Regisztráció Blogot indítok
Adatok
chrisred

0 bejegyzést írt és 13801 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Birtokunk Vidék kontra (fő)Város 2019.08.22 16:27:00
Saját kertünk látképe (2013.) Egy nagyon átfogó témát szerettem volna már régóta feldolgozni. A történet 12 évvel ezelőtt indult, amikor úgy döntöttünk, hogy - ma divatos kifejezéssel élve - kiléptünk a komfortzónánkból és hátunk mögött hagyva a fővárost, vidékre költöztünk. Erről már…..
chrisred 2019.09.10 05:29:58
@Void Bunkoid: Ahogy a fordítottja is létezik, nagy cégek adózási okok miatt kisebb vidéki községekbe helyezik a székhelyüket (pl. Tesco - Budaörs, Spar - Bicske), miközben a bevételük nagy része Budapesten termelődik. Szerintem ez a két jelenség nagyjából kiegyenlíti egymást, ezért teljesen reális, hogy a GDP majdnem felét Budapesten termelik.
chrisred 2019.09.13 05:32:10
@Void Bunkoid: Vagyis ezzel tulajdonképpen az ellenkezőjét állítod. Ha a magyar állam adókedvezményekkel, a budapestiek adójából is származó támogatásokkal közvetlen támogatásokkal nem ösztönözné a multikat, hogy vidéken hozzanak létre üzemeket, akkor Budapest aránya a GDP létrehozásában még nagyobb lenne. Az új debreceni BMW gyár ingyen földterületet kap és a dolgozók fizetését négy évig állja az állam. Mikor kap egy budapesti vállalkozó ilyen kedvezményeket.

Amúgy az nyilvánvaló, hogy a rendelkezésre álló terület tekintetében a vidéket és Budapestet nem lehet ugyanazzal a mércével mérni: 92500 km2 vs 500 km2. A nagy helyigényű termelés tekintetében a vidéknek összevethetetlenül nagyobb előnye van.

Láthatóan nem értetted meg a példákat. Nem Budaörs elhelyezkedéséről volt szó, hanem hogy közigazgatásilag nem tartozik Budapesthez, más adónemeket és adómértékeket határozhat meg, mint a fővárosi közigazgatás.
chrisred 2019.09.19 09:02:35
@Void Bunkoid: "de barátom, szerinted a budaörsiek, de a gödöllőiek, szigetszentmiklósiak, dunakesziek (ők ugye már lassan több mint ötvenezren vannak, és zömük a fővárosból költözött ki oda), szal így a "második legnagyobb városnak" tekinthető majd másfél milliós agglomeráció lakosságának a zöme szerinted otthon a kisbótban meg a helyi négycsöcsűben fogja elverni a fizetése nagy részét?"

Na de ők ugyanilyen arányban Budapesten is dolgoznak, tehát ott termelik a GDP-t, míg a fizetésükből a rezsit meg a helyi adókat vidéken fizetik.

"És még mindig elfelejtetted elolvasni, hogy az adókedvezményből vidéken felépített gyár számlázási címe általában....budapesti."

Melyiknek a székhelye? Mercedes - Kecskemét, Audi - Győr, Suzuki - Esztergom, Hankook -Rácalmás stb.

"Ha nem lenne a vidéki adókedvezményesdi, akkor már évek óta nem lenne semmiféle gyártelepülés az országba, mert a fővárosban már rég elfogyott volna a hely, messzebbre meg nem mennének mert nem csábítgatná őket az adókedvezmény..."

Igen, pont ezt írtam, ha nem támogatnák közpénzből vidéken a külföldi multik betelepülését, akkor a megtermelt GDP még szélsőségesebben Budapest központú lenne.
Beleragadtunk a kétpólusú Orbán-Gyurcsány rendszerbe, ahol az Orbán-, illetve Gyurcsány-gyűlölet fortélyos libikókájában a végletekig megosztott társadalom arra fogékony tagjai folyamatosan sorolják a másik oldalhoz tartozók bűneit, illetve mentegetik a saját táboruk vállalhatatlan tetteit. A…..
chrisred 2019.09.17 05:49:59
@Kivlov: Abban egyetértünk, hogy nem a létszám a fontos, viszont a társadalom korszerkezete évtizedekre súlyos gondokat okozna, ha a gyerekszám mesterséges csökkentésével próbálnál adót csökkenteni. Szerintem a magas adókkal az a legnagyobb probléma, hogy nem társulnak hozzájuk minőségi állami közszolgáltatások, mint mondjuk a skandináv államokban. Aminek a legfőbb oka nem a pénzhiány, hanem a politikai alapú kontraszelekcióból következő vezetői inkompetencia.
chrisred 2019.09.18 05:59:49
@Kivlov: Az adók magasak, a közszolgáltatások színvonala egyre rosszabb. A családi pótlék alanyi jogon jár, mindenki kap, akinek 18 év alatti gyereke van, akár szegény, akár gazdag. A tankönyv ingyenes, akár a Lokál magazin, az utóbbi mégsem zavar, pedig az is állami hirdetésekből tartja el magát. A gyermekétkeztetés nem mindenkinek ingyenes.

Az 1 millió közszolga mítosz, abból 400 ezer az általad is említett állami egészségügyben vagy oktatásban dolgozik, 200 ezer az állami vagy önkormányzati cégeknél, plusz még hozzáadhatod a szolgálati jogviszonyban lévőket, a rendőröket, tűzoltókat. Vagyis lejön vagy 700 ezer ember, akiknek a szolgáltatásai nélkül nélkül a versenyszférában dolgozók élete összeomlana. A maradék nagyobb része a közmunka, az valóban szavazatvásárlás közpénzből.
chrisred 2019.09.19 06:58:13
@Kivlov: Egy 0-18 éves gyerek mit tegyen szerinted a közösbe? Semmilyen más feladata nincs a közösséggel szemben, csak az, hogy tanuljon, szocializálódjon. Ezért nem jár akkor, ha a gyerek igazolatlanul hiányzik az iskolából. Nem értem a Nyugattal való összehasonlítást, ott is van családi pótlék, jellemzően sokkal magasabb összeg, mint nálunk.

Tudtommal nincs általános ingyenes nyári étkeztetés.

Szerintem pedig érdemes részletezni, mert az őrdőg a részletekben is lakozik. Felsoroltam a közszféra különböző elemeit. A 400 ezer közalkalmazott, vagyis az egészségügyi és oktatási szféra dolgozói közül kiket bocsátanál el, amikor így is orvos- és tanárhiány van? A magánbiztosítók bevonása megbukott, az oktatás fizetősé tétele még jobban mélyítené az egyre szélesedő szakadékot a szűk elit és a társadalom többi része között. Az állami, önkormányzati cégek esetében van a legtöbb értelme az ágazati privatizálásnak, néhány kommunista őskövülettől, mint a MÁV vagy a Posta, magam is szívesen megszabadulnék. Csak mi lenne helyette? A közművek privatizációja szintén elképzelhető, csak a mostani kormány éppen megfordítja a folyamatot. A közmunkások szerepe egyértelmű, ahogy Lázár őszintén bevallotta, annyival előnyösebb a segélynél, mert amíg az út szélén álldogállnak és unatkoznak, addig se mennek el lopni. A szolgálati és köztisztviselői jogviszonyban állók létszáma évtizedek óta kritikusan alacsony, a honvédségre költött pénz soha nem érte el a NATO keretében vállalt kötelezettségeinket, a rendőrök most már tömegesen mondanak fel, mert már a két emberre jutó szolgálat fejében kapott túlórapénzt is megvonták tőlük, a kormányhivatalokból elküldött 5 ezer ember miatt gyakorlatilag az egész államigazgatás alapszolgáltatása majdnem leállt.
Annyian annyi féle érvet sorakoztatnak fel amellett, miért nem szeretnének gyereket.  Mint sokan másokat, engem is borzasztóan bosszantanak az elviselhetetlen gyerekek. Nyilván lehet ezeket a szülőkre kenni, de végső soron a gyerek az, aki bosszant. A legújabb trend, hogy mindent engedjünk meg a…..
chrisred 2019.09.18 08:14:01
@MAXVAL bircaman közíró: Ezek a végletek. Az emberek többsége a lehető legkevesebb erőráfordítással a körülményekhez képest a lehetö legkényelmesebben akar élni. Erre optimális terep a politikusi pálya, akik manapság leginkább celebek, mert az érdemi professzionális munkát a háttérszerzetek dolgozói végzik. Persze kell hozzá exhibicionizmus, ezért introvertáltaknak nem való.

Szerintem azzal kevered, hogy a magyarok hajlamosak beleélni magukat abba, hogy mindenhez jobban értenek másoknál, ezért a világ úgy működne jól, ha mindenki az ő elképzelései szerint tenné-venné a dolgait. Na, ezért fokozottan veszélyesek a magyar politikusok, mert nem hajlandóak elfogadni, hogy a világ tele van olyan dolgokkal, amiről nekik halvány fogalmuk sincs.
chrisred 2019.09.18 09:05:09
@MAXVAL bircaman közíró: Igen, pont ez a politikusok feladata, a végrehajtás. A nagy ügyeket a polgárok akarata dönti el, ő képviseli őket.
chrisred 2019.09.18 21:14:50
@MAXVAL bircaman közíró: A külföldi politikusok fizetése az ottaniak problémája.
A második világháború kirobbanását a Hitler vezette náci Németország első olyan agressziójához szokták kötni, mely már egyértelműen háborús cselekménynek minősült: azaz Lengyelország megtámadásához. Arról azonban már kevés szó esik, hogy 17 nappal később, 1939 szeptember 17-én (vagyis épp 80 éve) a…..
chrisred 2019.09.16 19:55:46
@MAXVAL bircaman közíró: Az angoloknak eszük ágában sem volt megtámadni az oroszokat. Még azok ellen sem akartak harcolni, akik közvetlenül őket fenyegették, hát még azok ellen, aki Európa túlsó végén voltak.
chrisred 2019.09.17 06:43:06
@MAXVAL bircaman közíró: Nem volt alkotmányellenes, hiszen a gyarmatok és az angol közhatalom viszonyát semmi nem szabályozta, még az angol történeti alkotmány sem. Ezért az angol uralkodók úgy gondolták, hogy a gyarmatok lakosságára nem terjednek ki a hazai alattvalókra vonatkozó alkotmányos jogok.

De itt nem a közhatalom és a polgárok viszonyáról volt szó, hanem szuverén államok egymás közötti egyezségeiről. Azokra ősidők óta vonatkozik a pacta sunt servanda elve, amit te vallasz, meg Hitler és Sztálin is, a "might is right", vagyis mindig az erősebbnek van igaza, nem az emberi társadalmak, hanem az állatvilág szervezőereje.
chrisred 2019.09.18 18:32:32
@MAXVAL bircaman közíró: A clausula rebus sic stantibus alkalmazását a nemzetközi jog kizárja a határmegállapító szerződéseknél.

A gyarmatok lakossága az angol uralkodó alattvalói voltak, de nem rendelkeztek az angol polgárok jogaival, például képviselőt sem küldhettek az angol parlamentbe.
Kezdjük a hazugságokkal. Azt írja Orbán, hogy „2013-ban és  2014-ben csökkentettük a nyugdíjas háztartások rezsiköltségeit, és azóta is kitartunk a rezsicsökkentés mellett”. Kép: OLKT.hu Hát, Méltóságos Uram, ez elég nagy baj. Rezsicsökkentés nélkül már évek óta kevesebbet fizetnénk a villanyért…..
chrisred 2019.09.18 05:43:39
@Kampfer: "Ez egy közönséges büdös nagy hazugság a részedről! Amit egy tordaibence, egy gulyásmárton, egy szélütöttbernadett, amit random momentumos büdös patkány művel, az qrvára bőven több, mint ellenzékiség és ellentétes nézetek képviselete! "

Igen, nagyjából erre gondoltam. Ha valaki a kormánnyal ellentétes nézeteket vall (most mindegy, milyen szinten, Tordaiék nyilvánvalóan nem nyújtanak színvonalasabb politikai teljesítményt, mint Németh Szilárd, Kósa vagy Kövér), akkor rögtön magyarellenesnek kiáltják ki, pedig ők ugyanolyan magyar polgárokat képviselnek, mint amilyen te vagy.

"Tehát akkor a 'pártkelte' akkori kis kegyeltjei nyugodtan fogják is be a pofájukat, hiszen épp ugyanazt az előnyt élvezték ki hosszú évekig, igaz? Ok. Egyetértünk."

Igen, mondjuk Gyárfásnak nem is nagyon van kedve mostanában ugrálni. :)

"Amit ők állítanak magukról és a függetlenségükről, azok a tények."

Szóval az tény, amivel a ballib médiatermékek magukat reklámozzák?

"A független fogalma olyan, mint a kiegyensúlyozottság fogalma."

Tévedés, a kiegyensúlyozottságnak semmi köze nincs a függetlenséghez. A kiegyensúlyozottság semlegességet jelent, míg a függetlenség csak azt határozza meg, hogy valamitől függ vagy nem függ. A polgári társadalmakban a szabadságjogok tartalma az államnak, a közhatalomnak való alávetettségtől való mentesség garanciái. A sajtószabadságnak a véleménynyilvánítás szabadsága az anyajoga, tehát teljesen értelmetlen lenne a médiát arra alapozni, hogy magánvéleményt nem közvetíthet. Tehát a független média csak annyit jelent, hogy a közhatalom nem befolyásolhatja. Ettől teljesen különbözik, ha egy médiaorgánum önként olyan platformra helyezkedik, hogy semleges, kiegyensúlyozott lesz, vagy legalábbis ilyennek állítja be magát. Ez akár a közmédia is lehet, mint a BBC.
chrisred 2019.09.18 05:47:32
@MAXVAL bircaman közíró: Hát igen, ez így van. Ha mindenki rajtvonalhoz állhat, az még nem biztosítja, hogy minden induló holtversenyes első helyezett lesz. Ez csak a közélet mesterséges befolyásolásával érhető el, Mint amikor arra törekedtek, hogy a rádióban ugyanannyit lehessen hallgatni Szokolay Sándort, mint Beethovent.
chrisred 2019.09.18 06:02:27
@MAXVAL bircaman közíró: Nem írtam, hogy jó vagy nem jó. A közösségi élet természetes része. Az evolúcióról sem lehet kijelenteni, hogy objektíve jó dolog, természetes folyamat.
Eddig úgy tűnt, hogy jelentéktelen helyi csetepaték sorozataként fogja fel az állampárt a közelgő helyhatósági választásokat. A miniszterelnök magához rendelt ugyan néhány vidéki polgármester-jelöltet a sajátjai közül, el is készült egy-egy gyors fotó Orbán Viktorral állva, ülve, zászlóval, zászló…..
chrisred 2019.09.16 12:58:01
@citrix: Mondjuk ahhoz a jelenethez Tordai is hozzátette a magáét, hogy egy abszurd színdarabra hasonlitson.
chrisred 2019.09.16 21:27:16
@moloy: Legalább Lőrinc a pénzénél van.
Békés Márton saját elmondása (leírása) szerint térdig jár az üvegszilánkban. Kellemetlen lehet. A szerző úgy találja,  "körülöttünk szerteszét elavult régi és hamisan csengő új magyarázatok romjai borítják a mezőt, térdig járunk azon narratívák szilánkjaiban, amelyek az egyéni szabadságról, a…..
chrisred 2019.09.16 11:25:38
@Nalanda: Dehogynem.
chrisred 2019.09.16 12:38:53
@Nalanda: Nem a nyugati gyáraknak van szüksége a magyar dolgozókra, hanem a magyar dolgozóknak a nyugati fizetésekre.
Ugyan már jó ideje áldozathibáztatás hallatán leginkább szexuális abúzus ugrik be a legtöbbeknek, a jelenség nem korlátozódik a nemi erőszakra. Pontosan ugyanerről a mechanizmusról van szó, amikor a hajléktalant lustának és munkakerülőnek titulálják, vagy elhangzik a mondat, hogy valaki kártékony…..
chrisred 2019.09.15 17:27:54
@acycloren: A kettőt nem venném egy kalap alá, az elsőben nyilvánvalóan nem tartottad be az elvárható illemszabályokat. A második meg talán naivitás, vagy alaptalan optimizmus.
Ma már az sem gond Orbán Viktor számára, ha valaki magyarellenes pártot vezet, ha Brüsszelt jobban utálja, mint Budapestet. Erre lehet következtetni abból, hogy a magyar-szlovák focimeccset a magyar kormányfő azzal az Andrej Dankóval együtt nézte végig, aki magyarellenes kirohanásairól ismert…..
chrisred 2019.09.12 12:16:37
@Cycmen: A tényekkel szemben tényleg nem vitatkozom. Csak azt hittem, hogy tudsz valami érdemit Donáth Anna felmenőiről. De ezek szerint nem, csak abból indulsz ki, amivel magam is egyetértek, hogy minden magyar politikus potenciális hazaáruló, amelyik pedig hatalomra kerül, ténylegesen is azzá válik.
chrisred 2019.09.12 15:07:15
@Kivlov: De ha egyszeri többlet gazdasági teljesítmény volt, akkor azt folyamatában csak úgy lehet értelmezni, hogy az adott évben nőtt a gazdaság, a következőben meg csökkent.
chrisred 2019.09.15 06:29:55
@nemecsekerno_007: Milyen pénz esik ki a külföldön dolgozók miatt? Tudtommal 1000 milliárd körüli pénzt utalnak haza évente.
Az ilyen fajta mondatok persze soha nem ránk vonatkoznak, hanem egyes ismerőseinkre, a legtöbben kikérnék maguknak, hogy a szabadsággal nem tudnak mit kezdeni. Viszont ha alaposabban megnézzük, akkor majdnem mindenkinél van valamilyen gyenge pont, esetleg szégyellni való dolog e tekintetben. A…..
chrisred 2019.09.09 14:01:38
@midnight coder: Hát azért nem a nagy jólét miatt tört ki a bostoni teadélután vagy foglalták el a Bastille-t. A polgári szabadságjogok hullák tömkelegén keresztül vertek gyökeret a nyugati társadalmakban, és nem a jólét szintjét jelezték. Az ipari munkások teljes kiszolgáltatottságát nem szimpla jószívűségből enyhitette az elit, hanem azért mert belőlük állt az abban a korban általánossá váló tömeghadseregek legnagyobb része, ami megvédte az elit vagyonát és a birtokukban lévő erőforrásokat. Ahogy a nők munkaerejére is egyre nagyobb szükség lett addig, amíg a férfiak a frontokon hullottak. Vagyis a tojás-tyúk problémát ebben a kérdéskörben fordítva látom, nem a jólét teremtett szabadságot, hanem a társadalmi szükségszerűség nyitott utat az egyes társadalmi érdekcsoportok hatékonyabb érvényesülési helyzetéhez, majd az ebből következő gazdasági előnyökhöz. Nálam ökölszabály, hogy önmagától senki sem szab korlátokat a a saját hatalmának, és senki nem osztozik másokkal a gazdasági előnyökön, hacsak rá nem kényszerül.
chrisred 2019.09.09 18:29:55
@midnight coder: A nyugatiak a kelet-európai migránsokat ugyanúgy a "fertőzés" részének gondolják, ezért logikátlannak tűnik, hogy ide menekülnek. Kelet-Európába legfőképpen a nyugdijasok jönnek, akik az itteni árakon sokkal jobban kijönnek a pénzükből. Ráadásul itt keleten még rosszabb a demográfiai helyzet.
chrisred 2019.09.13 05:49:38
@Tamáspatrik: "A liberalizmus (nem mint közgazdasági elmélet, hanem tágabb értelemben véve) a '60-as végének lázadó mozgalmaira épült, és a 80-90-es évekig bezárólag folyamatosan növelte a bűnözést."

Nem, a liberalizmus a polgári társadalom egyik jellemző ideológiája, a hatvanas évek marxista-anarchista mozgalmai pedig éppen ellenkezőleg, a polgári társadalom szabályai elleni fellépések voltak. A liberalizmus alapvetően individuális szemléletű, a 68-as eszmék pedig lényegükben közösségközpontúak voltak. Az lehet a félreértés oka, hogy a mozgalmakban feltűnő későbbi politikusok nagy része a polgári keretek közé beágyazódva később liberálisnak vallotta magát.
Köteles leszel munkavállalókat előállítani az államnak. Vagy finanszírozni őket...
chrisred 2019.09.10 05:22:13
@John Brennan: "Csillagos ház
Zsidók részére kényszerlakóhelyül kijelölt házak Budapesten 1944 júniusa és decembere között. A vidéki települések többségétől eltérően a fővárosban eleinte nem zárt gettóba kényszerítették a zsidókat, hanem mintegy kétezer, sárga csillaggal megjelölt lakóépületet jelöltek ki számukra. 1944 november végén-december elején lakóikat a nyilas kormány az ekkor létesített pesti „nagy” gettóba, illetve az ún. „nemzetközi” gettóba költöztette át."
chrisred 2019.09.12 05:33:18
@Tényelek: "De, ha már ennyire anyagias módon közelítünk a témához, akkor viszont azt nem értem, hogy ha eddig évtizedeken keresztül az volt az érv a magán-nyugdíjpénztárak mellett, hogy a jelenlegi alkalmazottak nem lesznek képesek fizetni az egyre nagyobb létszámú nyugdíjasok nyugdíjának kifizetésére, akkor az azt jelenti, hogy a gyermektelenek élősködnek a gyermekeseken, mert ők "nem állították elő a saját forrásukat" a saját nyugdíjukra"

Egyáltalán nem azt jelenti, mert a gyermektelenek és a gyermekesek ugyanúgy fizették az előző korosztályok nyugdíját, tehát senki nem élősködik. Egyszerűen a felosztó-kirovó rendszer arra épült, hogy az emberek sokkal rövidebb ideig élnek, vagyis sokan vannak akik egész aktív időszakukban befizetnek, aztán nem élik meg, hogy ők is kapjanak nyugdíjat. Magyarországon a felosztó-kirovó rendszer bevezetésekor 60 év körül volt az átlagos élettartam, most 75 év. Tehát a hosszú életűek élősködnek a korán meghalókon.
chrisred 2019.09.12 05:35:39
@Tényelek: "Az orvos esetében meg több beteget gyógyít meg, stb. "

Vagyis egy háziorvos hatékony, mert napok alatt meggyógyít egy náthát, míg egy onkológus hónapokig, évekig bajlódik egy rákossal, és egyáltalán nem biztos a siker-
Kezdjük egy ténnyel: a játékvezetői hármas tegnap két komoly hibát követett el. Az első szlovák gólnál lesen volt a szlovák csatár (tegyük hozzá, ez minden esetben a partjelző felelőssége, nem a játékvezetőé), a másik, hogy Dzsudzsák nem kapott egyből pirosat a taposásáért. Kettő súlyos hiba, de…..
chrisred 2019.09.11 08:13:33
@apro_marosan_petergabor: Én is úgy éreztem, hogy a sárga lapok osztásánál nem egyenlő mércével dolgozott. De egy angol bíró azt a Szalai elleni megmozdulást se fújta volna le, amiből az egyenlítő gólunk lett. A szlovákok góljánál a lest, ha az volt (sajnos, lesvonal kamera nem volt, a többi visszajátszásnál meg legfeljebb a fű nyírásából lehetett érzékelni, hogy Kádár és a szlovák csatár nagyjából egyvonalban lehetett), a partjelző nézte el. Szerintem egyszerűen pechünk volt, pont akkora, amekkora mázlink a horvátok és a walesiek elleni győzelemnél. Ha mondjuk mindhárom meccs döntetlen, akkor kilenc pont helyett most csak hat lenne, és a csoport negyedik helyén állnánk. Szóval még mindig elmondható, hogy egy nehéz csoportban várakozáson felül szereplünk.
Zöldellő rizsteraszok, virágzó kisebbségi kultúrák – Sa Pa és környéke Észak-Vietnámban nem csak gyönyörű hely, de azt is megmutatja, miként őrizheti meg a kultúráját egy nép a turizmus segítségével. Minderről Elvira ír az első, ott töltött hetek után...
chrisred 2019.09.10 08:23:25
@Csodabogár: "Most kellene menni oda, mert egy pár év múlva elviselhetetlen lesz a turizmus miatt, mint sok más hely is már.:-("

Szerintem ez a gondolkodásmód gyártja a turistainváziót. :(
Történt egy tragédia, melytől még mindig hangos a sajtó. Egy kisgyermek veszítette életét, a hírt - megrázó mivolta mellett - méggyorsabban terjesztette, hogy ezúttal egy ismert előadó kisfia volt az áldozat (nyugodjék békében!). Talán így mégtöbben "magukénak érezték" a tragédiát, méginkább…..
chrisred 2019.09.07 09:36:40
@teéjesenmindegy: A babaúszásnak semmi köze nincs a későbbi úszáshoz, az egy újszülöttkori mozgásfejlesztő módszer, amit a baba, ahogy van, elfelejt. Hat hónapos kor környékén a búvárreflex elmúlik, onnantól folyamatosan vigyázni kell vízbemeritésnél, mert akár bokányi vízbe is belefulladhat. Próbáld csak meg a kétéves gyereket úszásoktatásra, azt a választ kapod, az idegrendszeri fejlettsége még nem megfelelő a szükséges mozgáskoordinációhoz.
chrisred 2019.09.08 06:31:39
@teéjesenmindegy: "Na, most már hirtelen 2 éves lett a gyerek?"

Legalább arra figyelnél, hogy eggyel korábban mit írtál le: "Én speciel 2 év 10 hónaposan kezdtem úszni, és tudok még néhány embert, aki szintén 3 évesen kezdett, mert az volt az alsó korhatár."

"Odáig már mondjuk nem jutottál el, hogy a gyerekek fejlődésének kezdeti szakaszában óriási eltérések vannak, tehát simán van olyan, aki másfél évesen is alkalmas, meg olyan is aki 3 évesen."

Mivel ezzel suttyomban nekem adtál igazat, hiszen eredetileg csak annyit írtam, hogy mindig az adott gyereket és a szituációt kell a szülőnek mérlegelnie, és nem azt, hogy mit írnak a könyvek erről a korról, és mit szólnak azok, akik látják mondjuk a pórázt vagy a hámot, gyakorlatilag lezártad a vitát.
chrisred 2019.09.09 06:11:25
@teéjesenmindegy: "Érted? Először jössz azzal, hogy 4-5 évesen tanulhat a gyerek, meg 6 évesen állhat a Balaton partján, aztán azzal példálózol, hogy 2 éves még nem fejlett."

Hozzá vagyok szokva, hogy számodra a normális emberi kommunikáció jelenségei furcsák és érthetetlenek. Először azt írtam, milyen korban lehet beíratni a gyereket úszásoktató tanfolyamra. Majd, mivel leírtad, hogy te már 2 éves 10 hónaposan tudtál úszni, erre reagáltam.

"Közölted, hogy 4-5 év alatt nem lehet úszni, aztán meg, hogy 2 év alatt idegrendszer fejletlen."

Semmi ilyesmit nem állítottam, éppen azt írtam, hogy a szülőnek magának kell foglalkoznia a gyerek vízhez szoktatásával, ellentétben azzal, amit állítottál, hogy a jó szülő taníttatja a gyerekét úszni.

"Arról nem is beszélve, hogy 2-3 éveket ugrálsz át, ami abban az életkorban hatalmas."

Így van. Akkor mit is akarsz itt a szalmabáboddal, a vízibiciklihez kötött ötéves gyerekkel, amikor itt egy hároméves gyerek közúti balesete volt a téma?
Kriszta és párja szó szerint fejest ugrottak az amerikai életbe. Négy évük summája talán az is lehetne, hogy ugyan alapos tervezés nélkül is bele lehet vágni a határátkelésbe, de azzal a saját dolgunkat is megnehezítjük. Nekik mindenesetre sikerült egyenesbe jönni!..
chrisred 2019.09.08 08:45:56
@Tblog: USA-ban törvény írja elő, hogy rakják ki Trump képét? Szerintem a demokratikus országok azok, ahol a mindenkori kormánynak nem szabad a kormányalkalmazottak politikai meggyőződését firtatni vagy befolyásolni.
Ugyan a Bajnokok Ligája finoman szólva sem ennek a régiónak a játszótere, de a magyar klubcsapatok még a környező országokhoz képest is borzalmasan állnak, ha megnézzük a 2010 és 2019 közötti Bajnokok Ligája csoportkörök számát. Nekünk ez idő alatt egyszer sem jött össze, ellenben a régióban 10…..
chrisred 2019.09.03 06:23:16
@CSOKKI MÁLNA: Ebben hol látsz utalást a futballra?
chrisred 2019.09.03 12:06:28
@CSOKKI MÁLNA: Tévedés.

www.sportspromedia.com/news/real-madrid-bernabeu-redevelopment-loan

"Real Madrid have moved a step closer to redeveloping their Santiago Bernabeu home after Bank of America Merrill Lynch and JP Morgan agreed to grant the Spanish soccer giants a €575 million (US$650 million) loan for the project, according to El Confidencial.
The two US banks will be joined in the deal by Santander and CaixaBank, although the Spanish financial institutions are reportedly not as heavily financially invested in the agreement."
chrisred 2019.09.08 06:25:43
@CSOKKI MÁLNA: Engem a legkevésbé sem zavarna, ha a magyar futballt az amerikai adófizetők pénzével tömnék ki.
Tizennyolc évvel ezelőtt, 2001 szeptember 11. reggelén a világ TV csatornái, hírújságjai és rádióadói szörnyű, szinte sokkoló üzenetekkel illetve képekkel árasztották el a médiát, amikor arról számoltak be, hogy New Yorkot súlyos terrortámadás érte. Ezen napon ugyanis 19 géprabló 4 utasszállító…..
chrisred 2019.09.07 11:50:41
@jágör68: Egy lengyel származásútól nem meglepő az oroszfóbia.
chrisred 2019.09.07 12:33:11
@jágör68: Valóban, nem csak oroszfóbia, hanem kommunizmusellenesség is.
chrisred 2019.09.07 12:58:37
@Pár dollárral többért: A japánokkal tárgyalni nagyjából annyi értelme lett volna, mint a Hitlerrel történt tárgyalásoknak mondjuk Münchenben. Eszük ágában sem volt semmilyen megállapodást betartani. Hasonlóan a németekhez, Japán olyan iparszerkezetet alakított ki, amihez nyersanyagokra volt szüksége, ezért a hódító háborúik egy pontján törvényszerűen szembe kellett ütközniük a Csendes-óceán térségének többi nagyhatalmával (oroszok, amcsik). A japánok az amcsikat választották ellenfélnek Sztálin helyett, ezzel döntően meghatározták a világháború menetét.
A Fidesz még mindig azt a lendületet szeretné használni, melyet 2015 nyarán szerzett a menekültellenes kampány beindításakor. Kétségtelen, a migránsozás sokat hozott a konyhára, egy önkormányzati választás esetében azért mégis elég anakronisztikus dolog, hogy ellenzéki győzelem esetére a déli…..
chrisred 2019.09.05 05:41:21
@MAXVAL bircaman közíró: A piac beárazza a rossz gazdasági folyamatokat, ezt nevezzük elkúrásnak. Ahogy 2008-ban a túl erősen tartott forint, most a túl alacsony kamatszint a gyenge pont, amit kihasználnak a spekulánsok.

A túl alacsony árfolyam kedvez az exportnak, mert a nemzetközi viszonyokhoz képest alacsonyan tartja a termelés költségeit. De mivel ebbe a munkaerőköltség is beletartozik, a lakosság gazdaságilag aktív része rosszul jár, mert egyrészt kevesebbet ér a fizetése, másrészt rosszabb minőségű szolgáltatást kap érte a belső piacon.
chrisred 2019.09.06 05:32:55
@John Brennan: Érdekes, hogy először még úgy tűnt, hogy képes vagy szöveget értelmezni (" ki mondott valaha is olyat, amiből ez a baromság következne?"). De most kiderült, hogy ez csak véletlen volt.
chrisred 2019.09.06 05:35:12
@MAXVAL bircaman közíró: Ez is egy világértelmezési lehetőség, de úgy korrekt, ha azt is elismered, hogy azzal a szóval, hogy állam, szintén az elit érdekeit igyekeznek rejteni. Az orosz állam kifejezéssel Putyin érdekeit, a magyar állam kifejezéssel Orbán érdekeit.
Képeslap egy gyerekekből álló konföderációs hadi zászlóról egy 1907-es konföderációs megemlékezésről (forrás: Library of Virginia) Amikor a történelemhamisításra gondolunk, elsőre alighanem autoriter rendszerek termékei jutnak eszünkbe, mint például a Sztálin-korszak híres-hírhedt fotói.…..
chrisred 2019.09.04 06:17:24
@fércnél maradandóbb: A feudális hatalom a rendi kiváltságok rendszerén alapult, a földesúr pedig abban volt érdekelt, hogy a közös földek és a szegényebb kisbirtokosok parcelláit, zárkertjeit a magához csatolhassa. Az enclosure már a 13. századtól létező jelenség volt, az igaz, hogy a 16-18. század között sokkal nagyobb mértékben volt jelen az angol társadalomban.

A tojás és a tyúk esete. Nem az iparosítás hozta a liberalizmust, hanem a polgárosodás (aminek az ideológiai alapja volt a polgári szabadságjogok rendszere) teremtette meg a feltételeit az ipari forradalom kialakulásának.
chrisred 2019.09.05 05:53:57
@fércnél maradandóbb: A rabszolgatartás nem volt beillesztve a polgári jogok rendszerébe, egyszerűen működött tovább a hatalmi mechanizmus, ami korábban kialakult. Valójában az amerikai társadalom igen kis részét érintette, rabszolgát tartani luxus volt, csak az elit engedhette meg magának, pont azok, akik bent ültek az állami törvényhozó testületekben, akik kampányolni tudtak, hogy kormányzók, polgármesterek vagy bírók lehessenek. Minek tettek volna bármit a saját érdekeik ellen? Egy hosszú folyamat eredménye volt, hogy a déli államok gazdaságilag lemaradtak az iparosodó északtól, a rabszolgamunka anakronizmussá vált, a gazdag ültetvényesek érdekérvényesítő képessége az országon belül egyre kisebb lett. Ugyanez a folyamat ismétlődött meg a női választójog esetében is.
chrisred 2019.09.06 05:26:21
@erkölcsi hulla: Mindenki értette a logikádat, hogy szerinted a leves nincs ingyen, ha kanalat nem kapsz hozzá. A rabszolga piaci ára az Amerikába utaztatásának a költsége és a rabszolgakereskedő jutaléka volt. Ahogy minden farmernek (vagy a felmenőinek) fizetnie kellett az utazási költségét, amikor Amerikába ment, mégsem számolták bele a termények árába.
Kérdezhetnéd akár Te is, vagy bárki a világban: „Mit tehetek én egyedül, ha a világ nem mozdul?” Mondván egy fecske nem csinál nyarat, különben is én csak egy kis pont vagyok ezen a földön. De gondolj csak bele: ha mindenki így gondolkozik, milyen következtetéseket vonnak le vajon a döntéshozók?…..
chrisred 2019.09.05 13:43:31
@nemecsekerno_007: Ez a sors vár a gyerekeinkre, unokáinkra, és nem az okostelefonok, hanem mondjuk ivóvíz terén. Mi még önként lemondhatunk olyan fogyasztási termékekről, amiket mondjuk státuszszimbólumként veszünk meg, vagy csak azért, mert megengedhetjük magunknak.
chrisred 2019.09.05 14:09:37
@nemecsekerno_007: femina.hu/szepseg/ruhavasarlas-elleni-kihivasok/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"Az Egyesült Királyságban percenként két tonna új ruhát vesznek az emberek, az UNECE 56 államot érintő, 2018-as kutatása szerint pedig ezek 40%-át a tulajdonosaik sosem viselik."
chrisred 2019.09.05 14:40:15
@midnightcoder2: 1. Szerintem hiba végletekben gondolkodni, és nem is hiszek abban, hogy ez a folyamat megállítható. Arra viszont módunk van, hogy a felmelegedésben közrejátszó emberi tényezőt racionális szintre szorítsuk vissza.

2. Nem létező technológiákra alapozni szintén téves elgondolás. A technológia most is rendelkezésre áll, hogy a háztartások energiafelhasználását optimalizálni lehessen. Az ipari termelés pedig a fogyasztáshoz igazodik, a túlfogyasztás folyamatos termelésnövekedést generál.
Hétfőn éjfélkor fejeződött be a Lemilblog legújabb szavazós és vitatkozós tippjátéka, melynek során azt kértük tőletek, hogy egy 15-ös – vállaltan szubjektív és kicsit provokatív - listából egyrészt válasszátok ki azt a négy hadsereget, amely szerintetek megérdemli a „legkiválóbb” jelzőt, másrészt…..
chrisred 2019.09.05 09:37:54
@tiboru: Ha egyáltalán csődöt mondott. És nem az volt a helyzet, hogy egyáltalán nem a katonai győzelem volt a cél, hanem az, hogy a hidegháborús légkörben fenntartsanak egy kommunistaellenes háborút, ami jelzi a lakosságnak, hogy Amerika harcban áll, ugyanakkor mellékes hadszíntér lévén nem áll fenn a veszély, hogy globális háborúvá eszkalálódik.
chrisred 2019.09.05 11:37:05
@ZX: És nem is rendelkeztek azzal az ipari háttérrel, ami egy ilyen haderőreform végrehajtásához szükséges lett volna. Én azért tettem be az Oszmán Birodalom hadseregét az első négybe, mert úgy értelmeztem, hogy a rendelkezésre álló lehetöségekhez és erőforrásokhoz képest nyújtott teljesítményt kell értékelni.
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
chrisred 2019.09.02 14:48:19
@Argus.: Mondod ezt annak az országnak a nyelvén, ahol bő egy évtized alatt kétszer is átgázolt a Vörös Hadsereg. A megalakulásakor gyakorlatilag területe sem volt, harminc év múlva a világ legnagyobb méretű birodalmát védte, és a birodalom úgy esett szét, hogy katonailag senki sem tudott fölé kerekedni.

Jó lenne azon a blogon is vitatkozni, de például az én kommentemet ki sem rakta, ami nagyjából ugyanerről szólt.
chrisred 2019.09.02 14:59:32
@molnibalage: Jalta: 'James F. Byrnes, az amerikai delegáció tagja majd később külügyminiszter (Secretary of State) így jellemezte a helyzetet: "nem az volt a kérdés, hogy mit akar a nyugat megengedni az oroszoknak, hanem az, hogy mit engednek meg nekünk az oroszok.'
chrisred 2019.09.03 06:19:27
@A Mester_: Valójában Oroszország ugyanolyan hódításra berendezkedett katonabirodalom volt már a cári időszakban is, mint a porosz, és ez a szovjet korszakban sem változott. Egyedül a 20-30-as években szünetelt a terjeszkedési politika, amikor az új állam teljes elitcserét hajtott végre.
A témát mindig is nagy érdeklődés övezte és napjainkban számtalan honlap, blog, szaklap szeret foglalkozni az emberiség históriájának nagy hadseregeivel. Kérdés azonban: mi alapján lehet kiválasztani a legjelentősebbeket? Ha végigtekintünk az emberi krónika elmúlt 5 ezer évén (az írásbeliség…..
chrisred 2019.09.01 20:51:40
@A Mester_: Hiába nem azonos a Porosz királyság és a Német Császárság, ha egyszer a poszt is 1740 és 1918 közötti időintervallumot ír a porosz hadseregnél. A komment második fele meg kisértetiesen hasonlít a kisantant érvelésre Trianon előtt, ami úgy szólt, a korábbi Magyar Királyság megszűnt, helyén új államok jönnek létre, ezért teljesen mindegy, hol voltak a korábbi határok. Valójában pedig mindenki szerint elfogadottan a Német Köztársaság a Német Császárság jogutódja volt.
Augusztussal nagyjából a határátkelők nyári hazalátogatásai is véget értek, ilyenkor mindig érdekes látni, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a külföldön élő magyarok. Balázs (akinek előző posztját itt olvashatjátok) például egészen pozitívakkal. Te is hazalátogattál? Milyen tapasztalatokat…..
chrisred 2019.08.30 10:20:29
@CSOKKI MÁLNA: Megkülönböztetünk állami adónemeket és helyi adókat.
chrisred 2019.08.30 12:53:12
@CSOKKI MÁLNA: Az államadósság nem egzakt módon értelmezett fogalom, ezért is vannak arról viták, hogy a különböző jellegű állami kezességvállalások milyen szinten terhelik - lásd az Eximbank kihelyezett hiteleit.
chrisred 2019.09.01 09:17:52
@CSOKKI MÁLNA: Lehet, hogy egzakt módon, de ahány van, annyiféleképpen.
A klímavédelem érdekes és sokszor önellentmondásos jelenség. Van, aki nem eszik húst, más nem ennyire szigorú önmagával, viszont kézbe nem venne műanyag zacskót. Más elektromos autóba ül, mert megteheti, és van, aki megelégszik a szelektív hulladékgyűjtéssel. Sokan sajnos rossz helyről fogják meg a…..
chrisred 2019.08.28 10:20:42
@midnightcoder2: A protestáns telepesek eszmei felfogása az egyik legszemléletesebb példa arra, amit írtam.
chrisred 2019.08.28 11:43:33
@steery: Mindezt zanzásítva úgy lehet leképezni, hogy (mivel a kotongyártás nyilvánvalóan környezetszennyező), az utódnemzésre alkalmas személyek heteroszexuális aktusait kellene globálisan hatóságilag korlátozni. Minden férfinak két alkalom jut az életében, ossza be.
chrisred 2019.08.31 06:56:07
@steery: Pontosan úgy, ahogy a népességszabályozás hatalmi úton történő erőszakolása sem megoldást, hanem még nagyobb problémákat hozott.