Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fitos Attila

84 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
paleotóp ELKÖLTÖZTÜNK! 2022.11.05 15:22:51
Blogunk elköltözött. Új címünk: https://www.paleotop.hu/   Sok szeretettel várjuk kedves olvasóinkat a szép új webhelyünkön!  ..
Nos, ami ennek a kis oviraptorida embriónak maga volt a tragédia úgy 70 millió évvel ezelőtt (nevezetesen, hogy szegény nem érte meg a születése napját), az a tudomány számára plusz egy ünnepnapot jelentett! Nem túl gyakran kerülnek elő dinoszaurusz tojások, de ha mégis, azok az esetek többségében…..
Nagy Lajossal, a TechTúra Youtube-csatorna készítőjével egy kellemes séta keretében felkapaszkodtunk a kis-gerecsei kőfejtő ormaira, majd amikor már újra kaptunk levegőt és a vércukrunk is némileg helyrebillent, beszélgettűnk egy jót a festővászonra kívánkozó kilátás előterében. A téma pedig mi más…..
A kréta időszak első felében az északkelet-kínai Liaoning tartomány területén egy sekély tavakkal tarkított lapály terült el, amelyet időnként a környező tűzhányók rendkívül finom vulkáni hamuval borítottak be. Ez a finom pernye-takaró aztán jótékonyan megóvta az itt elhullott élőlények testét az…..
A világszerte virágzó illegális fosszília-kereskedelem sok esetben jelentős leletektől, pótolhatatlan információktól fosztja meg az őslénykutatókat, és ezáltal az élővilág őstörténetével kapcsolatos egyetemes tudásunkat. Időről időre napvilágra kerülnek olyan hírek is, amelyek arról szólnak, hogy…..
Fitos Attila 2021.08.29 07:42:16
@Fredddy:
1. A pteroszauruszok nem dinók, csak közeli rokonaik. Olvasd el a cikket!
2. Szerintem a mammutagyar hatásával kapcsolatban átvertek téged :(
Bámulatosan szép állapotban maradt fenn egy közel 50 millió éves rovar fosszíliája az amerikai Green River Formáció eocén rétegeiben. Bár a Denveri Természettudományi Múzeum kiállításán már 1995 óta megtekinthető, Frank Krell és Francesco Vitali csak a napokban jelentették meg hosszas kutatómunkájuk…..
A növények kétségtelenül a legfontosabb élőlények a Földön. Ha valamilyen csoda folytán hirtelen egy csapásra teljesen eltűnnének ezek a tápláléklánc alapját jelentő fotoszintetizáló lények a bolygóról, az meglepően gyorsan az élővilág teljes pusztulását vonná maga után. Nem véletlen, hogy az…..
Napra pontosan negyed évszázaddal ezelőtt történt, hogy a Gerecse-hegységben, a Nagy-Pisznice északi oldalában lévő, közel száz éve felhagyott kőfejtők egyikében a meredek vörös mészkő szirtek tövénél felhalmozódott törmelékben furcsa kődarabokra lettem figyelmes. Ekkor mindösszesen tizenhat éves…..
A világon a mai ismereteink szerint valaha létezett legnagyobb méretű teknős a kréta időszak végén, nagyjából 75-80 millió évvel ezelőtt élt Archelon. Az óriási hüllő élőhelye a mai Egyesült Államok területét ekkoriban észak-déli irányban keresztülszelő hatalmas beltenger volt, táplálékát pedig,…..
Az állatok különféle vázelemei, csontjai, héjai, esetleg páncélelemei aránylag sokáig fennmaradnak azok tulajdonosainak elhullását követően is, így jóval nagyobb eséllyel őrződnek meg az élővilág történelmének évmilliós távlataiban, mint a lágy részek. A puhább szövetek fosszilis maradványainak…..
Már több alkalommal is beszámoltunk az ősi cápákkal és csontoshalakkal kapcsolatban komoly tudással és eredményekkel rendelkező őslénykutató, Szabó Márton egy-egy munkájáról. A szakember kutatási területének egy része olyan földtörténeti időszakot érint, ahonnan hazánkban kifejezetten kihívás egy…..
Valamivel több, mint 500 millió évvel ezelőtt, a kambrium időszak során a világ óceánjaiban beálló környezeti feltételek olyan lehetőségeket teremtettek, aminek hatására az addig teljesen más utakat járó, és főként az Ediacara-életközösségből ismert állatvilág komoly fejlődésen eshetett át. Ez volt…..
A 66 millió évvel ezelőtti nagy kréta-tercier kihalási esemény bekövetkeztével, és a földtörténeti középkor ökológiai rendszerének teljes összeomlásával a Föld élővilágában komoly változások álltak be. A legfontosabbak között az emlősök és a madarak térnyerését tartjuk számon, de voltak olyan…..
A 19. század közepe tájékán egy Carl Bergmann nevű anatómus állt elő azzal az elmélettel, hogy általánosságban véve a nagyobb testtömeggel bíró szárazföldi melegvérű állatok populációi hajlamosabbak észak felé terjeszkedni, mint kisebb rokonaik.  Az eredeti elképzelést publikáló tudósról…..
Talán valami irodalom... Irma 2020.04.12 21:54:47
                                                Irma   Most, hogy már a vízkereszt is eltűnt a múlt ködében, és a húsvét a tavasz üzenetével kopogtat, Irmára gondolok. Jó 16 évig része volt minden karácsonyomnak, és mikor elment, furcsa volt, hogy nincs többé velünk szenteste varázsos…..
Fitos Attila 2020.04.13 09:32:09
Paleostock Hildoceras sp. 2020.03.13 14:05:52
Paleostock Crioceratites sp. 2020.03.13 11:22:31
Paleostock Himantoceras (?) sp. 2020.03.13 11:21:38
Név: Himantoceras (?) sp. Lelőhely: Lábatlani Homokkő Formáció Kor: Valangini (alsó-kréta)..
Paleostock Teszt 2 2020.03.13 09:47:24
taxon Lelőhely Kor  ..
Paleostock Teszt bejegyzés 2020.03.13 09:08:12
Teszt bejegyzés Lelőhely Kor Stb...
Érdekes új fajjal bővült a híres mecseki miocén lelőhely, a pécs-danitzpusztai homokbánya faunalistája. A szárazföldi és vízi gerincesek maradványaiban gazdag formáció 10-12 millió éve leülepedett ősi homokpadjaiból ezúttal egy óriásszalamandra faj csontjait sikerült azonosítani. A hazai…..
Fitos Attila 2019.12.27 23:54:34
@haXXor: Nagyon köszönjük! reméljük, a jövőben is sok örömet okozunk majd. :)
Fitos Attila 2019.12.27 23:56:12
@bölcsbagoly: én magam nem tudok madár leletekről, de felvettem a kapcsolatot a lelőhely ismerőivel, és mindenképpen megírom, ha van válasz (Idának is!).
Üdv.
Attila
Fitos Attila 2019.12.28 00:08:17
@Lobo Marunga: Nagyon köszönjük az elismerő szavakat!
Ami a lelőhely megközelítését illeti, sajnos egyre több helyről kapunk mi is információkat arról, hogy bizonyos gyűjtők - és itt nem hobbigyűjtőkről van szó - elképesztő károkat tudnak okozni egy-egy lelőhelyen. Ahogy te is írod, minden korlátozás érthető az adott terület tulajdonosa vagy üzemeltetője részéről, hiszen ha egy lelőhely mondjuk a gyűjtők munkájának eredményeként életveszélyes lesz, a továbbiakban is az ő felelősségük marad minden ott történő baleset ettől függetlenül.
A bejutás esélyeivel kapcsolatos interneten fellelhető infók sok esetben elavultak, de talán a legjobb fórum erre a Facebookon a Magyar Ősmaradványgyűjtők csoportja, ahol az ország minden részéből vannak aktív gyűjtők, és talán többet tudnak mondani az egyes lelőhelyekről.
Ami a mi ezzel kapcsolatos munkánkat illeti: azt valljuk, hogy igazán közel az kerül ehhez a gyönyörű tudományhoz, aki a két kezében tart egy több millió éves leletet. Pár nyugati országban sokkal nagyobb hagyománya van ennek, és ezekben az országokban hatalmas a különbség az emberek természethez fűződő viszonyában is. Ennek a gyűjtői közösségnek azonban a tudományos eredményesség érdekében kell, hogy legyen egy etikai kódexe, amit mindenkinek be kellene tartania. Ennek népszerűsítése mindenképpen a céljaink között van!
Az élővilág hosszú története során a gerinces állatok közül első ízben a hüllők képviselői hódították meg a szabad levegőt. Jó nyolcvanmillió évvel az első madarak megjelenése előtt, valamikor a triász időszak vége felé, nagy valószínűség szerint kisebb termetű, két lábon járó őshüllőkből alakultak…..
Csak három példány maradt a Széchenyi-féle expedíció anyagából a múzeumban. Az egyik egy kihalt ormányos, a sztegodon őrlőfoga. Szerző: Gasparik Mihály (MTM, Őslénytani és Földtani Tár) Gróf Széchenyi Béla a „nemzet nagy reformátorának”, gróf Széchenyi Istvánnak első fiaként született 1837.…..
paleotóp Így nyeltek őseink 2019.07.22 11:23:07
Az emlősök törzsfejlődésének legősibb összetett szerkezetű nyelvcsontját azonosították kutatók egy a cickányokhoz hasonlatos jura időszaki ősemlős, a Microdocodon gracilis 165 millió éves fosszíliájában. Az emlősök fejlődésének a földtörténet során megtett útja kétségtelenül diadalmenetként…..