Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benin (törölt)

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég egyetlen, tetszőleges fórumba belenézni a hajnali veszprémi gyilkosság után ahhoz, hogy egyértelmű legyen, mekkora szakadék van a médiatálalás és az olvasók általános véleménye között – noha a média nagy része maga is nagyon igyekezett minél álságosabb módon…..
Benin (törölt) 2009.02.14 18:01:55
@ergé:

Ha az elkövető történetesen buddhista, azt is hozzátegyük? Vagy ha sváb? Vagy ha zsidó? Hogy festene ez az MH cím: "Zsidók öltek Veszprémben"

A kérdés, releváns-e ez az információ. Ha azt gondolod, az esetnek van bármi köze ahhoz, hogy a 3 támadó közül kettő cigány, akkor releváns. De csak akkor.

Amúgy kizárólag arra jó, hogy a cigányok elleni gyűlöletet gerjessze. Az összes cigány elleni gyűlölelet. Ami tuti, hogy nem a Sztojka Iván-féléken fog lecsapódni, hanem azokon, akik könnyű célpontnak számítanak. Mondjuk hat gyerekkel egy falu széli házban éldegélnek. vagy véletlenül pont rosszkor vannak rossz helyen.

Gondolom, olvastál fórumokat aznap. Nem egy, nem kettő, hanem több száz ember gondolta úgy, hogy az összes cigányt ki kellene írtani. És erről nem a kuruc.info-n írtak, hanem az Index, meg az Origo fórumában. Nem véletlen, hogy ott utóbb eddig példátlan módon a komplett topic-ot megszűntették.

Tévedés ne essék, ez a vita nem arról szól, hogy egy-egy konkrét ügyben elmondható-e, hogy valaki cigány. Hanem a cigányokról.

Persze, lehet azt mondani, van ennek haszna is: ráírányítja a figyelmet a cigányság helyzetére. Hogy a politikusoknak fogalmuk sincs arról, mit csináljanak. Hogy az elmúlt 20 évben maximum a lózungokig jutottak, még középtávra sincs semmilyen stratégia. Így az emberek, cigányok és nem cigányok joggal érzik úgy, magukra maradtak, és a feszültség csak nő.

És az is igaz, röhej, hogy még annak a pénznek a sorsáról sem tud senki semmit mondani, amit eddig állítólag "roma-integrációra" költöttek. Felmérések kellenének. Igazi adatok. Egy azokon alapuló érdemi vita, majd valamilyen konszenzus.

De azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy ebből most születhet ilyesmi. A rendcsinálás részét persze mindenki támogatja (és ez jogos is), de a másik oldalt, amihez pénz kell meg türelem, jóformán senki. Nincs politikus, aki bármi konkrétumot javasolna, és nincs kampány, amiben bárki erről beszélne.

Bocs a kitérőért, de igazából ezekeről a dolgokról szól az a látszólag egyszerű döntés, hogy egy hírben direktben ki is mondjuk-e valakiről: cigány vagy nem.