Regisztráció Blogot indítok
Adatok
piacausa

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezen blog hasábjain is már többször szóba került, hogy történelmünk egyes jeles személyiségeit nem származásuk és nyelvtudásuk, hanem nemzetünk felemelkedéséért tett cselekedeteik minősítették magyarrá. Ilyen személyiség mai posztunk hőse, Leiningen-Westerburg Károly gróf…..
piacausa 2010.10.06 21:23:47
@mig8: Szia!

Nem volt rokona a temesvári várkapitány (Georg Rukawina tábornok), csak az egyik beosztottja Christian Leiningen-Westerburg, egyébként Károly nagybátyja, később altábornagy, a szabadság harc alatt nevezik ki vezérőrnaggyá, aki azért a várőrség vállalkozásaiban mindig egy dandárt vezetett. Egyébként Károly néhányszor utal rá a leveleiben, hogy tud róla, de tekintettel arra, hogy megfigyelték, nem valószínű, hogy október után leveleztek volna. Károly pedig soha sem harcolt a temesvári ostromseregben.
Bizonyára mindenki hallotta már a lengyel barátainkkal lefolytatott beszélgetések között felhangzó „Polak, Wegier dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” közmondást, amelynek az elhangzási gyakorisága az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nő. Ennek jegyében…..
piacausa 2010.03.25 21:19:26
@Titus Pullo Urbino:
Igen-igen (off: ez nem egy ex-kapány dal refrénje, habár a 2006 utániak között voltak igazán szép poénok is ON: )
Szóval szerintem is végzetes hiba volt a dualizmus nem trializmussá és quadralizmussá tétele, de ebből lehetne tanulni mind a mai napig...
piacausa 2010.03.25 21:24:58
piacausa 2010.03.25 22:54:17
Nőnap van, ráadásul nemzetközi. Az íróasztalom fölé görnyedve hosszú órákat töltöttem annak kifundálásával, hogyan is emlékezhetnénk meg méltóképpen erről a jeles alkalomról (Mata Harit ugye már kilőttük, akarom mondani kitárgyaltuk), mígnem eszembe jutott egy régebbi…..
Nem felejtjük! 6724 Szeged III. 2010.03.11 08:00:00
A M. Kir. 3. Honvéd huszárezred és a M. Kir. 3. Népfelkelő huszárosztály emlékműve Szeged (többek között) a 3. honvéd huszárezred központja volt az I. világháborúig. Az ezred hősi halottainak emlékét a Reök-palota előtt felállított emlékmű őrizte – egészen tavalyig…..
piacausa 2010.03.11 15:09:01
@MTi: Elvileg március 15-re, de hiszem, ha látom...
Nem felejtjük! 6724 Szeged I. 2010.02.10 07:00:00
A város története: Szeged és környéke az újkőkor (Kr. e. 5000) óta lakott. Traianus római császár i. sz. 106-ban foglalta el Daciát, ahonnan főleg sót és aranyat szállítottak. A rómaiak hamarosan összeköttetést létesítettek Dacia és Pannónia között. A két tartomány…..
piacausa 2010.03.06 22:23:08
@Jeges_: Szia!
A 46-osok laktanyájába egyszerű bejutni, éjjel-nappal nyitva van, csak a lakosok nagy részével van némi khm. porbléma. Elég annyi, hogy a kolompár vezetéknév igen gyakori közöttük, így nem árt résen lenni...
piacausa 2010.03.08 22:11:42
@MTi: Nem, A Londoni krt-on van, ahogy a Mars térről elindulsz a Kálvária sgt-felé, a legelső háztömb/fél háztömb.
Nem felejtjük! 6724 Szeged II. 2010.03.04 08:00:00
Belvárosi Temető A Szegedi Belvárosi Temető mindkét világháború halottainak helyet ad. A második világháborúban elesett magyar katonák sírjai mellett emlékmű áll a 3071 elesett honfitársunknak és más nemzetek fiainak. Külön emléktáblák őrzik a 176 német, és emlékoszlop a…..
Serbia Insajd Hiz Madzseszti 2010.01.17 09:39:00
Van nekem egy gyűjteményem, nem is mondtam még, annak meg egy gyémántként csillogó darabja. Őfelsége. És igen, jól látod, alá is írta. Mentségemre legyen, és bizonyítéka annak, hogy nem vagyok stockholm-szindrómás álmagyar szerbimádó, van dalai láma, nepáli király,…..
piacausa 2010.01.25 07:39:04
@stulquec:
Nem a két fölkelés más-más vezetői voltak és így kerültek előtérbe?
Tőlünk teljességgel idegen, roppant igazságtalan módon hosszú-hosszú idő óta megfosztottuk olvasóinkat a híres temesváriak sorozatunk további szereplőitől, pedig annyi van belőlük, hogy - ahogyan azt láttuk -, ha nagyon muszáj, még Budapestnek vagy Hollywoodnak  is jut…..
Nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács! Világhódító céljait még csak dédelgető Szulejmán elérkezettnek látta az időt, hogy a belpolitikai viharokkal széttagolt Európa mind nagyobb területeit szerezze meg az Oszmán Birodalom javára. Uralkodásának második évében seregével…..
piacausa 2009.08.30 22:03:41
@G.d.Magister: Szerintem igen is elgondolkodtató a szulejmáni ajánlat. Belgrádot meg azért kellett elfoglalni, hogy az ajánlatnak súlyt adjanak. Az 1521-es bebörtönzött csausz esete is tény, melyet hiába próbáltak elengedni 1526-ban, addigra már elment a tevekaraván...
A csatatér kiválasztásáról: Elvileg a ruméliai seregtől egy napi járóföldre volt, ha jól emlékszem a Karas körül táboroztak a törökök. Őnekik is végig kellett menetelniük azt a pár órát át a fölázott talajon. Tomori azt szerette volna, hogy egyenként megverni a három seregrészt, ahogy kiérnek a csatatérre. Eért választotta azt a részt. A ruméliai hadakkal ez sikerült is, csak a szultáni derékhad hamarabb érkezett a kelleténél. A törökök is beszámoltak róla, hogy megérkezés után elkezdtek tábort verni és sáncokat építeni a fennsík tetején és alól is - ti másnapi csatával próbálkoztak volna. Ezt érték el a nehéz lovasok és ezen tört meg a rohamuk Ibrahim csapatainak szétesése után...
A segesvári csatavesztés még nem bizonyult végzetesnek a honvédsereg számára, igaz ugyan, hogy öt részre szabdalva, de még erős seregtestek álltak fegyverben. Négy alakulat erdélyi hadszíntéren mozog, az ötödik sereg pedig a bevehetetlen Komáromban várja az események…..
piacausa 2009.08.13 21:04:08
@is:
Legalább Békéscsabából és HMVásárhelyből is csináltak volna a Románok 250-150 ezres városokat :-))) Némi iparosodással etc ami vele jár...
piacausa 2009.08.13 21:15:29
@Kálmán:
Thim József: A délvidéki szerb felkelés története I-III.
Olchváry Ödön is írt valami hasonlót.
+ a helyi monográfiák
Esetleg a Bács-Bodrog, Temes, Torontál vármegyei monográfiákban vannak nem rossz összefoglalók...
piacausa 2009.08.13 22:05:52
@Visiter:
Azt a kérdést pedig senki sem érintette, hogy Komárom avagy Szeged. Szerintem ez az időszak igazi "lova" mely jól mutatja a kor katonai-politikai sakkozását. A maga elcserélt "távirataival" etc.
Persze Szőreg sem lett volna eleve ilyen kivitelő, ha nem az vezeti a honvédeket aki...
A lemilblogtól megszokott könnyed, olykor tréfálkozó hangvétel most egy egynapos, rendkívüli kimenőt kap, mert mai témánk meglehetősen komor. Szerkesztőink, szerzőink és olvasóink egy része hivatásszerűen vagy műkedvelő módon bár, de foglalkozik kül-, biztonság- és/vagy katonapolitikával. Lehet,…..
piacausa 2009.07.22 23:09:44
@MTi: Persze, a vásártér mellett van Andruskó Bözsi néni főzdéje, de a fiúk, akik tartják a frontot Tiszaszentmiklósiak. A cefre alapanyaga Szalatornya-Ludasról származott (A tulajdonos a Kikinda Okrug(Észak-Bánsági Körzet/Magyarkanizsa Község)-ban lakik, de az utca másik része már Szabadka község a maga Szabadka/Észak Bácskai körzetével... Az szerintem nagyon durva, hogy 2001 óta legalább ezt nem sikerült elintézni...
Egyébként a mostanit megint Zentán fözzük aug 15-én....
piacausa 2009.07.22 23:12:28
@MTi: Ja, a mostani mórahalmi főzetről is azt mondják, hogy nem rossz, csak még pihennie kell 1-2 hónapot....
piacausa 2009.07.22 23:24:21
@peelou75: Szia!
Ez érdekes, szerintem is sok múlott a parancsnok tökösségén. Az biztos, ha a hollandok közül 1-2 ott maradt volna, szerintem még Nis-t is bombázták volna másnap.
A helyszín valahol Bosznia. 1993 ősze. Roli barátom valahonnét Topolya mellől származik, mint a sorkatonai szolgálatát töltő vajdasági magyar katona részt vett a harcokban. Elvileg a JNA ugye nem volt ekkor már évek óta ott. A szerbek oldalán orosz zsoldosok és néhány félkatonai alakulat végezte a piszkos munkát. A bosnyákonál is voltak idegenek ezt jól tudnom. Azt is tudom Rolitól, hogy egy ház tökéletes leégéséhez elég a függönyöket meggyújtani, ha parketta, padló etc van alatta...
Nem felejtjük! Fehértemplom 2009.07.04 08:00:00
A régészeti leletek tanúsága szerint a mai Fehértemplom vidéke már a történelem előtti korokban is lakott volt: első ismert lakói az agatirszek voltak, akiket a dákok szorították ki. Kr. u. 106-ban a Néra folyó vidéke a rómaiak birtokába került. A rómaiakat a hunok követték,…..
Folytassuk albániai beszámolónkat a közlekedéssel, ráadásul a közútival, hiszen ebbe volt igazán alkalmunk belekóstolni az 1200 kilométer során, amit itt, az alapinfókat tartalmazó posztban is megemlítettünk. Igyekszünk objektíven visszaadni az általunk tapasztaltakat; sem rá-,…..
Érzékeny műhelytitokkal kezdem, de csak azért, mert tudom, hogy köztünk marad. Amikor elkezdtem gondolkodni azon, hogy ki is legyen blogunk kémek és hírszerzők sorozatának következő alanya, rájöttem, hogy a pártatlanság, az objektivitás és a kiegyensúlyozottság fenntartása…..
Hoerbi kolléga - eredetileg a szerkesztőségnek címzett - levelét (hozzájárulásával) bekopizva kérem a tisztelt közönséget, hogy a kommentekben reagáljon.Van egy ismerősöm, aki lengyelországi turistautakkal foglalkozik. Kíváncsiságból érdeklődtem egy esetleges przemysli úttal…..
Temesvár belvárosának egyik impozáns épülete a hajdani Piarista Főgimnázium. Noha 1948-ban az intézmény jogutód nélkül megszűnt, a bennszülött temesváriak a mai napig úgy hivatkoznak rá: a Piari. Középiskolai osztályfőnökünk, Fulda tanár úr jelen sorok írójának nem…..
Kedves régi barátunk és kommentelő harcostársunk Titus Pullo Urbino nagyon jó témát választott. Így március 15-e után pár nappal joggal elvárható, hogy a Szabadságharc eseményeit időrendben, földrajzilag, és tábornokok neve szerint ABC sorrendben is felidézze mindenki. D, mint…..
Nem felejtjük! Martonos 2009.02.07 08:00:00
A település fekvése eredendően nagyon kedvező volt, ám a Tisza szabályozásával, medrének megváltoztatásával ezt az adottságot elvesztette. A mai Martonos falu jellegű település: a lakosság mezőgazdasággal foglalkozik – messze földön híres kiváló minőségű…..
Új állandó szerkesztőt üdvözölhetünk a lemilen: testvérblogjaink egyikén MTi kolléga már többször bizonyította, hogy bérelt helye van az (örvendetes módon) egyre gyarapodó közösségünkben. Itteni első posztja Mária Terézia leghűségesebb huszárjáról, gróf Hadik…..
Azt már a Horthy-trilógia óta tudjuk, hogy régi olvasónk és vendégszerzőnk, mr nemo nem az a kapkodós típus. Mostani posztja sem a hebehurgyaság jegyében készült: alsó hangon is három hónapja várunk rá :-)Sebaj; a lényeg, hogy az írás elkészült és olvasható itt lent.…..