézve mondom, hogy ha valami nem tetszik, nyugodtan…..
tmnk 2012.04.19 13:45:39
@gibson: ja, a zárójelben írtam is, hogy azért, mert ezen az új blogon csak itt találta meg a kereső a Machinarium kifejezést (az öt bombermannál volt említve), bár azóta rájöttem, hogy szp is linkelte az Egy oldal mind felett c., KMK ötödik születésnapja kapcsán született posztjában, szorri. :)
Magamra vállaltam azt a hálátlan sorsot, hogy elsőként kezdem a heti nosztalgia adagot. Annak fényében, hogy eddig nem sok ilyet csináltam, talán nem volt túl bölcs döntés, de legalább nem kiáltok fel egy másik szerző posztját olvasva, hogy basszus, pont ezt akartam én is.…..
C+ Iain M. Banks: Ellentétek Fordította: Gálla Nóra Agave Kiadó, 2010, 375 o., 2980 Ft A párhuzamos szerkesztésmód jellemzője, hogy előbb-utóbb, de legkésőbb a mű végén összeérnek az események. Az A történetszálon araszolgató daliás főhősről kiderül, hogy a B szál…..
KönyvesBlog Világépítés 2011.02.08 09:20:00
A+ Dan Simmons: Hyperion Fordította: Huszár András Agave Kiadó, Budapest, 2010, 544 oldal, 3280 Ft. A tényről, hogy az emberiség nem érdemli meg a tudományos haladás gyümölcseit, meggyőződhet, aki végigolvassa mondjuk az Index bármelyik belpolitikai cikkének kommentjeit.…..
tmnk 2011.03.24 01:34:38
@SFmag: Ohh, köszönöm, ERRE a megerősítésre vártam!
Cliffhangerrel abbahagyni én sem szeretek egy könyvet (pl abba majd' belehaltam, hogy A Holtak Szószólója (Végjáték 2-3) két kötetre volt bontva, amiről előzetesen nem tudtam, és miután az első kötete szépen felépítette az alaphelyzetet, sittysutty el lett vágva az egész azzal, hogy folytatás a következő kötetben, amit csak hónapokkal utána tudtam beszerezni), de azt sem szeretném, hogy azért ne adják ki a 3-4. kötetét, mert nem fogy eléggé, és az utóbbiban én is ludas legyek egy(-egy) kötet még nem megvételével.
Szóval nálam akkor az lesz, hogy az első kettőt majd akkor veszem meg, hogyha látom már a másodikat is a (közeli) horizonton, és még egyszer köszönet a jelzésért.
tmnk 2011.07.05 22:01:58
@SFmag: no hát végül rajtam nem (sem*) múlt, mivel a Könyvhéten megvettem és a napokban elolvastam ezt az első kötetet, és most már csak kihúzom valahogy októberig* :), köszi még egyszer az okosságokat.

(* "Októberben lesz kapható Dan Simmons Hyperion-sorozatának a második kötete Hyperion bukása címmel. A Hyperion 2010-es újbóli kiadása minden várakozást felülmúlt, ezért szinte borítékolható jövőre az Endymion című harmadik rész megjelenése." - olvasható a kiadó blogján.)
Tegnap délután az országgyűlés fideszes, jobbikos és KDNP-s támogatással elfogadta a szabálysértési törvény módosítását. December 1-től a "közterületen való életvitelszerű tartózkodás", azaz konkrétan az utcai hajléktalanság 150.000 Ft-tal vagy azonnali 60 nap…..
tmnk 2011.11.15 13:12:44
@08.szabogabor: a kurva anyádat, öreg! És még van pofátok alkotmányba foglalni a keresztény értékeket, miközben - igazi keresztény cselekdetként - minden ellenérzés nélkül törvényben rögzitítek elesett embertársaink kriminalizálását. A jó kurva anyádat, azt, remélem egyszer leesel még a magas lovadról.
tmnk 2011.11.15 13:18:09
@komcsi, a salabakter: nem fogok most itt mindenféle floodba belemenni, pusztán kicsapta a biztosítékot az, amikor ezredszerre láttam azt, hogy egy-egy rossz és embertelen törvény meghozása után továbbra is megmaradt a nagy arc és az arrogáns stílus az elkövetők részéről. Higgy amit akarsz rólam, nem érdekel, üdv.
8ker Subbás 2011.10.03 08:32:00
 Egyre többen fedezik fel a fészbukon a csevegési lehetőséget - a kerület oldalán ilyen gyöngyszemeket lehet találni:Vicces amúgy, a kerület weboldalán nincs fórum - mondjuk a fészbukon mindenki névvel kommentel, posztol. Láthatjuk szabógáborunk szerkesztői hozzáértését…..
Kisebb szünet után újból játékba invitálunk titeket! Ezúttal nem egy könyv több példányáért megy a játék, hanem három különböző szerző egy-egy könyvét lehet megnyerni. Játsszatok hát Ilma Rakusa, Karin Alvtegen és Tim Davys könyvéért a Könyvkolónián! - A játékot…..
Tudjuk, hogy az alábbi posztnak nem sok köze van a blogunk profiljához, de egyrészt nem bírjuk ki, hogy ne mutassuk meg, másrészt Woody Allen is írt könyveket, szóval úgy döntöttünk belefér! A rendező a videóban egy kenguruval száll ringbe, mindezt 1966-ban teszi, a Hippodrome…..
AVladimir Nabokov: A Luzsin-védelemford.: Horváth Sz. István Európa, 2008, 239 oldal, 2600 Ft Még tavaly történt, hogy egy spontán beszélgetés során hirtelen felreppent Nabokov regényének címe. Kedves cimborám felsőfokon áradozott róla, és így – miután szerencsémre a…..
tmnk 2011.03.24 00:27:39
Készítettek belőle egy egész jó filmet is, anno Luzsini védelem címen futott egy filmfesztiválon, de az imdb-n Végzetes végjáték címmel szerepel, itt: www.imdb.com/title/tt0211492

Érdekesség, hogy a filmet nagy részben Magyarországon forgatták - emlékszem, hogy egy emberként hördült fel a mozi, amikor egy (talán lovas)kocsiból úgy szállt ki a cím- és főszerepelő John Turturro (vagy az intrikus arc? Arra már nem emlékszem) a Hősök terén, hogy - amint elkezdett sétálni - egyből a Lánchidat mutatták a háttérben. :-)
KönyvesBlog A sci-fi történelme 2011.03.13 10:29:00
Ward Shelley képzőművész csodálatos részletességgel mutatja be a science fiction történelmét. (Kattintásra nagyobb kép!)..
tmnk 2011.03.23 23:21:43
@prezzey: Egyébként Lem - már említett - Solarisának fenti szereplése mellett Iain M. Banks Játékmester és Fegyver a kézben c. könyvei is rajta vannak, a New Space Operás rész alján, szóval igaz, hogy leginkább csak az angolszász nyelvterületre koncentrál ez a sci-fi történeti térkép, de azért igen derék munka volt ez egyetlen embertől.
A világ zeneirodalmának hány százaléka magyar? A világon rögzített zenék hány százaléka magyar? Egy? Esetleg három? Az új média törvényben a közösségi rádiókra előírt szabály, hogy legalább ötven százalékos arányban magyar zenének kell szólni. Ami valljuk be…..
tmnk 2011.01.04 16:21:19
@A kacagó ember: távol álljon tőlem, hogy paragrafusokkal dobálózzak (mivel nem vagyok ügyvéd vagy büntetőbíró), de ha már idézted a "lineáris rádiós médiaszolgáltatókra" vonatkozó részt a médiatörvényről, akkor felhívnám a figyelmedet a "lineáris _közösségi_ médiaszolgáltatókra" vonatkozóra is néhány oldallal lejjebbről, a kozlony.magyarorszag.hu/pdf/8074
pdf-en 59., Közlönyben 31987. oldalán, a törvény 66. §-a (4)-es bekezdésének h) pontjára,
mert ott bizony sajnos 50% az, ami korábban (a nem közösségiekre) valóban 35% volt.

Egyébként a poszt elején felrakott kérdésre nem tudom a pontos választ, de azt igen, hogy Magyarország becsült népessége jelenleg 9 996 000, a világé pedig kb 6 891 000 000 fő.
Magyarország népessége ezek szerint kb a _0,145%-át_ teszi ki a világénak.
Nézzen rá valaki egy világtérképre vagy a földgömbre, és gondoljon bele egy pillanatra, hogy milyen muzsikák születtek és születnek nap mint nap a világ különböző pontjain, és ha utána nem követ el mentális harakirit az _50%-os_ előírás gondolatától, akkor gratulálok neki, ill. rádióhallgatás helyett - csakis jószándékkal - inkább mondjuk a kapálást javasolnám neki.
Úgy tűnik, egyszerűbb keresni ötszáz afrikait, aki eljön egy bicikliért Budapestre, és lábon hazaviszi, mert az adománynak szánt kerékpárok elszállítása nagy kihívás, legalább akkora, mint a kitartó adománygyűjtés. A 1000 bringa Afrikának projekt küzd a feladattal.…..
Elnézést kérek a más típusú játékok kedvelőitől, ma még velem kell beérnetek. A Pencilkids játékaiból már volt egy linkgyűjteményes poszt, most cukiságfaktorban erős újabb remeket ajánlok figyelmetekbe. Az Anbot gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Bowja the Ninja-sorozat,…..
Kezdjük a hetet egy folytatással. Másfél éve kattintgathattunk először a pingvines játékkal, ahol fáradozásaink jutalma minden pályán egy kulcs volt. Én szerettem, ti kevésbé, néhányan kifejezetten szemétparasztnak tartották. Most itt a második rész, ezúttal huszonöt…..
Több városban már nemcsak az egészségügyi, hanem a tájékoztatási és riasztási szintet is meghaladja a szálló por koncentrációja. Az adatok folyamatosan nyomonkövethetők a legszennyezes.hu oldalon (helyett inkább az idokep.hu oldalon, ami a KvVM mérőhálózatára támaszkodik -…..
Mielőtt megnyernénk a választást, eleget kell tennünk bizonyos formaságoknak, például én is gyakrabban borotválkozom, és össze kell szednünk a kopogtatócédulákat. Mert ez olyan, hogy ha nem kapunk elég ajánlószelvényt, akkor nem is lehet majd ránk szavazni a választáson.…..
A még három évvel ezelőtt a KMK-n megénekelt Castle Wars nem volt rossz játék, de lehetett azért érezni, hogy hiányzik belőle valami. Ez a hiányérzet a második részre valamelyest elmúlt: ugyan továbbra is kártyalapokat kijátszva kell lezúzni az ellenfél várát (vagy 100 egység…..
tmnk 2010.08.19 20:48:40
Szerettem ennek a játéknak az első részét, bár egyrészt sokszor túl könnyű volt a gép ellen játszani, másrészt azért nagy szerencsejáték volt, hogy mikor jönnek ki a jó lapok, harmadrészt meg mintha lett volna valami nagyon kemény lap (amelyik levett az ellenfél mindhárom szkilljéből egyet-egyet és hozzáadta a játékoséhoz, és ami most már mintha nem lenne benne, csak a gép elleni partiknál a legvégén megkapható bónuszlapként, az emberek elleniknél meg csak drágán vásárolhatóként, és csak fél szkillel, azaz "csak" az ellenfeléből egyet-egyet levevővel).
Azt megfogadtam már magamban, hogy az Elements-szel soha többet nem fogok játszani, mert nem sok értelme van végtelen időt elfecsérelni pl azzal, hogy olyan játékosok ellen játszok, akik még ezerszer annyi időt eltöltöttek már a játékkal, mint én, és embertelenül erős paklijuk van, de ezzel a folytatással még játszok egy-kettőt az emberek ellen, mert 1.: gyors 2.: tudok választani könnyen és gyorsan olyan ellenfeleket (ill. azok kihívását elfogadni), akiknek feltehetően olyan erős paklijuk van, mint nekem, és nem játszanak ki negyedikként egy olyan lapot, ami porrá, földig rombolja a váramat, és amit én csak kb 1647782176 parti múlva tudnék megvenni (ill. azt sem, ami egyből leveszi a szkilljeimet eggyel-eggyel, ezzel gyakorlatilag eldöntve a meccset) :-),
szóval részemről megy rá az ötös, köszi a jelzést róla!