Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NKJ

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A legutóbbi napokban az ellenzéki főpolgármester-jelöltek versengése uralta a nyilvánosság fórumait. Lefülelt mondatok.   Ünnepségeink mögött tragédiák vannak. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Boom Magazin, június 23.) Ma egy fiatalnak az állampárt a Fidesz hatalomgyakorlását jelenti.…..
A Thököly út az én idealizált városképemben mindig egyfajta második Andrássy út volt, már amennyiben annak Kodály köröndtől kifele eső szakaszára gondolok: kétoldalt fák, a kerítések mögötti kertekben tornyosuló villákkal, díszes bérpalotákkal. Csak hát az idők során elkopott a varázs, a város és a…..
NKJ 2009.04.03 16:13:44
Vonatkozó Népszabi-cikk

dátum: 2001. szeptember 28., péntek
oldal: 36
rovat: budapest

Várj reám!
Thököly út 61. Villaszerű, sárga bérház. A helytörténeti könyvek szerint Pápai Manó varrógépgyáros építtette közvetlenül az első világháború előtt. Azért írom így a dátumot, mert a háború hozzá tartozik ennek a háznak a legendájához. A legenda forrása pedig a ház oldalerkélyén látható, magasra nőtt fák lombjától takarva: egy asszony áll ott, s merengőn néz a Thököly út felé. Pillanatig úgy tűnik, mintha élne, pedig csak szobor.
A hölgy legendája így szól: háború volt, a férje valahol messze a fronton harcolt, s ő csak várta-várta... Egy nap valaki a férfi halálhírét hozta, de az asszony nem hitte, várt tovább. Nem is hiába. A hír ugyanis nem volt igaz, a férfi hazatért. Ám a nő szíve hirtelen megállt, nem bírta elviselni az örömöt, amikor a férfi belépett a ház kapuján. Ott halt meg a hű feleség az erkélyen. A férj pedig szobrot állíttatott neki azon a helyen.
A Várj reám című dal melankóliája szól ebből a történetből, szinte hallani Darvas Iván hangját. Hogy mi az igazság belőle, sokan próbálták már kideríteni. De pontosan már nem lehet megállapítani a legenda eredetét. A lakók sem tudnak róla többet, a szobor alkotójának nevét sem, csupán a szép történetet, bár azt több változatban is. Van, aki szerint az asszony nem halt meg, boldogan élt tovább férjével.
Abban a lakásban, amelyhez az erkély tartozik (vagyis tartozott, mert ma már el van falazva), ifjú házaspár lakik. Szüleik még ismertek egy öreg nénit a házból, aki valaha a legendában szereplő családnál szolgált. Ő annak idején úgy mesélte a történetet, ahogy én is leírtam. Azt mondta, a férj magas rangú katonatiszt volt, s állítólag rokonságban állt Ybl Miklóssal. A többi maradt titok.

Csordás Lajos