Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drHorváthTamás

1055 bejegyzést írt és 305 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Eredetileg akartam egy év végi, téli fül- orr- gégészeti híradót, de azt akkor elfújta a sok munka, utána el is felejtettem, de most eszembe jutott :). Úgyhogy most lett egy tavaszi. Kicsit változtattam a megjelenítésen, most minden szerintem értékesnek vélt cikket egy egész mondattal…..
Két ok miatt került elő itt most a necrotizáló otitis externa (NOE), leánykori nevén malignus otitis externa. Egyrészt megtiszteltetés volt, hogy felkértek előadónak a IX. Budapesti Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Napok továbbképző tanfolyamon, ahol a fülműtétek előtti vizsgálatok helyes…..
Az elmúlt 1-2 év technológiai hívószavát, a mesterséges intelligenciát (MI) mostanság elsősorban a Chat GPT-vel azonosítottuk. Az, mint nyelvi modell például betegfelvilágosítás kapcsán hasznos lehet, ha cholesteatomával kapcsolatban keresünk információt (legalábbis angol nyelven). Ugyanakkor az…..
Az orrcsepp függőség egy meglepően gyakori probléma. A jelenség fontosságát jelzi, hogy nemrég az Indexen is megjelent egy rövid interjú, videó ezzel kapcsolatban dr. Zacher Gábor toxikológussal. Mint fül- orr- gégészek, örülünk, hogy a téma még nagyobb teret kap, ugyanakkor bármennyire is…..
A garat-gége reflux (LPR - Laryngo-Pharyngealis Reflux) egy manapság gyakori fül- orr- gégészeti probléma, mondhatni népbetegség, amit persze sokszor könnyen rá is sütünk olyan bizonytalan panaszokra, mint krákogás, gombócérzés, rekedtség, köhögés, stb. Az adást a nemrég megjelent, "Triological Best…..
Négy éve írtam a blogon a Potsic rendszerről, ami a leggyakrabban használt congenitalis cholesteatoma beosztás. Anno is írtam, hogy nekem szimpatikus, ahogy a szerzők azt is meghatározták, hogy mi a fontos egy staging rendszer esetén:1. legyen egyszerű, könnyen használható;2. az eseteket…..
  Van-e fül- orr gégészeti élet a TikTok-on? Az idei legutolsó podcast adásunkban ezt a kérdést egy nemrég publikált kutatás (⁠A descriptive analysis of otolaryngology presence on the social media platform TikTok) mentén járjuk körbe, és a generációs különbségeket figyelembe véve még az orvosi…..
A legújabb podcast adásunk egy élménybeszámoló, amit kis fáziskéséssel, interjú formában most tudtunk összehozni. Kollégánk, dr. Bajor Bence Antwerpenben járt egy speciális fülsebészeti kurzuson. A tanfolyamnak helyet adó intézmény, a European Institute for ORL - HNS - SBS elismert centruma a…..
Eddig nem írtam arról itt a blogon, hogy létezik a Magyar Fül- Orr- Gége és Fej- Nyaksebész Orvosok Egyesületének (MFOE) is egy podcast csatornája, mert ez elsősorban a kollégáknak, és nem annyira a nyilvánosságnak szánt felület, nagyon szakmai. Most viszont egy nagyon fontos témában vettünk fel egy…..
Most jelent meg az eddigi legmagasabb evidenciaszintű kutatás, amiben a temporalis fascia és a porc graftot hasonlították össze primer, I-es típusú tympanoplastica során a perforáció zárás sikeressége szempontjából (Comparison of temporalis muscle fascia and cartilage grafts for primary type 1…..
  Kezdjük a fun fact részével, a mesterséges intelligencia képgenerátor (jelen esetben a Canva) a fenti ábrát hallucinálja "parotid tumor" kulcsszóra. A jobb oldali kis képsor nekem a fő rejtély, de a nagy fej is elég bizarr. Zárójel bezárva. A pleomorph adenoma a nyálmirigyek, elsősorban a…..
Tanfolyamszezon van. Alighogy hazaértem a piacenzai skull base kurzusról, pár nappal később már kezdődött is a 6. Budapesti Mikrosebészeti Fülkurzus. Újdonság, hogy idén a tanfolyam szervezésének oroszlánrésze Kecskeméti Nórira hárult, aki tökéletesen helytállt producer szerepben is :).…..
  Amikor szűk 2 éve egy 3 hetes observership-et töltöttem a Gruppo Otologico-ban, azzal zártam a beszámolómat, hogy nagyon remélem, hogy egyszer majd vissza tudok jönni az oldalsó koponyaalapi sebészet Mekkájába (A nagy Gruppo Otologico kaland). Hát ez aztán egy olyan ingerré vált, hogy amint…..
Nagyon kellett már ez a fül- orr- gégészeti híradó, mert azon túl, hogy régen volt az előző (tavasszal), most különösen erős és jó cikkek jelentek meg. Persze, ez a rovat a jó cikkekről szól, de most ha valaki végigfutja a lenti listát, rájön, hogy miért írom, hogy tényleg erős a mezőny. Valahogy…..
A fülfájásnak számos oka lehet. Ezek nagy részében ténylegesen a fület érintő betegség áll, de nem ritkán máshonnan sugárzik oda a fájdalom. Mik a leggyakoribb betegségek, és mik azok, amik ritkán okoznak fülfájást, de gondolni kell rá, ha nem találjuk a fülben az okát? Hogy lehet a panaszok,…..
  (képforrás: a zinternet) Az evidence based medicine világában az orvostudomány messze nagy része már teljesen adatokra épül, amik tudományos cikkekben jelennek meg. Így ha valaki tovább akarja képezni magát, vagy csak simán lépést akar tartani a szakmájával, akkor muszáj tudományos cikkekkel is…..
(Az illusztrációt mesterséges intelligencia rajzolta: aigreem.com)   Ez az egész bejegyzés úgy indult, hogy olvastam azt az új OTO Open összefoglaló cikket, amiben azt boncolgatták, hogy vajon mennyi idővel ajánlott stapedotomia után repülni (Flight After Stapes Surgery: An Evidence-Based…..
Legújabb podcast adásunkban is 2 különböző témát járunk körül. Elsőként a krónikus középfülgyulladás életminőségi kérdéseiről beszélgetünk. Műtétileg próbálunk megszüntetni egy betegséget (cholesteatoma, lyukas dobhártya), aminek kapcsán kihatással vagyunk a betegek életminőségére, szerencsére…..
Most jelent meg a Laryngoscope-ban egy cikk a kvalitatív vizsgálatok jelentőségéről, amit -az újságból is adódóan- kifejezetten fül- orr- gégészek számára írtak, kvázi a témába való bevezetésként, fül- orr- gégészeti példákkal (Qualitative Research Methodology and Applications: A Primer for the…..
Már korábban is többször fejben nekifutottam, hogy írok egy bejegyzést a CT szerepéről a cholesteatoma diagnosztikájában, de időhiány miatt ez rendre elmaradt. A megíráshoz végül most sem a Puffin adott erőt, és mindent legyőző akaratot, hanem az, hogy a legutóbbi Híradóban beszámoltam…..
Még zajlik a Magyar Fül-, Orr-, Gége-, és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete Gyermek Fül-Orr-Gége Szekciójának XXV. Jubileumi Vándorgyűlése (fúú de hosszú ezt leírni...) Visegrádon, aminek kapcsán a szervezőktől azt a megtisztelő felkérést kaptam, hogy mutassam be, hogy milyen olyan digitális…..
Rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, ez pedig itt a fül- orr- gégészeti híradó tavaszi kiadása. Külön jó hír, hogy egy friss Laryngoscope meatanalízis szerint az orrproblémák sebészi rendezése javítja a tüdőfunkciót is, bár a cikkek heterogenitása miatt nem erős az állítás. Kínai kollégák…..
Az elmúlt hetekben-hónapokban többen is megkerestek, hogy mit szólok a ChatGPT jelenséghez online egészség-kommunikációs szempontból, én meg mindenkit elhajtottam, hogy erre most nagyon nincs kapacitásom. Majd ha lesz időm, akkor megnézem magamnak ezt a mesterséges intelligencia (MI) chat-robot…..
Nemrég jött ki a legújabb japán ajánlás a gyermekkori savós otitis diagnózisa és kezelése kapcsán (Clinical practice guidelines for the diagnosis and management of otitis media with effusion (OME) in children in Japan – 2022 update). Ez az OME, mint betegség, azaz az otitis media with effusion, csak…..
Nekünk nagy hír, hogy a hét elejétől open access formában elérhető a legújabb, a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központ keretein belül végzett kutatásunk, a Factors influencing successful reconstruction of tympanic membrane perforations: a systematic review and meta-analysis az európai…..