Regisztráció Blogot indítok
Adatok
quator

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bosznia-hercegovinai Međugorje a Világ vallási zarándoktérképén egy kicsit olyan, mint Ozora a magyarországi könnyűzenei fesztiválok kínálatában. A kis költségvetésű, hippi-kézműves O.Z.O.R.A. fesztivál egy üde színfolt a nagyipari fesztiválbiznisz Pannon-tengerében.…..
Serbia Insajd Balkán-Kodály (18+) 2012.07.20 07:00:00
A Nyugat-Balkán keleti felén (Szerbia, Bosznia, Montenegró, Macedónia) különösen népszerű, úgynevezett Népi Vásárokon reggel-délben-este és éjjel is dübörög a kortárs délszláv népzene igénytelenebb kiadása. A lakodalmas sátrakhoz hasonlító alkalmi felépítményekbe a…..
Növénybűnözés Az elmúlt éjjel tomboló vihar döntötte ki Horvátország egyik legöregebb, 400 éves fáját. A 25 méter magas, 6 méteres törzsátmérőjű molyhos tölgy (Quercus pubescens) két személyautót és egy robogót tört össze. Egy szomszédos épület is megrongálódott,…..
quator 2012.03.12 16:37:38
Az egyik legsikeresebb hollywoodi színésznő első rendezését, a részben Magyarországon forgatott, U zemlji krvi i meda ("A vér és méz földjén", angol címe: "In the Land of Blood and Honey") című háborús filmdrámát Bosznia mindkét entitásában – a…..
Dokumentumfilm a szabadkai punkokról és más alterokról A 2006-os, Darko Kovačević rendezte Nevidljiva Nacija ("Láthatatlan nemzet") című dokumentumfilm a szabadkai punk-, és egyéb underground zenei életet mutatja be. A kemence: God save the Queen (Sex Pistols). A dokumentumfilm…..
Serbia Insajd Bravo mađari! 2012.01.02 14:31:00
Magyarország a szerb hírekbe legfeljebb valami szörnyű gyilkosság (Csepel), vagy tüntetés, vagy a szélsőjobb kapcsán szokott bekerülni. Főleg a Hatvannégy Vármegyére ugranak, meg a Jobbikra, de most az új alkotmány is címlapos lett. A Tanjug szerb hírügynökség számol be az új…..
quator 2012.01.06 11:52:45
@partizánok:
Igazad van, de azért ők sem szentek, igaz, hogy rengeteget segítenek, meg felturbózzák az ország gazdaságát, de azért azt se felejtsük el, hogy mi is megadunk ezért cserébe mindent:

pl:
-A Kabai és az összes cukorgyárunk bezárása (kivétel a kaposvári)
-Cukorrépa termelés beszüntetése (azért ne feledjük, hogy jó néhány gazda járt ezért igen rosszul)
-Az ország termőföldjeinek kiárusítása, kedves nyugati barátainknak
- Az ország energia iparának nyugatosítása (lásd pl ÉMÁSZ, DÉMÁSZ vezetősége)
-Magyarországra hozott nyugati szemét elhelyezése
(jó mondjuk visszaküldtük egy részét, mert túl sokat küldtek akkor egyszerre, pedig mondtuk nekik, hogy kis adagokban hozzák)
- Stb...

Mindezzel csak azt akartam mondani, hogy mielőtt szenté avatnánk őket, hogy segítenek, és biztosítják a magas életszínvonalat, ne felejtsük el, hogy mi is adtunk valamit cserébe, igaz ennek mértéke elenyésző. Bevallom nekem már Barroso kép van a falamon otthon kirakva, és éjszakánként hozzá imádkozok, és a nyugati országok gazdagodásáért, meg azért, hogy a mostani, meg leendő kormányaink adjanak el még sok mindent nekik, hogy ezzel is meghálálhassuk a jótéteményeiket! Köszönjük Unió!

(Nem politizálásnak írom ezeket, csak fekete poénnak. A politika, csak olyan szinten érdekel, hogy legyen biztosítva a pénz az alapvető dolgok megvásárlására, annak aki elkötelezett, és dolgozni akar. Sajnos nem vagyok elégedett, ez tény. De nem csak most, úgy általában 10 éve...)
Serbia Insajd Eltűnt 20 ezer szerb 2011.07.13 16:20:00
Húszezerrel kevesebb szerbet számoltak az idei népszámláson Montenegróban, mint 2003-ban. Eltűnt 20 ezer szerb 8 év alatt? Egyesek szerint nem tűntek el, csak Belgrádban szívják a szerb adófizetők vérét, de nem ez a hivatalos verzió.A hivatalos adatok szerint a kb. 620.000 lakosból…..
Borisz Tadics szerb elnök néhány órája erősítette meg: a tábornokot ma délelőtt elfogták. A DNS vizsgálat még tart. Valószínűleg ezúttal az igazi Ratkót kapták el (hasonmást már többször is fogtak, meg volt ugye az a "pásztornak állt" baromság, látták itt-ott),…..
quator 2011.05.27 13:28:43
Tarr Béla találkozása Kusturicával Némi hely-, és nyelvismerettel rendelkező kisbloggeri háttéremberként elkísértem Péter Annát, a Malackaraj sztárbloggerináját, vajdasági és belgrádi fapados gasztrotúrájára. Anna mellett velünk tartott Papi nevű kutyája, valamint egy…..
Serbia Insajd Szabadka Ceauşescui 2011.04.08 06:59:00
Szabadka központjának tervezett szétbarmolása évek óta téma. Mindez sajnos kevés publicitást kapott, főleg a magyarországi médiában. Talán többet ér, mint fuldoklónak a szalmaszál, hogy a magyar bloggerek közül az utóbbi időben néhányan foglalkoztak a témával, és hogy…..
quator 2011.04.10 03:16:35
@bikmakk:
Köszi. :)
Egy dél-szerbiai faluban élő 49 éves férfi nem tudta feldolgozni, hogy felesége három éve elhagyta és az asszony több mint egy éve újra megházasodott. Különösen volt anyósát hibáztatta házasságuk zátonyra futásáért, mivel szerinte az idős asszony mindenbe  beleszólt.…..
A lista (menta-lista) szubjektív és tudománytalan. Bevallom, nekem az első négy a kedvencem és borítékolom, ha magas lesz a részvételi arány, az utolsó fog győzni. Várom a szavazatokat, kommentekben pedig lehet korteskedni, és reklamálni, hogy: "miért maradt ki a …..,…..
quator 2011.02.15 01:55:36
Én Szarajevóra szavaztam, mert számomra a Jugoszláv érából Bosznia a legszimpatikusabb. Azon belül is talán a bosnyákok. A szerb föderációban számomra olyan lenni, mintha valami katona államban lennék. Szerbiához képest is sok a rendőr, és mind büntetni akar, amit nem is nehéz, mivel a közlekedési táblák kaotikusak. Persze ennek az ultra nacionalista szerb filingnek is megvan valahol a bája, a Banja Lukai piacon nem akármilyen relikviákhoz jutottam :). A horvát rész a nagyképűségük miatt nem tetszik, mindenhol templomokat emelnek. Mostarban nagyon durvának találom a hegyre emelt óriás keresztjüket, és a híd másik oldalán épült magas tornyú templomukat. (amik célja, hogy mutassa a muzulmánoknak, kik is a város urai). Nem szeretem ezt a majd mi megmutatjuk magatartást, legalábbis én így értékelem. A bosnyákok számomra nagyon szimpatikus egyszerű emberek, kedvesek, nyugodtak, lazák. Szarajevóban pedig még ma is nagyon lazák az emberek. Én nem voltam a háború előtt ott, de most is egy élő, laza hely. Főleg aki nagyjából érti miről beszélnek, rengeteg vicces sztori történik. Érződik az osztrák magyar monarchia hatása, muzulmánok hatása, de valami egyedi Szarajevói hangulat alakult ki. Persze a vajdaság, és Montenegró is elgondolkoztatott, de csak egyre lehet szavazni. Ha Vajdaság akkor Palics számomra a legkedvesebb hely, de a Fruska Gorát is szeretem. Van a Vajdaságnak is egyfajta egyedi hangulata, persze lehet az ember csak beleképzeli.
L.
Serbia Insajd A nagy nemzeti mumus 2010.10.25 17:24:00
Nem sok dologra volt jó a állampolgársági para 2004-ben, de legalább rávilágított néhány problémára, amelyek így rajzolódnak ki igazán élesen, hogy, minden jel arra mutat, mégiscsak elmarad a minket körülvevő barbár népek inváziója.Valljuk be, titkon afféle kelet-európai…..
quator 2010.10.27 14:38:11
"a politika ismét csak annyit tud elérni ebben az ügyben, hogy a határontúliak és az itteniek rühelljék egymást, akkor drága árat fizet ez a nemzet egy párt hóbortjáért. Ez az egész ügy csak egy eszköz, ágyútöltelteléknek kezelik itt a határontúliakat a nagy politikai puffogáshoz..."

Teljesen igazat adok, ez a baj, hogy a határon túli magyarok jó ideje politikai téma, és a pártok ezzel rendesen vissza is élnek.
(sajnos ma Magyarországon majdnem minden politika, ami megfojtja az embereket, korlátolttá teszi őket).
A lényeg, hogy a határon túli magyarokról nem lenne szabad politikai értelemben gondolkozni, és természetesen nekik se a csonka magyarokról. Itt is magyarok vannak, ott is, itt is vannak hülyék, ott is. Lényeg, hogy magyarok vagyunk, egy kultúrával, hasonló jellegzetességekkel, ránk jellemző vonásokkal, és határon belül kívül ránk jellemző gondolkodással, és viselkedéskultúrával rendelkezünk.

Én úgy gondolom, hogy a magyarság nem politika, hanem ezek vagyunk, ilyen a mi kultúránk. Politikai szűrön keresztül nézni ezt összezavarja az embereket, befolyásolnak minket. Én nem azért tartom magam magyarnak, mert egy adott pártra szavazok, hanem mert annak születtem. Ugyanígy nem jobboldali, vagy baloldali szűrön keresztül tekintek a külhoni magyarokra, hanem magyarok ők is, mert annak születtek. Az emberek fejében a politika összevisszaságot szül, mert olyan egy befolyásolható nemzet vagyunk. A többségnek meg kell nálunk mondani mit gondoljon, valami befolyásolja őket. Pedig az igazság csak annyi, hogy itt is, ott is magyarok vannak. Ha valakinek elképzelése van valamiről, az úgy is olyannak látja, mert azt akarja látni, és a valóságot pedig nem fogja meglátni. A lényeg, hogy mit akarunk látni? Mit akarunk belelátni csonka magyarokba, vagy külhoni magyarokba? Ha van elképzelésed, ítéleted, akkor tapasztalni is fogod azt, mivel annyi féle ember van, hogy meg fogod látni azt a csoportot is, akit bele akarsz látni az egészbe. A cél azonban az lenne, hogy észrevennénk a közös kultúránkat, és hogy mind magyaroknak születtünk, és nem minden politika lenne. Ez tényleg nagyon elszomorító...
L.
Serbia Insajd Borisz 2010.04.23 19:46:00
A Press munkatársainak alighanem a kedvenc elfoglaltsága a politikusok magánéletén csámcsogni, mert hosszasan ízlelgetik a koncokat is hál' isten. Ez a lap most "kormányközeli forrásokból" értesült arról, hogy Borisz Tadics szerb elnök arra készül, hogy örökbe fogadjon egy ebet.…..
Serbia Insajd Így megy ez 2009.12.19 15:22:00
700 ezer vízumot állított ki 6 év alatt a Szabadkai Magyar Főkonzulátus – szombattól az új, biometrikus útlevelek tulajdonosainak már nincs szüksége erre. Egyesek bevásárlással töltötték az első napot, volt, aki gyermekének iskolaválasztását intézte.…..
Ó, már milliószor elhangzott itt a kommentekben, hogy ki kellene irtani a szerbeket. Elhangzott már százezerszer, hogy mennyire vadállat egy népség, hogy mennyivel alacsonyabb rendűek nálunk, kulturált magyaroknál. Magyarország viszont (és benne a sok kultúrmagyar) kitartóan dolgozik…..
quator 2009.09.08 12:23:20
Én nem értek egyet a meleg felvonulással, a stílusa miatt. Ha normálisan felöltözve felvonulnának azért, hogy fogadják el őket, akkor nem lenne vele bajom. De az egész túl szexuális és erkölcsileg háborít fel. Persze van kivétel, de aki tavaly is papnak beöltözött, meg szexuálisan vonaglott, az számomra nem elfogadható. Amúgy van meleg ismerősöm és nem okoz ez gondot köztünk. Normális ember és innentől engem nem érdekel, hogy milyen bőrszínű, vagy beállítottságú, vallású az egyén. De a mód, hogy emberek kimennek és megverik őket, ez balkáni... Üvöltözni se fogok az utcán. Ha komolyan problémának tartanám a felvonulást, akkor megkeresném az érinteteket (beszélgetésre, miért nem tetszik a rendezvény), és ha ez nem érne semmit ellentüntetést szerveznék stb. De úgy gondolom nem az a legnagyobb gondom, hogy egyesek vonulnak. Sokkal nagyobb gondjaim vannak a családomban, megélhetésemben, mindennapi problémáimban. Pesten is ha fent vagyok, elsősorban az idegesít mennyire elhidegült az a város, az emberek nem beszélgetnek a szomszédjukkal se, mindenki rideg és idegileg kivan... A másik a közlekedés. A járdán nem érzem magam biztonságban, ha autóval vagyok fent, tiszta idegbeteg mindenki. Az egész város mocskos, tele hajléktalannal. Nem tudom, egyes kerületekben nem hallottak még a festékről?? A közbiztosnság pedig rémes, este nem egy ismerősömet rabolták ki, szorítottak kést a nyakához, megverték stb.. Ezek az elsődleges problémák szerintem, a többi másodlagos. Persze egyéni vélemény.
L.