Regisztráció Blogot indítok
Adatok
janos900

469 bejegyzést írt és 769 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2009-es Salute rendezvény előtt döntöttem el, hogy a Nagy Háború lesz a második 28mm-es témám az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc után. (Valamikor majd azok a seregek is sorra kerülnek itt a blogon a Projekt sorozatban). Szóval a korszakot kiválasztottam, és elkezdtem építeni a könyvtáramat…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos szerbiai naplója – 5. rész A Bileket és környékét folyamatosan nyugtalanító montenegróiak elleni korábbi sikertelen kitörések után 1914. augusztus 25-ére újabb kirohanást rendel az erőd parancsnoksága. Ezúttal újra Mali Vardar irányába indul a támadás. Hősünk ismét az…..
janos900 2019.10.23 08:01:59
@fofilozofus:

A franciákról nincs mély tudásom, de a britek hadereje a kedvenc témám.
Olvasmányaim alapján az 1914-es mozgó harcokra a legjobban felkészítve a brit hadsereg volt, mert a búrok elleni háború tapasztalatait jól felhasználták. Az alig 100.000 fős BEF hivatásos katonákból állt, hivatásos volt a tiszti kar is, sokaknak volt harci tapasztalata a gyarmatokról. A "mad minutes" néven legendássá vált, 15 lövés per perc puskánként tüzelésük alapján a németek duplán túlbecsülték a géppuskáik számát az első csatákban. A lovasságuk is elsősorban lovasított lövésznek lett kiképezve, kímélték a lovakat, gyalogmeneteket tartottak, száron vezetve az állatokat. A lovasok fegyverzete és egyenruhája alig tért el a gyalogosokétól. Puskájuk volt, nem karabély, szuronyuk is volt, meg a nyeregre rögzítve a szúrókard.
A búrok ellen 500.000 lovat veszítettek, sokat a nem megfelelő bánásmód miatt, ez komoly lecke volt. A lovak helyes tartása, ápolása ezért a kiképzés része volt.
A tüzérségük viszont nem vette fel a versenyt a németekkel. 1915-től már nem voltak előnyben, a lövészárok hadviselésre, ők sem voltak felkészülve. 1914-ben meg nem voltak elegen, a milliós német hadsereg ellenében. 1918 nyarán voltak a zeniten, akkoriban világelső volt a brit hadsereg, mivel harckocsikat, teherautókat és lovasságot is be tudtak vetni kellő számban.
A Nagy Háború Kutatásáért K. alapítvány Facebook oldaláról értesültem a könyv megjelenéséről, mivel csak kétszáz példányban jelent meg, magánkiadásként, rögtön el is határoztam, hogy megveszem. Amikor megérkezett, gondoltam beleolvasok egy órácskát aztán berakom a sorba a többi Monarchiás emlékirat…..
janos900 2019.10.01 17:25:47
@bati67: Kedves bati67!

Köszönöm, hogy megírták Boros István további életét, ezzel lett kerek számomra a történet.
Idén jártam a Doberdón, sőt a napló olasz kiadását is volt szerencsém kézbe venni. Örülök, hogy sikerült másodjára is kiadni, magyarul. Remélem azt is el fogják kapkodni. :)
janos900 2019.10.07 18:06:02
@bati67: Köszönöm szépen, amint lesz egy kis időm frissíteni fogom a bejegyzést. :)
Elég nehezen indult a hatodik esemény szervezése, a tervezett helyszín Budapest helyett ismét Győrben találkoztunk, az évfordulós lengyel-német 1939-es csata elmaradt, viszont a dátum 2019.09.01. miatt többen nem tudtak eljönni, mert idén ezen a napon voltak az évnyitók az általános iskolákban.…..
2015-óta szerettem volna utazni és tanulni az Isonzó Expresszen, idén végre sikerült! Mészáros Vilmos beszámolója volt az első korabeli magyar visszaemlékezés a Nagy Háborúról amit olvastam, majd jött Hary József döbbenetes naplója és utána a nagyháború.blog naplói szépen sorban. Ezek alapján…..
A második világháború, mint hadijátékos téma megkerülhetetlen, a wargame hobbi európai „szentháromságának” WW2-Napoleonic-Ancient legnépszerűbb tagja. Mivel a kedvenc szabályom a Bolt Action, az idők folyamán több seregem is volt a korszakhoz. Először én is 28mm hívő voltam, gyűjtöttem a Die-Cast…..
janos900 2019.08.04 22:43:03
@gorugrany: Tévedés, Isten is 1:72-es plasztik Airfix katonákkal kezdte a hobbit. Ez tudott, benne is van a Próféta Featherstone Írásban:
hadijatekos.blog.hu/2012/08/15/featherstone_s_comlpete_wargaming

:D
Folytatva a sorozatot, ez a cikk a hármas számú projektemről szól, ez pedig nem más, mint egy 20mm-es vagy 1:72-es amerikai sereg az 1964-75-ös háborúhoz Vietnamban. Ez egy kis skirmish seregként indult, majd a 2017-es Games Day-en akartam egy bemutató asztalt összehozni. Ez nem jött össze akkor, és…..
Na igen az én kis elfeledett légióim. Nagyjából tíz éve foglalkoztat a konfliktus, azóta bővül a könyvtáram a témában, cikkeket is írtam már ide a blogomra több mint harmincat. A korszakot 15mm seregekkel, a Johnny Reb II. szabályok alapján sokat játszottunk Londonban, aztán kaptam egy nagy adag…..
janos900 2019.07.17 20:39:59
@gorugrany: Hm. :D
A Historikum rendezvényeken John nagy sikereket aratott a Wings of Glory (WoG) játékkal, olyannyira nagyokat, hogy volt aki otthon 15mm-es harckocsi makettekre elkezdett WoG mozgáskártyákat fabrikálni. Ráadásul, hála a győri Társasfészek bővülésének, simán összerakhatunk akár 4 asztalt is egy…..
Ihletet kaptam Górugrány kolléga projekt soroló posztjából, ezért én is elkezdem összefésülni a seregeimet, mint önálló projekteket. Ez egyfajta terápiás önvizsgálat is lesz, hogy elrettentsem magam a további költekezésektől és új projektektől. A dolog sikerével kapcsolatban komoly kétségeim vannak,…..
2019-ben újraolvasni egy 1986-os amerikai techno thriller bestseller könyvet, amelynek témája egy fiktív harmadik világháború kitörése a NATO és a Varsói szerződés között 1985-ben? Ez bizony felér egy időutazással, igazi retro. Annak viszont nagyon jó! Clancy a regény írója egy igazi konzervatív,…..
Magam sem tudom miért, de engem mindig az ostromok vonzottak a legjobban a csaták közül, talán Gárdonyi Géza regénye, az Egri Csillagok miatt, amit annak idején már nyolc évesen vagy tízszer elolvastam. Esetleg David Gemmel a Legenda című könyve volt rám ilyen hatással, vagy a kettő együtt, nem…..
"A legjobb könyv, amit valaha olvastam a modern háborúk világáról és katonáiról."  John Le Carré..
Mielőtt hozzáfogtam volna ennek a beszámolónak, jóleső érzéssel újra olvastam az első Historikum eseményről írt bejegyzésemet, picit kevesebb mint egy éve 2018.06.24.-én tartottuk meg az elsőt rendezvényt Győrben, és most ez volt az ötödik Historikum 2019.06.09.-én. A magam részéről rendkívül…..
Che Thi Mung a fiatal kalapkészítő lány Hue-ból, azonnal felkapta a fejét amikor meghallotta az UH-34 hörgő motorját. Lehúzódott az útról a dzsungel széléig, mert az amerikai helikopterek gyakran tüzet nyitottak bármire, ami mozgott. A „púpos” zöld helikopter MARINES felirattal a farkán, erősen…..
"Hadinapló, 1945.május 1. ...Ma hajnalban ezredünk elérte a Berlin előtti utolsó német települést, Schwanebeket. A kiküldött felderítők jelentése alapján három kisebb hadi- és üzemanyagraktár található a faluban. A becsült védelem: 3 páncélos, és zászlóaljnyi gyalogság aknavetővel és géppuskával.…..
Elöljáróban néhány szó a szerzőről: David Allin, 1968-ban diplomázott, az oklahomai egyetemen, rögtön utána besorozták és mint gyalogos szolgált a háborúban. Combat Infantryman Badge, Purple Heart, és két Bronze Star kitüntetése alapján nem egy irodában unatkozta végig a hatvanas évek végét. Vietnam…..
"...1944.október 29.-e. Tiszta, napos, őszi idő. Ezredünk Kiskunfélegyháza körzetében gyülekezett.Ma megtudtuk, hogy órákon belül megindulhatunk Budapest ellen. Malinovszkij marsall parancsának értelmében, ezredünk feladata, hogy az első lépcsőben egy lendületes támadással elérjük Kecskemét déli…..
Érdekes ez a könyv, formabontó. Egy amerikai tengerészgyalogos írta, aki Vietnam-ban szolgált és ezért egész életében titokban tartotta a múltját. Tapasztalatai alapján a „hálás” amerikaiak gyerekgyilkos pszichopatának tartották a hozzá hasonló veteránokat. Dixon középiskolai tanárként dolgozott…..
janos900 2019.04.26 06:10:09
@zirrian: Havi 2? :)
janos900 2019.04.28 15:25:33
@ColT: Na igen, nálam a sorozatok kerültek rituális feláldozásra a könyvek kedvéért. Még az előző Trónok harca évadot se néztem meg. :(
A vietnami háború blog ajánlójának hatására olvastam el ezt a könyvet, remek írások vannak az oldalon, ajánlom mindenkinek a rendszeres látogatását itt. Mivel a helyi könyvtárban megvolt a kötet magyarul, nem törtem magam az eredeti angol megszerzésével. Bevallom férfiasan a könnyebbik utat…..
janos900 2019.04.26 06:26:52
@...elmúlik...: Igen szerintem is.
Maxim Alexejevics Poluskin, a 37. gárda-harckocsizódandár harckocsi parancsnoka mérgesen az asztalra csapta a Pravdát. Olyan erővel tette ezt, hogy az asztalon álló üres poharak összekoccantak. A Komszomolszkaja Pravda egy héttel ezelőtti volt, ma érkezett a postával, tehát még frissnek számít. -…..
A Magyar Távirati iroda jelenti: Tegnap Pestszentimre térségében hős ejtőernyőseinket az éj leple alatt beszivárgó szovjet gyalogság körbe vette, és a hajnal első sugarainál megtámadták őket a vasútállomásnál. Hamarosan a figyelők orosz páncélosok közeledését jelentették. A Vörös hadsereg túlnyomó…..
1943. március 12. Zsadanovka falu  Hans Regenkurt hadnagy gondterhelten meredt katonai térképe fölé, és egy jó mélyet szívott az Atikah cigarettájából. A török dohány füstjét lassan fújta ki, sűrű, fehéren gomolygó ködbe burkolva a térkép terepvonalait, és a feljegyzéseket. Megvárta míg a füst…..
2017 óta játszunk a győri Társas Fészekben, ahol a társasjáték klub és a Sas és Kos bolt egyfajta szimbiózisban fejlődik. A mi kis csapatunk is igyekszik támogatni ezt a fejlődést, a rendszeres játékainkkal, az évi két vasárnapi rendezvénnyel és most már úgy néz ki egy figurafestő workshop-pal is.…..
Emilio Lussu olyan írója az olasz irodalomnak, mint nekünk Somogyvári Gyula (Virágzik a mandula, Ne sárgulj fűzfa). Lussu 1914-ben diplomázott jogból, 1915-től szolgált a Doberdón, majd 1916-ban áthelyezték a szardíniai brigádot az Asiago fennsíkra, az Osztrák-Magyar Trentó avagy a dél-tiroli…..