Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tgr

0 bejegyzést írt és 1600 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
     Gyurgyák János konzervatív történész, szociológus, az Osiris kiadó vezetője interjút adott a Mandinernek.    Tizenegy évvel ezelőtt, Gyurgyák a Mandiner elődjének a Reakciónak adott egy hasonló interjút. Akkor Ablonczy Balázs és Névai Gábor kérdezte, ma Ablonczy doktorandusza, a  Veszprémy…..
Tgr 2019.01.27 06:45:05
@Kettes: "Az a politika, amelyik a képzett, könnyen beilleszkedő emberek Európába irányuló migrációját ösztönzi, kifosztja a harmadik világot, tovább növeli a jövedelmi egyenlőtlenségeket és újabb és újabb migrációs válságokat generál."

Az emigránsok sokkal több pénzt tudnak keresni a fejlett országokban, és ennek egy nem elhanyagolható részét hazaküldik (plusz valamennyi tudásbeli, kulturális és kapcsolati tőkét is); összességében a forrásországok jellemzően jól járnak anyagilag a képzett és képzetlen migrációval is. A befogadó országok a képzettel szintén, a képzetlennel már nem annyira. De mondjuk háborús humanitárius válságok esetén ez nem feltétlenül releváns szempont.
  Ráadásul a világmozgások erősen befolyásolják az itthoni fejleményeket, s amit még élő magyar nem látott, egy magyar politikus, Orbán Viktor külföldi mozgása érdemben befolyásolja az európai nagypolitika alakulását. (Lánczi András felnőttfilmszínész produkciójából)         Kelemen Anna…..
Tgr 2018.12.27 08:54:47
@fortin2: Századvég-megrendeléseknél azért mindig opció, hogy az egész úgy, ahogy van lopás.
Tgr 2018.12.27 20:58:37
@Jean Claude: a republikánusok erősödtek a szenátusban, ami azért messze nem ugyanaz. A szenátus az elnök ellenőrző szervének (is) van szánva az USA-ban, lényegesen nagyobb hatalma van, mint Trumpnak, közvetlenül választják őket. A helyzet ugye annyiban szokatlan, hogy Trump meg tudott szólítani egy olyan jelentős választói csoportot, amit a republikánus párt hagyományosan nem, ezért van valamekkora zsarolási potenciálja, de a szenátorokat 6 évre választják, mindig vannak bőven, akik már nem készülnek újabb ciklusra, és ha négy republikánus szenátor átáll, akkor már nincs meg a többség az adott ügyben, szóval Trump nagyon messze van attól, hogy komoly befolyása legyen a szenátusra.

Az amerikai politika jó húsz éve egy lefelé menő spirálban van, egyre polarizáltabbak a szavazók, egyre kevésbé hajlandóak együttműködni a nagy politikai erők, ez egy valós és komoly probléma, de Trump inkább a tünete, mintsem az okozója, még csak az sem látszik, hogy sokat rontott volna rajta - mint mondtam, gátlásai nincsenek ilyen téren, de igazán ambíciója sem. A legdurvább húzás az elmúlt pár évben alighanem az volt, amikor a republikánusok megtagadták Garland beiktatását, és ugye akkor Trump még a fasorban sem volt.
       A CEU nyilván többet ér egymilliárd dollárnál. A kamatozó magánvagyona , az ún. endowmentje, kilencszázmillió dollár körül van. Ezt az egyetemet ajándékozza most Magyarország Ausztriának.      Ausztriának van egy kisebb tudományos akadémiai hálózata, amelyik összesen 39 európai nagy grantet…..
Tgr 2018.11.24 13:46:40
@labrys: mi más is lehetne a vezérkultuszra építő, a hatalmat egy kézben centralizáló, Isten és Haza felé gesztikuláló hibrid rezsimek népszerűségére a magyarázat, mint hogy az autoritások le lettek rombolva. Hát nem? Vajon ki segíti jobban egy autoriter rezsim kialakulását, azok, akik az autoritást magasztalják, vagy azok, akik lerombolnák, hát persze hogy az utóbbi.

(Nb. ha valaki azt mondja, hogy a /pol/-féle nihilista troll-szélsőjobb a baloldali rendszer- és eszmekritikából nőtt ki, talán még el is hiszem neki, csak azoknak a kelet-európai hibrid rezsimekhez a világon semmi közük nincsen. Talán még Trump győzelméhez sem olyan sok, de Amerikán kívül végképp csak mutatóba vannak.)
       Szentesi Zöldi László írt egy antiszemita izét Hont Andrásnak.       Ezt most meg fogom osztani a kedves Olvasóval, aki nem bírja az ilyet, most hagyja abba...      A poszt a "vers" utan jön.   András vagyok, már csak ez kellett, A gettó szült, a Király utca mellett,De hagyjuk Villont,…..
Tgr 2018.11.08 05:18:36
Hont verse (hogy másoknak ne kelljen a Facebookon keresgélni):

Hentesi Blődli Zárszó
Dicső segges…
azaz
Akasszátok föl a kabátokat!

Libsi, bolsi bérrettegők,
Szevasztok!
Azt hiszitek, mi vagyunk a
Parasztok?
Nem tudjuk mi fán terem a
Posztmodern?
Mindjárt jól a képetekbe
Posztolom.

Petri, Nádas, Esterházy
Valaki?
Bródy Sándor, Kosztolányi
És Ady?
Megmondjátok, ki lehet itt
A zseni?
„Talpra magyar!” – szavalta a
Berzsenyi.

Feszty Árpád: Mona Lisa
Mosolya,
Nem is ilyen liberális
Pocsolya.
„Zúg a polka” – dalolta a
Liszt Ferenc,
Olyat mondok, hogy leszakad
A kredenc!

Ott ültök az előkelő
Szalonba’
(Semjén elől menekül a
Szalonka),
Rinyáljatok inkább még a
Junckernek,
Vagy bújjatok jó mélyre egy
Bunkerbe!

Mit képzeltek? Az anyátok
Szentségit!
Levelezőn szereztem é-
Reccségit!
Apátoknak szerszámja, a
Kékeres!
Petőfi egy híres népdal-
Énekes!

Láthatjátok, tudom mi a
Műveltség,
Rossz híremet internácik
Ne keltsék!
Akármit is hazudik a
Mácsai,
Rohadjanak rá a börtön
Rácsai!

Eljutottam egyszer én is
Színházba,
Míg a család shoppingolt a
Plázába’.
Szex pír (vagy mi) ment éppen a
Színpadon,
Hol van itt az ungarische
Cimbalom?

Csupa szenny és csupa fertő,
Hallatlan!
Nem csoda, hogy közben meg is
Izzadtam.
(Későn szólt a Bayer Zsolti
Barátom:
Ruhatárba adjam le a
Kabátom.)

De most aztán mi kerültünk
Többségbe,
A magyarnak nincs is másra
Szüksége.
Hatalmas nagy kultúrharcot
Mímelek,
(Kicsit meglep engem is, hogy
Rímelek.)

Az elnyomott zsurnaliszta
Begurul,
Hazánk fölött újra szárnyal
A 2rule
Arany fényben tündöklik majd
A puszta
(Hogy mondják azt magyarul, hogy
Zakuszka?).

Migránshordák rekednek a
Határon,
Lesz itt Pákozd, lesz itt újra
Hat-három.
S nem lesz többé libsi vircsaft,
Kész röhej.
Föltámadunk, Szakács Árpád
Népe, hej!
      Szó szerint sikerült leadni a putyinista propaganda anyagokat. Igazi, kemény Nyugat-ellenes, asszadista uszítás.       "Olyan médiaforrásokra hivatkozva alakították ki a véleményüket, amelyek olyan személyektől és szervektől származtak, akikről bebizonyosodott, hogy dzsihadista…..
Tgr 2018.09.07 13:42:09
@seol: "az orosz huncutságokkal kapcsolatos magyar nyelvű Wikipédia-oldalakat meg alighanem fszb-sek írják"

Tudsz rá konkrét példát?
             A szánalmas kis doktoriját is elég érdekes módon megszerző Schmidt Mária megtámadta a CEU oktatóit. Az "árulólistán" ott szerepel Barabási Albert-László az MTA külső tagja.    Barabási Albert-László  leginkább skálafüggetlen hálózatokkal foglalkozik. Nem politikával, hanem kibaszott…..
Tgr 2018.04.13 17:56:21
@Muad\\\'Dib: az megvan, hogy az úgynevezett hangfelvételen (ami valójában egy hangfelvételből kiragadott, összevágott kb. tíz másodperc) még csak nem is Ahern, hanem a beszélgetőpartnere hallható?

A lista is kb. úgy készült, hogy megnézték az OSF honlapján, kiket támogat, aztán felsorolták azoknak a szervezeteknek a vezetőit.

Nem is az az igazán szomorú, hogy hazugságokkal meg lehet nyerni egy választást, hanem hogy ennyire rossz hazugságokkal is meg lehet. Ezek még hazudni is hülyék, de Magyarországon a jelek szerint az is elég a sikerhez :-/
  Ebben a bejegyzésben, a megtévesztő cím ellenére, nem Feldmár András vagy szabó péter örökbecsűit fogom elemezni, hanem egy nagyon konkrét kérdést igyekszem boncolgatni. Az van ugyanis, hogy egyre több lelkes állatszerető ember megosztásait látom az üzenőfalamon, akik 2018-at a húst nem evés…..
       Az alábbi videón a náci karlendítéssel melegítő neonáci csoportnak (köztük van a Magyarországról Orbán által kitiltott Richard Spencer az amerikai neonácik vezetője) énekel Milo Yiannopoulos. Kurva hamisan.      Milo-t ezért kitagadta Steve Bannon, Donald "Daddy" Trump kedvenc ideológusa.…..
Tgr 2017.12.29 00:26:21
Az oldal forráskódjában van Bannon-életrajz is, talán panel speaker lehet.

@jotunder: Peterson intellektuálisan pont ugyanakkora lufinak tűnik, mint Yiannopoulos, csak utóbbi a /pol/-os közönségre próbál üzletet építeni, előbbi meg az alt-right magát konzervatívnak hívő részére, úgyhogy intellektuálisabb színpadi kellékek közepette nyomja kb. ugyanazt a tartalmat. Az tény, hogy őt megívni nem lett volna akkora pofáraesés, mint ez lesz.
Tgr 2017.12.30 06:45:18
@jotunder: gondolom Orbán nem nézi át személyesen az összes közepesen jelentéktelen konferencia anyagát. Valaki ostoba volt, ennyi. Orbán nem az, a környezete jelentős százalékban igen.
        A Mandiner lehozott egy Chantal Delsol francia filozófussal készült interjút. Delsol professzor a következőt mondja  " Az „illiberális” demokrácia fogalmát Franciaországban úgy értelmezik, hogy a demokrácia köntösébe bújtatott diktatúrát kívánják vele igazolni. Ami engem illet, inkább…..
Tgr 2017.11.26 01:00:27
Én nem érzem annyira legitimnek, mondjuk liberális demokrácia volt-e a rabszolgatartó Amerika? Az összes formai követelménynek megfelel, szabad választások, a hatalmi ágak szétválasztva, az alkotmány védte az alapvető jogokat stb. Mégse hiszem, hogy sokan mondanák, hogy az egy morálisan elfogadható rendszer volt. (Amire lehet úgy reagálni, hogy leválasztjuk az államforma morális elfogadhatóságát a liberális demokráciáról, de akkor meg nem mond Delsol semmi érdekeset.) De persze nem ez a fontos, hanem hogy

"Delsol, aki bevallottan szinte semmit sem tud a mai Magyarországról, és ezzel nincs egyedül a nyugati intelligens konzervatívok között, úgy képzeli el a mai magyar államot, mint a nyugati ötvenes évek light változatát."

ami a magyar ellenzék teljes kudarca, és számomra teljesen érthetetlen, hogy miért nem próbálták érdemben kifelé kommunikálni, hogy mi a baj az Orbán-rendszerrel, miközben nagyjából a teljes stratégiájuk abból áll, hogy reménykedjünk, hátha jön az EU és rendet tesz. (A közelmúltban mintha lett volna némi összekapás, a Momentum próbál kapcsolatokat építeni EPP-pártokkal, meg az Index angol változatának indulása mögött is alighanem ilyen aspirációk vannak, de eddig tényleg csak a (nagyjából ingyen, szerelemből működő) liberális civil szféra próbált úgy-ahogy kifelé kommunikálni (mint ahogy minden más értelmes ellenzéki tevékenységet is leginkább csak ők csináltak).
       Elindult egy qubit.hu nevű tudomány-slash-technika-slash-cooldolgokúgyáltalában portál, ami a 444.hu-hoz kötődik. Itt jelent meg Kálmán László nyelvész cikke a "rendezetlenségről".  A szerző az entrópia fogalmát fogja majd bevezetni, mint a rendezetlenség mértékét és ehhez egy példát…..
Tgr 2017.11.25 14:09:09
@Csingiz: oké. Mi a magyar nyelv fázistere, és hogyan mérsz rajta térfogatot?
Tgr 2017.11.25 15:24:52
@jotunder: oké. Van egy teknősbékád, tíz héten keresztül mindennap leteszed a labirintus közepére és feljegyzed, melyik irányba indult el. (A tizedik hét végén kiszenved a teknős, és másikra nem futja a költségvetésből.) Van egy papírod, rajta hetven darab betű. Hogyan becsülöd meg a teknős irányválasztásának entrópiáját? (A minek jobb kérdés lenne, de ennyi erőltetettség egy ismeretterjesztő írásban még elfér.) Csak próbálom megérteni, hogy jön be bármilyen, gyakorlati célhoz nyomokban is kapcsolódó példába a fázistér.
Tgr 2017.11.26 00:40:27
@jotunder: "eppenseggel veheted az empirikus eloszlast es annak a shannon-entropy-jat, de akkor ugye nem beszelhetsz gyakorlati celrol."

???

Megmondani, hány bit entrópia van száz karakternyi angol szövegben, mert mondjuk tömörítést vagy jelszóerősséget akarsz becsülni, annál gyakorlatibb célt nehéz elképzelni. Shannon konkrétan ezért vezette be az entrópia fogalmát, a Kolmogorov-Sinai entrópia ha jól nézem tíz évvel későbbi fejlemény. És ezt bizony úgy fogod csinálni, hogy veszel egy korpuszt és eloszlásokat számolsz rajta, nem úgy, hogy megpróbálod kitalálni az angol nyelv generatív nyelvtanát. (Még ha sikerülne, akkor se lenne hasznos, mert a valóságban az összes lehetséges mondat nem egyformán valószínű, ráadásul az eloszlás közegről közegre változik, más lesz az entrópiája mondjuk egy jogi szövegnek meg egy online csetnek.)

Az szuper, hogy elmondod, hogy milyen absztraktabb entrópia-fogalmak vannak és hogyan lehet ezekkel összekötni az információelméleti entrópiát a fizikaival (bár a Qubit-olvasók 99%-át valószínűleg elveszítenéd, ahogy elkezdesz a fázistér homomorfizmusairól beszélni, még a saját olvasóidból se biztos, hogy sokkal többen tudtak követni), de KL-en számonkérni, hogy nem tette ezt meg a Shannon-entrópiáról szóló alapozó írásban, rossz értelemben vett sznobizmusnak tűnik.

"magyarorszagon valahogy termeszetes, hogy olyan emberek beszelnek X dologrol, akiknek fogalmuk sincsen az X dologrol"

Szerintem ez a tudományos ismeretterjesztésben általában természetes, ritkán összpontosul a szakértelem, jó magyarázási készség és szabadidő egy emberben, úgyhogy marad az, hogy egy tudományos újságíró megérti a témát, amennyire meg tudja, aztán ír róla. (A tudós meg örül, hogy valaki más elmagyarázza Csingiz sarki zöldségesének, hogy miért is jó az ő adójából elméleti matematikusokat eltartani, és nem neki kell a kutatás mellett még ezzel is foglalkoznia.) Ideális esetben az ilyet még átnézi egy hozzáértőbb, de az idő és/vagy pénz, amiből sosincs elég. (De biztos szívesen veszi a Qubit, ha jelentkezel önkéntes szaklektornak :)
Elég régóta érdekel az adatvizualizáció-téma, főleg azután, hogy 2010-ben egészen váratlan bombasiker lett "A mi éveink - Magyarország számokban 2002-2010" című videó. Ezt az összeállítást, amiben 10 percen át csak statisztikák vannak, csak a YouTube-on közel 700 ezren látták néhány hét alatt, és…..
Tgr 2017.09.15 02:39:29
  Sikerült letöltenem a Verkhovna Rada oldaláról. Ez itt a google fordítás az eredeti ukrán szövegből. Egész jól érthető.    Article 7. Language of education1. The language of the educational process in educational institutions is the state language.The state provides every citizen of Ukraine…..
Tgr 2017.09.12 18:44:19
Az Index végre összeszedte magát és írt egy elég alapos cikket a témában:
index.hu/kulfold/2017/09/11/ukran_nyelvtorveny_karpatalja_oktatas_magyar_nyelv_kisebbseg/

tl;dr: nem derül ki a törvény szövegéből világosan, hogy korlátoznák-e az anyanyelvi oktatást, ez csak a gyakorlati alkalmazáskor dől majd el.
       Enyedi Ildikó filmje, a "Testről és lélekről", nyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját. 1975-ben Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje volt az utolsó magyar film, amelyik Arany Medvét nyert. Ezt a díjat olyan rendezők filmjei nyerték meg a múltban, mint  Antonioni, Bergman, Jean-Luc…..
Tgr 2017.02.23 09:34:51
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: pedig hát közéje is lövethettek volna.
    Mi folyik itt? Milo: “You’re misunderstanding what pedophilia means. Pedophilia is not a sexual attraction to somebody 13-years-old who is sexually mature. Pedophilia is attraction to children who have not reached puberty. Milo: “And you know what, I’m grateful for Father Michael. I…..
  “You know what uranium is, right? It’s this thing called nuclear weapons. And other things. Like lots of things are done with uranium. Including some bad things.” (Donald Trump sajtótájékoztatója, 2017. február 16.)  ..
Tgr 2017.02.18 08:08:03
youtu.be/J081jD_WjQM
www.youtube.com/watch?v=PkONCyiLRes

Megnyugtató azért, hogy így átlátja a témát.
       Péntek este hétkor Washingtonban is bejön a sábesz. Trump lánya, Yael (eredeti nevén Ivanka), hívő zsidó asszonyként nem ülhet autóba sábeszkor. Ezért  elment a rabbihoz és kért tőle pikuach nefesh-t, azaz felmentést a sábesz szabályai alól, hiszen gyalog hazamenni Washington külvárosába…..
Tgr 2017.01.25 20:30:38
@ámbátor: he + she + singular they tökéletesen elég az elboldoguláshoz, minden más csak extra udvariasság. Egyetemeken nem tudom hogy megy ez, de egy tanártól még akár az átlagosnál jobb kommunikációs képességet is el lehet várni.

De igazából nem ez a lényeg, hanem hogy a te verbális kényelmed és valaki másnak a vágya arra, hogy ne vitassák el tőle a létezést, nem feltétlenül egyenlő súllyal esnek a latba.
Tgr 2017.01.29 21:11:06
@seol: az eredeti törvény nyilvánvalóan azt a problémát volt hivatott megoldani, hogy nyugati állampolgárok radikalizálódnak, kimennek a háborús övezetbe, ott kiképzik őket terroristának, aztán hazamennek és a nyugati állampolgároknak kijáró viszonylag laza vízumfeltételek mellett könnyedén bejutnak Amerikába. (Hasonló, de drasztikusnabb lépés volt egyes EU-tagállamok részéről a szír háborúban résztvevő állampolgáraiknak az állampolgárságtól való megfosztása.)
Tgr 2017.01.30 00:23:05
@snakekiller23: "túl könnyen elsül a fegyverük", na igen. Mondjuk lelőnek egy beteggondozót, aki a földön fekszik, az üres kezeit a levegőbe tartja, és azt kiabálja, hogy nincs nála fegyver: www.foxnews.com/us/2016/07/21/south-florida-police-shoot-autistic-mans-caretaker-as-lies-in-street.html
(A rendőröket egyébként azért hívták ki, mert valaki látni vélte, hogy a (fehér) páciensnél fegyver van, de aztán valahogy a (fekete) gondozója lövődött le. Nyilván véletlen. A következménye egyébként annyi volt az ügynek, hogy a rendőrt a vizsgálat időtartamára fizetett szabadságra küldték.)

> Messze a legnagyobb veszélyt a fekete férfiakra nem a rendőrök, hanem más fekete férfiak jelentik

A rendőrök kevesebb ártatlan embert ölnek meg, mint a bűnözők, hát végülis ez is teljesítmény.

Egyébként az emberölés a jéghegy csúcsa, csak azért kap ennyi figyelmet, mert nehéz letagadni. A fergusoni eset után pl. viszonylag alaposan vizsgálták a helyi rendőrség működését, és azt találták, hogy módszeresen azzal egészítették ki a büdzsét, hogy a gettóban mindenféle kamu okokból bírságoltak. (Ez amúgy itthon is létező jelenség, ha barna a bőröd, akkor sokkal nagyobb eséllyel büntet meg a rendőr, amiért nem ég a lámpa a bicikliden, mert tudja, hogy sokkal jobban ki vagy szolgáltatva.) Az ilyesmi normális esetben bizonyíthatatlan, és a radar alatt marad, ugyanakkor ahhoz vezet, hogy az adott társadalmi réteg a rendőröket és általában az egész jogrendszert elnyomónak és nem potenciáls segítőnek látja, és egyáltalán nem bízik bennük, ami meg nyilván meglátszik a bűnelkövetési rátán. Hogy ennek a folyamatnak mennyiben van faji és mennyiben osztályjellege (és az osztálykülönbségek mennyire vezethetőek vissza faji okora), azon lehet vitatkozni, de nem érdemes, mert így is, úgy is az az eredmény, hogy a social justice emberek próbálnak valamit kezdeni a problémával, a jobboldal meg próbálja őket megakadályozni ebben.

> Ami tudható: a legtöbb online zaklatás és abúzus a nők felé a többi nő irányából érkezik.

Egyrészt ez költői túlzás - a Demos kutatás szerint, amire minden bizonnyal hivatkozol, "Women are as almost as likely as men to use the terms ‘slut’ and 'whore’ on Twitter", ami némileg gyengébb állítás (és főleg nem túl hasznos, mert összemossa az egyszerű beszólogatást az aktív megfélemlítéssel - . Másrészt nagyjából irreleváns abból a szempontból, hogy probléma-e a nőket érő zaklatás. Megint csak: a SJ mozgalom próbál valamit kezdeni ezzel, a jobboldal meg próbálja ellehetetleníteni őket. Majd ha mindkét oldal próbálja megoldani, és az egyik gender-alapon, a másik nem gender-alapon, akkor komolyan veszem azt, aki a genderközpontúság ellen tiltakozik. Jelenleg az a kategória, mint akik otthon azt mondják, hogy jaj hát nem tudom, hova szavazzak, igaz hogy az Orbán kicsit diktátor, de az MSZP meg korrup, az LMP től jobboldali, a PM túl baloldali, megígy, megúgy. Értelmes ember priorizálja a problémákat, és előnyben részesíti azokat, akik nagy poblámákat próbálnak megoldani és közben kicsiket okoznak, azokkal szemben, akik kis problémákat próbálnak megoldani és közben nagyokat okoznak.
           Néhány napja a Google Cloud Machine Learning Group leigazolta a Snapchat kutatási részlegének vezetőjét Jia Li-t és a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Csoportjának igazgatóját Fei-Fei Li-t.  Korábban a torontoi mesterséges intelligenciaguru Geoffrey Hinton is átment (legalábbis…..
Tgr 2016.11.26 21:59:52
@dreg3: mert az uralkodás mellékterméke bármilyen egyéb cél hatékony megvalósításának. Lásd en.wikipedia.org/wiki/Instrumental_convergence
Van az úgy, hogy az ember szabadidejében nem akarja agytekervényeit tornáztatni órákon keresztül egy-egy stratégiai játék során, vagy csak szimplán nem a stílusa az ilyen típusú időtöltés. Van az úgy, hogy a borús őszi idő ellenére mi aktívak szeretnénk lenni, de lusták vagyunk kimozdulni hozzá,…..
      " .....   a fentieket leszögezve sem tudom a most beindult lovagkereszt-visszaadási hullámot és különösen annak mások általi, tüntetőleges számolgatását máshogy értelmezni, mint egy hatalmát/befolyását/jelentőségét vesztett, illetve nagyon ráérő brancs aktuális pótcselekvését, heti rendes…..
Tgr 2016.08.24 19:15:14
Ez a brancsozás lényegében a politika erkölcsi dimenziójának tagadása; a mandineres ifjúfidesznyikek már régóta ezt a vonalat nyomják (nyilván mert máskülönben nem tudnának tükörbe nézni reggelente). A rasszizmus is csak politikai termék, mint a polgári értékek, az ellene való kiállás is politikai termék kell, hogy legyen, mert *minden* politikai termék. Stumpf András népszavazós cikkében ( mandiner.blog.hu/2016/08/13/tudta_a_baloldal_epp_most_hagyta_ki_az_evtized_zicceret ) jobban látszik ugyanez: hogy az adott dolog, ami mellett/ellen kampányolni lehet, helyes-e, az egyszerűen nem is merül fel legitim kérdésként, csak az, hogy politikailag a mellette vagy az ellene előnyösebb. A nagy dohánycégek menedzserei gyakran maguk is láncdohányosok lettek, kellett a lelki egyensúlyhoz hogy az ember elhitesse magával, hogy nincs is semmi szörnyű abban, amit ő elad a népnek; a jobboldali rezsimértelmiség tagjai, akik a politikai cinizmust próbálják eladni, maguk is cinikussá lettek.

Újdonság persze nincs benne, a kezdetektől ezen az alapon ment az Orbán-rendszer legitimációja (emlékezzünk például "az alkotmánymódosítás a törvényes volt, tehát legitim volt" típusú ekvivokációkra).
Tgr 2016.09.03 21:50:53
@mafi mushkila: 199 parmalenti helyből 133-at szerzett meg 2014-ben a Fidesz, 199*2/3~=132,7. Szóval pont jó helyen voltak azok a határontúli szavazatok. Hogy érdemben csökkentett volna-e a Fidesz kártékonyságán, ha nincs kétharmaduk, azon esetleg lehet vitatkozni.
Örülünk, Vincent? A rezsim díja 2016.08.20 21:00:41
      Makkai Ádám "a magyar kultúra nemzetközi megismertetését és jó hírnevének erősítését szolgáló elkötelezett tevékenysége, főként saját fordításában A csodaszarvas nyomában címmel angol nyelven megjelent monumentális magyar versgyűjtemény kiadása érdekében végzett munkája, valamint a világ…..
          Nem az az érdekes, hogy én mit gondolok erről (gondolhatok-e én így bele a levegőbe valamit is?), hanem az, hogy mit gondolnak az amerikai elemzők.       Kedvenc választási szakértőm (politikában és sportban utazik) Nate Silver a fivethirtyeight.com-tól az összes információ, közvélemény…..
Tgr 2016.08.16 20:56:00
@incze: a háztartások egy főre jutó jövedelmének növekedése 2010-2014 között decilisenként, a KSH szerint: 5%, 11%, 13%, 15%, 15%, 16%, 15%, 16%, 16%, 21%. (Ezek nomináljövedelmek, de a decilisenkénti eloszlás szempontjából nem olyan nagy különbség.) Vagyis a legalsó decilis sokkal rosszabbul, a második-harmadik kicsit rosszabbul, a legfelső valamivel jobban járt, de összességében elég egyenletes volt a növekedés. Szűk rétegről aligha lehet beszélni.
Tgr 2016.08.17 20:46:07
@közösperonos átszállás: uhh, valami HR blogon olvastam, de nem sikerült most megtalálni... lehet, hogy rosszul emlékszem. Két idevágó cikk (de az egyik nem IT, a másikban meg nincs Magyarországgal való összehasonlítás):
hataratkelo.com/nyugat-magyarorszag-kiurult/
hvg.hu/tudomany/20160801_kolozsvar_szilicium_volgy_informatikus_allas
"This event indicates that the diversity of grape genome has been narrowed twice; first by the Biblical flood, followed by the re plantation of Noah ‘the first vintner’ (Genesis 9) on Mount Ararat, and second by Phyloxera (This et al. 2002)." A fenti sorokat Heszky László, az MTA rendes…..
      A magukat kereszténydemokratáknak nevező ifjú rezsimribancok kiadtak egy undorító, homofób közleményt  . Azon a napon, amikor Boris Johnson a búcsúbeszédében David Cameron egyik legnagyobb eredményeként a melegházasság legalizálását nevezte meg. BoJo egyszer rózsaszínű kalapban jelent meg a…..
Tgr 2016.07.02 00:23:02
Ez a provokációs szöveg több szinten is bullshit.

Először is, annak eldöntése, hogy a Pride keretében történő provokáció hasznos-e a Pride mint politikai mozgalom számára, ennek a mozgalomnak a tagjaira tartozik, és valószínűleg lényegesen árnyaltabb szempontok alapján tudnak róla dönteni, mint valaki, aki egyszer látott már melegfelvonulót a tévében. Kritizálni, vagy éppen szidni, lehet őket, de a kritikát jószándékú aggodalomnak álcázni olcsó dolog. (vö. concern trolling)

Másodszor, a provokáció általában hasznos eszköze a tabuk ledöntésének, mert azok átgondolására késztet. "Papi vagy apáca ruhában provokálnak, kifigurázva e hivatás művelőit és a keresztény hithez tartozó embereket" - írja az IKSZ, mintha bizony a keresztény hit kifigurázása megengedhetetlen dolog lenne. Ők nyilván ezt szeretnék, hogy a vallás kritikán felül álljon, mert a kritikus elmével szemben nem képes megvédeni magát; de az európai tradíció és az abból kinőtt liberális demokrácia pontosan arról szól, hogy nem engedjük a kritikus vizsgálódást korlátozni. Semmi sem lehet szent, mert a szentség a politikai elit eszköze arra, hogy a saját uralmát bebetonozza a teljes közösség kárára.

Harmadszor, nem lehet szó nélkül elmenni annak a lélegzetelállítóan képmutató volta mellett, hogy miközben a keresztény egyházik azt tanítják, hogy melegnek lenni bűnös dolog, és (az egyház szélsőségességétől függően) az életfogytiglani szexuális önmegtartóztatás keresztjét rója az egyénre, vagy éppen erőszakkal ki kell belőle gyógyítani, szóval eközben azzal próbálják az ifikeresztények tematizálni a közbeszédet, hogy a keresztény hívőket micsoda nagy ártalom éri azzal, hogy egy évben egyszer valaki apácának öltözik egy felvonuláson. Nyilván sokkal jobban megnyomorítja ez szegény keresztény hívők életét, mint az, ha valakit a családja a Sátán szolgájának tart, vagy ettől való félelmében titkolnia kell előlük a legmeghatározóbb érzelmeit, vágyait, vagy éppen nem alapíthat családot azzal, akit szeret. @sárospataki lány, ha komolyan gondolod, hogy az a gonoszság, ha valaki ez ellen harcol a provokáció eszközével, akkor el van tájolódva az erkölcsi iránytűd, úgy száznyolcvan fokkal.

Negyedszer, katolikus papnak öltözve menni a Pride-ra még csak nem is provokációbb, mint egy táblát vinni magaddal, amire az van írva, hogy "katolikusok, provokállak titeket!". Kivehető belőle a provokáció szándéka (és a felháborodásfüggő szélsőjobb és mélykonzervatív oldalnak ennél több nem is kell), de ténylegesen nincs semmi provokatív, pláne blaszfém abban, hogy valaki, aki nem pap, papi ruhát húz. Pl. filmforgatás vagy színházi előadás során is rendszeresen előfordul és senki nem háborodik fel rajta. Blaszfémia volt mondjuk a szkeptikusok ostyamegszentségelenítő perfomansza, de a papi ruhának semmiféle mitikus jelentősége nincsen.