Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márki

0 bejegyzést írt és 116 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tendenciózus és demagóg sorozatindító poszt jelent meg a Mandiner blogon Magyarosítás - Kis szlovák Legendárium I. címmel, amely a szerzők szándéka szerint az úgynevezett szlovák legendákat vizsgálja meg és mutatja be a magyar olvasóközönségnek. A szerzők törekvése szép,…..
Márki 2011.06.13 15:55:24
@max val birca man:
Aha. Marhaságokat beszélsz Maxika :) Én csak tudom, mivel mind ukránul, mind ruszinul tudok beszélni. Érdekes módon a ruszin népet az ukránokon kívűl mindenki elismeri. Egyébként ruszinul a bolgárokkál is eléggé jól el tudtam dumálni.
A ruszinok a negyedik keleti szláv nép. Ezt még az orosz tudományos akadémia is elismeri. Nade te mindig mindent jobban tudsz.
Márki 2011.06.13 15:59:08
@timarg:
Nem egészen. Az ukránok jó része görög katolikus. Mégpedig a legdurvább nacionalista része, a halicsiak. A kárpátaljai ruszinok egy része görög katolikus, a másik ortodox. Közös jellemzőjük, hogy egyik sem ismeri el az ukrán egyházi fenhatóságot. A kárpátaljai görögkatólikusok egyenesen a pápa alá tartoznak és nem közösködnek lemberggel. Az ortodoxok meg nem fogadták el az ukrán pravoszláv egyházat és Moszkva alá tartoznak. A papok is onnan jönnek.
Amúgy meg béke van Kárpátalján. A halicsiakat lassan kiutáljuk.
Márki 2011.06.13 16:08:32
@tomtyi:
Érdekes, mikor Szófiában először beszálltam egy taxiba és ruszinul megpróbáltam elmagyarázni, merre akarok menni, a taxis azt kérdezte: Macedón vagy :DDD
folytatás innen: Madjar vagyok, turista3. A madjar-magyar rokonság harmadik, és egyben mindenki számára a leghihetőbb bizonyítéka a madjar és a magyar népnév szemmel látható, sőt esetenként füllel hallható egyezése, azonossága. Írásom további részében ennek a…..
Márki 2009.02.20 20:40:33
@Űrlény Lajos:
A lakosság négy százaléke se volt nemes. Ennek közel kilencven százaléka hétszilvafás.A legtöbbjének földje sem volt. Mindenféle mesterséget üztek, pld. a csizmadia mesterséget általában ezek a nincstlen nemesek végezték. Nemessé válni régen egyszerű volt. Csak ki kellett állni a haza védelmében a csatamezőre, kivont karddal, ordítva rohanni az ellenség felé és ha túlélted, akkor már írták is a kutyabőrt. Mást nemigen kaptál. Ennyi.
Nem az számított, hogy milyen népből jöttél. Az én őseim lengyelek, ruszinok, németek, skótok, olaszok, vallonok. Egyedül az egyik üknagymamám, aki sejthetően, a név alapján, ősmagyar lehetett. A nemesség számított és nem az, hogy milyen nyelvet beszéltél. Nálunk alig beszéltek magyarúl, négy éves koromig én is csak németül tudtam. Aztán magyar faluba lettünk áltköltöztetva és tisztára elfelejtettem. Amikor be kellett írni a személyibe, milyen a nemzetisem, gondolkodás nélkül írattam be a magyart. Az egyik fiam egy szót nem beszél magyarúl, na makog valamit, de ha megkérdzik, akkor ő is magyrnak vallja magát. Azt a szamárságot, hogy nyelvében el a nemzet, valamikor a 19. században találta ki egy pár hülye. Az írek nem is tudnak írül, de attól még van ír nemzet. Én is meglettem volna, ha valaki nem találja ki, hülye Kossuth, aki maga is lengyel száramzású volt, hogy a nyelv az, amitől magyar a magyar. Pofára is esett, mikor kiderült, hogy nincsenek is olyan sokan. Papa mai napig akcentussal beszél magyarul, de azt hiszem simán kersztül harapja a torkod, ha kétségbe mered vonni, hogy magyar-e!
De azért egy bandába tartozunk veled is :) Ha másért nem, hát azért, mert vállalod a magyarságot.
Márki 2009.02.21 07:46:35
@Andras /البكري:
Hát ahoz képest, hogy európában micsoda írtások voltak...
Aztán meg a szamuráj felkeléseket maguk a szamurájok verték le. Szóval, elintézték családon belül.
Márki 2009.02.21 07:53:08
@greatwhitehunter:
Apai oldal. Katona-pap. Mostanában tanárok is akadnak bőven. Dolgozni nem nagyon szerettek. Az az oldal néhány német beütéstől eltekintve teljesen szláv. Katolikus és keleti keresztény (görög katolikus, pravoszláv) .Németül. lengyelül, ruszinul és kicsi magyarul beszéltek.
Anyai oldal föld. Sok-sok föld és hozzá beházasodó vallonok és skótok. Teljesen és kizárólag protestánsok, kálvinisták. Anya volt az első, aki más vallásúhoz ment hozzá. Apa meg azt mondta, hogy a nagymamám lelkére kötötte, hogy csak a saját fajtájából választ (már érthetőleg csak nemesi családból). Hát nem volt éppen katolikus a környéken :)
Fura ezt a világ néha. Egy perzsa miért pont egy magyarba helyezi a bizalmát? Már azért mondok perzsát, mert ahogy a perzsa lányokat ismerem, aligha rajtad mulott :)
Alig telik el az utóbbi időkben év úgy, hogy ne halljunk "szenzációs" felfedezésekről szóló híreket, melyek távoli rokonaink felleléséről és tudományos azonosításukról szól. A 2008-as a magyar-madjar rokonság jegyében telt, de sajnos az ügyben megszólalók…..
Márki 2009.02.19 21:38:02
@tenegri :
A szlovákoknál vianoce vagy mi, de ennek semmi értelme. Szerintem valami germán beszármazás.
Bolgárul pedig így Рождество Христово, Коледа
Ami majdnem ruszinul van :) Krisztus születése a fordítás. A Коледа pedig kántálás, ami magyar népszokás is. Az merem gyanitanai, hogy a kántálás a szláv Коледа szóból ered.
@greatwhitehunter:
Elolvastam. A wikipediát. Máskor légyszi hozzátenni, hogy csak erős idegzetüeknek. Engem felkészületlenül ért, ezért egy kis örmény konyakkal meg kellett erősítenem magam :)
Hát azért téged nagyon elnyomnak, ha csak a budin tudsz olvasni. Erősen meggondolom, hogy perzsa nők felé kacsingassak. Egy évfolyamtársam volt perzsa, szép lány volt, már vagy harminc éve annak, de rettentően erőszakos :)
Márki 2009.02.20 18:54:47
@Dr Photon:
Jól van na. Mire leírtam ezt a kántálás hülyeséget, már rájöttem, honnan lett. Főként mert a barátnőm olasz. Lehet, hogy meg kellen tanulnom?
A kara-fekete szerintem is kapcsolatban lehet a karácsonnyal. Ha belegondolok, hogy a bolgárban is lehet sok török szó, akkor még akár a bulgártól is eredhet. Felőlem!!!
Márki 2009.02.21 07:42:10
@greatwhitehunter:
Hehe :) A bősz atya, miután jól kikevert, intelligens, kreativ és meglehetősen agresszív utódjaitól megréműlve 1 m2-re bezárkózott, elégedetten konstatálja a neten, hogy mégiscsak jól van ez így :)
Ez az egész genetikai hókuszpók a statisztika szabályai szerint működik. Kell egy minta, amit nagyon szépen meglehet határozni, hogy milyen feltételek mellet és hogyan kell begyűjteni ahoz, hogy a sokaságot reprezentálja. Látalanba azt mondom, hogy a mai magyarság egészében genetikailag alig különbözik a környezettől. Elvégre mert néhányan vonalat húztak a földre és azt mondták, ettől kezdve ennyi a magyarok területe, az ezeréves keveredés hatáas nem múlik el olyan gyorsan. Ha az ezeréves magyarországot vesszük, akkor ez a kérdése fel sem merűl.
Az érdekes a zárványok, a világtól így vagy úgy elzárt csoportok lehetnek. A kunok, a jászok, a besenyől és a székelyek. Ott, egy lehatárolt sokaságtból kellene mintát venni. Persze, az összehasonlítandó sokaságot is pontosan le kellene határolni.
Aztán meg ha maradnak minták a honfoglalás kori sírokban, azokat kellene összehsonlítani a mostaniakkal. Persze, nem sokaságként, mert nagyszámú minta esetén mindig a gauss görbe jön ki, hanem faktorizálni kellene, clustereket alkotva. De gondolom, aki profin foglalkozik ezzel, nem a genetikus, hanem a szaki kuttató az csak tud valamit az opkutatásról...
w Száz lépés magány 2009.02.06 05:40:00
Már csak tízet kell aludni a Gyurcsány-kormány új programjáig. Izgi. Szürkének tűnnek a hónapok, amik új kormányprogram nélkül telnek, épp ideje már. Annyi biztos, hogy a szocialisták képesek a tanulásra. Úgy, ahogy a legszerényebb képességű gyerekek: ha évekig…..
w Hiszterolib 2008.09.02 06:00:00
Na, van az SZDSZ-nek saját arca. Szóval ez lenne az. Csúnyácska. Nincs egy hónapja, hogy Fodor Gábor sajtótájékoztatón noszogatta a kormányt cselekvési tervért. Legyen terv, és legyen abban adócsökkentés – ez volt a mondás. Íme, a terv. Van benne adócsökkentés, nesztek.…..
w Az Isten nem elég 2007.03.23 07:00:00
Ne menjünk el rezdületlenül a megindító emberi történet mellett: Szabó Tamás katolikus tábori püspök lemondott, mert beleszeretett egy nőbe. Tele vannak az újságok és tévék tök üres szerelmi szálakkal: Kóka Jánosnak csaja van, Rogán Antalnak is csaja van. És akkor mi van?…..