Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gigla

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
úgyhogy ma csak egy kis színes arról, amit már régen mondok hogy az orvosok nem tudnak helyesen írni (igen, igen, nyilván nem mindegyik, de mondjuk az a részük, amelyik tankönyveket ír): (egy, a szegedi egyetemen készült vese-jegyzetben találtam) "Szekunder nephrosis –…..
Cím: Orange is the new Black – Túlélni a női börtön Szerző: Piper Kerman Fordító: Csulák Mária Kiadó: Twister Media Kft Oldalszám: 320 Kiadás éve: 2014 Piper Kerman egykötetes szerző, aki az Orange is the new Black c. könyvében meséli el börtönbüntetésének…..
Szakmailag is leszerepeltek előttem, mélységesen felháborítónak tartom a hozzáállásukat. Elismerve, hogy nincs könnyű dolguk manapság, nem gondolom, hogy ez minden felelősség alól felmenti őket. Kedves Praxis Blog!   Ha jónak látják, osszák meg a blogon a történetünket.…..
gigla 2015.01.03 13:43:58
@marand22: Köszönöm, ebből most sokat tanultam. :)
gigla 2015.01.04 13:48:41
@Tempus.Anh: Én is úgy értelmezem, hogy a "nyilvánvalóan pszichotikus beteg" megfogalmazás, illetve az a kitétel, hogy "hypoglycaemia miatt agresszíven (értsd: psychoticusan) viselkedő beteg nálunk még nem fordult elő" azt jelenti Ön szerint, hogy a posztban és érintettek hozzászólásaiban megfogalmazott probléma nem létezik/hazudunk/buták vagyunk?
Az eset 10 hónapja történt, többször nem fordult elő, egy gyógyszert (Amaryl) azóta nem szed a férjem, így megoldódni látszik a probléma. Pszichés gonja nincs. Nem is volt. Én így látom/tapasztalom.
Ne haragudjon, de kissé ijesztő a hozzáállása, tekintve hogy orvos. Mi, laikusok, azt hiszem, éppen ezektől a prekoncepcióktól tartunk sokszor, amikor önökhöz fordulunk. (Nem hipózik, hanem pszichotikus? Gyerekemnél volt egy hasonló: nem anyagcsere-problémák miatt hízott meg pár éve, mondta több orvos, hanem biztosan tömjük édességgel éjjel-nappal, csak letagadjuk, majd ha lefogy, menjünk vissza. Kiderültek endokrin és anygacsere-gondok, le is fogyott a gyermek. Anyukámnál: szívinfarktus, kiérkező mentő: ez nem lehet szívprobléma, nyilván pszichiátriai eset, messziről látszik, hogy csupán pánikroham. Infarktus volt. Ezek csak az én 1-2 éves tapasztalataim, és nem esnek jól..)
gigla 2015.01.04 15:22:09
@Tempus.Anh: Rendben, köszönöm. Tényleg félreérthető volt az előzőekben.
Én nem szeretnék sem parttalan, sem személyeskedő vitában részt venni.
Már írtam korábban is, hogy mennyire igaznak tartom "a stílus maga az ember" mondást, egyes hozzászólások ebben csak megerősítenek. (De mivel nem személyeskednék, nem írom ide, hogy kinek melyik hozzászólásai...)
Az már természetes, hogy sütit csak kivételes esetben veszek boltban, de az otthoni kenyérsütés még mindig az újdonság erejével tölt el. Próbálkoztam már kenyérsütő géppel korábban is, de valahogy csak most éreztem rá igazán az ízére. Létezik a Tefalnak egy szerkezete,…..
Nyerd meg ezt a gyönyörű, piros alapon, fehér pöttyös kerámia piteformát a GasztroShop felajánlásával, részletek a recept alatt! Egy klasszikus almás pitét is lehet ünneplőbe öltöztetni. Egy újfajta díszítéssel, apró csillagokkal a tetején és egy kis extra hozzávalóval, mint a tejszín krémesebbé és…..
Praxis Majdnem meghalt a kisfiam 2011.01.20 06:00:00
Amit leírok saját tapasztalat.Kisfiam 5 éves. Két éve nagyon beteg lett persze pont pünkösd hétvégéjén. Szombaton bevittük az ügyeletre, ahol azt mondták, hogy csak egy kicsit megfázott. 39.2 volt a láza, amit nem tudtam csillapítani sehogy sem, megállás nélkül köhögött és…..
gigla 2011.01.20 13:28:05
Kedves Rábai Miklós!
Olyan lenyűgöző nekünk, laikusoknak mindaz, amit leírtál, gratulálok a tudásodhoz!
Talán megengeded (és a többi orvos is), hogy itt tegyek fel egy abszolút személyes, minket érintő kérdést, hátha eszedbe jut valami (vagy másnak...).
Próbálom röviden: adott egy 16 éves fiú, 190 cm, 140 kg (volt több is, inzulin-rezisztencia nyári diagnózisa után diétával és gyógyszerrel fél év alatt 10 kg fogyás). Problémáink 2008 végén kezdődtek, többszöri tüszős mandula + évi 6-szori antibiotikumkúra (!) után mandula kivétele. Előtte már kétszer görcsös lázasodási roham (remegés, elfehéredés, két perc alatt 40 fokig felszaladó láz). A műtétnek örülés, nem sokáig: egy hónap múlva láz, elgyengülés, szédülés, összeesés, járni alig tudás, magas vérnyomás. Gyerekkórházba befekvés, diagnózis: obesitas, magas vérnyomás... Ezt ugyan tudtuk, ám szerintük ez az oka mindennek. Fogyjon le. Endokrinológushoz futás, hasi CT: mellékvese rendben, bár Cushing-gyanús volt, de nem. Őszig nemigen változás, akkor azonban hirtelen fellépő hasi fájdalom. UH, nyomkodás, diagnózis: biztos valami fertőzés. Gasztroenterológushoz küldés: porphyria-gyanú, gyomortükrözés. Diag: negatív, reflux van, de az az alhasi intenzív fájdalmat nem magyarázza. Diéta legyen. Vastagbéltükrözés: negatív. Orvosi javaslat: most már inkább természetgyógyásznál próbálkozzunk. (Megvolt, semmi.) Nyáron pajzsmirigy-alulműködés és IR-diagnózis, gyógyszer, majd az egyetlen örömteli dolog: a fogyás. A hasi fájdalom nem szűnik, inkább rosszabb, érintésre rendkívül érzékeny. Most ősszel hasi passage CT: eredmény: megnagyobbodott nyirokcsomók. általában 1, 1,5 cm-es, féregnyúlván környékén 2,5-3 cm-esek, illetve megnagyobbodott lép. Hematológushoz küldés, laboreredményből semmi rossz nem látszik, ellenben a lép erőteljesen tapintható, nagy. Most ott tartunk (több mint 2 év után),hogy szerológiai vizsgálatok bizonyos vitaminokra, ha ez is negatív, estleg hasi (lapar.) műtét. Orvosok sem biztosak ebben, hogy szükséges-e, vacillálás.
Sok lelkiismeretes, segítőkész orvossal találkoztunk ez idő alatt (sok ellenkezővel is, persze...), de most azt érzem, egyszerűen nincs ötlet, a gyerekem pedig hetente, néha naponta többször összegörnyedve, szenvedve, sokszor hőemelkedésesen él. Bocs, hogy így kifakadt belőlem. Hátha valaki hozzáértő olvasva kitalál valami olyat, amire eddig nem gondoltunk. (Ja: pszichológusok szerint a baj nem pszichés eredetű...)
gigla 2011.01.20 14:40:23
@rikavagyok:
Köszönöm a választ!
Lehet, hogy hülye kérdés, de hogyan és hol nézik ezeket (immunológiai betegség, autoimmun kórság, vagy immunhiány)? Merre érdemes elindulnunk szerinted?
gigla 2011.01.20 15:08:40
@rikavagyok:
Köszönöm szépen!!!
Tisztelt Praxisblog:   „A férfiak ilyenek, hisztiznek” című írására reagálva megírom Önnek a saját hiteles történetemet. Most 42 éves, vezető beosztású értelmiségi férfi vagyok. Kiváló orvostudományi egyetemi kapcsolatokkal, ennek még lesz jelentősége,…..
gigla 2010.11.12 15:16:08
Anyukámra pont ráillik a "mi lett volna, ha nincs épp ismerőse a kórházban" helyzet.
Másfél éve volt infarktusa, épp bevásárolt, boltban lett rosszul. Mentőt hívtak hozzá,ők megállapították, hogy rosszul van, de szemmel láthatólag nem szívbetegség, amúgy pedig EKG nincs a mentőben (!!!???), úgyhogy menjen szépen haza. Időközben a boltban dolgozó ismerősök értesítették a testvéremet, aki addigra odaért, és látva anyukánkat (szürke arc, nem kap levegőt, zsibbad a karja, mellkasát fájlalja), közölte a mentősökkel, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy kórházba vigyék, elvégre infarktusgyanús. Eddigre eltelt az első félóra-óra... A mentősök rádión beszóltak: "gyerekek, nincs itt a közelünkben olyan kocsi, amiben van EKG-berendezés?" 20 perc múlva érkezett egy ilyen mentőkocsi, megnézték, úgy találták, nincs infarktus, és bár anyám rosszabbul volt, azt tanácsolták, menjen haza, vegyen be nyugtatót. Testvérem újabb erőszakos fellépésére végül beleegyeztek, hogy beviszik kórházba. Közölték, hogy természetesen (!?) nem szirénázva, merthogy nincs neki semmi baja, csak hisztiznak itt. Ezért sikerült a budapesti forgalomban jó lassan, araszolva menni, kb. félóra újabb időveszteség... Majd a sürgősségin is közölte a mentős, hogy a beteget valószínűleg pszichiátriára kéne vinni, mert nincs semmi szervi baja, nem kell vele sürgősen foglalkozni. Ezek után újabb EKG (órák múlva),azt mondták, nincs baj, de épp arra járt az egyik kardiológus, akinek valami feltűnt, még egy vizsgálat, majd: "hoppá, ez egy súlyos hátsó fali infarktus!" Intenzív osztály, és mindenféle beavatkozás következett, egy hónap után úgy engedték el anyukámat, hogy a szíve 70%-ban elhalt, ezzel már nincs mit tenni, vigyázzon magára.
Tudnék még mesélni az elkövetkező másfél évről, de most nincs kedvem... Egy hónapja temettük anyut. A jó diagnózist meghozó orvos azóta Angliában dolgozik. A kezelőorvos pedig így közölte velünk a halálhírt: "meghalt a mama, de hát tudtuk, hogy beteg, nem???"
Sajnos ma Magyarországon a lakosságot nem csak az elhízás fenyegeti. Talán az orvosok, sem beszélnének erről annyi ha a plusz kilók csak esztétikai problémát jelentenének. Az utóbbi években fedezték fel, hogy van egy tünettcsoport ami mindig együtt jelenik meg, illetve ha már az…..
gigla 2009.09.01 16:17:43
@Zzita: Én szívesen igénybe venném ezt az e-mailes kapcsolattartást, ha lehet...
Honnan tudhatnám meg az elérhetőségedet? (nem találtam itt aqz oldalon, de lehet, hogy csak figyelmetlenül néztem...)
Öngyilkos kísérletet követtem el a legutóbbi kétnapos összetartáson. Gondoltam, mégiscsak hét magas beosztású, vérprofi szerkesztő ül a társaságban, tartok egy kis vetített képes sajtónyelvi eszmefuttatást, hátha érdekli őket.A powerpointos majomkodás első…..