Regisztráció Blogot indítok
Adatok
janos900

592 bejegyzést írt és 804 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gruber ulánus tizedes még nem tudta, hogy ő máris részese annak a nagy összecsapásnak, ami később Grenzschlacten avagy határcsaták néven kerül majd be a történelemkönyvekbe. Csak azt tudta, hogy az egyik németül is beszélő favágó azt mondta, a franciáknak egy erdei templomban van a főhadiszállása,…..
Mindig nagy elégedettség tölt el, amikor egy újabb sikeres Historikum rendezvényről írom a beszámolóimat. A rendezvény évente három alkalommal, három különböző városban (Győr, Budapest, Székesfehérvár) ad lehetőséget a hazai hobbiélet tagjainak, hogy találkozzanak és játszanak. Idén is ez a terv,…..
janos900 2024.02.18 16:16:56
@gigabursch: Hm, talán mert nem is voltak mind jelen az ostromnál, ha jól emlékszem. ;)
2022-ben egy jól sikerült játékkal zártuk az évet Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeum Hadijátékos Klubban, így adva volt a lehetőség, hogy 2023-ban is megismételjük az évadzárót. Kezdetben tíz főről indult a szervezés, de végül három vendégünk volt, Székesfehérvárról és ketten tudtunk részt venni a…..
A Fegyver alatt című kötet egy igazán remek memoár. Hidvégi Lajos sokat fényképezett, és a történelem minden viharával dacolva meg is őrizte az emlékeit. A 306 oldalas A4 méretű kemény fedeles kiadvány, fotóival egy igazán szép hagyatéka a szerzőnek. A szerkesztők is jó munkát végeztek, hiszen…..
Hadijátékos Tervek 2024-re 2024.01.06 09:24:28
Ha valaki olyan régóta (2011 január) ír blogot mint én, annak megvan az az előnye, hogy vissza tud tekinteni. Elolvastam tehát a tíz évvel ezelőtti a 2014-es terveimet részletező blogposztomat, amiben nagy erőkkel fejlesztettem az 1914-15-ös évekre használható német 28mm-es seregemet, jó érzés…..
Jentz barátom új posztja: Mióta az „orosz-ukrán háborúra való hivatkozás” miatt összepakoltam és hazahoztam a terepasztal-kellékeket a Békés Megyei Könyvtárból, itt, Békéscsabán nem sikerült olyan helyszínt találnom, mely hosszútávon garantált és megfelelő lett volna a közösségi terepasztalos…..
2013-ban döntöttem el, hogy az 1941-45 közötti időszakot elsősorban 20mm-es vagy 1:72-es méretarányban fogom feldolgozni, valamint azt, hogy a keleti front lesz a fő témám, azon belül is a magyar vonatkozású események. Alapvetően a szakasz szintű összecsapások érdekeltek, ezért a Bolt Action…..
A Bolt Action szabálykönyv alapján játszottunk le, 1:72 léptékű seregekkel egy szakasz szintű összecsapást az 1942 augusztusi viszonyok alapján. Az új Case Blue hadjárat könyv részletes szabályokat ad arra, hogy a Magyar Királyi 2 honvéd hadsereggel is játszhassunk, itt ebben az előző posztban, már…..
Már írtam egy hasonló cikket, amiben azt boncolgattam a Road to Berlin hadjáratkönyv kapcsán, hogy az 1944-es Bagration hadműveletben milyen paraméterekkel lehet játszani a Magyar Királyi Honvédség csapataival. Természetesen a Fortress Budapest könyvet is meg kell említeni, ez teljes egészében…..
Harmadszor sikerült a Magyar Nemzeti Levéltár, Fejér Vármegyei Levéltárában megrendeznünk a sorrendben tizenhatodik rendezvényünket. Köszönjük az intézmény vezetőségének és a dolgozóinak a támogatást, ugyancsak hálásak vagyunk a Főnix csarnok csapatának akik másodszor is becsatlakoztak és a hobbi…..
Ebbe a meglehetősen hosszú (550 oldalas) naplóba úgy botlottam bele, hogy elkezdtem átnézni James Holland munkásságát, aki a brit hadtörténészek új generációjának képviselője. Magyarul még nem adtak ki tőle semmit, angolul viszont több csatornán (könyv, podcast, Youtube videók) keresztül is…..
Mivel részemről szeretem divatos kifejezéssel élve "kimaxolni" a hobbimat, valami olyan korszakról akartam olvasni és talán majd játszani is hadijátékként, ami kötődik a lakhelyemhez, szóval nem elég nekem, hogy magyar legyen, de még helyi is. Alapvetően szeretem az angolszászok által dark age-nek…..
janos900 2017.02.22 12:26:26
@Szaka: Köszi! Egyenlőre, csak olvasok a témáról, idén biztos nem lesz ebből figura vásárlás. :)
janos900 2023.07.22 06:56:22
@fesus74: Érdekes nézőpont. Köszönöm a linket.
Jentz cikkének befejező részéhez érkeztünk, amiben még több apró részlet kidolgozását ismerhetjük meg. Aki követi a munkásságát az tudja, hogy kreatív ötletek tömkelegét valósítja meg minden terepasztalán, aki nem követi, annak nagyon érdemes bepótolnia, itt a link ahol érdemes böngészni: Jentz…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos palesztinai naplója – 29. rész Az út hazafelé tengeri aknák között vezet. Egyéb lehetséges veszélyforrások: lázadás, tengeri rablók, antant ellenőrzés. A tengeri betegség ezekhez képest ugyan kevésbé súlyos, mégis alaposan megviseli az utasokat. Szénfelvétel…..
Ha az első világháború kapcsán szóba kerülnek az erődök, akkor a nyugati fronton Verdun, illetve talán még a belgiumi erődítések kapnak figyelmet. Ha a keleti front akkor meg Przemyśl, és annak ostromai, amik említésre kerülnek. Magyar szempontból is ez utóbbi a legjelentősebb. Nagyon kevés szó esik…..
A vásárlást követő napokban –amíg vártam a csomagokra - gondolatban összeállt már az egész terv. A meglévő II. Világháborús Csendes-óceáni hadszínterek terepkellékei mellé még mindenképpen szükségét éreztem egy új, barnás-vörös, szabadon variálható, vietnámiterep-alapnak. Így vásároltam 2 méternyi…..
Véleményem szerint Mark Thompson könyvét The White War, már 2009-ben ki kellett volna adni magyarul, rögtön az első angol kiadás után. Mert pontosan arról szól, amiről a hazai történetírás ritka kivételektől eltekintve mindig hallgat, az 1915-18 közötti olaszországi harcok front szintű…..
janos900 2023.05.31 06:34:00
@gigabursch: Igazán nincs mit. :)
Jentz barátom megint alkotott! Át is adom neki a szót: A tavalyi év Karácsonyáig úgy gondoltam, hogy nem tervezek új korszakra átnyergelni. Bőven megelégszem a jó néhány TV-doboznyi és a temérdek 200 literes szemetes zsáknyi II. világháborús terepkellékkel, a több mint 100 db die-cast és makett…..
2009-óta foglalkozom mélyebben az 1914-18 közötti konfliktus történetével, jártam több múzeumban is (London, Drezda, Párizs, Trieszt stb.) nemzetközi tapasztalataim alapján is jelentős és remekül reprezentált a roveretói gyűjtemény, olasz nevén a Museo Storico Italiano della Guerra. Ha valakit a…..
A múlt szombaton újra terepasztalos hadijátékkal telt meg a Hansági Múzeum foglalkoztató terme, öten két asztalon játszottunk le egy-egy csatát. Péter két teljesen kezdő barátjával érkezett akik életük első Bolt Action csatáját vívták meg. A játék remekül sikerült, néhány apróbb eltéréssel (Magyar…..
Mint azt már a rendszeres olvasóim megszokták, a blogomon társszerzők tollából is megjelentetek posztokat, ezzel is bővítve a terepasztalos hadijátékokhoz kötődő témák körét. Zirrian barátom évek óta készít nekem 1:72-es harcjárműveket, idén elkezdtem az instrukciói alapján én is fejlődni ezen a…..
Arra gondoltunk Ambasával, még tavaly ősszel, hogy megpróbálunk olyan embereket is megcélozni egy rendezvény erejéig, akiket a terepasztalos-figurafestős játékforma nem vonz, de érdeklődnek a táblás-társas hadtörténelmi játékok iránt. Vagyis a konyhakész játékokat állítottuk reflektorfénybe, a…..
Újabb csatát vívtunk Mosonmagyaróváron a Hansági Múzeum hadijátékos klubjában, ismét a No end in sight szabályok alapján. Egy képzelt 1985-ös konfliktust, ebből is egy amerikai-német ellenlökést játszottunk le, fókuszban a járművekkel. Ezúttal három M-60-as harckocsiból álló amerikai szakasz…..
janos900 2023.02.27 16:24:12
Rendhagyó könyvajánló következik most, ugyanis én is nagyon szeretném ezt a könyvet egyszer, egyben a fizikai valójában polcomon látni. Olvastam már többször is, és bárki más is megteheti, de kézbe még soha sem foghattam. Dr. Kemény Gyula a Monarchia 37. gyalogezredében szolgált mint ezredorvos, egy…..
Nagyon elégedett vagyok a hidegháborús projektem alakulásával, tetszik a No end in sight szabály. A harmadik játékra már felkészültem a füstgránátokra, és használtunk járműveket is. A következő csata a jövő héten lesz, abban szeretnék kipróbálni egy olyan felállást amiben teljesen gépesített…..