Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Étteremkritikus

96 bejegyzést írt és 1140 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Máltáról sokakban él az a kép, hogy egy kellemes mediterrán sziget. Ami igaz is, különösen, ha az ember nyaralni megy oda. Ha azonban az ember ott is él, miként mai posztunk szerzője, Karesz, akkor már árnyaltabb lesz a kép. Olyannyira árnyalt, hogy egy egész posztsorozat születik belőle, melynek…..
Oszakából származik az egyik leghíresebb japán street food, és most végre Budapesten is elérhető autentikus formájában, nem is csak egy változatban!..
Étteremkritikus 2019.05.15 17:28:10
@Savior: Szerintem is tipikus comfort food, amit magának készít az ember hétvégi reggeleken :)
Olyan sok fajta eper van, hogy már szín alapján nem is lehet eldönteni, melyik eper finom, melyik nem. Kóstolni kell. Ezek jóízűek, de fakóak. A kereskedő, akitől vettük nagy gyümölcsrajongó, így meg tudta mutatni melyik a legjobb ízű eper. Kell a klasszikus sötét színűeket is tartania, mert sokan…..
 Egy igazán bátor, új, fine dining étterem Budapesten, ahol még szuper vegán ételek is vannak, igazán meglepő párosítások, bátor savak, sokat ígérő tehetség...
Étteremkritikus 2019.04.30 08:23:59
IV. osztály / IV. kategória, III. osztály / III. kategória, II. osztály / II. kategória, I. osztály / I. kategória. Ismerősek ezek a táblák a sokat megélt vendéglátóhelyekről? Értem, ha az utóbbi nem, de a többi? Jó lenne tudni, mit is jelentenek pontosan, és miért nem látni ezeket kirakva az…..
Étteremkritikus 2019.04.30 08:20:30
@Leooo: Szóval az 1998 és 2007 között érvényes törvény alapján ment szerinted 1972-ben az árazás? :)
Gasztrobizarr Progresszív konzerv 2019.04.18 09:13:52
Óriási innováció talált el először az online térben, majd ügyesen a fizikai valóságban IS: a modern konzervek világa.   Ki ne szembesülne nap mint nap az utóbbi évtizedekben folyamatosan felmerülő problémával: minden tele van tartósítószerrel, nem tudod mit eszel, nincs időd, nem tudsz tudatosan…..
Élő közvetítés – szokás szerint – egyenesen a történések epicentrumából! [folyamatosan frissítve!][kedves újságíró, amennyiben innen veszel át információt, kérlek jelezd szövegben is, és linkelj is!]..
Tavaly is csináltam közvélemény-kutatást, kizárólag komoly, szakmai résztvevőkkel, idén is megkérdeztem a legjobb hazai séfeket, éttermeseket, szakembereket, mit várnak a piros kalauztól. Íme. És itt vannak közben a hivatalos végeredmények is!..
Étteremkritikus 2019.03.27 14:13:57
@ferencz1971: Januárban még a nyitáskori árakkal dolgoztak, utána tartottak szünetet és tértek vissza változatlan menüvel, de kb. 60-70%-kal magasabb árakkal.

@kzolika: Gondolom vacsoráztatok és a méregdrága italok vitték fel az árat, ezért lett 2 főre 82 ezer. Mi egy szombati ebédet kihoztunk 2 főre 40 ezerből, ebbe belefért a négyfogásos menü sok feláras étellel, 2 pohár bor, víz, kávé.

@Tsteinar: A Textúrát még nem próbáltam, szerinted most jobb, mint a Borkonyha?
A nők helye a konyhában van és tudjanak főzni. A férfiaknak hús, nőknek zöldség való. Csak néhány példa a hétköznapokban is meglévő sztereotípiákról, amik bármikor előkerülhetnek, akár otthon, akár egy étteremben, vagy akkor, amikor a reklámokat nézzük.  A nemi…..
Étteremkritikus 2019.03.10 22:31:52
@midnightcoder2: Azt ugye tudtad, hogy kezdetben a programozók nők voltak és csak akkor lett férfias szakma, amikor keresetté vált és már magas fizetés járt érte?
Svédországban az egyenlőség miatt a nálunk megszokottnál kisebb a fizetések közötti különbség és nem meglepő módon kevesebb a férfiasnak vagy nőiesnek elkönyvelt szakma is.
Aki értelmes, az nem fog nőket követelni a nehéz fizikai munkát jelentő szakmákba, hiszen a biológiát nem lehet letagadni, például azóta vannak női buszsofőrök, hogy nem kell komoly izomerő a buszok kormánykerekéhez.

Amúgy azt komolyan gondolod, hogy a férfiak közül azért főznek többen, mert szinglik és közben a nők közül azért főznek kevesebben, mert szinglik? :)
Étteremkritikus 2019.03.22 20:50:37
@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: A programozás kezdetén nem kulimunkát végeztek a nők, hanem megírták az első programot (Ada Lovelace), elkészítették az első programozási nyelvet és gépi fordítót hozzá (Grace Hopper), stb. Ehhez bizonyára nem kellett agy és értelem, ellentétben a mai fejlesztési rendszerekkel, amikor a férfi programozók sablonokat illesztenek egymás után, automatikus kiegészítést használnak és mindenre van automata ellenőrzés, ugye?

@darlacko: Az egy általános trend, hogy a fiatalok egyre kevésbé tanulnak meg főzni, a nők jelentős része legfeljebb sütni tud alapszinten huszonéves korára. A férfiak Magyarországon csak az utóbbi 1-2 évtizedben lettek többségben az éttermekben, amikor a séfek jól fizetett celebekké váltak, a kilencvenes években még elsöprő női fölény volt a konyhán és akkoriban a pincérek között volt több férfi.
Étteremkritikus 2019.03.24 10:26:52
@CONFUSION OF DA HIGHEST ORDA: Ada Lovelace tudtommal hosszabb függeléket írt a fordításhoz, mint az eredeti cikk és az eredetiben nem voltak programok. Ráadásul ő volt az első, aki szerint absztrakt dolgokra is lehetne használni egyszerű számológépen túl, például a zenét számokkal kifejezve, ez eléggé jövőbe mutató volt.

Az ENIAC első programozócsapata is nőkből állt, akiket egy nő tanított be. Ők nem lyukkártyát és kézikönyvet kaptak, hanem kapcsolási rajzot, ők írták a nyilvános bemutató programjait, de a munkájukat sehol se ismerték el. Olvass utána például Betty Holberton munkásságának.

Vagy például Kathleen Booth találta fel az assembly nyelvet.

A szovjet programozók is nők voltak az ötvenes években.
Ezeket a dolgokat egy jó felszolgáló soha nem mondaná el egy vendégnek, pedig nagyon fontos lenne tudnunk. Így lehetővé tettem néhány kiváló hazai szakembernek (egészen különböző profilú és árszínvonalú helyekről), hogy névtelenül mondja el, mi zavarja őt a napi munkavégzésében, a vendégekkel való…..
Megérkezett a március, és nem csak papíron, hanem odakint is beköszöntött a tavasz. Bár nagyon jó ez a kellemes átmeneti idő - amíg nem esik az eső -, de mégis kicsit fájó szívvel búcsúzom a téltől minden évben. Szeretem azt a pár hónapot, a tisztán csípős hideg levegőt, a havat, a karácsonyt, a…..
Itt a frissített listám a legjobb ár-érték arányú budapesti ebédmenükről. Mivel az árak az utóbbi másfél évben az adócsökkentések ellenére 20-30%-kal emelkedtek, alig maradt olyan étterem, ahol minőségi ebédet lehet kapni 2000 forintból. 2500 forint alatt: A Kert: 3 fogásos menü (2250…..
Szemlátomást nagy a felhajtás a bolognai körül, melyik az autentikus, eredeti, ősi, bla-bla-bla. Mindez azért van, mert léteznek bolognainak nevezett, viszont erősen különböző ételek, amik annyira hasonlítanak egymásra, mint a mákos guba az aranygaluskára. A skála egyik végén van az a fajta…..
Anglia után már nálunk is vannak helyek, ahol jutalmazzák, ha étkezés közben nem mobilozik a család! Már csak azért is fontos erre figyelni, mert egyes becslések szerint mindössze napi 8 percnyi beszélgetés jut egy gyerekre...
Étteremkritikus 2019.02.05 21:32:07
Kissé túl van tolva a reklám, ez csak egy étteremláncban és egyetlen hétig tart.

@ubu1a: Miért ülnek le egy asztalhoz enni, ha nem szeretik egymás?

@accountant050915: Sajnos sokan nem tanítják meg a gyereket kulturáltan viselkedni, ezért van kütyü előttük az éttermekben és ezért tiltják ki őket egyre több szállodából az alapvető emberi normák be nem tartása miatt :(
Elég nagy port kavart, amikor egy 3 Michelin-csillagos séf le akart mondani a csillagokról. Erre is izgalmas válasz jött, miközben 3 legendás séf is szomorkodhat Franciaországban...
Étteremkritikus 2019.01.22 21:19:14
@világevő: A Platán helyett inkább a St. Andrea, de a többivel egyetértek.
A legelsőt talán még 2017 legvégén készítettem el, de csak tavaly derült ki, mennyire rossz. Szedtem téli fülőkét, amit a kereskedelemben enoki gomba néven lehet beszerezni. Ugyanarról a fajról van szó, csak a termesztett változat zsúfoltan nő a sötétben. Ettől néz ki úgy, ahogy. A téli fülőkéről…..
Olvastam tavaly év végén egy cikket, ami arról szólt, hogy mi az a 14 gasztro trend, amelynek távoznia kell most már az életünkből 2019-ben. A cikk úgy kezdődik, hogy "ő ugyan a szeretet és a kedvesség nagykövete" - mondjuk itt engem elvesztett, és kritikai szemlélettel folytattam tovább az olvasást…..
Elég durvára sikerült a 2018-as év, sok olyan helyre is sikerült ejutnom, amit már nagyon régóta meg akartam kóstolni, és ezek közül jó pár tényleg lenyűgözően jónak is bizonyult. Megmutatom a legnagyobb kedvenc éttermi élményeimet az idei évből, remélem lesz olyan, akinek ezzel inspirációt adok a…..
Étteremkritikus 2019.01.04 16:58:08
@DonTintoretto: Nem, a megfejtés az, hogy a lista másik részében szerepel a Noma harmadik menüje is, méghozzá első helyen. Vagyis a TOP20-ban háromszor szerepel :)
Vajon melyik tíz nagyvárosnak van a legtöbb Michelin-csillaga, ha összeadjuk a bennük található éttermek elismeréseit? Nos, a lista komoly meglepetéseket tartalmaz, mást nem mondjunk, nem Párizs (és még csak nem is európai metropolisz) az első...
A minap a Corvin-sétányra vezetett utam, ahol kellemes meglepetés ért. Ritkán járok arra, és őszintén szólva nem is a gasztronómia az elsődleges, ami beugrik a környékről. Viszont most egy olyan hely nyitotta meg kapuit a Corvin-negyedben, ami kellemes bisztróhangulatú, letisztult és ételeivel is…..
Étteremkritikus 2018.11.04 12:38:27
Ez a rövid összefoglaló arról szól, hogy mi vár Rád vegánként, ha Berlinbe utazol. Ötnapos kiruccanásunk alatt nem ettünk étteremben, így inkább a boltok és pékségek felhozatala került a szemem elé. De amúgy igen sok vegán étterem akad Berlinben, ha egyszer még arra járok, biztosan ki fogok próbálni…..
Étteremkritikus 2018.11.01 16:51:27
@Viktória Perger: Mikor tiltják már be végre, hogy a tejmentes ételeket tejnek, tejszínnek, joghurtnak vagy sajtnak nevezzék? Elvileg volt francia példára egy ilyen EU-s és magyar törvényjavaslat is.
Egészen hihetetlenül fantasztikus reggelit kaptam egy különleges helyen, meg is mutatom részletesen!  ..
Étteremkritikus 2018.10.28 08:54:21
@altimus: Pisztáciát szoktak tenni bele, nem olívát.

@Attilajukkaja: Az átlag olasz reggeli kávé egy édes péksütivel, ehhez képest nézd :)
Étteremkritikus 2018.11.01 16:49:17
@Attilajukkaja: A cukorbeteg felnőttek aránya Olaszországban 7,6% és Magyarországon 9,5%. A magyar táplálkozás még az olaszok cukros péksütis reggelijénél is egészségtelenebb :(
A Don Pepénél nem viccelnek ha brutális adagokról, elmebeteg összeállításokról van szó. Az október havi extra pizza már a harmadik megjelenése a rétegelt, dupla tésztás supreme családnak és hát mondhatni biztosra mentek az ötletgazdák. Már az igencsak hangzatos 8 HÚSOS BBQ PIZZA, a promo fotó és a…..
A N’iceroll története Böröcz Zsófi, a tulajdonos elmondása szerint nem egy romantikus, habos mese. Azonban, ahogy beszél róla, kiderülnek az apró részletek és egyértelművé válik, hogy szíve-lelke és rengeteg energiája benne van minden egyes isteni fagyitekercsben. Zsófit sokan a Konyhafőnök című…..