Regisztráció Blogot indítok
Adatok
teletabiii

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugye nem kell sokat bizonygatni, hogy a "görbe" és a "görbít" szavak egy tőről fakadnak, csak a ragozásban térnek el - így ha valaki azt állítaná, hogy a görbe szót a magyar nyelv a szláv grkeb (=aszott) szóból vette (ezt most csak hasraütésből fantáziálom a példa kedvéért, ne keressétek semmilyen…..
teletabiii 2017.10.22 22:11:53
@Thomas Dantes:
A cikkben leírtak jóval részletesebben megtalálhatók Varga Csaba HAR című könyvében, ami pedig a XIX század végén megjelent Czuczor-Fogarasi gyökszótárt veszi alapul.
A genetikai eredmények figyelemre méltóak, de vitathatóak is a genetikai minták eredetének bizonytalanságai miatt.
Szerintem a magyar nyelvben lévő gyökök megléte önmagában megkérdőjelez mindent, amit a mai akadémiai nyelvtudomány tanít. Magát a finnugor elméletet még a monarchia akor Magyarországra küldött tudósai ötlötték ki a szabadságharc leverése után. Nyelvtannal nem foglalkoznék, erről csak annyit, hogy a nem magyar finnugor nyelvek írásbelésége nagyon késői, sokszor csak XIX. sz.-i, akkor is egy roppant gyorsan változó nyelvek kerültek képbe, ezzel szemben a legnagyobb finnugor nép, vagyis a magyar írásbeliség jóval ősibb, valamiért mégsem rólunk nevezték el a nyelvcsaládot, a szándékról ez valamit elárul.
A magyar nyelv különleges érdekessége és egyedisége a stabilitása, ellenáll minden változásnak. Erre bizonyíték, hogy gyakorlatilag nem alakultak ki dialektikusok. Minen magyar értminden magyart, még a moldvai csángókat is. Indoeurópai nyelvekben ez nincs így, Shkespeare angolját pl. már nem lehet érteni, Németországon belül vannak nyelvjárások, amit átlagnémet nem ért meg.
Érdekesség az írásbeliséggel kapcsolatban a rovásírás. Az, hogy az első latin írású nyelveink olyan furcsán hangzanak, egy oka van, mégpedig, hogy a latin ABC 30 hangot, míg a magyar 40 hangot tartalmaz kb. Amikor ezeket leírák, még a latin írás nem volt pontossan illesztve a nyelvhez. Az eredeti, legtovább a székelyeknél megőrzött rovásírás pedig szintén különlegesen érdekes. Szintén Varga Csaba által jegyzett ABC történeti írás (Jel, Jel, Jel) egymás mellé rakja a rovásírás és az kori egyiptomban használt hieratikus ABC betűit (fotókkal igazolva). A két ABC gyakorlatilag tökéletesen azonos (1-2 betű kivételével). Namármost ha ez így van, akkor valami nagyon fontosat nem tudunk a magyar őstörténetről. Nem hiszem, hogy a finnugor elmélet erre az azonosságra bármilyen magyarázattal szolgálni tud.
Természetesen valamikor a többi finnugor nép találkozott valamikor a magyar nyelvvel, de a hatás meglehetősen egyirányú lehetett, és nem felénk irányult.
Egyébként jellemző a finnugor elméletre, hogy az alapókincshez tartozó magyar ház szó és a német Haus (angol house), olasz Casa szó kacsolatát tagadja, szerintük a hasonlóság csak a véletlen műve, mert ez nem illene az elméletükbe.
Több éve tervezem már, most végre sikerült eljutnom ebbe a Baja-közeli, kis csárdába, amit még táblák sem jeleznek, annyira eldugott. Ennek oka is van, azt szeretnék, ha csak olyanok találnának oda, akik tudják, hova mennek. Mi tudtuk...
teletabiii 2017.06.13 00:22:40
Hát itt Baján elég "árnyalt" a vélemény a Rév csárdáról, szerintem a fenti egy fizetett írás. Környékbeliek nem nagyon járnak ide, mert drága. Mi elmentünk, egyszer a hírét hallva, kaptunk egy átlagos levet, viszont csípős paprikát alig, kb. négyünkre egyet. Mikor kértem, hogy hozzanak, azt mondták, hogy kifogytak a készleteik. Ez nem profizmus. Tésztát is alig adtak, ha kértünk még, az feláras.
Hogy hol lehet igazán jó halat enni Baján az is nehéz kérdés. Pl. a Sobri csárda a szigeten: életem egyig legjobb és legrosszabb levét is ott ettem. De járunk le Bezdánba, a már említett Pikec ill. Sebesfok csárdákba, ott is volt, hogy kiváló levet kaptunk, máskor átlag alattit. Bajaiak a halászére azt mondják: azt csak otthon.
Végül az én közel húsz éves halfőző tudományom röviden: a legfontosabb, jó halat kell venni. Zsíros halastavi hal nem adja jól az ízt. A legjobb a Balatoni vagy folyami ponty, az akár lehet zsíros is, kagyló zabált egész életében nem rohadt, penészes takarményt, esetleg trágyát, mint egyes helyeken. Nyilván ez befolyásolja a lé ízét. Ezt követi a szikes tavakban nevelt ponty, pl. a szeged környéki tavak jók. Rosszak a dunántúli iszapos tavak a tapasztalatom szerint. Baján legalább 10 halbolt van, lehet válogatni.
Én ha tehetem lesózom egy napra a halat, jól átjárja a húst és főzés közben nem esik szét a hal, (kivéve ha rossz a minősége) emellett így igazán ízletes.
Főzéskor fejét farkát ill. némi kárászt (nem keszeget, az semmi ízt nem ad) odateszem kilónként egy fej hagymával ill. 1,3-1,5 l vízzel, ez a bogrács méretétől függ, nagyobb bográcsba kevesebbet, mert arányaiban kevesebb fog elfőni. Egy kanál zsír sem árt, mert ebben oldódik a paprika. Ezt felforralom, majd ha elfőtte a habját, jöhet bele kilónkánt 1 púpozott kanál jó minőségű, szigorúan nem boltban vásárol paprika (ez szintén lényeges elem). Ezt nagy lángom főzöm kb. 10-15 percig, Azért kell zubogjon, mert így oldódik a paprika. Ha kanálba véve nem ül ki a paprika az aljára, akkor rakom bele a pontyszeleteket. Ezt főzöm szintén zubogva 20 percig (mások tovább). Hangsúlyozom, hogy nem lehet eléggé forralni. Egy veszély van, hogy odakozmál. Ezért állandóan forgatni kell, vagy levágni az uszonyokat, mert ezek szoktak letapadni. Ha jól be volt sózva a hal akor csak kevés sót kell már csak hozzárakni, kissé sósnak kell lennie a lének, mert a tészta elvesz a sósságból. Minden egyéb összetevő a hal, víz, hagyma, paprika, són kívül szerintem felesleges. Ha valaki harcsát rakna bele (mert annak nincs szálkája), figyeljen, annak tíz perc főzés is elég, utána szétesik.
Arról, hogy meghalok, önmagában nem kéne írnom, hiszen egyrészt mindenki meghal, másrészt annak sincs hírértéke, hogy a „mindenki”-be én is beletartozom – ezzel kb. óvodás korom óta tisztában vagyok. Keresztény koromban mindennap imádkoztam „a jó halál kegyelméért”; ez komplex fogalom, amelybe…..